Algemeen

Siësta

Houdt u rekening met de Spaanse siësta, ook buiten het (hete) hoogseizoen gaan winkels in de siësta dicht. De algemene openingstijden zijn van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur. Sommige winkels, zekere de grotere zoals el Corte Inglés, zijn wel geopend in de siësta.

Sommige restaurants en cafés gaan ook dicht, maar de meesten blijven open. De banken en postkantoren zijn alleen geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Ook musea gaan vaak dicht tijdens de siësta, maar dat geldt niet voor de grotere trekpleisters als de Sagrada Familia in Barcelona, het klooster in Montserrat of het Alhambra in Granada.

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Algemene informatie Reizen in Spanje en Portugal

Hieronder krijgt u informatie over een aantal zaken waar u mee te maken krijgt bij het reizen in Portugal en Spanje.

Zomer en Wintertijd

In Spanje en Portugal wordt er ook rekening gehouden met de zomer en wintertijd, met dezelfde data zoals in Nederland. Houdt u er echter wel rekening mee dat het in Portugal een uur vroeger is dan in Nederland.

Geldzaken

De munteenheid van Portugal en Spanje is de euro. Dat maakt omrekenen overbodig en betalen een stuk gemakkelijker. In Portugal en Spanje kunt u naast contant geld terecht met uw creditcard. Overigens kunt u bijna overal met uw pinpas geld opnemen via de vele geldautomaten.

Gezondheid/ vaccinaties

Voor Portugal en Spanje worden geen vaccinaties aangeraden. Dit houdt echter niet in dat de hygiënische omstandigheden hetzelfde zijn als in Nederland. Ook het drinken van kraanwater is niet overal aan te raden, hoewel het wel drinkbaar is, valt over de smaak zeker in de grote steden veel te zeggen. U kunt het beste mineraalwater drinken, dat praktisch overal te koop is.

Bereikbaarheid

Met alle moderne communicatiemiddelen bent u in Portugal en Spanje goed bereikbaar. In 99% van de accommodaties is tegenwoordig (gratis) Wi-fi. Ook bellen met uw mobiele telefoon is vrijwel overal mogelijk (met uitzonderingen in heel afgelegen gebieden). Ook kan de Wifi-verbinding  op het platteland hier en daar wat minder snel zijn. De roamingtarieven zijn inmiddels in het grootste gedeelte van Europa een heel stuk gunstiger dan vroeger en vergelijkbaar met de kosten die u in Nederland zou maken voor dataverkeer.

Reisbescheiden

Voor alle reizen van Ardanza geldt dat u ongeveer twee weken voor vertrek de reisbescheiden toegezonden krijgt. Hierin treft u o.a. uw vliegtickets, vouchers voor de accommodaties en autohuur, kaartmateriaal routebeschrijvingen en uitgebreide informatie over de reisroute; de regio, de steden, natuurgebieden en bezienswaardigheden en activiteiten ter plekke, zodat u goed geïnformeerd op reis gaat. Uw draaiboek, met vele links naar bezienswaardigheden en excursie mogelijkheden is een persoonlijke reisgids met talloze links en tips.

Luchtvaartmaatschappijen

Ardanza maakt gebruik van de lijndiensten van gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen: Transavia, KLM, Brussels Airlines & TAP Portugal. Uw vluchtschema en de maatschappij waarmee u vliegt zijn afhankelijk van de mogelijkheden vanaf uw woonplaats, uw bestemming en wensen. De vliegtijd naar en van Portugal en Spanje bedraagt over het algemeen tussen de 2 en 3 uur.

Huurauto

Ardanza Reizen heeft een samenwerkingsovereenkomst met Sunny Cars. Bij autohuur wordt standaard het ‘all – inclusive’ pakket aangeboden. Voor de borgstelling is een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder verplicht. De door Ardanza aangeboden auto’s zijn standaard ingericht met airconditioning. Huurauto’s in Portugal en Spanje zijn tot nu toe nog niet standaard ingericht met een navigatiesysteem.

Informatie voor achterblijvers

Bij uw reisbescheiden krijgt u een lijst van alle adressen en telefoonnummers waar u tijdens de reis te bereiken bent. Deze kunt u thuis laten voor de achterblijvers zodat zij in geval van nood kunnen bereiken.

Reisdocumenten

Als u de Nederlandse nationaliteit hebt, hebt u voor Portugal en Spanje een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: