Algemeen

Siësta

Houdt u rekening met de Spaanse siësta, ook buiten het (hete) hoogseizoen gaan winkels in de siësta dicht. De algemene openingstijden zijn van 10.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur. In de steden blijven grotere ketens meestal open.

Banken en postkantoren zijn geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Ook musea gaan soms dicht tijdens de siësta, maar dat geldt niet voor de grote, beroemde trekpleisters.

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Praktische informatie reizen Spanje en Portugal

Hieronder vindt u informatie over een aantal zaken waar u mee te maken krijgt bij het reizen naar en in Portugal en Spanje.

Rondreizen in Spanje en Portugal in 2021

Ardanza volgt de informatie van het RIVM en de adviezen van Buitenlandse Zaken voor reizen naar Spanje en voor reizen naar Portugal en voert haar rondreizen alleen uit bij een groen of geel (positief) reisadvies. 

Goed verzekerd op reis

Ardanza adviseert u een goede annuleringsverzekering af te sluiten voor het geval er iets gebeurt waardoor u niet op reis kunt. Ardanza is tussenpersoon voor de Europeesche, en u kunt eenvoudig via onze website uw reis-en of annuleringsverzekering afsluiten. De Europeesche biedt een standaard-, en een Allrisk-annuleringsverzekering aan met een uitgebreidere dekking. Op de pagina Q&A voor de voor de reis- en annuleringsverzekering van de Europeesche ziet u veelgestelde vragen over het Coronavirus en de verzekeringen van de Europeesche.

Bereikbaarheid ter plekke met mobiele telefoon en internet.

Met uw smartphone bent u in Portugal en Spanje in principe overal goed bereikbaar. Op alle locaties is Wi-fi, al kan het in sommige afgelegen vakantiewoningen soms wat tegenvallen qua snelheid. Ook het bereik met uw mobiele telefoon is tijdens uw verblijf geen probleem. Maar tijdens een wandeling in een natuurpark kan het best voorkomen dat u geen bereik hebt. 

Openingstijden musea en bezienswaardigheden 

Net als in Nederland zijn veel musea en attracties gesloten op maandag en op sommige feestdagen. Bij de reisbescheiden, die u circa 2 weken voor vertrek ontvangt vindt u  informatie over openingstijden ter plekke. Wij doen altijd ons uiterste best om uw rondreis zó te organiseren dat u niet voor een dichte deur komt te staan bij een niet te missen hoogtepunt zoals het Güggenheim museum in Bilbao, De Mezquita-Kathedraal in Córdoba of het Alhambra in Granada, om maar een paar highlights te noemen.

Siesta!

Houdt u er rekening mee dat het leefritme van de Spanjaarden aanzienlijk verschilt van dat van ons, Noorderlingen. Met viert nog bijna overal tussen 14:00 en 17:00 siesta. Dat betekent dat de kleine winkeltjes en voorzieningen dichtgaan, wat een verlaten indruk van een dorpje of stad kan geven. Natuurlijk is de siesta bij uitstek dé tijd om zelf uitgebreid op een terrasje te gaan lunchen en daarna zelf even een dutje te doen… Het leven begint dan weer na 17:00 uur, maar in hoogzomer nog een stuk later. Veel restaurants gaan pas weer om 20:30 open! In Portugal houdt men meer het ritme van Nederland aan.

Kraanwater – drinkwater

Het drinken van kraanwater in de kleinschalige hotels in Spanje en Portugal is over het algemeen nergens een probleem, hoewel  er soms over de smaak, zeker in de grote steden, valt te twisten. U kunt in dat geval beter flessen mineraalwater kopen. Zowel in Spanje als in Portugal kan het voorkomen dat u het water uit de kraan niet kunt drinken, dit is met name zo in de wat meer afgelegen vakantiewoningen. U ontvangt ter plekke hier duidelijke informatie over. 

Uitgebreide reisbescheiden en kaartmateriaal

Voor alle rondreizen van Ardanza geldt dat u ongeveer twee weken voor vertrek uw reisbescheiden per post thuis toegezonden krijgt. Deze reisbescheiden bestaan uit kaartmateriaal, stadsplattegronden, informatieboekjes en uw persoonlijke draaiboek, een uniek reisdocument met alle details, informatie, tips, links & routes van uw reis. Mocht u een ‘losse’ vakantiewoning hebben geboekt dan ontvangt u een draaiboek en uw route-informatie digitaal.

Vliegtickets en vouchers huurauto en accommodatie

In principe krijgt u uiterlijk twee weken voor vertrek uw vliegtickets en de vouchers voor uw huurauto en accommodatie thuisgestuurd met de overige reisbescheiden. Boekt u binnen 2 weken voor vertrek dan is het mogelijk dat u uw reisbescheiden per e-mail ontvangt.

Luchtvaartmaatschappijen en vluchtschema’s

Ardanza maakt gebruik van de lijndiensten van gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen: KLM, Transavia, TAP Portugal, Brussels Airlines en Vueling. De reistijden en de maatschappij waarmee u vliegt zijn afhankelijk van uw bestemming. Over het algemeen zal het vertrek vanuit Nederland of België in de ochtend zijn en de terugvlucht in de (late) middag of vroege avond. De vliegtijd naar en van Portugal en Spanje bedraagt tussen de 2 en 3 uur. We proberen te vermijden dat u in het donker naar uw eerste overnachtingsadres moet rijden.

Zorgeloos op pad met uw huurauto in Spanje en Portugal

Ardanza Reizen heeft een samenwerkingsovereenkomst met Sunny Cars. U bent verzekerd van een ‘all-inclusive’ autohuur. Bij autohuur is een creditcard verplicht, zeker wanneer het one-way huur betreft, en is ook het meest handig voor het betalen van uw waarborg. De door Ardanza aangeboden huurauto zijn standaard ingericht met airconditioning. Huurauto’s in Portugal en Spanje hebben tot nu toe nog niet standaard een navigatiesysteem.

Informatie voor thuisblijvers

Bij uw reisbescheiden krijgt u een complete lijst van alle adressen en telefoonnummers waar u tijdens de reis te bereiken bent. Deze kunt u thuis laten voor de achterblijvers zodat zij in geval van nood kunnen bereiken.

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: