Rondreis Baskenland

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Euskadi – País Vasco

Baskenland, in het ‘Groene Noorden’ van Spanje heeft een oppervlakte van bijna 20.700 km² en is half zo groot als Nederland, het heeft 3 miljoen inwoners. Het is een mooie en één van de groenste regio’s van Spanje met een grote diversiteit in landschap en een rijk cultureel aanbod. Op de bergen en valleien aan de kust vindt u een bijzonder rijke plantengroei, met in de hooggelegen gebieden eiken- beuken- en kastanjebomen. Op de groene heuvels en in de dalen ziet u afgelegen mooie Baskische hoeven (‘caseríos). Bijzonder fraai is de hoge steile kust met schilderachtige baaien en gekleurde vissersdorpen. Aan de zuidelijke kant van het Cantabrisch Gebergte is een heel ander landschap dan de kust. Hier treft u brede open dalen en rivierbeekjes en besloten nederzettingen. De zuidelijke provincie Álava is gezegend met veel zon uren en in de Rioja Alavesa wordt uitstekende wijn verbouwd.

Hoogtepunten, excursiemogelijkheden en bezienswaardigheden Baskenland

San Sebastian

Donostia – San Sebastian is een prachtige badplaats op een 20 kilometer van de Franse grens. Het heeft een onovertroffen ligging aan de mooie Concha baai. San Sebastian heeft zichzelf op de culturele wereldkaart gezet met het jaarlijkse filmfestival dat al vanaf 1953 de festivals van Venetië, Berlijn en Cannes naar de kroon probeert te steken. Het culturele hart is het Kursaal, een glazen kubus van de architect Rafael Moneo, waar ieder jaar in juli een gewaardeerd jazzfestival met de beste jazzmuzikanten van het moment wordt gehouden. Het uit de 16e eeuw daterende klooster van San Telmo, aan de andere kant van de Monte Urgull, is alleen al door zijn claustrum in renaissancestijl, een unicum in Baskenland, een bezoekje waard. Even buiten San Sebastian ligt het openluchtmuseum van de in 2002 overleden beeldhouwer Chillida in Leku en het museum van de internationaal befaamde modeontwerper Balenciaga in Getaria, een dorpje aan de kust waar hij geboren is.  Geen stad heeft zo veel Michelin-sterren als Donostia –  De kroon spannen de restaurants Arzak en Akelarre. Een avontuur op zich is een strooptocht langs de talrijke barretjes achter de boulevard en in het oude stadsdeel. Hier liggen in de pintxos, de Baskische variant van de tapas, hoog opgestapeld op elke toog.

Bilbao

Verder naar het westen ligt de economische belangrijke, en verrassend aantrekkelijke havenstad Bilbao. Sinds Frank O. Gehry’s Guggenheim geopend werd in 1997 kreeg Bilbao meer moderne bouwwerken: Santiago Calatrava ontwierp het vliegveld en een brug; de Puente Zubizuri. De metro is van Sir Norman Foster, en Federico Soriano ontwierp een festivalpaleis. Maar het Guggenheim blijft de meest fascinerende blikvanger. Bilbao heeft ook het Museo de Bellas Artes, een van ’s lands meest prestigieuze musea voor klassieke kunst, met vooral Spaans kunst van Goya en El Greco. In het naastgelegen Museo de Arte Contemporáneo zijn werken van Tàpies, Chillida en Miró te vinden. Sinds de toestroom van toeristen naar het Guggenheim is de Casco Viejo, de oude stad, mooi opgeknapt. Hier vindt u het mooie Teatro Arriaga,in 1890 gebouwd naar voorbeeld van de Parijse opera en de prachtige, kleurrijke modernistische Mercado de la Ribera, de overdekte markt. In Siete Calles, de zeven smalste straatjes, zijn vele tapasbars met verrukkelijke pintxos te vinden. De meeste bekende zijn Bar Bilbao, met een terras onder de bogen aan het mooie Plaza Nueva, café Iruña en La Granja. U kunt ook de kabelbaan nemen naar Artxanda, één van de heuvels die Bilbao omringen.

Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz, de hoofdstad van Baskenland, is de minst bekende van de drie steden. Vitoria werd opgericht op een kleine heuvel in 1181 door de Navarrese koning Sancho VI, onder de naam van Nueva Victoria. Het ligt verder landinwaarts in een oase van groen. Het is een elegante stad met mooie Belle-Epoque huizen met overhangende erkers in de winkelstraten rond het kloppend hart van de stad: het Plaza de Virgen Blanca en Plaza España. Vitoria-Gasteiz heeft een mooie middeleeuwse wijk met Renaissance paleizen en neoklassieke kerken, traditionele huizen en de kathedraal van Santa María. In de kerk van San Miguel vindt u het beeld van de Witte Maagd, de patroonheilige van de stad. Vitoria heeft een rijk cultureel leven, met een beroemd Jazz Festival. Dit is een stad waar het uitstekend eten is voor zeer schappelijke prijzen, een pintxos kost niet meer dan een paar euro en een goed glas Rioja (uit de streek!) drinkt u ook voor minder dan 2 euro. In de bovenstad, oostelijk van de San Vicente Mártir kerk vindt u de wat meer artistieke en alternatieve winkeltjes, barretjes en goedkopere eettentjes.

Kleine dorpjes

Het dorpje Mundaka aan de monding van de baai heeft de laatste jaren wereldfaam opgebouwd. Surfers vanuit heel Europa komen naar dit kustplaatsje om hun geluk te beproeven. Aan de kust tussen Donostia en Bilbao ligt ook Zarautz, een populaire badplaats, niet alleen voor badgasten maar ook voor gourmands. Want aan de boulevard is het restaurant van Carlos Arguiñano een gewild bedevaartsoord. Even voorbij Zarautz ligt het piepkleine Getaria dat is gebouwd tegen een bonkige rotspunt, de Monte San Anton, waaromheen een pittoresk haventje is gebouwd. Voorbij Getaria maakt u kennis met het echte Baskenland: wilde baaien met kolkende golfmassa’s waar bij iedere hoek onverwacht een typisch Baskisch dorpje opduikt, zoals Zuamaya, Deba, Ondarroa en Lekeitio.
Landinwaarts is Guernika gelegen aan de top van deze enorme delta. Guernika is de stad vereeuwigd door Picasso in zijn schilderij van de bombardementen tijdens de Burgeroorlog.

Natuurparken

Er zijn zeven Parque Naturales, waaronder het Parque Valderejo, een fantastisch wandelgebied, waar schapen grazen tussen de grillige rotsen en grasgroene vegetatie. Urkiola is een ruw gebergte met toppen tot 1330 meter hoog. Aan de kust ligt het biosfeer reservaat van Urdaíbai, een wonderschoon fjord. Het bestaat uit een groot moeras gevormd door de rivier Oca die uitmondt in de zee, wat een rijke bron van voedsel vormt voor een grote verscheidenheid aan zeevogels. .Het stadje Elantxobe ligt aan de ene kant van de riviermonding en Bermeo bij de andere. Heel bijzonder is een wandeling door het bos van Oma, waar de Baskische kunstenaar Agustín Ibarrola schilderachtige vormen en figuren heeft gemaakt in verschillende kleuren. In Baskenland vindt u beroemde grotten met prehistorische schilderingen, zoals de Santimanmiñe grot. Een bijzondere excursie is naar eiland San Juan de Gaztelugatxe, uitgeroepen tot Spaans natuurwonder.  San Juan de Gaztelugatxe is gelegen tussen Bakio en Bermeo Via een stenen trap die het vaste land met het rotsachtige eiland verbindt klimt u via 241 treden naar de kapel bovenop de heuvel. Het is even een klimmetje maar vanaf hier hebt u een geweldige uitzicht!

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: