Over de route

15 of 18 daagse rondreis Portugal

Cultuur&Natuur rondreis Portugal. Elke reis op maat georganiseerd.
Dagelijks vertrek mogelijk. Vraag hieronder een vrijblijvend voorstel aan.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?

Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Informatie 15 daagse Rondreis Portugal Cultuur en Natuur

Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lissabon, de witte stad, zou gesticht zijn door Odysseus. Dat is een legende, maar zeker is wel dat de Feniciers al 1200 jaar v. Chr. op deze plek waren en het Alisubbo (heerlijke baai) noemden. De Portugese hoofdstad ligt niet alleen aan een prachtige baai – de brede monding van de Taag – maar is ook een geweldige stad voor een korte vakantie. In 1755 werd een groot deel van de stad verwoest door een aardbeving en daarop volgende branden , maar op de puinhopen werd in rap tempo een nieuwe stad gebouwd. Daardoor is Lissabon nu een schitterende combinatie van oude en nieuwe architectuur.

De wijk Baixa vormt het centrum van Lissabon en het laagst gelegen gedeelte met haar rechte straten die uitkomen aan de monding van de rivier de Taag. Naast ruime pleinen en gezellige winkelstraten vindt u hier een aantal musea, theaters. Vele restaurants en terrasjes. Vanaf het grote, wit betegelde metrostation Baixa Chiado bent u op steenworp afstand van alle bezienswaardigheden in deze wijk. In het naast gelegen Barrio Alto vind je het hét bruisende uitgaansleven van deze stad, naast de hippe locaties aan de voormalige dokken langs de rivier.

Alfama is de oudste wijk van Lissabon die gespaard werd tijdens de aardbeving van 1755 en de overstromingen die daarop volgden. Het is een pittoreske wijk met nauwe, kronkelende straatjes en trappen. Dit is de wijk waar elke avond in diverse cafe’s de traditionele Fadomuziek gespeeld wordt. De beroemde tramlijn 28 brengt je helemaal naar boven naar het kasteel Sao Jorge.

Coimbra

Coimbra is de derde stad van Portugal, na Lissabon en Porto. Het is een oude stad. Al in de tijd van de Romeinen werd dit gebied bewoond. Gedurende de Middeleeuwen was Coimbra meer dan een eeuw de hoofdstad van Portugal. De stad ligt aan de Rio Mondego. Coimbra is beroemd om haar fadomuziek, de Fado de Coimbra, die vooral door studenten wordt gespeeld en gezongen. Coimbra is als stad zelf al een bezienswaardigheid. De oude binnenstad, met zijn smalle en stijle steegjes, is gevuld met oude bouwwerken, kathedralen en fadohuizen. In het eeuwenoude Mosteiro de Santa Cruz liggen de eerste koningen van Portugal begraven. De Universiteit van Coimbra is de oudste en één van de grootste universiteiten van Portugal. De Biblioteca Joanina van de universiteit is een prachtige bibliotheek in barokstijl. Ook de botanische tuin van de universiteit, één van de oudste ter wereld, is een bezoekje waard

Viseu

Viseu, stad aan de de rivier de Pavia, een zij arm van de Mondeg gelegen, kan zich qua charme zeker meten met het beroemdere Coimbra. De oude stad ligt in de schaduw van de laat Gotische kathedraal met haar mooie plein, hier vindt u fraaie gotische waterspuwers turend uit 16e eeuwse huizen, smalle straatjes en doorgangen met wapenschilden uitgehouwen in graniet. De oude stadspoort, de Porta do Soar, het sfeervolle Praça do Rossio met haar lindebomen, de berglucht, heerlijke wijnen uit de regio en de beroemde keuken maken dit een heel aantrekkelijke stad.

De oudste held van Portugal, Viriato, een Lusitaanse stamhoofd, werd verdreven naar de bergen die Viseu omringen door Romeinse legioenen. Dit wordt herdacht in een standbeeld in de Cava de Viriato, een archeologische site buiten de stad.

Serra da Estrela

In de Serra de Estrela vindt u de hoogste bergen van Portugal (tot 2.00 meter) het grootste gedeelte van dit gebied is uitgeroepen tot Parque Natural. U vindt hier imponerende, steile hellingen, merkwaardige rotsformaties en kale plateaus in combinatie met groene valleien, watervallen en authentieke bergdorpen. Ook de fauna is zeer afwisselend, van olijfbomen en tamme kastanjes tot lariksen en sparren op de hoger gelegen plateaus. Het afwisselende landschap van de Serra da Estrela is verrassend door haar woeste schoonheid, lieflijke cultuurlandschappen en oorspronkelijkheid. Een goed netwerk aan gemarkeerde wandelpaden slingert door dit onherbergzame landschap. De rivieren Alva, Zêzere en Mondego ontspringen in de Serra da Estrela. Het park beslaat een oppervlak van ruim 100.000 hectare en is daarmee het grootste natuurpark van Portugal.

Porto

Porto, de tweede stad van Portugal en een van de oudste steden van Europa, ontstond in de Middeleeuwen op de noordelijke oever van de rivier de Douro. Zes imposante bruggen verbinden Porto met Vila Nova de Gaia op de zuidelijke oever, de bakermat van de Portwijn. Porto is een stad van talloze kerken, veelal in barokke bouwstijl, maar ook met monumenten uit de middeleeuwen en bijzondere architectuur uit het verleden. Een stad van pleinen, lanen, parken, nauwe straatjes en een schijnbare voortdurende verkeerschaos. Een stad van klassieke cafés en ‘tearooms’, ambachtelijke winkels en werkplaatsen, hectische winkelcentra. Porto is ook de stad waar vanaf zo rond 1925 boeiende, moderne architectuur werd gerealiseerd en waar de afgelopen decennia de befaamde Porto school van de architectuur is verankerd.De oudste wijk van Porto is Ribeira, die aan de rivier de Douro ligt. Vele portboten meren hier in de haven aan, om vervolgens naar Vila Nova de Gaia te gaan. De gevels van de huizen aan de kade leveren een mooi plaatje op. De smalle straten, steegjes en locale markten geven het gevoel dat de tijd hier heeft stil gestaan.

Guimarães

Een van pareltjes van het noorden is het Middeleeuwse stadje Guimarães. Het stadje heeft ongeveer 50.000 inwoners, waarvan veel studenten, en ligt op een kleine 50 km van de havenstad Porto, waarnaar het land werd vernoemd. Guimarães ligt in een relatief weinig bezocht gedeelte van het land en heeft niet alleen een mooie naam, maar ook een prachtig oud koloniaal centrum. De stad werd in de 9e eeuw na Christus gesticht. Guimarães speelde een belangrijke rol in de formatie van het land en geldt als de geboorteplaats van de Portugese identiteit. Sinds 2001 is Guimarães Unesco werelderfgoed en de stad is een van de belangrijkste historische steden van Portugal. Het oude koloniale centrum is goed bewaard gebleven en er kunnen veel traditionele huizen en paleizen gevonden worden. Vooral het oude stadhuis en het paleis van de hertogen van Bragança zijn een bezoekje waard. De gebouwen zijn volgens unieke lokale constructiemethoden gebouwd, en dankzij Portugese kolonisten kunnen soortgelijke koloniale gebouwen bijvoorbeeld ook in Brazilië gevonden worden.

Braga

Braga, het religieuze centrum van het land, met haar vele prachtige barokke bouwwerken en statige lanen. Al ten tijde van de Romeinen verhief de imperator Caracala ‘Bracara Augusta’ tot hoofdstad van de provincie Galécia, het huidige Galicië. Op de Romeinse heerschappij volgde de bezetting door de Sueven, de Westgoten en de Moren, tot de stad in de 11e eeuw uiteindelijk door de christenen werd veroverd. De kathedraal van Braga, de oudste van heel Portugal, was het religieuze centrum van het land. Niet voor niets wordt het Portugese gezegde “ouder dan de kathedraal van Braga” nu nog steeds gebruikt om uit te drukken dat iets heel oud en belangrijk is. Haar religieuze macht, die ten tijde van de middeleeuwen over het algemeen gelijk stond aan de macht van het zwaard, strekte zich uit over de koninkrijken van Spanje en Portugal. Dankzij de kathedraal kreeg Braga er steeds meer belangrijke monumenten bij. In de 16e eeuw gaf aartsbisschop D. Diogo de Sousa, die geïnspireerd was door het Rome van Paus Julius II, Braga de glans en de charme van de renaissance. Hier zijn o.a. het bedevaartsoord Bom Jesus en het klooster van Tibães een bezoek waard.

Amarante

Op weg naar de Douro regio is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Amarante, een kleine stad, aan het begin van de Douro vallei. De rivier de Tâmega stroomt midden door het hart van de stad en de pittoreske huizen aan de oevers weerspiegelen in het water, terwijl in de verte de imposante bergen van het Serra do Marão zich aftekenen. Aan één kant van de rivier bevindt zich de kloosterkerk São Gonçalo, een bezienswaardig bouwcomplex waarin de “huwelijksbemiddelaar” en beschermheilige van de stad begraven ligt. Zijn in kalksteen gebeiteld gezicht is een klein meesterwerk op zich.

Lamego

Breng ook een bezoek aan de beroemde barok kerk en bedevaartsoord Nossa Senhora dos Remédios, hoog gelegen boven de stad, aan het eind van wat lijkt een eindeloze trap. Een wandeling langs de om de toren gelegen steile, mooie straatjes met huizen die tegen de middeleeuwse muren zijn aangebouwd, is de moeite meer dan waard. Ook een bezoek aan het museum is een must: het is één van de beste van het land.

Douro Regio

Erkend als werelderfgoed door de UNESCO. In het wijngebied Alto Douro Vinhateiro wordt de beroemde Portwijn geproduceerd, wereldwijd bekend om zijn kwaliteit en smaak. In deze regio – die als eerste afgebakend wijngebied ter wereld te boek staat – heeft de eeuwenoude wijntraditie een landschap gecreëerd van enorme schoonheid.

Parque Nacional da Peneda – Geres

In het uiterste noorden van Portugal ligt aan de grens met Spanje het Parque Nacional da Peneda-Gerês. Het werd in 1971 in het leven geroepen en is het oudste natuurpark van Portugal. Het heeft een oppervlakte van zo’n 72.000 ha. en grenst direct aan het Spaanse Parque Natural Baixa Limia – Serra do Xurés. Samen vormen ze een natuurgebied van zo’n 100.000 ha. Hier vindt u een ongerept landschap met eeuwenoude dorpjes, pijnboombossen, loofbomen, snelstromende beekjes en watervallen.

Door het park lopen vier woeste bergketens (Peneda, Soajo, Amarela en Gerês), die vooral bestaan uit graniet. Echt hoog zijn ze niet; slechts een enkele top komt uit boven de 1500 meter. De bergen ontstonden tussen 380 en 275 miljoen jaar geleden, de tijd dat de continenten op aarde naar elkaar toe ‘dreven’ en uiteindelijk zouden worden samengeperst tot één supercontinent: Pangea. Door de enorme druk kwam gloeiende magma omhoog dat stolde aan de oppervlakte. Toen de zaak tot rust was gekomen, begon de erosie. Er ontstond een landschap van bergketens doorsneden door diepe rivierdalen en ruige rotsformaties.

Évora

Évora, de hoofdstad van Alto Alentejo, is een prachtige kleine stad met monumentale architectuur. U vindt er fraaie pleinen en een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw. Toen de Romeinen in de 2e eeuw v. Chr. de stad koloniseerden was Evora al een zeer oude nederzetting. In 416 is de stad overgegaan in handen van de Visigoten. In 711 veroverden de Moren de stad. Na de Reconquista is de stad enige tijd hoofdstad van Portugal geweest. De akropolis is het oudste gedeelte van de stad. Een van de mooie pleinen is het Praça do Giraldo, het plein is door arcaden omgeven. Hier ligt de 16e eeuwse renaissance kerk van de H. Antonius. Op het kathedraalplein vindt u de vroeggotische kathedraal 12de–13de eeuw met vele kunstwerken Een ander beroemd monument is de Diana Tempel uit de 2de eeuw n.C., met kapitelen en zuilen. Het is de best bewaarde tempel van Portugal. Op een drie meter hoog gemetseld podium staan nog veertien slanke Corintische zuilen. Het is het enige overblijfsel van het Romeinse forum. Évora was in de “gouden tijd” een stad die kunstenaars uit Vlaanderen, Italië en Spanje aantrok, die ook tot haar glans wilden bijdragen. Meesters in de humanistische wetenschappen uit Salamanca en Parijs kwamen naar de in 1553 gestichte universiteit, die vandaag de dag nog bestaat. Er zijn zoveel sporen van die roemrijke tijd, dat de UNESCO de stad als werelderfgoed van de mensheid heeft erkend.

Een offerte aanvragen voor deze Fly Drive Portugal 15 dagen, Cultuur&Natuur kan via onderstaande button:

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: