Natuur & Cultuur Portugal

Reissom 15 dagen vanaf € 1.575 p/p*

Incl. retourvluchten met Transavia of KLM, 14 overnachtingen, huurauto cat. BB: Seat Ibiza of gelijkwaardig, met zorgeloos all-inclusive pakket verzekeringen en 2e bestuurder gratis. Uitgebreide route- en excursie-informatie en kaartmateriaal.

* Tarieven zijn gebaseerd op 2 personen in tweepersoonskamer of appartement en afhankelijk van reisdata en accommodatie keuze 

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Rondreis Portugal, 15 dagen Natuur & Cultuur door Midden en Noord Portugal

Lissabon – Serra da Estrela – Minho – Douro – Peneda-Gerês – Costa da Prata & Óbidos

Ontdek tijdens deze rondreis in een ontspannen tempo de imponerende natuurgebieden, de glooiende, uitgestrekte landschappen en de kleine middeleeuwse dorpjes van de regio’s Lissabon, Centro en Porto & Norte. U verblijft in kleine hotels of een appartement middenin de natuur of in een klein dorpje. De beroemde steden Coimbra, Viseu, Porto en Braga zijn op een steenworp afstand.

De rondreis Portugal in het kort

  • Dag 1, 2 en 3: Lissabon
  • Dag 4, 5, 6 en 7: Serra da Estrela
  • Dag 8, 9, 10 en 11: Minho regio & Parque Nacional da Peneda-Gerês
  • Dag 12, 13 en 14: Costa de Prata – Óbidos & Serra de Candeeiros
  • Verlenging tot 18 dagen: De Alentejo

Gedurende deze 15 daagse rondreis brengen we u naar het natuurpark Serra da Estrela, met de hoogste toppen van Portugal. In het noorden groene en glooiende wijngaarden langs de Douro. Helemaal in het noorden ligt het ongerepte nationale park Peneda-Gerês. Ook middeleeuwse stadjes en dorpjes zoals Amarante, Guimaraes en Ponte de Lima en de prachtige kusten met kleine vissersdorpjes ontbreken niet tijdens deze bijzondere rondreis door Portugal.

Verlenging Alentejo: Deze rondreis kan heel gemakkelijk verlengd worden met een aantal nachten in de regio Alentejo: u kunt dan verblijven in de historische stad Evora of in een suite of appartement op een rurale quinta bij het kleine middeleeuwse vestingstadje Monsaraz, dicht bij de grens met Spanje.

De rondreis Portugal

Dag 1, 2 en 3: Lissabon

De hoofdstad van Portugal, Lissabon, de witte stad, zou gesticht zijn door Odysseus. Dat is een legende, maar zeker is wel dat de Feniciers al 1200 jaar v. Chr. op deze plek waren en het Alisubbo (heerlijke baai) noemden. De Portugese hoofdstad ligt niet alleen aan een prachtige baai – de brede monding van de Taag – maar is ook een geweldige stad voor een korte vakantie. De wijk Baixa vormt het centrum van Lissabon en het laagst gelegen gedeelte met haar rechte straten die uitkomen aan de mondig van de rivier de Taag. Naast ruime pleinen en gezellige winkelstraten vindt u hier een aantal musea, theaters. Vele restaurants en terrasjes. Alfama is de oudste wijk van Lissabon die gespaard werd tijdens de aardbeving van 1755 en de overstromingen die daarop volgden. Het is een pittoreske wijk met nauwe, kronkelende straatjes en trappen. Dit is de wijk waar elke avond in diverse cafe’s de traditionele Fado muziek gespeeld wordt. De beroemde tramlijn 28 brengt u helemaal naar boven naar het kasteel Sao Jorge.

Accommodaties

Voor de eerste drie overnachtingen tijdens deze 15 daagse rondreis door Midden- en Noord-Portugal kunt u in Lissabon kiezen voor een van de zeer centraal gelegen zeven appartementen met kookgelegenheid in de wijk Chiado of in een hotel gelegen in een historische pand met 15 kamers in sfeervolle & moderne suites in de wijk Baixa, de benedenstad, in hartje Lissabon.

Dag 4, 5, 6 en 7: Serra da Estrela

Uw tweede stop tijdens deze Natuur Rondreis is de Serra de Estrela.  Hier vindt u de hoogste bergen van Portugal (tot 2.00 meter). Het grootste gedeelte van dit gebied is uitgeroepen tot Parque Natural. U vindt hier imponerende, steile hellingen, merkwaardige rotsformaties en kale plateaus in combinatie met groene valleien, watervallen en authentieke bergdorpen. Ook de fauna is zeer afwisselend, van olijfbomen en tamme kastanjes tot lariksen en sparren op de hoger gelegen plateaus. Het afwisselende landschap van de Serra da Estrela is verrassend door haar woeste schoonheid, lieflijke cultuurlandschappen en oorspronkelijkheid. Een goed netwerk aan gemarkeerde wandelpaden slingert door dit onherbergzame landschap. De rivieren Alva, Zêzere en Mondego ontspringen in de Serra da Estrela. Het park beslaat een oppervlak van ruim 100.000 hectare en is daarmee het grootste natuurpark van Portugal. In de omgeving zijn talloze mooie dorpjes. Vanuit hier kunt u Viseu en Coimbra desgewenst bezoeken. In de omgeving vindt u eindeloze groene wouden en merkwaardige dorpjes met leistenen huisjes – waaronder het schilderachtige dorp Piódão. NB: Lees in Anne’s blog over de hoogtepunten van de regio Centro!

Accommodaties

U kunt tijdens uw 2e verblijf tijdens deze 15 dagen Natuur rondreis Portugal kiezen uit een verblijf in een prettig hotel met zwembad en restaurant of een gastvrije Quinta met comfortabele appartementen, beide gelegen aan de voet van de Serra da Estrela.

Dag 8, 9, 10 en 11: Minho regio & Parque Nacional da Peneda-Gerês

De Minho regio in het noorden van Portugal is groen en glooiend, met wijngaarden, middeleeuwse dorpjes, rivieren en een aantal fraaie natuurparken, waar in de heel afgelegen gedeelten nog wolven wonen. Hier stroomt de rivier de Lima, met aan haar oevers de steden Ponte de Barca, Ponte de Lima en Viana do Castelo.  Aan de rivier de Minho vindt u interessante stadjes zoals het vestingstadje Valenca do Minho. De zuidgrens van de streek wordt gevormd door de Douro, de ‘gouden rivier’. Het is aan deze rivieren waren adellijken hun landhuizen bouwden – tegenwoordig vaak mooi gerestaureerd. Op veel Quintas worden de druiven verbouwd voor de beroemde port-wijn. In deze regio vindt u een aantal mooie, oude steden, met vele Romaanse, barokke en renaissance monumenten. Vanuit uw accommodatie kunt u dagexcursies maken naar de steden Porto, Braga, en Guimaraes.  Bij uw reisbescheiden voor deze Natuur rondreis Portugal ontvangt u uitgebreide informatie over de diverse excursie-mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een cruise op de Douro.

Parque Nacional da Peneda-Gerês

Het Peneda Gerês park is het enige nationale park van Portugal, met haar oppervlakte van 72.000 hectare vormt het een zeer uitgestrekt gebied. Geografisch valt het park uiteen in een westelijk en oostelijk deel, van elkaar gescheiden door een vallei die van Caldas do Gerês tot de rustige Spaanse dorpje Lobios loopt. Het oostelijke deel is het minst bevolkt en minder versnipperd door wegen. Dit geïsoleerde gebied vormt een bijzonder wandelgebied. U kunt het park vanuit zeven hoofdingangen bezoeken. Van noordwest tot het noordoost zijn dat: Lamas de Mouro, Mezio, Campo de Gerês, Caldas do Gerês, Ermida, Fafião en Pitões das Júnias.

In het park zijn veel sporen van de menselijke geschiedenis te ontdekken: middeleeuwse kastelen, megalieten van pre-Romeinse beschavingen en Romeinse overblijfselen vormen de stille, maar indrukwekkende getuigen. De Geira, de Romeinse weg waarover de legioenen van Braga naar Astorga in Spanje trokken is heden ten dage nog steeds gedeeltelijk te volgen. Hoewel de bruine beer al in 1650 uitstierf, leven hier veel andere bijzondere dieren in de meest geïsoleerde delen van Peneda Gerês, zoals de Iberische wolf, de steenbok, wilde paarden en slangenarenden. Heel bijzonder, is een klein plantje: de Gerês lelie (Iris boissieri), een inheemse soort die tot bloei komt in juni en juli en alleen groeit in de hogere regionen van het Gerêsgebergte. De ligging van dit gebergte, de hoogteverschillen, de continentale, Mediterrane en Atlantische invloeden creëren hier een enorme verscheidenheid in vegetatie.

Accommodaties

U kunt tijdens de derde stop op deze  15 daagse rondreis Portugal Natuur & Cultuur kiezen uit twee landelijke Quinta’s in het hart van de Minho regio. De eenvoudige, gastvrije en meer landelijk gelegen Quinta Lanhoso of het zeer charmante en verzorgde landgoed Casa Lousada. Of kies voor een verblijf in het Peneda Gerês Natuurpark in de Pousada, een voormalig jachtchalet.

Dag 12, 13 en 14: Costa de Prata – Óbidos & Serra de Candeeiros

De laatste stop tijdens deze reis door Portugal is de Costa da Prata, de zilverkust, ten noorden van de stad Lissabon. Het middeleeuwse Óbidos met zijn mooie witte huizen ligt binnen 14-eeuwse muren. Destijds was het een belangrijke haven maar in de 16e eeuw is de rivier verzand en verminderde het strategische belang van het stadje. Het is nu gerestaureerd en behouden als een zeer pittoresk geheel, een stadje waar de tijd lijkt stil te staan. Het geheel is door 13 meter hoge muren met kantelen omgeven en staat op een 75 meter hoge heuvel. Het is tot nationaal monument verklaard. Het is er redelijk toeristisch maar alles blijft heel gemoedelijk.

De stranden van Peniche, Baleal en Foz do Arelho liggen op een half uurtje rijden. Voor de kust van Peniche liggen op een half uurtje varen de Berlengas eilanden (Biosfeer reservaat) De archipel bestaat uit één groot eiland, Berlenga Grande, en enkele kleine eilandjes die uit graniet en rotsen bestaan. Het grote eiland, Berlenga Grande, is vanaf het vasteland van Portugal zichtbaar als er geen nevel hangt. Hier leven verschillende inheemse plantensoorten en het eiland is tevens een geliefde broedplaats voor talrijke zeevogels. De kleine stranden met kristalhelder water zijn prachtig en ideaal om een duik in te nemen. De tocht naar het eiland Berlenga Grande duurt ongeveer 30 minuten. U kunt later in de middag terug gaan naar het vasteland of in de vesting overnachten. Er is ook een restaurant op het eiland. In de omgeving liggen de indrukwekkende kloosters van Batalha en Alcobaça. In het natuurpark Serra de Candeerios zijn talrijke sportieve activiteiten te beoefenen.

Accommodaties

Als laatste stop tijdens deze 15 daagse rondreis door Portugal verblijft u nog 3 nachten in de buurt van Costa de Prata – aan de voet van het middeleeuwse stadje Obidos, of een klein stukje verder het binnenland in het natuurpark Serra de Candeeiros. Bij Obidos logeert u op een landgoed met fraai uitzicht op het kasteel, mooie tuinen en een zwembad. In het natuurpark vlakbij de kloosters van Batalha en Alcobaça bent u zeer welkom in dit bijzondere & luxe “Cooking&Nature” Hotel.

Verlenging van deze Portugal fly drive rondreis tot 18 dagen: De Alentejo

Glooiende en uitgestrekte landschappen

Alentejo betekend: Land achter de Taag. Naar het noorden is het landschap groen en bergachtig, terwijl het zuiden wordt gekenmerkt door golvende gouden graanvelden afgewisseld door kurkeiken en olijfbomen. Het zuiden betekend zon, hitte en een langzaam levensritme. Aan de kust vindt u wilde, ongerepte stranden met een ruwe schoonheid. Hier en daar ziet u ommuurde stadjes in het landschap, zoals Marvão en Monsaraz, en dolmen die aan de magie van lang vervlogen tijden herinneren. Hooggelegen kastelen en steden zoals Elvas en Évora, door Unesco uitgeroepen als werelderfgoed, getuigen van het doorzettingsvermogen van de bewoners. Dankzij het zacht glooiende landschap is deze streek ideaal om te wandelen, te fietsen of tochten te paard te maken. De Alentejo is een paradijs voor birdwatching en de nachtelijke sterrenhemel is een fenomeen en het staat geregistreerd als Dark Sky Reserve of Starlight Tourism Destination. De kustlijn bestaat uit hoge rotsachtige kliffen die kleine stranden beschutten, ideaal om te surfen. Hier kunt u een gedeelte van de Rota de Vicentina, een prachtig kustpad van 200 kilometer lopen.

Accommodaties

In de Alentejo kunt u bij verlenging naar een 18 daagse rondreis Portugal, kiezen uit een verblijf van 3 overnachtingen in het centrum van Évora, in een bijzonder boutique hotel of net buiten Monsaraz, op een zeer verzorgd landgoed met zicht op historisch Monsaraz. Hier zijn 10 kamers en een appartement.

Lees meer over deze rondreis Portugal op de volgende pagina

Ontdekken en beleven: excursies en activiteiten

Naast dat Ardanza u naar plekjes brengt die u zelf niet gauw zult ontdekken regelen we ook graag unieke ervaringen en ontmoetingen ter plekke. In 18 jaar tijd hebben we een schat aan lokale contacten opgebouwd en wij organiseren graag kleinschalige fado-optredens, wijnproeverijen, prachtige wandel- en fietsroutes. Kanovaren, Douro-cruises, een kook-workshop.  

Een offerte aanvragen voor deze Rondreis Portugal 15 dagen, Natuur & Cultuur kan via onderstaande button

Ardanza doet u dan binnen 2 – 3 werkdagen een vrijblijvende offerte gebaseerd op uw wensen en de beschikbaarheid ter plekke.
Mocht u graag eerst meer informatie willen dan kunt u Ardanza altijd bellen of mailen.

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: