Natuur & Cultuur Alentejo
   

Reissom 15 dagen vanaf € 1.495 p/p*

De reissom voor deze fly & drive Natuur & Cultuur rondreis 15 dagen Alentejo in Portugal  is incl. retourvluchten, luchthavenbelastingen, 14 overnachtingen, huurauto cat. BB: Peugeot 207 of gelijkwaardig, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers, WA/BA verzekering, lokale belastingen en tweede bestuurder gratis. Uitgebreide route- en excursieinformatie, boekingskosten.

* Tarieven zijn gebaseerd op 2 personen in tweepersoonskamer of appartement. Onder voorbehoud van beschikbaarheid en reisdagen. De reissom wordt mede bepaald door uw accommodatiekeuze.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

15 daagse Fly en Drive Alentejo rondreis Natuur & Cultuur

Rondreis Evora – Marvao – Elvas – Serra de Sao Mamede – Monsaraz – Castelo de Vide – Beja – Mértola – Valle do Guadiana – Costa Vicentina – Verblijf in hotel of landelijk appartement

Rondreis Alentejo

Tijdens deze unieke 15 dagen Fly Drive Alentejo maakt u kennis met de grootste regio van Portugal: De Alentejo. Bezoek tijdens deze rondreis de middeleeuwse steden Evora, Beja en Mértola, Unesco werelderfgoed en vestingstadjes Elvas, Marvao, Monsaraz. Uitgestrekte glooiende landschappen en de grillige kust Costa Vicentina.  Ardanza heeft charmante hotels en comfortabele appartementen met zwembad voor u geselecteerd.  Tijdens deze 15-daagse Fly Drive Alentejo verblijft u op 4 locaties. U vliegt naar Lissabon en kunt uw reis uiteraard met een verblijf in deze stad verlengen.

Ontdekken en beleven: excursies en activiteiten

Naast dat Ardanza u naar plekjes brengt die u zelf niet gauw zult ontdekken regelen we ook graag unieke ervaringen en ontmoetingen ter plekke. In 17 jaar tijd hebben we een schat aan lokale contacten opgebouwd en we brengen u graag naar kleinschalige fado-optredens, wijnproeverijen, prachtige wandel- en fietsroutes. Kanovaren, birdwatchen, een kook-workshop, azulejos maken, een taalcursus, de mogelijkheden zijn eindeloos en Ardanza regelt alles zonder extra kosten voor u. Uiteraard hebben we rechtstreeks toegang tot reservering-systemen en kunnen uw tickets vooraf regelen zodat u niet ter plekke in de rij hoeft te staan!

Dag 1, 2, 3 en 4: Het Noorden

Uw rondreis Alentejo begint met vier dagen in het Noord Oosten van deze uitgestrekte regio. Het noorden van de Alentjeo is een middeleeuws juweeltje met her en der verspreid liggende ommuurde vestingstadjes als Elvas en Estremoz en afgelegen kastelen op heuveltoppen, zoals Marvao en Castelo de Vide. Ze kijken uit over uitgestrekte beboste hellingen en bergtoppen. Dit gebied wordt slechts door een handjevol toeristen bezocht en hier vindt u nog het authentieke Portugese leven.

Castelo de Vide & Marvao

Het pittoreske plaatsje Castelo de Vide, uw eerste stop tijdens deze Fly Drive, ligt trapsgewijs tegen de helling van één van de noordelijk uitlopers van de Serra de São Mamede. Vroeger was het een belangrijke vesting in het Spaanse grensgebied, nu een slaperig, charmant stadje, Castelo de Vide heeft een kasteel uit de 14de eeuw. Verder is er een mooie Joodse wijk met de oudste synagoge van Portugal en vele gotische deurportalen. Het witte vestingstadje Marvão wordt het adelaarsnest genoemd. Het is spectaculair gelegen op 856 meter hoogte op een granietwand, op een van de toppen van de Serra de São de Mamede. Marvão is volledig ommuurd en ligt vlakbij de Spaanse grens. Op het hoogste punt van Marvão staat een indrukwekkende middeleeuwse burcht met hoge muren en vele stadspoorten.

Natuurpark São Mamede

De Serra de São Mamede ontstond tussen 400 en 300 miljoen jaar geleden. Het gebergte wordt in het noorden en westen begrensd door jongere granietformaties. Vooral de noordkant van het park is voor de wandelaar interessant. Hier worden loofbossen afgewisseld met cultuurland. Vanaf de bergtoppen in het park, zoals de Pico São Mamede – met 1025 m de hoogste berg ten zuiden van de Taag – en de burcht van Marvão heeft u een prachtig uitzicht. Wie geluk heeft ziet een Havikarend, een oehoe of een slangenarend op jacht naar een wipneus-adder. Het is ook het jachtterrein van de grijze wouw en u ziet hier de monniksgier, aasgier en vale gier.

Accommodaties: Appartement met zwembad of hotel

In het Noorden hebt u tijdens de eerste 4 overnachtingen van deze 15 daagse rondreis Alentejo de keuze uit een verblijf net buiten Castelo de Vide in een appartement op een landelijk gelegen Quinta met zwembad en Nederlandse eigenaars of een kleinschalig charmant hotel in een monumentaal herenhuis in het stadje Castelo de Vide.

Dag 5, 6 en 7: Het Oosten

Évora

Een bezoek aan Évora, de hoofdstad van Alto Alentjeo, is uiteraard een must tijdens deze rondreis Alentejo. Het is een prachtige stad met monumentale architectuur en een mooi intact gebleven middeleeuws centrum. U vindt er fraaie pleinen en een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw.  In de oude stad vindt u bochtige straatjes met witte huizen en arcadegalerijen. De akropolis is het oudste gedeelte van de stad. Een van de mooie pleinen is het Praça do Giraldo, het plein is door arcaden omgeven. Op het Kathedraalplein vindt u de Vroeg-gotische kathedraal 12de–13de eeuw met vele kunstwerken. Neem de trap omhoog naar het dak voor een geweldig uitzicht over de stad! Een ander beroemd monument is de Diana Tempel uit de 2de eeuw n.C., met kapitelen en zuilen. Het is de best bewaarde Romeinse tempel van Portugal. Op een drie meter hoog gemetseld podium staan nog veertien slanke Corintische zuilen. De schachten zijn van graniet, bases en kapitelen zijn van marmer. Évora was in de “gouden tijd” een stad die kunstenaars uit Vlaanderen, Italië en Spanje aantrok, die ook tot haar glans wilden bijdragen. Er zijn zoveel sporen van die roemrijke tijd, dat de UNESCO de stad als werelderfgoed van de mensheid heeft erkend. De vele paleizen uit de middeleeuwen en de renaissance getuigen van het rijke verleden. Évora kent een uitbundig studentenleven, vele gezellige barretjes en restaurant en een rijk cultureel aanbod.

Monsaraz

Het middeleeuwse Monsaraz is een van de oudste Portugese nederzettingen van Zuid-Portugal, bewoond sinds de prehistorie. Haar natuurlijke positie op de hoogste heuvel in het gebied en de nabijheid van de diepe Vale do Guadiana, maakte het een plaats van strategisch belang. Monsaraz is een van de best bewaarde historische plaatsen in de Alentejo. Het middeleeuwse stadje heeft ongeveer 1.000 inwoners en is mooi gerestaureerd.

Megalitische monumenten

De gemeente Reguengos de Monsaraz heeft een grote rijkdom aan Megalithische monumenten. De meeste daarvan zijn mooie en interessante voorbeelden van de Europese prehistorie. Vlakbij Monsaraz bevinden zich de Dolmens Antas do Olival da Pega, ze zijn in feite een grote verzameling begraafplaatsen. Alleen al uit de Grote Dolmen zijn 134 schisten platen uitgegraven evenals 200 keramische vazen die bewijzen dat dit hunebed eens een gemeenschappelijke necropool was. Ten zuidwesten van Evora ligt de grote stenencirkel Cromeleque dos Almendres. Meer dan 12.000 jaar oude grotschilderingen vindt u in de grotten van Escoural, 12 kilometer ten zuiden van Montemor-o-Novo. Mocht u tijdens uw rondreis Alentjeo een uitgebreide kennismaking willen met deze Megalithische monumenten dan regelt Ardanza graag een excursie met een gids voor u.

Accommodaties: Hotel in Evora of landelijk appartement met zwembad

Voor uw tweede locatie gedurende deze 15 daagse fly drive Alentejo, Portugal in het Oosten kunt u kiezen uit een verblijf van 3 overnachtingen in het hartje van Évora, in een bijzonder boutique hotel of net buiten Monsaraz, op een fraaie boerenhoeve met zwembad. Hier zijn een aantal appartementen en suites.

Dag 8, 9 en 10: Het Midden

Uw volgende derde stop tijdens deze rondreis Alentejo is het uitgestrekte en ongerepte midden van de regio. Hier vindt u afwisselde landschappen en enkele juweeltjes van steden en dorpen. Van glooiende heuvels met kurkeiken, uitgestrekt steppe landschappen tot aan het hoog gelegen natuurpark Valle do Guadiana in het uiterste zuiden. Hier is de vriendelijke, middeleeuwse stad Beja met haar kasteel een bezoek meer dan waard. Vlakbij ligt het slaperige dorpje Alvito met haar rijke verleden, beroemde fresco’s en romantisch kasteel. In het zuiden ligt, indrukwekkend op een heuveltop boven de Guadiana rivier, het witte stadje Mértola met haar rijke Moorse verleden.

Beja

Beja is een vriendelijke stad met een oud, ommuurd centrum, imponerend kasteel en vele monumentale panden met fraaie azulejos. Veel van de kerken en monumenten in Beja bevatten fijn afgewerkte architectuur die nog dateert uit de Romeinse en Moorse keizerrijken. U vindt zeldzame collecties eeuwenoude kunstvoorwerpen in het plaatselijke museum, terwijl vlakbij ook fascinerende archeologische opgravingen liggen. Bezoek ook de prachtige Misercordia kerk (ooit een slachthuis) en de Nossa Senhora da Conceicao kerk, vroeger een van de rijkste kloosters van Portugal. Het middeleeuwse Castelo is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad, met een spectaculair panoramisch uitzicht vanaf de toren. Het is prettig dwalen door de autovrije straten in het centrum.

Mértola

Een onbekend pareltje tijdens deze Fly Drive Alentejo is het prachtige, historische stadje Mértola, helemaal in het zuidoosten van de regio. Mértola is een stadje met haar kasteel hoog torend boven de Guadiana rivier. Het heeft een sterke islamitische invloed, waar een aantal monumenten en musea staan die uniek zijn in Portugal en in Europa. In de smalle straatjes vindt u veel sporen van deze 5 eeuwen lange Moorse overheersing. Er zijn gezellige pleintjes, cafeetjes en restaurantjes. Beneden, in de rivier zijn ondiepe gedeelten en een paar eilandjes waar u naar toe kunt waden, perfect om verkoeling te zoeken in de zomer! Ook kan per boot of kano afgezakt worden naar het zuidelijker gelegen Pomarão, op de grens met Spanje.

Natuurpark Valle do Guadiana

Dit natuurpark is in 1995 opgericht in het gebied waar de grootste rivier van het zuiden van Portugal loopt: de Guadiana. Het is er erg rijk aan verschillende soorten vegetatie waardoor een bijzonder ecosysteem ontstaat. Het gebied is ook rijk aan vele vogelsoorten waarvan enkele soorten bijna uitgestorven zijn zoals de zwarte ooievaar en verschillende soorten adelaars. Een paradijs voor de vogelliefhebber! Hier kunnen jeepexcursies worden gemaakt, en gewandeld worden over de voormalige spoorlijn naar de oude, verlaten zilvermijnen São Domingos waar  een spookachtig maanlandschap wacht, al meermalen het decor voor films en commercials. Tot de jaren 60 waren deze mijnen nog in gebruik.

Accommodatie: B&B of appartement met zwembad

Tijdens uw derde verblijf in het hart van de Alentejo verblijft u 3 nachten in een slaperig plattelandsdorpje op een zeer verzorgde Casa Ruraal met zwembad. Er zijn 8 kamers en twee appartementen.

Dag 11, 12, 13 en 14: Het Zuid-Westen: De Costa Vicentina

De laatste stop op uw rondreis Alentejo is aan de zuid-westkust. Een gebied waar u langs de rotsachtige kust kleine baaitjes met mooie stranden vindt, in het achterland glooiende velden en een beboste hellingen. Het is een puur en aantrekkelijk landschap. Hier geen massatoerisme, geen hoogbouw, pretparken of ander vertier. Een aantal vissersdorpjes en in het binnenland een paar grotere dorpen, Dit is het gebied waar in 2012 de “Rota Vicentina” geopend werd. Een wandelpad van een kleine 400 km, deels door het binnenland (de Historical Way) en deels langs de kust (Fishermen’s Trail. Hier treft u ook de zoete aroma´s van de kruiden op de velden waarmee vis, zeevruchten en andere regionale gerechten bereid worden, geserveerd met de uitstekende wijnen uit de streek. U krijgt uitgebreide informatie mee over de wandelmogelijkheden.

Porto Covo & Vilanova de Milfontes

In het Noorden van deze regio ligt, op lage kliffen en over de zee uitkijkend, het vissersdorp Porto Covo, het oude centrum heeft een mooi dorpsplein en langs de keistenen straatjes staan de kleine witgekalkte huisjes. Vlak voor de kust ligt een piepklein eilandje: Ilha de Pessegueiro, in de zomer met een bootshuttle te bereiken.
Het badplaatsje Vilanova de Milfontes een half uurtje ten zuiden, aan een mooi baaitje gelegen, het badplaatsje heeft een kasteel en met een veerboot kunnen wandelaars van de Rota Vicentina hier de baai oversteken zodat een aantal wat minder interessante wandelkilometers kunnen worden overgeslagen. Milfontes is een dorpje met alle nodige voorzieningen, een weekmarkt en een aantal restaurants.

Costa Vicentina

In 2012 is de wandelroute Rota Vicentina geopend. Het pad bestaat uit twee gedeelten: in het binnenland vindt u de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fishermen’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. De kustroute doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De Historical Way is ontstaan als pelgrimsroute. Hij loopt van Cabo San Vicente tot Santiago do Cacém, is 241 kilometer lang en verdeeld in 13 secties. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de route door een dorpje met wat akkerland rondom. De Fishermen’s Trail is 115 kilometer lang, verdeeld in 4 secties met als extra 5 rondtochten langs het traject. Bij Forte da Ilha, even ten zuiden van Porto Cova, komen de Historical Way en de Fisherman’s Trail samen. Uiteraard kunt u ook kiezen om deze Fly Drive met de Rota Vicentina te verlengen met een aantal dagen.

Accommodaties: Landelijk gelegen Quinta

Voor uw laatste verblijf van 4 overnachtingen in het zuidwesten tijdens deze 15-daagse fly & drive Alentejo hebt u de keuze uit een kleurrijk landgoed met 20 kamers en zwembad net buiten het dorpje Cercal of een iets kleinere Quinta met 8 kamers, wat dichter bij de kust (hier is geen zwembad).

Meer informatie over deze 15 daagse fly drive Alentejo kunt u lezen op de pagina meer over de rondreis.

Rondreis Alentejo verlengen of op maat aanpassen

Uiteraard is deze 15 dagen rondreis Alentejo in Portugal te verlengen met een verblijf in Lissabon of bijvoorbeeld aan de Algarve.  Geef op het aanvraagformulier hieronder uw wensen aan en wij nemen contact met u op.

Lees ook het reisverslag van Stijn en Leandra en het interview met Anne Middelkamp over de Alentejo in het Blad Meridian Travel

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan voor deze Fly Drive Alentejo, Portugal 15 dagen, Cultuur en Natuur

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: