Semana Santa 2019

Je ontkomt er niet aan. De beladen, klagelijke muziek, de klokken, de doordringende geur van wierook, de langzame, ernstige tred, de indrukwekkende ‘tronos’, de emotie van de toeschouwers. Ook al heb je er van huis uit niet veel mee, je ontkomt niet aan de magie, het mystieke van de Semana Santa, de heilige week voor Pasen. Ik, als nuchtere Groningse, in ieder geval niet. Ik vind het helemaal prachtig. En snap Sander (onderaan dit verhaal) wel.

De Semana Santa, de heilige week voor Pasen

De Semana Santa is de allerbelangrijkste week in het jaar in Spanje en Portugal. Er zijn dan heel veel mensen op de been om deze week te vieren en de processies bij te wonen. Semana Santa is dan ook het begin van het nieuwe toeristenseizoen. Winkeltjes en barretjes gaan weer open. De terrasjes worden uitgestald, etalages en stoepjes gepoetst en de ijssalon gaat open. Iedereen kijkt reikhalzend uit naar deze week. Dit jaar vindt de Semana Santa plaats van 14 – 21 april.

Groot, groter, grootste processies

Met name de steden Málaga en Sevilla staan bekend om hun zeer indrukwekkende processies waarbij het lijdensverhaal van Jezus wordt uitgebeeld. Maar ook Zamora, waar al sinds de 13e eeuw vieringen gehouden werden, Toledo en in het religieuze Braga in het Noorden van Portugal zijn imposante processies te bewonderen.

Bijna elke processie heeft een andere beeldengroep op een platform (paso) waar een het lijden van Christus wordt afgebeeld, of een droevige Maria (de Virgen). De Virgen heeft een kroon en kristallen tranen om het verdriet om de dood van Christus uit te beelden. De meestal houten figuren worden aangekleed met rijk geborduurde gewaden. Voor en achter de paso lopen zusters en broeders als boetelingen (Nazarenos), met hun gezicht verborgen onder de puntmuts, twee ronde gaten voor de ogen, een brandende kaars in de hand.

 

 

Puntmutsen

Wanneer je voor het eerst een processie ziet vallen je de puntmutsen (capirotes) op die de boetelingen dragen. Deze punthoed heeft voor ons meteen de associatie met de enge Ku Klux Klan, maar daar heeft dit niets mee te maken. Deze muts werd namelijk al de Middeleeuwen gebruikt, hij werd gedragen door misdadigers die tijdens hun tocht naar de galg door het volk werden bekogeld. De hoed beschermde hen tegen de rotte eieren en het spuug. De puntige hoed is een symbool gebleven van boetedoening tijdens de Semana Santa. De broederschappen in Sevilla begonnen deze traditie, waarna het zich razendsnel verspreidde. Leden van de broederschappen, cofriadas of hermandades, dragen een masker over het gezicht om onherkenbaar te zijn, zodat ze na Semana Santa ook nog gewoon over straat kunnen.

(Een leuk weetje: Antonio Banderas, de beroemde acteur en geboren Malagueño is lid van de Broederschap Fusionades in Malága. Hij draagt tijdens de processie meestal een traditioneel gewaad met masker en een punthoed, zodat het publiek hem niet herkent)

De Semana Santa is overal

Niet alleen in de steden, maar elk dorp, hoe klein ook, heeft processies en haar eigen pasos. Bij ons in Vejer zijn die naar verhouding klein omdat ze door de hele smalle, steile straatjes gedragen moeten worden, zie de foto’s hierboven en dit filmpje van Semana Santa in Vejer.  Maar in Malaga en Sevilla zijn de pasos en de tronos enorm en wegen ze tot een paar duizend kilo. Ze worden gedragen door tot wel 50 – en soms, bij de hele grote ‘tronos’ in Málaga – tot 100 tot 200 mannen, die er dan naast lopen. Soms zie je onder de pasos de blote voeten van boetelingen uitsteken.

Je ontkomt er niet aan

De klagelijke muziek, de klokken, de geur van wierook, de langzame, ernstige tred, de indrukwekkende ‘tronos’, de emotie. Ook al heb je er van huis uit niet veel aan, je ontkomt niet aan de magie ervan, het mystieke van Semana Santa. Ik, als nuchtere Groningse, in ieder geval niet. Ik vind het prachtig. En snap Sander (hieronder) wel.

Meer weten?

Tip! Wil je alles weten van de Semana Santa in Málaga: Dan is deze gids “Dit is de Semana Santa van Málaga” iets voor jou. Dit e-book (pdf) is geschreven door Sander Klomp, de enige Nederlander die ik ken die al jarenlang lid van een broederschap in Málaga en voorop mag lopen bij verschillende processies (een ereplekje!). Hij is al jarenlang gefascineerd door de Semana Sante en als geen ander kan hij je de Semana Santa helpen te begrijpen en te beleven. Daarnaast vind je in de gids informatie over álle broederschappen van Málaga en de tijdschema´s van de verschillende dagen. 

De prachtige foto hieronder in Málaga is van Sander.

 
 

Comments are closed.