Wandelen in de Sierra de Grazalema

Superfijne en interessante wandeling door het meest karakteristieke deel van het Parque Natural Sierra de Grazalema in Andalusië met uitzicht op de hoogste toppen van het karstgebergte in Cádiz. We liepen een prachtige wandelroute over rotsen, door bossen en over bergweiden. In de winter wordt het hier erg koud en loop je door de sneeuw. Maar wij zijn  ‘mooiweerwandelaars’ en liepen deze wandeling op 28 augustus 2019, bij een graad of 26 en bovenin een koel briesje… Zalig! We zijn twee klimmers tegengekomen, verder niemand.

Korte kenmerken van de wandelroute circular Peñon Grande in de Sierra de Grazalema

Naam: Circular Peñón Grande, Puerto de las Presillas  & Llano del Endrinal
Waar: Parque natural Sierra de Grazalema, vanuit Grazalema
Soort wandeling: circulair, deels gemarkeerd, duidelijk te volgen wandelpad.
Lengte: 7,5 km
Duur: 3,5 uur inclusief stops
Zwaarte: Gemiddeld
Schaduw: Langs de hele wandeling zijn hier en daar schaduwrijke bomen.
Minimale hoogte: 1.090 meter
Maximale hoogte: 1.420 meter
Aantal verdiepingen I-phone: 66
Aantal stappen I-Phone: 11.090
Toestemming vereist: Nee

Beschrijving wandelgebied Parque Natural Sierra de Grazalema

Deze afwisselende wandelroute rondom de hoge top de Peñón Grande bij het dorpje Grazalema brengt je door het meest karakteristieke deel van het Parque Natural Sierra de Grazalema. Een groot gedeelte ervan loop je door de prachtige Llano del Endrinal,‘vallei van de sleedoorn’, met rondom wijds uitzicht op de hoge toppen van het grijze karstgebergte*. Hier zie je de hoogste van de provincie Cádiz: El Reloj, 1.535 meter, de Simancón, 1569 meter en de Torreón met 1648 meter. Al van oudsher is dit waterrijke gebied in gebruik door inwoners van de dorpen rondom en je vindt er sporen van waterbekkens, schaapskooien, sneeuwputten, kalkwinning en stenen refugios, sommige gerestaureerd en naadloos samensmeltend met het omringende landschap.

Hier is ook de bron van de rivier de Guadalete, de belangrijkste rivier van Cádiz. Onderweg zie je de Endrino, de sleedoorn, waar Pacharan, sleedoornlikeur gemaakt wordt, diverse dennensoorten, steeneiken, meidoorn, de maretak met haar rode bessen en brem. De wandeling: Los Charcones, Puerto Presillas & Llano del Endrinal.

*Karst doet zich voor in streken waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door de chemische verwering door de zure eigenschappen van regenwater. Karst veroorzaakt typische landschapsvormen en kenmerken: dolines, door karst gevormde zinkgaten, grotten, (een heel beroemd, enorm grottenstelsel met unieke rotstekeningen in dit gebied is La Cueva de la Pileta (Tip!), karstdalen, lapiaz (kleine of grotere oppervlakten van blootliggende kalksteen), poljes (vlakke gebieden met steile randen), resurgentiebronnen (ook karstbronnen genoemd), verdwijnende rivieren (zoals bij het Hundidero – Cueva del Gato (Tip!) ondergrondse rivieren systeem) – Met dank aan Wikipedia

Het eerste gedeelte van de wandelroute, Camino Los Charcones

Je kunt de wandeling beginnen vanuit Puerto del Boyar, bij de ‘Mirador’ een paar kilometer voor Grazalema maar wij liepen hem vanaf de camping Tajo del Rodillo. Omdat het eerste stukje nogal open is en niet heel spannend, gedeeltelijk langs de weg, besloten we dat we dit beter maar achter de rug konden hebben. Het eerste stuk heet Camino Los Charcones. Om bij het beginpunt te komen moet je ongeveer 100 meter langs de A372 lopen. Camino Los Charcones is een breed grindpad wat langzaam omhoog gaat met steeds aan je rechterhand de Peñón Grande 300 meter boven je uit tronend, prachtig. Met de donkergroene dennenbomen vonden wij het net een plaatje van een Ravensburger legpuzzel. Na een half uurtje ben je bij Puerto del Boyar. Wanneer je hier nog niet eerder bent geweest is het leuk om nog een minuutje of twee te lopen naar de Mirador met fabelachtig uitzicht richting het zuiden, daar kun je tot aan de Alcornocales natuurpark kijken en zie je de kloof Salto de Cabrero (een andere mooie wandeling vanuit Benaocaz).

Het tweede gedeelte van de wandeling: Puerto Presillas

Voor het tweede gedeelte van de wandeling ga je op de picknickplaats bij Puerto el Boyar door een hek en dan langzaam omhoog, door het dennenbos. Na een kwartiertje kom je op een splitsing met een wegwijzer, naar links naar de ‘nacimiento del rio Guadalete’ en rechtdoor naar ‘Puerto Presillas’ – deze laatste moet je volgen. Nu ga je langzaam omhoog over een rotsachtig, zeer goed te volgen pad hier en daar geflankeerd door bomen. Het uitzicht boven over de weidse vlakte van de Llano del Navazo is geweldig.

Ten zuiden ervan zie je de Calera del Navazo, een gerestaureerde, nu omheinde, kalkoven waar tot in de vorige eeuw kalk gewonnen werd. Kalksteen werd hiervoor 3 dagen en nachten tot hoge temperaturen in een soort ‘iglo-achtige’ constructie verhit. De kalk werd gebruikt om de huizen te witten, stallen, water, zieke dieren en ook mensen te desinfecteren. Gemengd met zand werd het gebruikt als cement. De wandeling gaat net ervoor zigzaggend verder omhoog naar de Puerto Presillas. Uitgehakte treden en platte rotsen maken het prima te doen!

Bovengekomen wandel je op een prettig breed&zacht verend pad. Hier ligt in de winter sneeuw! Met rechts van je de toppen van de Sierra de Pinar. Iets verderop zie je informatieborden over de Lapiaces, het omringende landschap van blootliggende kalkstenen. Aan de linkerhand kun je een enorme Pinsapo, zilverspar ontdekken, de enige van de vallei. Volg het pad langs een omheind gedeelte waar vee gehouden werd en waterbekkens zijn.

Aan het einde van de vallei kom je langs een t-splitsing met een wegwijzer naar Grazalema, de camping of de Mirador. Wij namen de kortste weg, naar de camping. Nu gaan je naar beneden, tussen de bomen door, kijk uit met het gruis en de behoorlijk gladde stenen af en toe! Zoals je weet ben ik heel blij met mijn ‘krukken’, m’n Nordic Walking stokken. Aan het einde ga je door een hek en ben je weer op het parkeerterrein.

Praktische informatie over de wandelroute 

Het startpunt van deze circulaire wandeling is vanaf de parkeerplaats bij camping Tajo del Rodillo bij Grazalema, aan de A372. Er is onderweg alleen in Grazalema iets te koop dus neem voldoende water mee.

Eettip! In Grazalema zijn veel mogelijkheden om iets te eten, het is een pittoresk en geliefd dorpje bij wandelaars en buitensporters maar ’t valt reuze mee qua drukte van buitenlands toerisme. Je kan er prima eten aan een van de pleintjes. Qua supermarkten is er een goed voorziene ‘City Eroski’ – let op: tussen de middag gesloten!

Ontdek alle indrukwekkende natuurparken van Andalusië

Ardanza brengt je naar dit, en nog 4 andere prachtige natuurgebieden met veel wandelmogelijkheden tijdens haar 15 daagse Natuur & Cultuur rondreis!

Vraag een vrijblijvend voorstel aan

 

 

Tekst en Foto’s: Anne Middelkamp, Ardanza, 31 augustus 2019

 

geef een reactie

* verplichte velden