Rondreis Navarra

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Het Koningkrijk Navarra, land van diversiteit

Een introductie

Het koninkrijk Navarra is een van de noordelijke regio’s van Spanje en maakt historisch deel uit van Euskal Herria (Baskenland) samen met de regio Baskenland en de drie Baskische provincies in Frankrijk. In 1983 verkreeg Navarra zelfbestuur, waarbij de regio officieel tweetalig werd: Baskische en Castilliaans. Navarra heeft een oppervlakte van 10.421 km2 en heeft circa 530.000 inwoners.

De geografische verscheidenheid van Navarra is groot, met in het Noorden de toppen van de Pyreneeën, variërend van 800 meter hoog in het westen tot 2500 bij de grens met Aragón. Vooral de oostelijke dalen zijn landschappelijk bijzonder mooi. Naar het zuiden toe wordt het landschap vlakker, met uitgestrekte landbouwgebieden tot aan de uitgestrekte halfwoestijn van het Biosfeerreservaat Parque Natural de Las Bardenas Reales met haar grillige, geërodeerde landschap.

Navarra is ook bekend vanwege de Camino de Santiago. In Navarra liggen verschillende burchten, kerken en interessante stadjes zoals Sangüesa. Estella en Puente la Reina, die hun monumenten danken aan de middeleeuwse bloeiperiode, die nauw samenhing met de populariteit van de pelgrimsroute.

Pamplona

De hoofdstad van Navarra is Pamplona. Deze stad is natuurlijk bij velen vooral bekend om de Sanfermines, die door Ernest Hemingway in zijn boek “Fiesta” zijn vereeuwigd. Tussen 6 en 14 juli gaan duizenden bezoekers uit hun bol wanneer de stieren dagelijks door het centrum naar de arena worden gevoerd.  Pamplona heeft vanouds een bestuurlijke en militaire functie, rond de compacte oude binnenstad liggen nog stukken van de stadsmuren en de machtige citadel. Pamplona is vernoemd naar de Romeinse veldheer Pompeius die de destijds Baskische nederzetting in 71 v.C. veroverde. In 589 werd de stad, onder de Visigoten, verheven tot Bisschopszetel. Rond 800 werd het hoofdstad van het onafhankelijke koninkrijk Navarra. In de oude binnenstad ligt het fraaie plein Plaza del Castillo, van de vele cafés is Iruña het bekendste.  Hemingway beschrijft in “The sun also Rises’ hoe de hoofdpersonen vele uren doorbrachten op dit terras.

Cultuur & natuur

Navarra is rijk aan cultureel erfgoed. De belangrijkste bezienswaardigheden vindt u in spectaculaire landschappen, zoals in de Pyreneeën met de collegiale kerk van Orreaga/Roncesvalles, het klooster van San Miguel de Aralar, kleine kapellen zoals die van Muskilda of de graanschuren van Aezkoa. In de regio Cuenca de Pamplona vindt u de kerk van Gazólaz en het Oteiza-museum in Alzuza. In het midden van Navarra zijn Sangüesa, Eunate, Puente la Reina, Estella en Viana. In de Ribera zijn de onlangs gerestaureerde kathedraal van Tudela of de kloosters van La Oliva en Fitero meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Vogels observeren

Navarra is, vanwege de diversiteit van het landschap en de ligging aan een van de belangrijkste Europese trekroutes, een waar paradijs voor liefhebbers van het observeren van vogels. Kenners hebben 17 soorten gecatalogiseerd die in Europa nagenoeg verdwenen zijn, Hier vindt u bijvoorbeeld de gier, de rode wouw of de Duponts leeuwerik. Meer dan 60 soorten die in een groot gedeelte van Europa niet voorkomen zijn in Navarra wel waarneembaar, zoals de steenarend, roerdomp, rotskruiper of grote trap.

Gastronomie & Wijn

Navarra heeft een uitmuntende en gevarieerde gastronomie. Er wordt gebruik gemaakt van locale ingrediënten zoals witte asperges, de artisjokken uit Tudela, de paprika’s “Piquillo” van Lodosa, het kalfs- en lamsvlees uit Navarra en de heerlijke Roncal- en Idiazabal-kazen. Typische schotels zijn  menestra, een stoofschotel bereid met verschillende groenten. Eveneens smakelijk zijn de stoofgerechten van witte bonen met groenten of bruine bonen met chorizo, kool en bloedworst.

Een karakteristiek visgerecht van Navarra is de stokvispuree, waarvan het basisingrediënt gezouten kabeljauw is dat wordt fijngehakt en in een aardewerken pan wordt bereid.

De wijnen uit Navarra zijn internationaal befaamd. Aan de voor de streek typische druivensoorten zoals de rode Garnacha, de Graciano, Mazuelo en Tempranillo, voor rode wijnen, en de witte Garnacha, de Moscatel de grano menudo, Viura en Malvasía, voor de witte wijnen, hebben de Navarrese wijnboeren de wijnstokken van de Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Merlot toegevoegd. Het resultaat is een interessant assortiment afwisselende wijnen die zich succesvol een weg op de markt hebben weten te banen.

Unieke rondreis

Ardanza heeft in Navarra een unieke Fly&Drive Rondreis voor u samengesteld. Kijk op de volgende pagina voor een uitgebreide beschrijving ervan.

Vraag een vrijblijvend voorstel aan

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: