Catalonië september ’23

Reisverslag Catalonië – september 2023

Barcelona

We begonnen onze rondreis in deze mooie stad. Ons ruime en nette appartement was gelegen in een redelijk drukke, verkeersluwe straat. Er was qua cultuur, winkels en horeca meer dan voldoende aanbod op loopafstand. De eerste volle dag zijn we gestart met een fietstour met gids. Dat is zeker de moeite waard om te doen. Je krijgt daardoor toch al een beeld van de (indeling van de) stad. ‘s-Middags hebben we de Sagrada Familia bezocht (kaarten vooraf gekocht, dus een relatief korte rij voor de ingang). Prachtig, imposant gebouw, zowel buiten als binnen. Jammer van al die toeristen 😉 De volgende dag de metro genomen naar Park Güell. Ook hier hadden we de toegangskaarten vooraf gekocht, maar dat leek bij de ingang minder nodig dan bij de Sagrada Familia.

Prachtig aangelegd ‘stadspark’ met redelijke hoogteverschillen. Zeker de moeite van het bezoeken waard. De rest van de tijd hebben we vooral door de stad gelopen en diverse wijken bezocht.

Horecatips Voor gin-liefhebbers: Dux – Gin en Cocktail Bar Barcelona Restaurants: Story, Arcano Barcelona

Nadat we de huurauto op het vliegveld van Barcelona hebben opgehaald, zijn we vertrokken naar…

De Priorat wijncomarca

Hier was in Falset een zeer smaakvolle en goed ingerichte studio in een rustige straat voor ons gereserveerd. Contact met de eigenaar verliep zeer soepel via WhatsApp. De overgang van het drukke Barcelona naar het rustige Falset was, in positieve zin, even wennen. Het werd de volgende dagen wat drukker door de Catalaanse festiviteiten 😉 Veel muziek op straat met een optocht van reusachtige poppen. Heel leuk om dat mee te maken. Falset is leuk om door te wandelen, met een burcht en museum op het hoogste punt en diverse pleintjes.

Op advies van Cristina van het lokale toeristenbureau zijn we in de omgeving van Falset rond gaan kijken. We hebben een wijnfestival in de stad Poboleda bezocht. Net als in Falset hadden we daar een beetje het gevoel de enige toeristen te zijn. Heerlijk, zowel dát gevoel als de vele wijnen die geproefd konden worden! Een fles lokaal gemaakte olijfolie meegenomen voor thuis. Ook Siurana is zeer de moeite van het bezoeken waard. Prachtige straatjes en vanaf een rotspunt een schitterend uitzicht over de omgeving. Ook een plaats(je) waar het leuk is om doorheen te wandelen is La Vilella Baixa. Weer mooie sfeervolle middeleeuwse straatjes. Wie van cultuur en wandelen houdt, ontkomt niet aan een bezoek aan het Karthuizer Klooster in Escaladei.

Na het bekijken van (de restanten van) het klooster is het mogelijk om een wandeling in de omgeving te maken. Prachtige vergezichten, mooie natuur en zo nu en dan een overvliegende Vale Gier. Andere wandelaars zijn we in de 3 uur durende wandeling nauwelijks tegengekomen. Voor meer drukte en bezienswaardigheden is de stad Tarragona een goede keuze. Wij hebben de stad met de trein bezocht, en dat was een goede verbinding. Mooie stad met een prima sfeer. Prachtige kathedraal en interessante overblijfselen (amfi-theater) en meer dan voldoende horeca om bijvoorbeeld lekker te lunchen.

Horecatips Restaurants in Falset: La Bacchanal Taverna Vinoteca, Kabbalah Cafe, Calaix de Sastre

Pre-Pyreneeën

Vanuit Falset richting Peramola gereden. Daar kwamen we terecht bij een prachtig 4-sterren hotel midden tussen de weilanden en de bergen. Tsja, wat valt hierover te schrijven. Heerlijk hotel, fantastisch personeel, uitgebreid ontbijt en een uitstekende kok (probeer ‘s-avonds eens het Catalaanse proef-menu!). We zijn daardoor iedere avond in het hotelrestaurant beland en lieten ons daarbij steeds een andere lokale wijn adviseren. Subliem! Waar vind je een plek waar je met je voeten in het zwembad naar een rotswand kan kijken waar de Vale Gieren (soms meer dan 20) boven en voor zweven.

Het toppunt van ontspanning. Voor de vogelliefhebber, ook in de omgeving gezien: Bonte Vliegenvanger, Dwergarend, Alpenkraai en Kleine Torenvalk. Het dorp Peramola is via een korte wandeling te bereiken. Leuk om te zien, maar verwacht er ook weer niet te veel van. Ook daar zijn we de omgeving per auto gaan verkennen. De hoofdstad van de streek is La Seu d’Urgell. Prachtige plaats met ook weer een mooie kathedraal met binnentuin. Op de terugweg Organyà bezocht. Klein, maar ook de moeite van het stoppen waard. Op weg naar de laatste bestemming in deze vakantie…

Costa Brava

Hier was in Tamariu een kamer met terras in een prachtige gelegen hotel voor ons gereserveerd. Het terras bood uitzicht over de baai, strand en zee. Heerlijk! Tamariu is zeker een leuk, levendig plaatsje. Maar de ‘overgang’ van het rustige hotel bij Peramola naar een toch wel behoorlijke toeristische bestemming was weer even omschakelen. We hadden hier de indruk dat er weinig mensen woonden en iedereen vakantieganger was. Dat geeft op zich niets, maar na een aantal dagen werden de huizen op de berg wel erg donker (iedereen vertrokken?) en begonnen sommige restaurants op te breken en te sluiten.

Dat heeft uiteraard met de maand september te maken, maar is wel iets om rekening mee te houden. In de omgeving zijn San Antonio de Calogne en Palamós leuk om te bezoeken. Vooral de laatste stad biedt veel bezienswaardigheden, sfeer, horeca en winkeltjes. Ook de plaatsen Pals, Besalú (prachtig middeleeuws centrum; hier zijn opnamen gemaakt voor de serie ‘Westworld’ [seizoen 3]) en Púbol (kasteel van Salvador Dalí en Gala) zijn een autorit meer dan waard. Weer wat levendiger is de stad Girona. Mooie straten, trappen, kathedraal en veel leuke terrassen. En voor de ‘Game of Thrones’-liefhebber zijn hier diverse filmlocaties te bekijken.

Horecatips Restaurants in Tamariu: Can Tonet, L’arbre de Juliette Restaurant in La Bisbal d’Emporda: La Cantonada

Einde van weer een uitstekend georganiseerde Ardanza-rondreis.
Heel veel dank voor zoveel nieuwe herinneringen!

Sigrid en Edgar
3 oktober 2023

Noot Ardanza: Sigrid en Edgar waren voor de tweede keer met Ardanza op pad en maakten in september de 15 daagse Cultuur- en Natuurrondreis door Catalonië

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: