Portugal op Maat oktober 2023

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Reisverslag Portugal, Lissabon, Serra da Estrela en Costa Da Prata

Na onze fantastische vakantie naar het Baskenland in juni van dit jaar, (de eerste keer met Ardanza), smaakte dat naar meer. Vandaar dat we in het naseizoen nog een reis naar Portugal wilden maken. De aangeboden individuele rondreizen door Portugal voldeden niet helemaal aan onze wensen, wij willen graag de tijd nemen om de steden en de omgeving te bekijken in al haar facetten en daarom contact opgenomen met Anne om de reis naar onze behoefte aan te passen.

Het werd 4 nachten in Lissabon, 3 nachten in de Serra da Estrela en 4 nachten in aan de Costa da Prata. Hieronder een verslag van onze reis.

Eerste stop: Lissabon

Doordat wij 4 nachten in Lissabon hadden en voor een vroege vlucht hadden gekozen, hadden we echt 4 dagen de tijd om deze prachtige stad te ontdekken, waardoor we al om 13.00 uur de stad konden gaan verkennen en Belem hebben bezocht. Verder hebben we veel aanbevelingen van Ardanza opgevolgd, zoals de Eco-Tuk-Tuk Tour.

Een fado avond stand ook op ons lijstje, Luis, de vriendelijke en behulpzame eigenaar van ons appartement, beval een klein Tapas restaurantje aan en bood aan om voor ons te reserveren omdat het altijd erg druk is. We hebben een topavond gehad met vier verschillende fado-zanger(es), heel intiem met ongeveer 35 bezoekers, deur op slot want de tent was vol.

Onze tips voor een bezoek aan Lissabon:

  • Koop thuis al een Lisboa Card voor al het OV en kabel/liften in en rond Lissabon en kortingen op entree musea, met de voucher kan je op het vliegveld de Card ophalen bij het Toeristen lnformatiepunt.
  • Eco Tuk Tour: reserveer al in Nederland, dan weet je zeker dat er plaats is en je kan gratis annuleren binnen 24 uur en betaalt niet vooraf.
  • Loop even binnen in de kerk lgreja de Sao Roque om de hoek bij ons appartement ZuZa Suites, dit is de eerste Jezuietenkerk in Portugal en vol met pracht en praal met veel Braziliaans bladgoud. (Tip van onze Eco Tuk Tuk gids)

Horeca: Rio Grande Lisboa (roze straatje), toeristisch maar gastvrij, vriendelijke bediening, lekkere wijn en goed gegeten op het terras onder de paraplu’s. Bairro do Avillez, keuze uit verschillende menu’s/restaurants, wij hebben bij de pizzeria gegeten een beleving.

2e stop: Serra da Estrela

Op weg naar onze 2e accommodatie in Aldeia das Dez, via Tomar gereden, een korte stop bij het enorme ‘Acueducto dos pegoes alto’ uit de 17e eeuw van meer dan 6 km lang en bij het Castelo Templario, beide gratis te bezoeken en zeker de moeite waard, tegen betaling kan je ook het klooster bij het kasteel bezoeken. De volgende dag een prachtige rondrit gemaakt, Piodao, Praia Fluvial de Foz D’ Egua en via Vide, de N338 volgen dit is een prachtige weg door het fraaie natuurpark Estrela naar Miradouro da Rocha en via Seia en de N17 terug naar ons hotel..

De volgende dag (aanrader van Ardanza) de Ecopista over het oude treinspoor van Santa Camba Dao gefietst. Een prachtige fietstocht en zeker even stoppen bij het strandje, wat een bijzonder stukje natuur. In het schilderachtige dorpje Aldeia das Dez was geen ander restaurant open, dus je bent wel aangewezen op het hotel, maar het eten is prima, de entourage en het uitzicht is fenomenaal.

Tip: wandel ‘s avonds het dorpje door met alle steegjes, je waant je in de middeleeuwen.

3e stop: Costa Da Prata

Onze derde accommodatie ligt net buiten het vestingstadje Obidos op weg hiernaar toe een tussenstop gemaakt bij Ruínas de Conímbriga, een museum met buiten Romeinse opgravingen.  Obidos is mooi en fotogeniek, maar wel super toeristisch, maar in deze streek is veel meer te zien en te ontdekken. We maakten een tocht langs de prachtige kust, Foz do Arelho, Nazare, de mooie baai van Sao Martinho do Porto. Tip: bezoek de miradouro Foz do Arelho een boardwalk waar je al wandelend de prachtige ruige kust kunt bewonderen. 

De volgende dag staat de Serra de Candeeiros op het programma. Omdat het museum Monumento Natural das Pegadas de Dinossaurios pas in de middag open gaat is onze eerste stop bij de Miradouro Jurassico, we dachten een mooi uitzichtpunt met oude menhirs te vinden en daar lijkt het ook op maar het blijkt een monument te zijn gebouwd in 1995 als ode aan het tijdperk wat zoveel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van deze streek, maar niet getreurd het uitzicht is fenomenaal op de omgeving.

Het bedevaartsoord Fatima & tussen de flamingo’s

Het bedevaartsoord Fatima bezocht, het grote plein met de basiliek aan de ene kant en de moderne kerk aan de kant is indrukwekkend. En op naar de sporen van de dinosauriers, zo uniek om dit te zien en als je in de buurt bent wil je dit niet missen. De laatste dag in Obidos een ochtendwandeling over de stadsmuren gemaakt en daarna naar de Laguna van Arelho gereden, door de verbinding met Atlantische Oceaan is er sprake van eb en vloed en foerageren hier veel vogels onze eerste stop is bij de Cais da Lagoa een pier voor vissers aan de lagune.

In de verte zien we veel flamingo’s en bij onze tweede stop bij miradouro de Arelho staan we oog in oog met de flamingo’s het was eb en de flamingo’s waren druk aan het eten, zo bijzonder om het geklepper en gestamp te horen en deze vogels in het wild te bekijken met geen ander mens in de omgeving.

Na deze bijzondere ervaring doorgereden naar Vestigios do Forte in het plaatsje Baleal heel aparte rotsformaties in zee, echt een aanrader en daarna de kustweg van Peniche gereden.

Tip Horeca; Restaurant O Caldeirao, Obidos bij de kerk Santuario do Senhor da Pedra net buiten de oude stad, lekker rustig, heerlijk eten en parkeerruimte en op loopafstand van onze prachtige accommodatie.
Restaurant Baleal Prainha (Amigos do Baleal) aan het strand met mooi uitzicht en prima visgerechten.

De laatste dag is aangebroken en omdat we pas in de avond terug vliegen hebben we nog tijd genoeg om nog wat tussenstops te maken eerst naar het kustplaatsje Ericeira bekend van de vele surfmogelijkheden, koffie met een van onze laatste pastel del nata’s en van daaruit naar de stad Mafra, het grootste koninklijk paleis van Europa, geluncht in Mafra en op ons gemak richting Lissabon airport, onze huurauto inleveren.

Tip Ardanza: kijk hier voor een recept voor Pasteis de nata!

Recept Pasteis de nata

Portugal heeft ons heel aangenaam verrast

Tijdens onze hele reis die startte op 1 oktober hebben we prachtig weer gehad tussen de 30 en 34 graden, af en toe zelf wat aan de warme kant, vooral in Lissabon. Maar we klagen niet hoor. We hebben enorm veel gezien en wat ons vooral bij zal blijven is de vriendelijkheid van de Portugezen. Ook al was het naseizoen, we hebben geen enkel moment het gevoel gehad dat ze wel klaar waren met de toeristen, daar kunnen andere landen nog wat van leren.

Een ander voordeel was dat het buiten de steden Lissabon en Obidos, heel rustig was en je daarom nog meer kon genieten van de mooie natuurparken en de overweldigende natuur en de stilte. We hadden echt het gevoel dat we op ontdekkingsreis waren. Portugal heeft ons heel aangenaam verrast en we gaan zeker nog een keer terug om een ander deel te ontdekken.

Noot Ardanza: Inge en Cathy maakten een ingekorte versie van onze Rondreis door Portugal, met wat langer op drie stops!


Lees hier over de Rondreis Portugal!

Rondreis Portugal 13, 15 of 18 dagen
 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: