Karin & Patrick in de Extremadura

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Verslag reis Extremadura juni 2024

Wát een mooie reis hebben we weer gemaakt met Ardanza. Nadat we twee jaar terug door Baskenland, Rioja en Navarro een bijzondere reis hadden, kozen we nu voor een streek verder naar het zuiden. Werkelijk alles klopte, de vlucht, autohuur, de verblijven en de reisbeschrijving met de tips.

Zo gauw we het reispakket binnenkregen, zo’n twee weken voor vertrek, zijn we aan de slag gegaan. Op de mee geleverde wegenkaart waren de locaties van onze overnachtingen al netjes met genummerde stickers aangegeven.

De tips in het draaiboek heb ik van nummers voorzien en met highlighter op de kaart zichtbaar gemaakt. Zo konden we onze routes en activiteiten mooi plannen en zoveel mogelijk alle bezienswaardigheden bekijken. En ze waren allemaal de moeite meer dan waard!

Valle de Ambroz, Trujillo en Cáceres

Nadat we de auto soepeltjes hadden opgehaald reden we naar de eerste tussenstop, het mooie Avila. Dat vraagt om een nieuw en langer bezoek een volgende vakantie. Daarna naar de Valle de Ambroz. De hoteleigenaar van het fraaie rurale hotel gaf goede tips voor wandelingen. Wij zijn naar de waterval gelopen en ‘s middags in de tuin met de rustgevende vogels bijgekomen. Vanuit hier hebben we Trujillo en Cáceres bezocht. Mooi oude steden met indrukwekkende architectuur. Vooral Trujillo vonden we een pareltje.

Ook hebben we de auto gebruikt om de nodige stadjes en het natuurschoon te bewonderen. Via het klooster van Yuste zijn we naar de finca van Carmén gereden in het natuurpark Montfragüe. Wat een heerlijke rust daar en ongekende gastvrijheid en gastronomie. Naast een wandeling over haar landgoed hebben we de gieren en zwarte ooievaars van dichtbij kunnen zien, vooral bij de Salto del Gitanos rots, direct langs de weg.

Monfragüe en Mérida

Te snel gingen we door naar Mérida om daar in de fraaie Parador te verblijven, maar onderweg natuurlijk wel via het bijzondere natuurgebied van Los Barruecos, net ten westen van Cáceres. Echt een aanrader om daar een wandeling te maken. Het bezoekerscentrum is zo te zien al langere tijd gesloten, maar bij het museum van Vostell is de horeca geopend. Op het terras heb je uitzicht op zijn iconische installatie waarin ooievaarsnesten zijn.

In Mérida hebben we zoals aanbevolen de toegangskaart ‘voor alles’ gekocht en de fantastische Romeinse opgravingen en resten bezocht. Bij het Romeinse huis hebben we heerlijk op het terras van de bar die in de stierenvechtersarena is gesitueerd, tapas en wijn genuttigd. Twee dagen later zijn we via het bijzondere Jerez de los Caballeros naar de Parador van Zafra gereden.

Zafra en Las Villuercas

Weer een echte super lokatie om te overnachten! En wat een leuk stadje. Uiteraard zijn we de tip gevolgd om naar het klooster van Tentudia te gaan. Helaas waren de toiletten daar defect, evenals de audiovisuele interpretatie. Maar het klooster zelf en de rit er naar toe maakten het goed.

Als afsluiting de rust opgezocht in het appartement boven Berzocana in de Sierra de Guadelupe. Maar wel via de ‘Sixtijnse kapel’ van Ermita Virgen de Ara (goeie tip weer!!) gereden.

Absoluut bijkomen in de fraaie natuur en de rust op het terras van ons appartement. Ook hier weer de tip gevolgd om de autoroute te rijden, met de klok mee vanuit Berzocana. Bezoek inderdaad de kasteelruine van Cabañas del Castillo. 

Op weg naar de hoogste top!

Toen we op een terrasje net voorbij Navalvillar de Ibor iets aten en dronken kregen we de tip om 5 km vóór Guadelupe, op de rotonde de weg naar rechts te nemen, naar het militaire terrein. Dit is een openbare weg van 11 km lang die je naar de hoogste top in het gebied voert, de Villuercas op 1601 meter hoogte. Vanaf de (niet meer gebruikte?) helikopterlandingsplaats heb je een fantastisch 360 graden uitzicht.

Die weg naar de top is een heel goede en verharde weg. Prima te rijden en niet eens erg smal. en we kwamen welgeteld één auto tegen en wij waren de enige die toen met de auto boven waren. We spraken daar een Engelsman die al meer dan 1o jaar in Spanje woont en grotendeels te voet de berg had beklommen met zijn hond. verder h-e-l-e-m-a-a-l niemand!

Tips voor komende reizigers

Te snel kwam er weer een einde aan een onvergetelijke vakantie. Naast de waardevolle tips van het Ardanza team wil ik er nog twee aan toevoegen:

  • Ga op maandagen zoveel mogelijk de natuur in, want in de steden en stadjes is er dan niet veel te doen, musea e.d. zijn dan dicht.
  • Neem een verrekijker mee, ook al ben je geen vogelaar, de aanwezige vogels zijn intrigerend en verdienen een nadere blik, net zoals op de vele uitkijkpunten zijn er genoeg zaken te zien waarbij een verrekijker een hele fijne aanvulling is.

Veel dank aan Anne en Arco en de rest van Ardanza voor het regelen en het draaiboek met de goede reis suggesties!

Karin en Patrick Bolder,
Culemborg 20 juni 2024

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: