La Rioja & Navarra september 2021

15-daagse rondreis in Noord-Spanje

Cultuur en Natuur in La Rioja en Navarra

Omdat mijn vrouw een echte vogelaar is en ik vanuit mijn bouwkundige achtergrond van architectuur houd vroegen wij Anne om een reisje met ‘Cultuur en Natuur’, bijvoorbeeld in Extremadura te organiseren. Na wat doorvragen adviseerde zij ons om het letterlijk wat hogerop te zoeken, namelijk Rioja en Navarra.

We volgden haar advies omdat wij hier na eerdere boekingen het volle vertrouwen in hebben. En ‘Natuur en Cultuur’ hebben wij volop gekregen! Een enkele dag zelfs een beetje teveel (vooral natte) natuur.

La Rioja: Glooiend landschap vol wijngaarden en bodega’s

Ons eerste hotel lag in een gehucht in het noorden van La Rioja. Een prachtig hotel, ‘design’ zeggen wij hier. Om er voor de eerste keer te komen moesten wij onze aversie tegen het rijden door erg smalle straatjes wel eerst overwinnen.

Wat is de Rioja toch een heerlijke streek. Glooiend landschap vol wijngaarden en bodega’s, gelardeerd met karakteristieke, uitgestorven, dorpjes leunen tegen grillige bergen aan. Je waant je daar alleen als je via binnenwegen naar een volgende bezienswaardigheid rijdt. Normaal gesproken kun je in ons hotel ook dineren (beperkte, goede kaart) maar op zondag en woensdag moesten wij zelf op zoek.

Op advies van de (ietwat nukkige en tegelijk niet onvriendelijke) hotelier bezochten wij zondag St. Vincente. We vonden daar een tapasbar op een pleintje. Toen we aankwamen zat het plein vol met bejaarden (wij zijn zelf ook niet meer de jongsten) en vroegen wij ons af wij überhaupt aan eten zouden toekomen.

Heerlijke tapas, wijn en Spaanse gezelligheid

Rond 20:30 uur kwamen de eerste tafeltjes plots vrij en die avond hebben wij tot diep in de avond genoten van heerlijke tapas, wijn en Spaanse gezelligheid. Het moge duidelijk zijn dat we op de woensdag wisten waar wij naartoe gingen. Ons tweede hotel, in het oosten van Navarra, lag echt letterlijk tegen de helling van het bergdorpje geplakt. Weer zo’n prachtige plek met nu een fenomenaal uitzicht, midden in een uitgestorven stuk van Navarra.

Gelukkig konden wij hier iedere avond dineren, want in deze streek ’s avonds rijden (ook zonder een glas wijn achter de kiezen) lieten wij graag over aan de lokale bevolking.

Navarra: Vanuit het bed ver het dal in kijken

Vanuit ons bed konden wij ver het dal in kijken, waarbij de rotszwaluwen en roofvogels ons iedere morgen welkom heetten. Deze locatie bleek een prachtige uitvalsbasis om een duik te nemen in het roerige, gewelddadige verleden van deze streek en de stilte op te snuiven van kloosters en kloven met statig zwevende gieren.

En dan ’s-avonds weer genieten van een goed glas streekwijn en uitstekend verzorgd diner. Voorwaar Cultuur en Natuur. Ons laatste hotel, in het Noorden van Navarra, de Selva de Irati, lag op slechts enkele kilometers van de Franse grens, feitelijk midden in het Spaanse deel van de Pyreneeën. Weer een heel ander landschap.

Een wandelgebied met prachtige vergezichten

Het deed ons soms zelfs een beetje aan Zuid-Duitsland denken. Minder cultuur maar deze te meer natuur. Een pracht wandelgebied met wonderschone vergezichten. Het weer zat ons hier helaas niet altijd mee. Tijdens een van onze wandeltochten werden wij overvallen door een stortbui, waarbij het ons grote moeite kostte om onze fototoestellen droog te houden. Op het ogenblik zelf minder leuk maar nu alweer een van de avontuurlijke herinneringen aan deze reis.

Birdwatchen in Navarra met een lokale gids

Op de voorlaatste dag hadden wij Gorka Gorospe, een lokale vogelexpert, gevraagd ons kennis te laten maken met de vliegende fauna van dit gebied. Met zijn medewerking konden wij, gedwongen door de weersomstandigheden, de afspraak een dag verplaatsen. En wat een dag is dat geworden! Na twee regenachtige dagen met een temperatuur van minder dan 17 graden, begon de dag met de zon in een bijna wolkeloze hemel terwijl de temperatuur ’s-middags ruim de 25 graden aantikte.

Hoogtepunt in onze vakantie

En dan Gorka: wat een fantastische gids! Niet alleen omdat hij veel kennis van zaken heeft, als een van de weinige Spanjaarden vlekkeloos Engels spreekt en bijna alle vogels bij hun Nederlandse naam kent, maar ook omdat hij, met zijn bescheiden voorkomen, ons op prachtige plekken bracht en een grote verscheidenheid aan vogels wist aan te wijzen. Dit was echt een hoogtepunt in onze vakantie.

Onverwacht spannend afscheid

De volgende (koude en regenachtige) ochtend vertrokken wij met enige weemoed weer naar huis. Dit deel van onze vakantie was misschien nog wel het uitdagendst. Wij reden met eigen auto en een oude smokkelweg bracht ons binnen 11 km bij de Franse grens. Met dichte mist, regen en veel te grote tegenliggers voor deze smalle, steile en kronkelende weg bleken deze eerste kilometers van de terugweg een onverwacht spannend afscheid te zijn van een heerlijke vakantie.

 Wonderschone landschappen in een onontdekt gebied

Verwacht van Rioja en Navarra geen internationaal toeristische plekken. Baskisch en Spaans dè voertalen (ook op de menukaarten). Regelmatig moesten wij echt zoeken naar een terrasje en souvenirwinkeltjes vind je alleen in de echt grotere steden zoals Pamplona. De siësta en het late dineren blijven echt wennen, maar de drie hotels waren stuk voor stuk uitstekend en de verschillende landschappen waren ieder wonderschoon.

Ardanza had ons ‘Natuur en Cultuur’ beloofd en dat hebben wij volop gekregen.

Nelleke en Ben
23 september 2021

Noot Ardanza: Nelleke en Ben waren voor de 5e keer met Ardanza op pad en deden een La Rioja&Navarra reis op maat!

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: