Rondreis Navarra en La Rioja mei ’24

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Reisverslag Rondreis La Rioja en Navarra mei 2024

Beste Anne,

We zijn nog aan het nagenieten van onze fantastische reis via Ardanza door La Rioja en Navarra.
Onze reis startte eigenlijk al toen we de gedetailleerde informatie van jullie ontvingen met kaarten en tips.

La Rioja Noord

Ons eerste adres was in Abalos in het Noorden van Rioja. Vanuit hier hebben wij het ‘Güggenheim’ in La Rioja bezocht met een rondleiding en wijnproeverij. Wat een geweldige ervaring. Het dorpje Laguardia is ook een bezoek meer dan waard en natuurlijk het wijnmuseum Vivanco met prachtige kunst. In het hotel wordt heerlijk gekookt met bijpassende wijnen.

La Rioja Zuid

Op weg naar ons tweede adres in Zuid Rioja hebben we het klooster Yuso bezocht inclusief een rondleiding. Dit klooster (samen met Suso) staat op de werelderfgoed cultuurlijst.
Het tweede hotel was een ‘plaatje’; de aardige eigenaren (interieurarchitecten) hebben hier echt een pareltje van gemaakt. Na een hele hartelijke ontvangst kregen we allerlei tips voor de omgeving.

We hebben een wandeling gemaakt over een voormalig treinspoor langs de rivier tussen de bergen van de Sierra Demanda (*1). Een autotocht door de bergen naar een wintersport locatie in de buurt (1800 meter hoog) kon natuurlijk niet ontbreken. In een buurdorpje staat een hotel met 2 Michelin sterren en in het hotel (Echaurren) is ook een traditioneel restaurant; hier hebben we heerlijk gegeten (lunch is aanrader) met Ardanza wijn (what’s in a name😊)

Navarra Zuid

Op reis naar onze derde plek (Parador van Olite) zijn we in Logroño geweest en hier natuurlijk pintxos gegeten in de beroemde ‘pintxos straat’.
Vanuit Olite (ook een prachtige plek) zijn we naar Pamplona gegaan; wat een prachtige stad. Veel locals en een eerste communie gaven de stad die zaterdag een heel feestelijk karakter.
Vanuit Olite zijn we ook naar het noorden gereisd om de ‘heksengrotten’ te bezoeken. Dit was indrukwekkend en ook erg mooi. De tocht heen en terug was ook prachtig (wordt in sommige reisgidsen ook beschreven als een mooie route om Navarra goed te leren kennen).

Op weg naar onze vierde plek zijn we in de woestijn van Noord Spanje geweest; Bardenas Reales. Dit was een unieke ervaring. Dit hebben we zonder gids gedaan maar we zijn wel eerst naar het bezoekerscentrum gereden om een kaart van het gebied te halen.

Navarra Oost

De vierde plek was in Gallipienzo in de eco lodge van Paxi en Ramon; dit was voor ons echt ‘de kers op de taart’. Wat een mooi hotel en uitkijkend over het dal tussen de bergen. s’ Ochtends een lekker ontbijt en s’ avonds werd er heerlijk gekookt voor de hotelgasten. Ook zaten we regelmatig heerlijk op het terras waar we de roofvogels goed konden bekijken (vale gieren, aasgieren en de steenarend). En we werden gewekt door de nachtegaal. In het dorp (een hele klim) bezochten we een hele oude kerk (we kregen de sleutel mee) en klommen we door naar een vogel observatorium.

Vanuit dit hotel hebben we ook de kloof van Lumbier (niet google maps volgen maar doorrijden tot in Lumbier en dan de borden naar de kloof volgen) bezocht; wandelend door de kloof naast de snelstromende rivier zagen we tientallen gieren. Een overweldigend gezicht.

Navarra Noord

We hebben nog een erg mooie tocht gemaakt naar Ochagavia, een heel fotogeniek dorpje in Navarra (ook onderdeel van de toeristische route door Navarra).
Op onze laatste avond van de vakantie hebben we het klooster van Leyre bezocht waar s’ avonds om 19.00 uur de vespers, gezongen door de monniken (Gregoriaans) vrij toegankelijk zijn. Een prachtige afsluiting van deze onvergetelijke vakantie.

Voor het eerst met Ardanza gereisd maar zeker niet voor het laatst! Bij thuiskomst lag er nog een leuke attentie klaar; zo zullen we zeker nog eens aan deze reis terugdenken.

Peter en Sjoukje
26 mei 2024

 

(*1). De Via Verde bij Ezcaray wordt ook beschreven in Anne’s Blog (nummer 4): Fietsen over het spoor in Spanje en Portugal

Lees meer over deze reis naar la Rioja en Navarra

 

 
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: