De mooiste dorpjes van La Rioja

Het was al laat in oktober toen Arco en ik door La Rioja dwaalden. Over slingerende landweggetjes, door bossen en spectaculair gekleurde wijngaarden waar de kostbare oogst al lang was geplukt.

Glooiende wijngaarden voor zover je kijken kon, in rood, geel, goud en oker. Dreigende luchten erboven. Met felle wolkbreuken en adembenemende, troostrijke opklaringen. Met achter elke bocht een nieuw uitzicht en een andere kleine vesting aan de horizon.

Wandelen langs de rio Oja

We wandelden door historische steden en langs de rio Oja, waar deze regio haar naam aan ontleent. Bezochten beroemde kloosters en wijnhuizen en proefden mooie wijnen. Sliepen in een piepklein middeleeuws dorpje waar we ’s avonds een gastronomisch diner voorgeschoteld kregen, met onweerstaanbare wijnen van de eigen bodega.

De 10 mooiste dorpjes van La Rioja, met hun befaamde wijnhuizen!

1. Haro en haar ‘wine-battle’

Haro is de hoofdstad van La Rioja Alta en een van de meest charmante stadjes in La Rioja Deze stad is befaamd om haar eeuwenoude wijnbouwtradities. Haro heeft talrijke wijnhuizen, zoals CVNE en Muga, om enkele van de beroemdste te noemen, maar ook een mooie historische centrum met enkele interessante monumenten zoals de kerk van San Nicolás. In Haro wordt elk jaar op 29 juni het vermaarde “Wine Battle” gehouden – een festival van nationaal toeristisch belang. Beroemde bodega’s in Haro zijn: C.V.N.E., Gómez Cruzado, López de Heredia, Muga en Roda 

2. Ábalos

Dit kleine dorpje ligt te midden van glooiende landschappen op de linkeroever van de rivier de Ebro. Het dorpje heeft smalle straatjes en kloeke huizen. De San Esteban kerk uit de 15e eeuw is uitgeroepen tot nationaal monument en het meest representatieve monument. Dit is een van de meest noordelijk gelegen dorpjes van La Rioja, op slechts 2 minuten rijden van de grens met Baskenland: La Rioja Alavesa. Ook in Ábalos is wijncultuur zeer aanwezig. Er zijn tot 4 wijnmakerijen in het dorp en om het dorp heen vindt u uitgestrekte wijngaarden waar u tussendoor kunt wandelen. Befaamde wijnhuizen in Abalos zijn Solabal en  Solana de Ramírez 

3. Laguardia in de Rioja Alavesa

Dit charmante dorp in de middeleeuwse Rioja Alavesa hoort bij de Pueblos Bonitos de España en is een van de meest toeristische dorpjes in de omgeving. Het is leuk om door prachtige middeleeuwse poorten en binnen de ommuurde oude stad te kuieren en een drankje te nuttigen op de Plaza del Gaitero. Mooie monumenten zijn de Santa María de Los Reyes kerk en La Torre Abacial, vanwaar je een spectaculair panoramisch uitzicht hebt over de wijngaarden. Befaamde wijnhuizen in Laguardia zijn El Fabulista  en Ysios 

4. Elciego en Marqués de Riscal 

Dit dorp in de Rioja Alavesa is vooral bekend als de thuisbasis van een van de meest luxueuze hotels van Spanje, Marqués de Riscal ontworpen door de beroemde architect Frank Ghery, vooral bekend van het Güggenheim Museum in Bilbao. Marqués de Riscal heeft ook een wijnkelder die kan worden bezocht. 

5. Briones en haar wijnmuseum

Briones is een prachtig stadje met smalle, geplaveide straatjes, statige paleizen, talrijke met blazoenen versierde huizen en een fraai Plaza Mayor. Vanaf de overblijfselen van de oude muren het fort buiten het stadje hebt u spectaculair zicht op de omgeving en de rivier de Ebro. In het lager gelegen deel van het dorp bevindt zich de parel in de kroon van Briones, het Vivanco Museum van de Wijncultuur. Dit museum wordt beschouwd als het beste wijnmuseum ter wereld, een bezoek mag uiteraard niet ontbreken!

6. San Vicente de la Sonsierra

Charmante dorpje in La Rioja Alta met stenen huizen en smalle straatjes in de traditionele stijl van deze regio. Je kunt omhoog klimmen naar de ruïnes van het fort van waar je een prachtig uitzicht hebt op de rivier de Ebro, de middeleeuwse brug en de wijngaarden.

7. Logroño, de hoofdstad van La Rioja

Logroño is de hoofdstad van La Rioja. De Santa María Kathedraal en de San Bartolomé kerk zijn enkele van de beroemde monumenten. Het hele centrum van de stad met zijn pleinen en zijn oude wijk vol “calados” (wijnkelders) is een bezoek waard. De straat met de meeste pintxosbarretjes van Logroño is Calle del Laurel. Hier vind je gastronomie van La Rioja in optima forma!

8. San Millán de la Cogolla en de kloosters van Yuso & Suso

Dit dorp wordt beschouwd als de wieg van het Castiliaans en is de grootste toeristische trekpleisters van La Rioja vanwege de beroemde kloosters van Yuso en Suso. Sinds 1997 staan zij op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De monumentale kloosters werden in de 6e eeuw gesticht door een gemeenschap van monniken die tot op de dag van vandaag voort bestaat. Zowel de gebouwen als de omgeving zijn schitterend, absoluut een bezoek waard. Het dorpje San Millán de la Cogolla ligt in de vallei van de rivier Cárdenas, een zijrivier van de rivier Najerilla, in de uitlopers van de Sierra de la Demanda, onder de besneeuwde toppen van de berg San Lorenzo, de hoogste van La Rioja (2.262 meter).

9. Ezcaray, ski-oord met een michelinsterren restaurant

Ezcaray heeft een mooi historisch centrum met zijn arcades, pleinen, paleizen en monumenten zoals de kerk van Santa María la Mayor. Ezcaray is ook bekend om het skioord Valdezcaray en om het enige restaurant in La Rioja met twee Michelin-sterren, de Echaurren. Arco en ik vonden dit stadje wat Zwitsers aandoend, met de robuuste vakwerkhuizen.

10. Santo Domingo de la Calzada aan de Camino de Santiago

Santo Domingo de la Calzada is bekend als een van de belangrijkste plaatsen op de Franse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze stad groeide als gevolg van het pelgrimshospitaal dat rond de tweede helft van de 12e eeuw door de heilige Santo Domingo werd gesticht. Ook de brug over de rivier de Oja, die de pelgrims op weg hielp, droeg bij tot de ontwikkeling. Santo Domingo de la Calzada werd een belangrijk artistiek, religieus en financieel centrum. Het historisch erfgoed bestaat onder andere uit een imponerende kathedraal en fraaie Plaza España.

 

Ook op ontdekking in La Rioja?

Ardanza brengt je naar La Rioja, Baskenland en Navarra in een unieke rondreis. Lees er hier alles over en vraag een vrijblijvend voorstel aan!

 

 

 

3 reacties

 • Ben van Haastrecht zegt:

  Je snapt natuurlijk wel dat wij een deel van deze dorpjes gaan bezoeken….

  Groeten, Nelleke en Ben

 • Willem van Rooij zegt:

  We waren er vorig jaar via Ardanza. Prachtige regio. Geweldig landschap, pittoreske stadjes, wij en spijs. Het Toscane van Spanje.

 • beheerder zegt:

  Hallo Willem en Hannie! Ja, jullie hebben daar een prachtige rondreis gemaakt plus een superfijn reisverslag met handige tips! Waarvoor nogmaals dank!

geef een reactie

* verplichte velden