Recept Pastel de naranja

Mijn opa was bakker en kwam ons vroeger elke week op de fiets een zelfgebakken cake brengen. Soms wel twee, in elke fietstas één. (Wij waren met 6 kinderen thuis…) Ik at dus zó vaak cake toen ik nog bij mijn mama thuis woonde dat ik er later jarenlang niet naar omgekeken heb. Spanjaarden houden ook heel erg van cake en gebakjes. ‘Bizcocho’ heb je hier in honderden varianten. Uit Valencia komt dit recept voor ‘Pastel de Naranja’ – sinaasappelcake. En die ís me toch lekker! ñamñam!

Sinaasappeltaart – riquísimo!

NB: Ik heb wat geëxperimenteerd met het originele recept en een gedeelte van de bloem door amandelmeel vervangen. Het is een heerlijk en heel gemakkelijk recept waar je zeker indruk mee maakt! De garnering maakt het natuurlijk helemaal af!

Pastel de Naranja uit Valencia 

Ingrediënten sinaasappelcake uit Spanje

• 200 gram roomboter
• 370 gram suiker
• 4 biologische sinaasappelen (+ 1 extra voor de garnering)
• 230 gram gemalen amandelen / amandelmeel
• 5 eieren • 150 gram bloem
• snufje zout

Bereiding sinaasappeltaart

Rasp de schil van 4 sinaasappels en pers het sap. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 26 cm in met boter en leg (ook licht ingevet) bakpapier op de bodem. Klop de boter (in blokjes) met 300 gram suiker en de sinaasappelrasp op lage snelheid door elkaar in je keukenmachine of met de staafmixer. Doe dan de helft van de gemalen amandelen / het amandelmeel door het mengsel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en meng het beslag goed door. Meng er dan de rest van de amandelen, samen met bloem en zout door.

Giet het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Test even of hij gaar is door er met een vork in te prikken. Komt de vork er schoon uit dan is de cake gaar. Haal de taart uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.

Garnering van de taart

Voor de garnering: snijd 1 sinaasappel in hele dunne plakjes. Breng de rest van de suiker (70 gram) samen met 120 ml sinaasappelsap in een pannetje al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost. Doe de sinaasappelschijfjes erbij. Laat dit mengsel ongeveer 20 minuten heel zachtjes pruttelen en daarna iets afkoelen. Als de taart ook is afgekoeld haal je ‘m uit de vorm en giet je de siroop erover. Garneer met de (uitgelekte) schijfjes sinaasappel.

Buen Provecho!

Valencia, heerlijke stad aan de Middellandse zee

Valencia is de laatste jaren uitgegroeid tot de derde meest populaire stad van Spanje. Deze schone en vriendelijke stad, in de 15e eeuw al rijk en machtig vanwege de zijdeteelt, heeft het grootste historische binnenstad van Spanje. Je vindt er prachtige barokke en gotische monumenten, fraaie pleinen, kleurrijke buurten en markten maar ook trendy winkels en restaurants. De stad heeft een levendig centrum met vele uitgaansmogelijkheden.

De wijk El Carme is een van de meest levendige en gezellige wijken in het centrum. Hier  zijn veel kleine winkeltjes, terrasjes en tapasbars. Valencia is natuurlijk bekend om haar Paella, van oudsher gegeten in een van de vele restaurants aan het strand, en de uitbundige feesten in maart: de “Fallas”, een feestweek vol optochten, vuurwerkshows en vreugdevuren. “Fallas” (letterlijk; vuren) is van oorspong een heidens ritueel om het kwaad uit te bannen en wordt nu gevierd om de lente te begroeten.

De oorspronkelijke bedding van de omgelegde rivier de Turia bood ongekende mogelijkheden om als immense groene long van de stad te fungeren. De Valenciaanse architect Santiago Calatrava ontwierp hier de “Ciudad de las Artes y las Ciencias”, een bijzonder, futuristisch cultureel wetenschappelijk complex met haar gebouwen die lijken op sculpturen. Men fietst, jogt en flaneert door deze groene gordel en de jardines de Turia, het park ontworpen door Ricardo Bofill.

We brengen je graag naar Valencia in deze fijne 8 daagse Fly&Drive combinatie met het prachtige achterland!

 

 

geef een reactie

* verplichte velden