Top 9 Vegetarische Tapas!

Hier in Spanje wordt graag vlees en vis gegeten. Je kent vast de beroemde ‘Jamones ibericos de bellota’, maar ook de rest van het varken wordt niet versmaad. De eerste keer dat ik bij onze dorpslager in Catalonië de varkenspoten en varkensoren in de vitrine zag liggen moest ik wel een beetje slikken. In ons bergdorpje […]

Lees meer  

Gazpacho – zomerse dorstlesser

Gazpacho, de koude soep van rauwe groenten die oorspronkelijk uit Andalusië komt is een heerlijke dorstlesser en een perfecte lichte maaltijd, tussendoortje of voorgerecht in de zomer. Er bestaan in Spanje duizenden recepten van Gazpacho. Ferran Adriá doet er mayonaise in,  Chefkok Dani Garcia maakt hem zoals zijn moeder vroeger, José Andrés doet er een […]

Lees meer  

Caldo Verde – Portugal in een soepkom

Caldo Verde is de meest Portugese van alle soepen. Simpel en voedzaam en overal te krijgen, het hele jaar door. Ter plekke ook gespot als ‘oplossoep’ en in Amerikaanse fastfood-restaurants (waar we alleen maar naar binnen gaan als we heel erg nodig moeten plassen). Met als belangrijkste ingrediënten aardappels en boerenkool. in Portugal wordt de […]

Lees meer  

Patatas aliñadas

Wat je hier in Cádiz vaak zomaar krijgt voorgezet waneer je een biertje of finootje bestelt zijn de patatas aliñadas, of, in het ‘cai’: papas aliñás’ Een wonder van eenvoud waar de gourmand wellicht op het eerste gezicht zijn neus voor ophaalt maar wat ons, noordelijke aardappel-eters, misschien wel op ideeën brengt. Voedzaam en goedkoop […]

Lees meer  

Priorat Wijnregio

Bergen, wijngaarden, eeuwenoude dorpjes Ruim 15 jaar geleden kwamen we voor het eerst in deze kleine wijn-comarca ten zuiden van Barcelona. We reden er rond en opeens herkende ik het landschap uit een televisieprogramma, “No Going Back” – de Britse versie van “Ik vertrek”, waarin Martin en Maggie van Mother’s Garden er een oude Masia […]

Lees meer  

Madrid – Historische Taberna’s

– Een avond in Madrid met historische Tabernas & Top-tapas! –  Er is iets met Madrid. Het is een magische doos van Pandora. Elke keer als ik er terugkom ontdek ik wat anders. En ik ben nog lang niet uitgekeken! Die enorme stad is mij te groot om in te wonen maar het is heerlijk […]

Lees meer  

Portugese Piri-Piri olie

Geef je gerechten pit! Je kent misschien wel het gerecht kip piri-piri, zeker als je al een keer in Portugal bent geweest, maar ook in Nederland zie je steeds vaker gerechten met deze pittige rode pepertjes. De piri-piri één van de vele soorten chilipepers die we kennen. Paprika’s, jalapeño’s, habanero’s en de Spaanse peper zijn […]

Lees meer  

Het állerlekkerste Tortilla recept!

 – vegetarische klassieker uit de Spaanse keuken –  De Tortilla Española is een klassieker uit de Spaanse keuken, een eerlijk, eenvoudig gerecht waar je, mits met de beste ingrediënten, zeker indruk mee maakt op elke picknick, een buffet, als tapa, lunch of bij-gerecht. In de zomer heerlijk met een groene salade of een glas gazpacho – […]

Lees meer