Het állerlekkerste Tortilla recept!
Tortilla Española, vegetarische klassieker uit de Spaanse keuken De Tortilla Española is een klassieker uit de Spaanse keuken, een eerlijk, eenvoudig gerecht waar je, mits met de beste ingrediënten, zeker weten indruk mee maakt op elke picknick, een buffet, als tapa, lunch of bij-gerecht. In de zomer heerlijk met een groene salade of een glas […]
Lees meerCaldeirada – recept Portugese visstoofpot
Hoog tijd voor weer een fijn visrecept uit Portugal. Een verrukkelijke stoofpot die ook wel als een maaltijdsoep gegeten wordt. Ook gemakkelijk voor wanneer je met meer personen bent. Waar je prima mee te voorschijn kunt komen op een feestelijk diner, met wat meer soorten vis, mooi op het bord opgemaakt en gegarneerd met peterselie. […]
Lees meerHistorische Tabernas van Madrid
Er is iets met Madrid. Het is een magische doos van Pandora. Elke keer als ik er terugkom ontdek ik wat anders. En ik ben nog lang niet uitgekeken! Die enorme stad is mij te groot om in te wonen maar het is heerlijk om je af en toe onder te dompelen in haar energie! […]
Lees meerRecept tortillitas de camarones
Tortillitas de camarones, verrassend en onweerstaanbare tapa op oudejaarsavond! Als er één tapa is die je in Cádiz beslist moet proberen dan zijn het Tortillitas (spreek uit; Tortiejietas) de camarones, oftewel garnalen-pannenkoekjes. Dit is namelijk de meest ‘Gaditaanse’ van alle tapas! Likkebaardend lekker, ik ben er helemaal verknocht aan! Ontzettend lekkere tortillitas eet je op […]
Lees meerHuevos a la Flamenca recept
Deze veelzijdige en tongstrelende tapa zou eigenlijk dé daghap moeten zijn in elke bar in Spanje. Een onweerstaanbaar gerechtje, deze combinatie van groente, tomatensaus, chorizo en nét gestold ei!
Lees meerTop 9 Vegetarische Spaanse Tapas!
Allereerst: Wat is een tapa? Een tapa is een klein hapje. Oorspronkelijk niet meer dan een plakje chorizo of ham of een stukje brood op je glaasje sherry of wijn om te voorkomen dat er een vliegje in je drankje verdwaalde. ‘Tapar’ betekent namelijk ‘bedekken’ dus je zou ook kunnen zeggen dat het hier eetbare […]
Lees meerPriorat Wijnregio – Het Toscane van Spanje
Bergen, valleien en eeuwenoude dorpjes Ruim 18 jaar geleden kwamen we voor het eerst in deze kleine wijn-comarca ten zuiden van Barcelona. We reden er rond en opeens herkende ik het landschap uit een televisieprogramma, “No Going Back” – de Britse versie van “Ik vertrek”, waarin Martin en Maggie van Mother’s Garden er een oude […]
Lees meerRecept Garbanzos con Espinacas
Ik beloof het, dit wordt een van je favoriete vegan/vegetarische tapa recepten deze winter. Nu het buiten guur en koud is, is er niks troostrijker en humeurverbeterends om je mee te nestelen op de bank dan deze knuffel in een kom: Kikkererwten met spinazie uit Sevilla ! (Ook lekker wanneer de zon schijnt hoor…) Gezond. […]
Lees meerAnne’s tip voor tapas zonder vis of vlees!
Hier in Spanje wordt graag en veel vlees en vis gegeten. Iedereen kent de beroemde ‘Jamon Iberico de bellota’, de beroemde ham van het zwarte varkentje wat alleen maar eikels eet. Maar ook de rest van het varken wordt niet versmaad. De eerste keer dat ik bij onze dorpslager in Catalonië de varkenspoten en varkensoren […]
Lees meerRecept Tartar de atún – culinaire tapa uit Cádiz, Spanje
Het recept voor de állerlekkerste tartar de atún zoals hij in Cádiz, Andalusië in de hippere restaurants op het strand geserveerd wordt.
Lees meerRecept Pastel de naranja
Mijn opa was bakker en kwam ons vroeger elke week op de fiets een zelfgebakken cake brengen. Soms wel twee, in elke fietstas één. (Wij waren met 6 kinderen thuis…) Ik at dus zó vaak cake toen ik nog bij mijn mama thuis woonde dat ik er later jarenlang niet naar omgekeken heb. Spanjaarden houden […]
Lees meerRecept Pastéis de nata
12 jaar geleden at ik in Lissabon bij de Antiga Confeitarie de Belém mijn allereerste Pastéis de nata, die alleen hier Pastéis de Belém genoemd mogen worden. Ik weet het nog heel goed. Het was een frisse dag en we hadden net een heel stuk gefietst door de stad. Ik was moe en blij dat […]
Lees meerRecept vegan Albóndigas!
Ik heb wel eens vaker zelf geprobeerd om vegetarische of vegan hamburgers of gehaktballetjes te maken maar dat was tot op heden niet zo’n succes. Het was veel werk, het leverde een enorm slagveld op in de keuken en de mannen thuis vonden het niet te vreten. Dus dan toch maar weer iets voorverpakts uit […]
Lees meerRecept Gazpacho – Spaanse koude soep
Gazpacho, de koude soep van rauwe groenten die oorspronkelijk uit Andalusië komt is een heerlijke dorstlesser en een perfecte lichte maaltijd, tussendoortje of voorgerecht op warme dagen. Er bestaan in Spanje duizenden recepten van Gazpacho. Ferran Adriá doet er mayonaise in, Chefkok Dani Garcia maakt hem zoals zijn moeder vroeger, José Andrés doet er een […]
Lees meerRecept Caldo Verde – Portugese koolsoep
Caldo Verde is de meest Portugese van alle soepen. Simpel en voedzaam en overal te krijgen, het hele jaar door. Ter plekke ook gespot als ‘oplossoep’ en in Amerikaanse fastfood-restaurants (waar we alleen maar naar binnen gaan als we heel erg nodig moeten plassen). Met als belangrijkste ingrediënten aardappels en boerenkool. in Portugal wordt de […]
Lees meerRecept Patatas aliñadas – vegetarische tapa
Wat je hier in Cádiz vaak zomaar krijgt voorgezet waneer je een biertje of finootje bestelt zijn de patatas aliñadas, of, in het ‘cai’: papas aliñás’ Een wonder van eenvoud waar de gourmand wellicht op het eerste gezicht zijn neus voor ophaalt maar wat ons, noordelijke aardappel-eters, misschien wel op ideeën brengt. Voedzaam en goedkoop […]
Lees meerRecept Portugese Piri-Piri olie
Gebruik als marinade of als dressing! Je kent misschien wel het gerecht kip piri-piri, zeker als je al een keer in Portugal bent geweest, maar ook in Nederland zie je steeds vaker gerechten met deze pittige rode pepertjes. De piri-piri één van de vele soorten chilipepers die we kennen. Paprika’s, jalapeño’s, habanero’s en de Spaanse […]
Lees meer