Recept tortillitas de camarones

Als er één tapa is die je in Cádiz echt moet proberen dan zijn het Tortillitas de camarones, oftewel garnalen tortilla’s of – pannenkoekjes. Dit is namelijk de meest Gaditaanse van alle tapas hier! Likkebaardend lekker, ik ben er helemaal verknocht aan. Ontzettend lekkere tortillitas eet je op de Mercado Central in Cádiz bij DKY […]

Lees meer  

Recept vegan Albóndigas!

Ik heb wel eens vaker zelf geprobeerd om vegetarische of vegan hamburgers of gehaktballetjes te maken maar dat was tot op heden niet zo’n succes. Het was veel werk, het leverde een enorm slagveld op in de keuken en de mannen thuis vonden het niet te vreten. Dus dan toch maar weer iets voorverpakts uit […]

Lees meer  

Het állerlekkerste Tortilla recept!

 – vegetarische klassieker uit de Spaanse keuken –  De Tortilla Española is een klassieker uit de Spaanse keuken, een eerlijk, eenvoudig gerecht waar je, mits met de beste ingrediënten, absoluut indruk mee maakt op elke picknick, een buffet, als tapa, lunch of bij-gerecht. In de zomer heerlijk met een groene salade of een glas gazpacho – […]

Lees meer  

Caldeirada – recept Portugese visstoofpot

Hoog tijd voor weer een fijn visrecept uit Portugal. Een verrukkelijke stoofpot die ook wel als een maaltijdsoep gegeten wordt. Ook gemakkelijk voor wanneer je met meer personen bent. Waar je prima mee te voorschijn kunt komen op een feestelijk diner, met wat meer soorten vis, mooi op het bord opgemaakt en gegarneerd met peterselie. […]

Lees meer  

Top 9 Vegetarische Tapas!

Hier in Spanje wordt graag en veel vlees en vis gegeten. Je kent vast de beroemde ‘Jamones ibericos de bellota’, maar ook de rest van het varken wordt niet versmaad. De eerste keer dat ik bij onze dorpslager in Catalonië de varkenspoten en varkensoren in de vitrine zag liggen moest ik wel even slikken. In […]

Lees meer  

Recept Gazpacho – Spaanse koude soep

Gazpacho, de koude soep van rauwe groenten die oorspronkelijk uit Andalusië komt is een heerlijke dorstlesser en een perfecte lichte maaltijd, tussendoortje of voorgerecht in de zomer. Er bestaan in Spanje duizenden recepten van Gazpacho. Ferran Adriá doet er mayonaise in,  Chefkok Dani Garcia maakt hem zoals zijn moeder vroeger, José Andrés doet er een […]

Lees meer  

Recept Caldo Verde – Portugese koolsoep

Caldo Verde is de meest Portugese van alle soepen. Simpel en voedzaam en overal te krijgen, het hele jaar door. Ter plekke ook gespot als ‘oplossoep’ en in Amerikaanse fastfood-restaurants (waar we alleen maar naar binnen gaan als we heel erg nodig moeten plassen). Met als belangrijkste ingrediënten aardappels en boerenkool. in Portugal wordt de […]

Lees meer  

Recept Patatas aliñadas – vegetarische tapa

Wat je hier in Cádiz vaak zomaar krijgt voorgezet waneer je een biertje of finootje bestelt zijn de patatas aliñadas, of, in het ‘cai’: papas aliñás’ Een wonder van eenvoud waar de gourmand wellicht op het eerste gezicht zijn neus voor ophaalt maar wat ons, noordelijke aardappel-eters, misschien wel op ideeën brengt. Voedzaam en goedkoop […]

Lees meer  

Priorat Wijnregio

Bergen, wijngaarden, eeuwenoude dorpjes Ruim 15 jaar geleden kwamen we voor het eerst in deze kleine wijn-comarca ten zuiden van Barcelona. We reden er rond en opeens herkende ik het landschap uit een televisieprogramma, “No Going Back” – de Britse versie van “Ik vertrek”, waarin Martin en Maggie van Mother’s Garden er een oude Masia […]

Lees meer  

Madrid Tapastour!

Een stadswandeling in Madrid met historische Tabernas & Top tapas!  Er is iets met Madrid. Het is een magische doos van Pandora. Elke keer als ik er terugkom ontdek ik wat anders. En ik ben nog lang niet uitgekeken! Die enorme stad is mij te groot om in te wonen maar het is heerlijk om […]

Lees meer  

Recept Portugese Piri-Piri olie

Gebruik als marinade of als dressing! Je kent misschien wel het gerecht kip piri-piri, zeker als je al een keer in Portugal bent geweest, maar ook in Nederland zie je steeds vaker gerechten met deze pittige rode pepertjes. De piri-piri één van de vele soorten chilipepers die we kennen. Paprika’s, jalapeño’s, habanero’s en de Spaanse […]

Lees meer