Recept vegan Albóndigas!

Ik heb wel eens vaker zelf geprobeerd om vegetarische of vegan hamburgers of gehaktballetjes te maken maar dat was tot op heden niet zo’n succes. Het was veel werk, het leverde een enorm slagveld op in de keuken en de mannen thuis vonden het niet te vreten. Dus dan toch maar weer iets voorverpakts uit de reformwinkel of op de biologische afdeling van de geweldige Aldi hier in Spanje. Maar ja. Dan heb je weer iets wat helemaal in plastic en karton zit verpakt. En dat is ook niet de bedoeling. Toen kwam ik deze tegen: Spaanse vegan albóndigas – en dat nog wel op de website van Appie Hein! (Ah.nl) Die heb ik uitgeprobeerd en wat aangepast. En hombre: Delicioso!

Ik ben zeer verguld met mezelf dat ik een pan vol, met bijna ‘zero waste’ en niks geen toevoegingen zulke lekkere, verantwoorde, gezonde en voedzame balletjes heb gemaakt.

Recept gehaktballen met bonen uit Spanje, delicioso!

In Spanje is het eten van bonen en peulvruchten veel meer onderdeel van het dagelijkse menu dan in Nederland. Hier kun in iedere supermarkt een heel uiteenlopend assortiment van gedroogde peulvruchten vinden. ook wel in potten maar dan niet die sneue kleine blikjes kikkererwten of bonen, dan toch minimaal literpotten met keuze uit wel 10 verschillende merken. Ik gebruikte voor dit gerecht zelf geweekte en gekookte zwarte bonen. Dat vergt wat meer planning uiteraard en omdat ik geen keukenweegschaal heb was het een beetje gokken qua hoeveelheden! Maar 500 gram droge bonen is ongeveer 1100 gram gekookt las ik op het internet. Ik was ook wat royaler met de kruiden en de olie dan hieronder genoemd.

Ingrediënten Spaanse gehaktballetjes met aubergine en zwarte bonen

Circa 40 stuks
Bereidingstijd ongeveer 45 minuten

  • 1 aubergine (circa 250 gram)
  • 3 el Spaanse olijfolie
  • 200 g gekookte zwarte bonen (gedroogd, uit pot of blik)
  • 1 grote teen knoflook
  • 15 gr. verse peterselie
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl gerookte paprikapoeder
  • 250 g gekookte bulgur-quinoamix (voorverpakt uit de AH) of, maak het zelf ik gebruikte een mix van zilvervliesrijst & quinoa
  • 4 a 5 el (liefst zelfgemaakte, niet te fijn) paneermeel
  • 500 ml gezeefde tomaten

Bereidingswijze pikante vegan borrelhapjes

Snijd de aubergine in blokjes van 2 cm. Verhit wat olijfolie in een hapjespan en bak de aubergine af en toe omroerend in 15 min. bruin op middelhoog vuur. Spoel ondertussen de zwarte bonen af met koud water. Hak de knoflook fijn. Voeg na 10 min. de bonen en knoflook toe aan de aubergine en bak nog 5 min. mee. Schep goed om. Snijd ondertussen de peterselie fijn.
Doe het bonenmengsel, specerijen en helft van de peterselie in de keukenmachine en mix tot samenhangend geheel. Spatel de (kant en klaar gekochte of zelf gemaakte) gekookte bulgur-quinoamix of een combinatie gekookte zilvervliesrijst & quinoa (dat heb ik zelf gebruikt omdat ik niet zo gauw bulgur kon vinden) en het paneermeel erdoor.

Breng op smaak met peper en zout. Draai met natte handen kleine balletjes van 2 cm doorsnee. Verhit de rest van de olie in de hapjespan en bak de balletjes rondom 5 min. op middelhoog vuur. Voeg de gezeefde tomaten toe, schep heel voorzichtig om met de balletjes en laat 2 min. pruttelen. Bestrooi vlak voor het serveren met de rest van de peterselie.

Tip 1: Variatie op de saus: Ik heb eerst in een andere pan een heel fijn gesnipperd uitje gefruit daarna de gezeefde tomaten erbij, dat goed opwarmen en toen de balletjes er voorzichtig in gedaan. NB; als je ze later weer opwarmt vallen ze wel een beetje uit elkaar.
Tip 2: Ik had heel veel balletjes en die heb ik nog een aantal dagen zonder saus in de koelkast bewaard, in een afgesloten bakje. Ze drogen dan mooi knapperig op en ik heb ze zonder tomatensaus ook nog dagen lang gegeten, met alioli, op een broodje, als tussendoortje. 

Ik vind deze balletjes echt heerlijk! Het was even wennen de eerste keer dat de korst niet heel erg knapperig was. Daar moet ik nog even mee experimenteren, mocht je tips hebben, graag! 

Buen Provecho en dankjewel Albert Heijn.

 

geef een reactie

* verplichte velden