Bilbao van een andere kant bewonderd

Bilbao is bijna synoniem aan het indrukwekkende Güggenheim museum van Frank Gehry. Maar Bilbao heeft nog veel meer te bieden. Ga mee en dompel je onder in de gevarieerde en rijke cultuur van de Baskische hoofdstad.

Bewonder de stad per kajak of via haar straatkunst, ga winkelen in een van de grootste foodmarkets van Europa. Wandel langs de oevers van de riviermonding, drink vermouth op de kade en ontdek hoe gemakkelijk het is om je een paar dagen een ‘Bilbaíno’ te voelen, inwoner van een van de leukste steden van Spanje!

Bilbao vanaf een andere kant bekeken, van street art tot kajaktochten

Tel de zeven straatjes van de Casco Viejo

Een wandeling door het hart van Bilbao, ‘zazpi kaleak’, of, in het Spaans: ‘siete calles’, zeven straatjes – zou als eerste op de lijst moeten staan voor een ieder die op zoek is naar de ziel van deze stad. Dit middeleeuwse web van de zeven belangrijkste straten toen de stad meer dan 700 jaar geleden werd gesticht, is het echte Bilbao – donker en een beetje mysterieus. Deze straten worden omgeven door oude stadsmuren en zijn de geboorteplaats van beroemde personages zoals schrijver Miguel de Unamuno. Hier waren de geesten rond van handelaars en vissers die op en neer sjokten met hun waren. Je breng er gemakkelijk uren door met het in- en uitlopen van boetiekjes, kerken en pintxos-barretjes.

Tip van een local: Alle kleine, slecht verlichte pintxo-bars in de Zeven Straatjes zijn de moeite waard om even binnen te gluren. Om de hoek van de St. James kathedraal vind je echter een van de meest trendy – Baster is de hipste plek in de stad voor een glas vermouth.

Mercado la Ribera

Lekkers kopen op de grootste markt van Europa

Achter een art-deco voorgevel uit 1929 gaat een gigantische levensmiddelenmarkt van 10.000 vierkante meter schuil, met binnenin kraampjes die gebouwd zijn om zaken te doen. Het Guinness World Record-winnende gebouw van de La Ribera markt is een van de Europese markten met de grootste verscheidenheid aan producten en sinds haar opknapbeurt echt mooi geworden. Hier bruist het dagelijks van de lokale bevolking en chef-koks die er hun inkopen doen. Dit is geen markt die op toeristen is gericht, dus pak je boodschappentas en slenter langs de kraampjes met ham, vlees, vis, gedroogde waren, verse groenten en producten. Beneden de markt is een terras met goed uitzicht: La Ribera Bilbao 

Beleef de ‘Hora del Vermut’

Een weekend is geen echt weekend in Bilbao als je niet voor de lunch een aperitiefje hebt gedronken op de muren langs de rivier of op de muelles, de kades. Volg het gerinkel van ijsblokjes naar de Muelle de Marzana, de riviermuur en trap die de hipste bewoners van de stad zich hebben toegeëigend. De favoriet van de buurt is Marzana 16, een minuscuul barretje wat al haar vintage charme heeft behouden en een eclectisch, bohemien publiek bedient.

Tip: Als je trek krijgt, kun je verderop in de straat in moderne bars als Dando la Brasa, El Perro Chico of Peso Neto lekkere hapjes eten.   

Güggenheim’s indrukwekkende kunst 

Het spectaculaire titanium van Frank Gehry’s Güggenheim museum is symbool komen te staan voor Bilbao’s transformatie van industrieel gat tot Baskisch hoofdkwartier van de kunstwereld. Neem geen genoegen met een selfie buiten met Jeff Koons’ bloemensculptuur Puppy (dat deed ik ook niet…) ;-).  De gigantische, locatiegebonden kunstwerken en een indrukwekkende 20e-eeuwse kunstcollectie met uitgebreide Baskische invloed maken een bezoek aan dit museum meer dan de moeite waard.

Helemaal verwennen wordt het met daarna een gastronomische lunch: Aan de voet van het Guggenheim Museum vind je het met een Michelin-ster bekroonde Nerua van Josean Alija. (Abandoibarra, 2). 

Duik in het maritieme erfgoed van de stad

De wachters van de zee, van vissers tot scheepsbouwers en de vrouwen die sardines in manden vervoerden, hebben altijd een belangrijke symbolische plaats ingenomen in de Baskische cultuur. Duik in hun rijke geschiedenis in het Itsasmuseum, dat zich uitstrekt over 27.000 vierkante meter, met een esplanade, scheepswerf en museumgebouwen. De tentoonstellingen in de open lucht en de felrode kraan met de naam Karola (genoemd naar een beeldschone jonge vrouw die dagelijks langs de scheepswerven kwam) is fascinerend, ook voor jonge bezoekers.

Tip: Blijf bij het nautische thema en wandel naar El Cargadero, een populaire openluchtbar die zijn faam dankt aan het feit dat hij boven de monding van de Nervión uittorent.

Juich de thuisploeg toe in San Mamés

De fans van de voetbalclub van Bilbao zijn legendarisch, of berucht, afhankelijk van wie je het vraagt. Meng je in de rood-witte zee van hen in het onlangs gerenoveerde San Mamés stadion, de thuisbasis van Athletic Bilbao, de enige ploeg naast Barcelona en Madrid die consequent in de eerste divisie van Spanje blijft spelen. Voel de golf van patriottische trots die alomtegenwoordig is in het moderne stadion met 53.000 zitplaatsen, en met reden – Athletic rekruteert alleen spelers die afkomstig zijn uit Baskenland of daar zijn opgeleid.

Tip: Voor de ‘die-hard’ fans is er in het stadion ook een 1400 vierkante meter groot museum, met veel audiovisuele middelen om de 105-jarige geschiedenis van het stadion te verkennen. 

Azkuna Zentroa: Kunst, cultuur & nachtleven

In de door Philippe Starck ontworpen kolos, Azkuna Zentroa, een hypermoderne tentoonstellingsruimte gevestigd in een voormalig wijnwarenhuis, past een heleboel plezier. Het ontwerp voelt zowel leuk als futuristisch aan, mede dankzij de 43 uitbundige kolommen die kleurrijk zijn ontworpen door de architect. Buiten het open, weidse atrium zijn er ruimtes gewijd aan de kunst. In het Museum voor Schone Kunsten zijn werken van Velázquez en Goya te bewonderen. Muziekliefhebbers gaan naar Palacio Euskalduna voor rock en klassieke muziek, en in de parken aan het water zijn cafés met terrassen te vinden. Van installaties en tentoonstellingen tot een mediatheek die openstaat voor het publiek, het gebouw komt helemaal tegemoet aan de culturele behoeften van de stad.

Insider tip: Je zou het niet zeggen, maar er zijn waarschijnlijk tientallen Bilbaínos met een koud drankje in hun hand die op je neerkijken vanaf de bovenste verdieping, La Terraza del Yandiola. Het is ‘the place to be’ tijdens het happy hour in de zomer. 

Rijs boven Bilbao uit op de berg Artxanda

Bilbao is een kuil, en de berg Artxanda is de klif. Stap in de rood-witte kabelspoorbaan en zoef naar de top, vanwaar heel Bilbao zich uitstrekt tot een stedelijke vallei. Neem een foto als herinnering en wandel verder door de mooie tuinen en wandelpaden, totdat je genoeg honger hebt gekregen om een van de restaurants op de top op te zoeken. Insidertip: In de zomermaanden is Txakoli Simón de plaatselijke favoriet. Aan de gezellige gemeenschappelijke buitentafels kun je genieten van biefstuk die sissend wordt opgediend en van een overvloed aan traditionele Baskische gerechten.

Bewonder de oversized straatkunst van Bilbao

Het Guggenheim heeft niet het monopolie op de kunst van Bilbao. Wandel onder bruggen en door achterstraatjes van Bilbao en ontdek dat de straat eigenlijk de beste plek is om de hartslag van de huidige kunstscène in de stad te voelen. Steek de Puente de La Salve over om een uitstekend voorbeeld van stedelijke kunst te zien, ‘Giltza Bat‘ van Verónica en Christina Werckmeister. Loop vervolgens door de straten Bilbao La Vieja en Cortes en door naar Plaza Kirikiño, waar je verschillende muurschilderingen van Bada, Fermín Moreno en Jorge Rubio kunt bekijken. Eindig deze kunstwandeling in de openlucht langs de rivier, langs het Güggenheim op weg naar Olabeaga om het opvallende kunstwerk ‘Soñar‘ van de kunstenaar SpY te bekijken.

Tip: Hou je ogen open voor pop-up kunst, want het andere openbare werk van SpY (‘Crisis’, gemaakt van 1.000 euro aan munten op een stadsmuur geplakt) verdween al na een paar dagen.

Stadskanoën door Bilbao

Bilbao is geen Venetië, maar de riviermonding heeft altijd een bepalende en levendige rol gespeeld bij het vormgeven van de stad. Volg de routes van de rijk beladen schepen uit de geschiedenis vanuit of vanaf een modern vaartuig. Kajaks of stand-up paddle zijn een fantastische manier om een waslijst van bezienswaardigheden af te vinken: La Ribera markt, het stadhuis, het Arriaga theater, en nog veel meer, en, niet te vergeten: het meest unieke uitzicht op het Guggenheim museum, vanaf het water.

Insider tip: Elke vrijdag in het seizoen is er ‘s avonds een kano-sessie voor groepen. Dit is iets duurder dan een gewone kanohuur, maar de nachtelijke fonkelingen van het stadspanorama is onvergetelijk. 

 

Ardanza brengt je naar Bilbao tijdens een drietal rondreizen:

Individuele Rondreis het Groene Spanje
Rondreis La Rioja, Navarra en Baskenland
8 daagse Fly Drive Baskenland

 

 

 

geef een reactie

* verplichte velden