Het állerlekkerste Tortilla recept!

Tortilla Española, vegetarische klassieker uit de Spaanse keuken

De Tortilla Española is een klassieker uit de Spaanse keuken, een eerlijk, eenvoudig gerecht waar je, mits met de beste ingrediënten, zeker weten indruk mee maakt op elke picknick, een buffet, als tapa, lunch of bij-gerecht. In de zomer heerlijk met een groene salade of een glas gazpacho – in de winter bij een kom soep! Ik geef je hieronder mijn favoriete recept. Je bent er al met al wel even mee bezig maar het is echt super simpel, kind kan de was doen!

NB: moest ik toch blozen toen ik onlangs een vet compliment van een Spaanse man kreeg voor mijn meegebrachte tortilla op de picknick hier aan de Costa de la Luz!

—————-

Ilja proeft de lekkerste tortilla in Huelva

Op 7 februari 2020 zag je in het programma ‘Gort over de Grens’ Ilja Gort in Huelva bij het restaurant waar wekelijks 1.000 kilo aardappels met de hand geschild worden door één man en waarvan de allerlekkerste tortilla van Spanje gemaakt wordt. kijk hier de uitzending terug (ook met indrukwekkende beelden van de Romería van El Rocio).

—————-

Recept Tortilla Española

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • zout & peper
  • 8 grote scharrel eieren
  • 1 grote ui (ik vind de zoete, witte ui heel lekker)
  • 1 liter Extra Vierge Olijfolie (deze olie gebruik je meerdere keren!)

Bereiding Spaanse aardappelomelet

  • Snij de aardappelen in plakjes van circa 1/2 cm, strooi er wat zout over.
  • Verwarm circa 1 cm olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Doe de aardappels in de pan en voeg daarna olie toe tot ze onderstaan.  “kook’ ze 20 minuten op laag vuur, de olie moet net niet echt pruttelen.
  • Klop in de tussentijd de eieren in een grote kom los met wat zout en peper.
  • Snij de ui in dunne ringen en fruit ze op laag vuur in een 2e pan tot ze beginnen te carameliseren.
  • Giet de olie er af en doe de ui bij het eimengsel. Doe de aardappelen er ook bij. Laat dit 20 minuten rusten.
  • Giet rest van de olie uit de koekenpan (laat afkoelen en doe in een pot of fles voor hergebruik – maar alleen dan voor je volgende tortilla’s) en verwarm de pan op middelhoog vuur.
  • Voeg het ei-aardappel mengsel toe. Bak het op laag vuur 6 tot 8 minuten.
  • Keer de tortilla door een plat bord op de pan te leggen en de pan om te draaien. (Spannend moment!)
  • Bak de andere kant een paar minuten en laat de tortilla op een bord glijden. Snij in stukjes of in partjes.

Je kunt tortilla zowel warm als koud eten en prima een paar dagen in de koelkast bewaren.

Eet ‘m koud of warm. Heerlijk met alioli!

¡Buen Provecho!

Meer Ardanza recepten?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang onze receptenkaarten in je maibox!

 

 

3 reacties

  • B Noij zegt:

    Goedemiddag,

    Na het lezen van de vegetarische tapas ben ik benieuwd naar de recepten en ontvang ik graag de receptenkaarten.
    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groet,

    B Noij

  • beheerder zegt:

    Goedenavond B Noij, Wanneer u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief ontvangt u de receptenkaarten automatisch! Met zonnige groet uit Spanje

  • Ingrid zegt:

    Buenos dias, graag abonneer ik me op uw nieuwsbrief, ant dat tortilla recept is top

geef een reactie

* verplichte velden