Paardenraces op het strand van Sanlucar de Barrameda

Spectaculair en onweerstaanbaar…Al sinds 1845! De paardenraces van Sanlucar de Barrameda, de oudste paardenraces van Spanje, zijn uniek. De setting, bij zonsondergang op het strand waar de Guadalquivir rivier de Atlantische oceaan instroomt, met aan de overkant van het water het Doñana Parque Nacional, is een feest voor het oog. En dat feest gaat door tot diep in de zomernacht!

Vakantie, zomer, zee, paarden & ijskoude manzanilla…

De races worden gehouden in twee weekenden in augustus – in 2023 op 10, 11 en 12 en 25, 26 en 27 augustus – vanaf ongeveer 18:00 uur ’s avonds. Afhankelijk van de getijden want het zand moet bij eb hard genoeg zijn opgedroogd om de galopperende hoeven te kunnen dragen. Het evenement vindt al vanaf 1845 plaats. Van oudsher was het een krachtmeting tussen de ‘locals’ met hun paarden die gebruikt werden voor het vistransport en later tussen de eigenaren van de plaatselijke bodega’s. Mede door sponsoring van de rijke Britse sherrybaronnen die vanuit hier de ‘manzanilla’ in vaten naar Bristol verscheepten waar ze gebotteld werden, kregen de races hun spelregels en werd het een officieel evenement. Hoewel het een spannende bedoening is, het racen over het strand met alleen een stuk plastic tussen de paarden en de duizenden toeschouwers. Het ging ook een keertje mis toen de paarden een verkeerde afslag namen en op het parkeerterrein tussen de auto’s terechtkwamen…gelukkig waren er geen gewonden.

Wedden op het snelste paard

Als je wilt wedden op de races dan moet je naar beneden kijken. Langs het strand zetten kinderen kraampjes op en proberen deze jonge bookmakers de gokkers met een maximale inzet van € 1 – hun geld te ontfutselen. Om te voorkomen dat het paardenevenement te elitair wordt, is er een prijs voor de creatiefste uitgedoste kraam.

De race bekijken vanaf het strand, in je bikini!

Er doen ongeveer 95 paarden mee aan de races en het prijzengeld liegt er niet om: in afgelopen jaren was dat totaal €  600.000,- dus dit is serieuze business!  Tienduizenden toeschouwers komen naar dit evenement, zoek dus op tijd een plekje voor een parkeerplaatsje en het beste uitzicht. Je kunt de paardenraces over deze twee kilometer van Bajo de Guia tot aan Playa las Piletas van een afstand bekijken vanaf het strand (in je bikini!) of vanaf de promenade langs het strand van Sanlucar. Wil je de races van dichtbij meemaken in de afgesloten VIP zone dan kun je tevoren kaartjes reserveren. (zie meer info hieronder). Deze dagen is het hier één groot feest! ’s avonds zetten de meer dan 50 barretjes en bodega’s hun kraampjes op het strand en kun tot diep in de zwoele zomernacht genieten van muziek, dans, de plaatselijke drank en gastronomie.

Tips voor een dag in Sanlúcar de Barrameda

Sanlucar is een van de steden van de Sherry driehoek, samen met Jerez de la Frontera en La Puerta de Santa Maria. Wanneer je in Sanlucar de Barrameda bent mag een bezoek aan de beroemde bodega’s van Barbadillo, Hidalgo – La Gitana of La Cigarrera dus beslist niet ontbreken. De enorme bodega van Barbadillo is nu een manzanilla-museum, gelegen in de hoger gelegen oude stad met mooie pleintjes en monumentale panden die getuigen van een rijk verleden. Sanlucar heeft ook een kasteel midden in het centrum wat je kunt bezoeken. Langs de monding van de Guadalquivir vind je de visserswijken Bajo de Guia en Bonanza, waar ooit de berichte conquistadores als Cortes en Pizarro het ruime sop kozen. Hier zijn talloze visrestaurantjes zoals Casa Bigote, befaamd tot in de wijde omtrek. Geniet hier van de specialiteiten van Sanlucar: acedias (tong), inktviseitjes (huevos de choco), langostinos, papas aliñas of galeras (bidsprinkhaankreeft) begeleid door een glas ijskoude manzanilla.

Excursie naar het vogelreservaat Doñana Nationaal park

Vanuit Sanlucar kun je excursies naar het Doñana Parque Nacional maken. Coto Doñana (Coto is jachtgebied) is een natuurgebied van ruim vijftigduizend hectare met uitgestrekte zandheuvels, moerassen, stranden en bossen. Dit is een belangrijk migratiegebied voor vogels die hier foerageren op doortocht of terugweg van Afrika. Coto Doñana is een belangrijk territorium van de Iberische lynx. Er zijn over dit gebied veel mythes en verhalen over de verdwenen steden Atlantis en Tartessos. In de Fabrica de Hielo met haar prachtige betegelde façade is een informatief museum over dit park en kun je toegangsbewijzen halen (tevoren reserveren is aanbevolen!) Je gaat dan met een bootje naar de overkant en daarna in een jeep door een gedeelte van het park. De gidsen spreken over het algemeen alleen (rap) Spaans. 

Meer over de paardenraces: http://eng.carrerassanlucar.es/

© Foto’s 1 & 2: David Acosta Allely

Boek nu je reis naar het mooiste van Cádiz en Costa de la Luz!

 

geef een reactie

* verplichte velden