Top 9 Vegetarische Spaanse Tapas!

Allereerst: Wat is een tapa?

Een tapa is een klein hapje. Oorspronkelijk niet meer dan een plakje chorizo of ham of een stukje brood op je glaasje sherry of wijn om te voorkomen dat er een vliegje in je drankje verdwaalde. ‘Tapar’ betekent namelijk ‘bedekken’ dus je zou ook kunnen zeggen dat het hier eetbare dekseltjes betreft. Tapas heb je in alle soorten en maten. Je hebt gerechtjes die als tapa zijn uitgevonden, maar je kunt ook een tapas maken van een pan soep. Je kan het zo gek niet bedenken of je kunt het als tapa opdienen. Een klein schaaltje met een hapje paella is ook een tapa.

Lees hieronder verder voor mijn top 9 vegetarische tapas uit Spanje!

Cadeautje voor jou! Gratis recept kaarten in je mailbox!

Wanneer je je aanmeld voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol interessante artikelen en tips, ontvang je 8 recept kaarten met Spaanse en Portugese gerechten in je mailbox!

Pintxos, de tapas van Baskenland

In heel Spanje kun je tapas eten en in Baskenland heb je een heel bijzondere soort tapa, deze heten hier ‘pinxtos’ en dit zijn bijna altijd plakjes stokbrood met daarop een smakelijk hapje met een prikker erdoor. In de oude wijken van Bilbao en San Sebastian staan ze hoog opgestapeld op de bar, kleurrijk en onweerstaanbaar. Hoe eet je die? Je bestelt je drankje en kiest je pintxos. Bewaar de prikkers. Aan het einde van de avond telt de barman je prikkers en reken je af!

 

Wanneer eet je tapas?

Tapas kun je de hele dag eten! De Spanjaarden zij zelf niet van die enorme ontbijters dus aan het einde van de ochtend is het vaak best tijd voor ‘una caña’ een klein pilsje met een hapje van het een of ander wat op de bar staat uitgestald. NB: bier wordt in Spanje over het algemeen niet beschouwd als drank en een caña is ook maar een heel klein glaasje, dit om te voorkomen dat het bier lauw wordt…

Het is heel gebruikelijk dat, als je met vrienden gaat eten, dat je dan meerdere gerechten van de kaart kiest en die samen deelt. Veel lekkerder en gezelliger dan alleen van je eigen bord te eten! Dus je kunt zowel lunchen als een diner eten bestaande uit tapas!

La comida, de lunch, en daarna: siësta!

Zoals je waarschijnlijk wel weet is de lunch, ‘La Comida’, de hoofdmaaltijd in Spanje. Deze eet je ergens tussen 13:30 en 15:00 uur en daarna is het tijd voor de siësta!Tegen een uur of vijf, wanneer wij wel toe zijn aan een borreltje is het in Spanje tijd voor koffie met wat zoets erbij, de ‘Merienda’ en dan wordt er ’s avonds tegen een uur of 9 nog een lichte avondmaaltijd gegeten, ‘La Cena’. Dat kan dus prima tapas zijn! Je eet dan in principe niet heel zwaar. Niet te veel koolhydraten, dus geen paella of pasta…

Handig weetje: Hoeveel eten is een tapa?

Wanneer je in Spanje bij een restaurant de menukaart bekijkt staan er achter elk gerecht 2 of 3 prijzen. Dat begint dan met een paar euro. Wat is dat en hoeveel krijg je dan? De meeste gerechten worden aangeboden als:

  • Tapa (een hapje voor 1 persoon)
  • Media ración (zeg maar een half bord) of
  • Ración: een heel bord

Het kan per restaurant en gebied nogal verschillen hoeveel je dan krijgt opgediend. Kwestie van uitproberen, mijn persoonlijke ervaring is dat, hoe armer de streek is en hoe minder toeristisch, hoe groter de porties! As wij met 4 personen uit eten gaan delen we vaak 4 tot 6 media-raciónes. En als we daarna nog trek hebben dan bestellen we gewoon nog wat meer!

Lees verder: Mijn top 9 Spaanse tapas zonder vlees of vis!

Een smakelijk cadeautje voor jou !

Twee keer per jaar kiezen we een van onze lievelingsgerechten en maken daar een leuke recept-kaart van. Ardanza reizigers krijgen die bij de post wanneer ze een reis boeken maar jij ontvangt ze gratis in je mail-box! Vraag hieronder de leuke Ardanza recept kaarten van Spaanse en Portugese gerechten aan!

Gratis Ardanza Spaanse en Portugese recept-kaarten!

(NB: Je bent dan ook meteen aangemeld voor onze maandelijkse nieuwsbrief )

Met Ardanza pintxos eten in Bilbao!

Foto hierboven: Pintxos eten in het beroemde restaurant Victor Montes aan het Plaza Nueva in Bilbao.
Ardanza reizigers ontbijten gratis in dit prachtige restaurant tijdens hun verblijf in Bilbao! 

 

 

 

 

3 reacties

geef een reactie

* verplichte velden