Top 9 Vegetarische Tapas!

Hier in Spanje wordt graag vlees en vis gegeten. Je kent vast de beroemde ‘Jamones ibericos de bellota’, maar ook de rest van het varken wordt niet versmaad. De eerste keer dat ik bij onze dorpslager in Catalonië de varkenspoten en varkensoren in de vitrine zag liggen moest ik wel een beetje slikken. In ons bergdorpje werden de butifarra en llonganissa worsten per meter verkocht en kon je op een halve koe aan een haak aanwijzen welk stukje vlees je precies wou hebben. Daar lagen hele geplukte kippen met kop en al op de toonbank. Daar kon je heel goed zien dat je een dier at. Maar we willen minder vlees eten toch? Veel beter voor iedereen. En dat kan in Spanje heel goed!

Hieronder mijn top 9 van vegetarische tapas die je overal in Spanje op de kaart kunt vinden!

Tip: De meeste gerechten hieronder worden aangeboden als tapa (hapje) media ración (zeg maar een half bord) of ración: een heel bord. Het kan nogal verschillen hoeveel je dan krijgt opgediend. Kwestie van uitproberen.

Favoriete vegetarische tapas

1. Pimientos de Padron

Een van mijn favoriete tapas die je bijna altijd op de kaart vindt. De kleine groene paprikaatjes die gefrituurd worden en met grof zeezout opgediend, je pakt ze bij het steeltje en eet ze als een haring, Pas op, er kan af en toe een pittig exemplaar tussen zitten! Bestel meteen maar een media ración…

2. Pan con tomate

Voor het eerst at ik dit in Catalonië. (Pa amb tomàquet in het Catalaans) Daar is het een volksgerecht en vind je het op elk menu. Eerlijk, simpel en superlekker, het beste met boerenbrood. Geroosterd, eventueel met een gehalveerde teen knoflook bestreken, een beetje zeezout erover, ingewreven met een gehalveerde tomaat (die dan het zout verdeelt) en besprenkeld met goede olijfolie over. Ñamñam!

(Weetje: Het traditionele Spaanse ontbijt is nog steeds een ‘media tostada con tomate’ – half pistoletje met olijfolie en tomaat. Koffie en verse jus d’orange erbij en je bent klaar voor 3 euro… Zeker een keertje doen!)

3. Garbanzos con espinacas

Kikkererwten met spinazie is een traditionele tapa in Sevilla die je zeker in Andalusië regelmatig op de menukaart zult vinden. Dit kruidige gerecht is vooral geliefd tijdens de koudere maanden. De geschiedenis van dit gerecht gaat echter veel verder dan Andalusië. Spinazie komt uit het oude Perzië (het moderne Iran), waar Arabische handelaars het in handen kregen en het uiteindelijk rond de Middellandse Zee introduceerden. Er zijn verslagen van spinazie die een populaire Spaanse groente is tegen het einde van de 12e eeuw, en het was een belangrijk ingrediënt in de Moorse en Sefardische Joodse keuken in Spanje. Een verrassend en voedzame tapa (of bestel een heel bord: een ración!)

4. Tortilla de patatas

De meest Spaanse van alle tapas: De aardappelomelet. Met of zonder ui. (dat is een kwestie van smaak). Ook weer zo’n eenvoudige maar geweldige tapa. Niks meer en mindere dan aardappelen, eieren, een snufje zout, een ui en olijfolie. Eet ‘m met alioli, warm, lauw of koud. Gemakkelijk mee te nemen voor een picknick in het park of op het strand. NB: uit de supermarkt vind ik tortilla dan wel weer een stuk minder. Zelf maken? Kijk hier voor het recept met onze geheimtips!

 

5. Salmorejo

Koude soep van gepureerde tomaat, brood, olie, zout en knoflook. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Córdoba maar je vind het in heel Spanje op de kaart. Deze soep is door de toevoeging van brood veel romiger en dikker (en daardoor vult hij meer) dan Gazpacho. Traditioneel wordt de soep gegarneerd met hard gekookt ei en blokjes serranoham, maar je vraag of men de ham achterwege laat. (sin jamón por favor!) Let op: dit is normaliter een voorgerecht maar ik vind het bijna een maaltijdsoep! Een salade erna en je hebt genoeg!

6. Gazpacho

Gazpacho is het ideale zomergerecht. Vegetarisch, vegan, rauw. Dorstlessend, voedzaam, propvol groente – hartstikke gezond! Het wordt gemaakt van tomaten, komkommer, een groene paprika, knoflook en ui, samen met mooie olijfolie en wijn- of sherryazijn. Heel soms wordt er ook brood toegevoegd, maar dan noem je het Salmorejo. Mijn Spaanse vriendinnen maken in de zomer liters gazpacho en bij de barretjes krijg je het in een glas geserveerd. Eten en drinken tegelijk. Verrukkelijk! Tot deze zomer had ik het nog nooit zelf gemaakt maar nu ik er eenmaal mee begonnen ben maak ik het een paar keer per week, man en kinderen zijn er ook gek op en krijgen dus ongemerkt hun portie vezels en vitaminen binnen.. Maar je kunt Gazpacho ook prima bij de supermarkt kopen, neem dan niet de allergoedkoopste variant. Kijk maar op het pak – er wordt verder niks toegevoegd aan e-nummers en conserveringsmiddelen. Dus best verantwoord ook hoor! Kijk hier voor mijn Gazpacho recept!

7. Zanahorias aliñadas

Een andere tapa waar ik helemaal aan verslingerd ben en die je hier in Cadiz overal kunt bestellen of als tapa bij je drankje krijgt zijn de ‘gemarineerde’ wortelen. Gekookte wortel, in plakjes gesneden ingemaakt met oregano, komijn, zoete of pikante paprikapoeder, ui, appelazijn of cider. Je eet ze koud. Hou ze uit mijn buurt want ik kan er niet van afblijven.

8. Croquetas de Espinacas, of met Cabrales kaas

Bijna op elke menukaart vindt je wel een vegetarische variant van de Croquetas. Bijvoorbeeld met spinazie (croquetas de espinacas), of met de zeer smakelijke blauwgeaderde kaas uit Asturie: Cabrales (croquetas de queso cabrales) Of, in het seizoen, met paddestoelen (croquetas de setas). Of met Roquefort.

9. Patatas aliñadas

Wat je hier in Cádiz vaak zomaar krijgt voorgezet waneer je een biertje bestelt zijn de patatas aliñadas, of, in het ‘Cai’: papas aliñás’ Een ander wonder van eenvoud waar de ‘gourmand’ wellicht op het eerste gezicht zijn neus voor ophaalt maar wat ons, noordelijke aardappeleters, misschien wel op ideeën brengt. Voedzaam en goedkoop én zonder dierenleed! Een salade van nieuwe aardappelen, zoete ui, peterselie, wijnazijn uit Jerez, zout en olijfolie.

Nog meer heerlijke vegetarische opties

  • Berejena con miel: gefrituurde Aubergine met honing
  • Pisto: de Spaanse variant van ratatouille
  • Patatas bravas (gebakken aardappeltjes met een hele pittige saus)
  • Frittata of revuelto de esparagos (asperge omelet)
  • Setas (paddestoelen)
  • Montaditos. in heel veel barretjes waar ook tapas op de kaart staan kun je montaditos bestellen, dat zijn minipistoletjes. Met zeer uiteenlopend beleg, vraag naar de vegetarische opties. Lekker als tussendoortje.

¡Buen provecho!