Spaanse tradities in tijden van Corona

Elk dorp in Spanje heeft een beschermheilige, soms wel twee. Deze worden in het zonnetje gezet en vereerd op hun naamdag. Dan is het feest! Hier in Vejer de la Frontera, zijn er twee keer per jaar vieringen en nu, in augustus zelfs twee weken lang. Dit jaar is het allemaal anders dan andere jaren. In mijn korte video neem ik je mee door ons dorp en zie je hoe het eigenlijk zou moeten zijn.

Nuestra Señora de la Oliva, de beschermheilige van Vejer

De Patrona, beschermheilige van Vejer is Nuestra Señora de la Oliva. Zij is prachtig. Kijk maar.

Haar heiligdom, Santuario de la Oliva, aan de voet van de berg

Door het jaar heen verblijft zij in een kleine Ermita, el Santuario de la Oliva, aan de voet van de berg waarop Vejer gebouwd is. Dit heiligdom, heeft haar oorsprong in de 14e eeuw, gebouwd na de ‘Reconquista’, de verovering van deze streek op de Moren. In die tijd is er een eerste houten beeltenis van ‘La Virgen’ vervaardigd. In 1596 kreeg de jonge beeldhouwer Martín Alonso de Mesa uit Sevilla, op 23 jarige leeftijd de opdracht tot het vervaardigen van het huidige renaissance beeld. De maagd met het kindje Jezus op haar arm. Hij verdiende er 130 gouden dukaten mee.

De Romería van Vejer de la Frontera

Elk jaar op 7 mei is er een bedevaart waarin een klein beeld van La Oliva vanuit de kerk van San Miguel naar de Santuario wordt gebracht en en allerlei feestelijkheden zijn. Maar in augustus is zij twee weken lang boven, in het dorp. Op 11 augustus is de Romería waarbij honderden mensen de stoet volgen waarbij zij naar het dorp gedragen wordt over een smalle, bochtige en steile landweg. In de brandende zon. En dan troont zij op haar altaar in de Divino Salvador kerk. Deze viering van twee weken lang, van 10 t/m 24 augustus heet ‘La Velada’.

Vieringen en processies tijdens ‘La Velada’ in Vejer

Vejer is tijdens ‘La Velada’ een bedevaartsoort. Mensen komen van heinde en ver om in hun geboorteplaats een eerbetoon te brengen aan ‘La Virgen’. Zij hoort dan wensen en gebeden aan en troost de zieken en ongelukkigen. Er zijn dan dagelijks missen, herdenkingen de kinderen die in dat jaar geboren zijn worden gedoopt. Tijdens de processies door het dorp die wel 4 uur lang duren komen heel veel mensen samen.

Een ontroerende gebeurtenis waar de emoties kunnen hoog kunnen oplopen, mede versterkt door de prachtige en beladen muziek van de ‘banda’, het orkest. ‘Te quiero Oliva!’ 

 

Flamenco, Feria en kermis in Vejer

In augustus viert het hele dorp dus uitbundig feest, met elke avond Flamenco optredens op de Plaza de España – Plaza de Pescaitos in de volksmond – met muziek tot aan de ochtendstond. Er is een grote kermis op het grote parkeerterrein aan het begin van het dorp en het oude centrum is dan grotendeels autovrij. Overdag ga je dan naar het strand maar rond 8 uur ’s avonds komt het hele dorp tot leven en dan kun je maar beter niet in het oude centrum wonen, zoals wij. Wij gaan dan ook meestal in augustus op vakantie.

Vakantie en vieringen in augustus 2020 in Vejer, Andalusië

Maar dit jaar zijn er geen processies. Je weet wel waarom. Geen processies tijdens de Semana Santa en ook niet tijdens ‘La Velada’. Maar La Oliva is er natuurlijk wel! Zij is in de kerk en je kunt haar gaan begroeten. Niet allemaal tegelijk en goed je handen ontsmetten maar ze is er! En het is in Vejer natuurlijk nu drukker dan eerder dit jaar. De Spanjaarden nemen allemaal in augustus twee weken vakantie en zijn dit jaar ook massaal in eigen land gebleven.

De vakantiehuisjes en villa’s aan de kust zitten vol en ook de terrassen van de restaurantje hier in het dorp. Al moet er wel steeds meer ruimte tussen de tafels en de mensen. En dat laatste is voor de Spanjaard best lastig want men is graag dicht bij elkaar in grote groepen. ‘The more the merrier’ en ‘hoe meer lawaai hoe gezelliger’, is het devies.

Als gevolg daarvan is er ook erg veel politie op straat om de maatregelen te handhaven. Maar dat mag de pret niet drukken!

Tentoonstelling ‘Oliva Coronada’ in Vejer de la Frontera

Dit jaar zijn er dus geen processies. Maar je kunt twee weken lang je eigen, individuele bedevaartstocht door Vejer maken want men heeft iets heel moois gemaakt, de tentoonstelling ‘Oliva Coronada’ – (En nee, die naam heeft niet met het virus te maken – Corona betekent in het Spaans ‘kroon’). Sinds afgelopen week is er een expositie van beelden en installaties door de smalle straatjes van ons witte bergdorp.

De route wordt gemarkeerd door groene banieren met een gouden kroon aan de huizen, ook aan ons eigen huis! Op de witte muren van monumentale panden staan prachtige gedichten en teksten. Er zijn mooie foto’s van La Oliva en de processies, prachtige zwart-wit beelden uit 1927 en recentere foto’s. Het is echt heel bijzonder om nu door het dorp te lopen. Het is uitbundig en ingetogen tegelijk.

Ik vind het mooi. Ik heb een korte impressie gemaakt van de expositie en ook van de processies van afgelopen jaren vanaf ons terras:

 

 

Een wandeling door Vejer de la Frontera

NB: Wil je ook een mooie rondwandeling door Vejer maken? In mijn spiksplinternieuwe ebook ‘Wandelen in Cádiz’ neem ik je mee op pad, naar Vejer, maar ook naar Cádiz en in de prachtige natuurparken van deze wonderbaarlijk mooie streek in het zuiden van het zuiden!

Koop het ebook hier

 

 

Vejer, 17 augustus 2020

 

1 reactie

  • Niel zegt:

    Erg leuk om de achtergrond te lezen van de feesten. Fijn om ons dorp weer even terug te zien. En… Prachtig in beeld gebracht met de expositie nu en de processies eerder. Altijd leuk je te lezen!

geef een reactie

* verplichte velden