Top 11 bezienswaardigheden Midden Portugal

De regio ‘Centro de Portugal’ steekt andere regio’s op alle fronten de loef af: Hier vind je de hoogste bergen van het land in de Serra da Estrela,  de allerhoogste golven van Europa bij Nazaré, een van de oudste universiteiten van het westelijk halfrond in Coimbra, het langste en mooiste fietspad van Portugal bij Viseu en de meest imponerende kloosters van de wijde omgeving: Alcobaça, Tomar en Batalha. 
Om maar een paar van de hoogtepunten te noemen…

Hieronder geven we je een overzicht van de  niet te missen bezienswaardigheden en activiteiten in Midden Portugal, mét wandelroutes en (Nieuw!) de leukste rivierstranden!

 

Cultuur snuiven in Midden Portugal

1. Coimbra

Coimbra is de derde stad van Portugal, na Lissabon en Porto. Al in de tijd van de Romeinen werd dit gebied bewoond. Gedurende de Middeleeuwen was Coimbra, fraai gelegen aan de Rio Mondego meer dan een eeuw de hoofdstad van Portugal. Coimbra is beroemd om haar fadomuziek, die vooral door studenten wordt gespeeld en gezongen. Coimbra is als geheel al een bezienswaardigheid. De oude binnenstad, met zijn smalle steegjes, is gevuld met oude bouwwerken, kathedralen en fadohuizen. In het eeuwenoude Mosteiro de Santa Cruz liggen de eerste koningen van Portugal begraven. De Biblioteca Joanina van de universiteit is een prachtige bibliotheek in barokstijl. De botanische tuin van de universiteit, één van de oudste ter wereld, is een ander hoogtepunt van je bezoek aan Coimbra.

Universiteit van Coimbra – Alta en Sofia – Unesco Werelderfgoed

De Universiteit van Coimbra is de oudste en één van de grootste universiteiten van Portugal. De universiteit ligt op een heuvel met uitzicht over de stad. Door uitbreiding ontstond een tweedelig stedelijk gebied: de oorspronkelijke 13e-eeuwse academie op het hogere gedeelte (Alta) en de gebouwen rond de straat Sofia in het lagere gedeelte (Sofia). Opmerkelijke universiteitsgebouwen zijn de 12e-eeuwse kathedraal van Santa Cruz, 16e-eeuwse colleges, het Koninklijk Paleis van Alcáçova, de Joanine Bibliotheek met zijn rijke barokke decor, de 18e-eeuwse botanische tuin en universiteitsdrukkerij en de universiteitscampus uit 1940. De universiteit diende als referentie voor andere hoger onderwijsinstellingen en had zo een grote invloed op onderwijs en literatuur in de Portugees sprekende wereld. https://whc.unesco.org/en/list/1387

De tuin van de tranen

Aan de overkant van de rivier vind je Quinta das Lagrimas, De tuin van de tranen, zo genoemd omdat hier de Spaanse prinses Ines de Castro, die de 2e vrouw was van de Portugese kroonprins Pedro, door haar schoonvader vermoord werd. Het paleis is nu een luxe hotel en in het verstilde park kun je heerlijk wandelen, een aanrader!.

TIP!  Voor een Live fado concert kun je dagelijks om 18:00 uur terecht bij Fado ao Centro. Reserveren aanbevolen!

2. Obidos

Toen koning Dom Dinis het stadje Óbidos aan zijn vrouw liet zien in 1228 werd zij er ogenblikkelijk verliefd en de koning gaf haar deze stad als huwelijkscadeau. Óbidos is een prachtig gerestaureerd middeleeuws stadje met een kasteel hoog op de heuvel. Ooit lag het aan zee, maar nu de baai is dichtgeslibd, is het door land omgeven. De hoofdpoort van de ommuurde stad, Porta de Vila, met haar prachtige ‘azulejos’, leidt meteen naar de hoofdstraat, Rua Direita. Het stratenplan is door de Moren ontworpen.

Een leuke manier om Óbidos en de omgeving te bewonderen is door een wandeling over de stadsmuren. Bezoek het kasteel uit de 13e eeuw en het 3 km lange aquaduct. De fraaie ‘Igreja de Santa Maria’ is op de restanten van een Visigotische tempel gebouwd. Binnen zijn de muren versierd met prachtige blauw witte tegels. Óbidos is een toeristische trekpleister maar echt een plaatje. Elke zomer vindt er een groot Middeleeuws festival plaats en in de maand mei een Chocolade festival!

3. Viseu

Viseu, stad aan de rivier de Pavia, aan een zijarm van de Mondego gelegen, kan zich qua charme zeker meten met het beroemdere Coimbra. De oude stad ligt in de schaduw van de laat Gotische kathedraal met haar mooie plein, hier vind je fraaie gotische waterspuwers turend uit 16e-eeuwse huizen, smalle straatjes en doorgangen met wapenschilden uitgehouwen in graniet. De oude stadspoort, de Porta do Soar, het sfeervolle Praça do Rossio met haar lindebomen, de berglucht, heerlijke Dão wijnen uit de regio en de beroemde keuken maken dit een heel aantrekkelijke stad.

Natuurschoon van Midden Portugal

4. Serra da Estrela

Het  dunbevolkte en uitgestrekte natuurpark Serra de Estrela heeft de hoogste bergen van Portugal. Hier vind je toppen tot bijna tot 2.000 meter – omdat de laatste 8 meter net niet gehaald werd is er maar een toren van 8 meter neergezet. Het grootste gedeelte van dit gebied is uitgeroepen tot Parque Natural. Je vind hier imponerende, steile hellingen, merkwaardige rotsformaties en kale plateaus in combinatie met groene valleien, watervallen en kleine bergdorpjes, waarvan het kuuroord Penhas Douradas en Manteigas, helmaal in het midden van het park, een prima uitvalsbasis vormen om te wandelen.

De rivieren Alva, Zêzere en Mondego ontspringen in de Serra da Estrela. Het park beslaat een oppervlak van ruim 100.000 hectare en is daarmee het grootste natuurpark van Portugal. De gletsjer vallei Zêzere en de Poço do Inferno waterval zijn ook een bezoek waard, naast de natuurlijke bronnen van Manteigas. De Serra da Estrela is befaamd om haar heerlijke kazen en wolproducten. In de winter kun je hier skiën! www.centerofportugal.com/es/parque-natural-da-serra-da-estrela

TIP1: Wandelen met een ervaren gids: In de Serra da Estrela en omgeving neemt de Nederlandse Leen je graag mee op wandeltocht, zie haar blog voor mooie wandelroutes, geschikt voor elk niveau en in elk jaargetijde, aanrader!

TIP2: Je kunt ook GPS wandelroutes in de Serra da Estrela downloaden via deze pagina op Summitpost.org.

5. Berlengas eilanden

Voor de kust van Peniche liggen op ongeveer 40 minuten varen de Berlengas eilanden. Deze eilanden zijn uitgeroepen tot Unesco Biosfeer reservaat. De archipel bestaat uit één groot eiland, Berlenga Grande, en enkele kleine eilandjes die uit graniet en rotsen bestaan (Estelas en Farilhões). Het grote eiland, Berlenga Grande, is te bezoeken en heeft een beschut baaitje met kristalhelder water en een haventje.

In de 16e eeuw was in Berlenga Grande een klooster gevestigd, maar vandaag de dag zijn de beroemdste bewoners de duizenden nestelende zeevogels, vooral zeekoeten. Hier hebben zij voorrang op menselijke bezoekers: de enige gebouwen die op de archipel zijn toegestaan, zijn de woningen van een kleine vissersgemeenschap, een vuurtoren, een winkel en een gastenverblijf met restaurant. Kamperen is toegestaan, maar na voorafgaande reservering bij het toeristenbureau van Peniche.

De paden zijn duidelijk gemarkeerd om te voorkomen dat wandelaars het territorium van de vogels binnendringen en het 17e-eeuwse fort van São João Baptista, dat met een smalle voetbrug met het eiland is verbonden, is nu een van de meest indrukwekkende herbergen van Portugal.

De tocht naar het eiland Berlenga Grande vanuit de haven van Peniche duurt ongeveer 30 minuten. je kunt later in de middag terug gaan naar het vasteland of in de vesting overnachten – dit is basic en je moet ruim tevoren reserveren. Er is ook een restaurant op het eiland. Per dag mogen niet meer dan 350 mensen naar de eilanden. De reguliere veerbootjes varen van april tot oktober maar er zijn ook kleine bootjes die een overtocht aanbieden. Aanrader! Meer info: Berlengas Islands

6. Het woud van Buçaco

Het gebergte Serra do Buçaco heeft een groot en majestueus bos, dat veel weg heeft van een botanische tuin, waar meer dan 700 in- en uitheemse bomen- en plantensoorten groeien, beschermd bij pauselijk decreet uit de 17e eeuw. In de 6de eeuw vestigden benedictijner monniken zich er als kluizenaars in het toenmalige dennen- en eikenbos. In 1628 bouwden monniken van de Orde van de ongeschoeide karmelieten een eenvoudig klooster en begonnen met de aanleg van een exotisch bos, waarvoor Portugese ontdekkingsreizigers op hun verre reizen de soorten verzamelden.

In 1835 werden het klooster en het bos door de Portugese koningen geconfisqueerd. In opdracht van koning Karel I van Portugal werd er in 1888 een Paleis gebouwd die de schoonheid van de Belem Toren in Lissabon moest evenaren. Een deel van het klooster moest hiervoor het veld ruimen. Het fraaie Palacio do Buçaco in Luso is één van de duurste hotels in Portugal.

7. Serra de Candeeiros en de Serra de Aire Natuurpark

Tussen Lissabon en Coimbra liggen de kalkheuvels van de Estremadura. In 1979 werd een deel hiervan, de Serra de Candeeiros en de Serra de Aire, tot natuurpark uitgeroepen. Het gebied beslaat zo’n 39.000 ha. Je vind hier een weids oerlandschap van geërodeerde kalksteen (lapiaz), olijfgaarden, ommuurde akkertjes en uitgestrekte kurkeikbossen. Liefhebbers van speleologie kunnen hier hun hart ophalen! Dit massieve kalkgebergte herbergt fantastische grotten zoals die van Santo António, Moeda, Mira d’Aire en Alvados.

In deze grotten leven wel  18 soorten vleermuizen. In het oosten, op ongeveer 10 km van het bedevaartsoord Fátima, liggen ´s werelds grootste en belangrijkste dinosauriër sporen van een sauropodus uit het midden van het Jura tijdperk (175 miljoen jaar geleden). Een paar van de circa 20 sporen werden bij toeval ontdekt bij een oude steengroeve. “Pedreira do Galinha”, en hebben een lengte van ongeveer 100 meter. De Serra de Candeeiros heeft ongeveer 16 wandelroutes die duidelijk gemarkeerd zijn, en andere leuke manier om het park te verkennen, zeker ook met kinderen is op de rug van een ezel!  Meer info www.natural.pt/portal/en

Actief in Centro de Portugal

8. Op het water

Een heerlijke dag op het water en in de natuur is al peddelend op het water van de prachtige Mondego-rivier. Op een surfboard! Stand-up-paddle is zowel voor beginners als gevorderden een leuke activiteit. SUP in River is een kleine, lokale organisatie die deze en andere activiteiten organiseert. neem contact op met Rui Magalhaes, de oprichter/eigenaar voor meer info: www.supinriver.com

9. Fietsen: De Ecopista

In de omgeving van Viseu ligt de langste ‘Eco-pista’ van Portugal, een fietspad over een oud treinspoor van Santa Comba Dão naar Viseu. Totaal 49 km is het niet alleen de langste, maar wellicht ook de mooiste Ecopista van Portugal. Ook leuk met kinderen! Het fietspad begint vanuit Santa Comba Dão en volgt de loop van de rivier de Dão en haar zijrivier, de Paiva. Elke bocht in de rivier betekent een bocht in de fietsroute met telkens prachtig en wisselend uitzicht.

Verderop wijkt het pad van de rivier af, maar het landschap blijft bijzonder mooi, met uitzichten op bergen en dalen begroeid met eiken, kurkeiken en kastanjebomen, maar ook wijngaarden, gecultiveerd land en kleine dorpjes. In de verte zie je de bergen van de Serra do Caramulo en de Serra da Estrela. Meer info en fietshuur: www.ecopista-portugal.com

10. Wandelen langs watervallen in de Serra do Açor

In de Serra do Açor aan de voet van de Serra da Estrela met haar prachtige leistenen dorpjes zoals het fraaie Piódão, Unesco werelderfgoed, ligt Fraga da Pena: een diepe kloof van leisteen waarin diverse watervallen ontspringen. Hier kun je prachtige wandelingen maken. Fraga da Pena ligt in het beschermde natuurgebied Mata da Margaraça met zeldzame paddenstoelen, bomen en bloemen. Op de website van Aldeias do Xisto vind je verschillende wandelroutes. www.aldeiasdoxisto.pt

11. Rivierstranden van Centro de Portugal.

Centro de Portugal heeft talrijke rivieren en meren waar je een frisse duik kunt nemen in het kristalheldere water. We noemen er hieronder een paar van de leukste locaties!

  1. In Sever do Vouga, een kleine 45 minuten het binnenland in vanuit Aveiro heeft een van de mooiste watervallen van de streek: de Cabreia waterval. Hier kun je een ijskoude duik nemen!
  2. Op het hoogste punt van de Serra da Estrela, vind je in Penhas Douradas het strand van Vale do Rossim aan het fraaie stuwmeer met haar kristalheldere water. Het is net als het nabijgelegen Loriga, gelegen in een glaciale vallei.
  3. Ten zuiden van Viseu, in de buurt van de Ecopista Do Dão vind je het rivierstrand aan de Dão rivier, bij het kuuroord Caldas de Sangemil, met haar thermale bronnen.
  4. Een uurtje ten zuid-oosten van Coimbra kun je in de omgeving van de Casal Novo, Serra da Lousã baden in het natuurlijk uitgesleten baden in de rivier de Ceira. Een plek om helemaal tot rust te komen en de prachtige omgeving in je op te nemen.
  5. Een uur verder het binnenland in naar het oosten ligt het rivierstrand van Pampilhosa da Serra.
  6. Tussen Aveiro en Figeura de Foz vind je het populaire rivierstrand bij de bronnen van Olhos de Fervença.
  7. Iets verder naar het zuiden, aan de oever van de rivier de Mondego, ligt het rivierstrand van Aldeia Viçosa, prima plekje om met jongere kinderen naar toe te gaan.
  8. Net ten noord-oosten van Coimbra kun je in Penacova naar het leuke rivierstrand van Reconquinho. Hier is een picknickplaats en een camping waar je de nacht kunt doorbrengen en de sterrenhemel kunt bewonderen langs de rivier.

 

Het midden van Portugal heeft natuurlijk nog veel meer te bieden, zoals bijvoorbeeld de wereldberoemde kloosters van Alcobaça, Tomar en Batalha, Unesco werelderfgoed. Bij je reisbescheiden ontvang je nog veel meer tips!

NB: Lees ook het reisverslag van Angela van Berlo, die met haar gezin tijdens een drie-weekse rondreis Obidos, Coimbra en de Serra da Estrela bezocht.

Ook naar Midden Portugal?

Ardanza brengt je naar Centro de Portugal tijdens deze twee individuele Fly & drive rondreizen met verblijf in een appartement of kleine hotel:

  1. Rondreis 15 dagen Portugal Cultuur
  2. Rondreis 15 dagen Portugal Natuur

Tekst: Anne Middelkamp – update 11 februari 2022

 

1 reactie

geef een reactie

* verplichte velden