Anne’s tip voor tapas zonder vis of vlees!

Hier in Spanje wordt graag en veel vlees en vis gegeten. Iedereen kent de beroemde ‘Jamon Iberico de bellota’, de beroemde ham van het zwarte varkentje wat alleen maar eikels eet. Maar ook de rest van het varken wordt niet versmaad. De eerste keer dat ik bij onze dorpslager in Catalonië de varkenspoten en varkensoren in de vitrine zag liggen moest ik wel even slikken.

In ons Catalaanse bergdorpje worden de worsten per meter verkocht en kun je op een halve koe aan een haak aanwijzen welk stukje vlees je precies wilt hebben. Daar liggen hele geplukte kippen met kop en al op de toonbank. In Spanje kun je heel goed zien dat je een dier eet. Maar we willen minder vlees eten toch? Veel beter voor iedereen. En dat kan in Spanje heel goed! Hieronder mijn favoriete Spaans vegetarische tapas die je bijna op elk menu kunt vinden.

Cadeautje voor jou! Gratis recept kaarten in je mailbox!

Wanneer je je aanmeld voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol interessante artikelen en tips, ontvang je 8 recept kaarten met Spaanse en Portugese gerechten in je mailbox!

Top  9 Favoriete Spaans vegetarische tapas

1. Pimientos de Padrón

– gefrituurde groene pepertjes – 

Een van mijn favoriete tapas die je bijna altijd op de kaart vindt. De kleine groene paprikaatjes die gefrituurd worden en met grof zeezout opgediend, je pakt ze bij het steeltje en eet ze als een haring, Pas op, er kan af en toe een pittig exemplaar tussen zitten! Bestel meteen maar een media ración…

2. Pan con tomate

– brood met tomaat – 

Voor het eerst at ik dit in Catalonië. (Pa amb tomàquet in het Catalaans) Daar is het een volksgerecht en vind je het op elk menu. Eerlijk, simpel en superlekker, het beste met boerenbrood. Geroosterd, eventueel met een gehalveerde teen knoflook bestreken, een beetje zeezout erover, ingewreven met een gehalveerde tomaat (die dan het zout verdeelt) en besprenkeld met goede olijfolie over. Ñamñam!

NB: thuis pureer ik de tomaat zonder de pitjes en smeer die dan op mijn brood.

Weetje: Het traditionele Spaanse ontbijt is nog steeds een ‘media tostada con tomate’ – een half geroosterd pistoletje met olijfolie en tomaat. Koffie en verse jus d’orange erbij en je bent klaar voor 3 euro… Zeker een keertje doen!

3. Garbanzos con espinacas 

– Kikkererwten met spinazie – 

Kikkererwten met spinazie is een traditionele tapa in Sevilla die je zeker in Andalusië regelmatig op de menukaart zult vinden. Dit kruidige gerecht is vooral geliefd tijdens de koudere maanden. De geschiedenis van dit gerecht gaat echter veel verder dan Andalusië. Spinazie komt uit het oude Perzië (het moderne Iran), waar Arabische handelaars het in handen kregen en het uiteindelijk rond de Middellandse Zee introduceerden. Er zijn verslagen van spinazie die een populaire Spaanse groente is tegen het einde van de 12e eeuw, en het was een belangrijk ingrediënt in de Moorse en Sefardische Joodse keuken in Spanje. Een verrassend en voedzame tapa (of bestel een heel bord: een ración!

4. Salmorejo

– Koude tomaten&broodsoep –

Koude soep van gepureerde tomaat, brood, olie, zout en knoflook. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Córdoba maar je vind het in heel Spanje op de kaart. Deze soep is door de toevoeging van brood veel romiger en dikker (en daardoor vult hij meer) dan Gazpacho.

Traditioneel wordt de soep gegarneerd met hard gekookt ei en blokjes serranoham, maar je vraag of men de ham achterwege laat. (sin jamón por favor!) Let op: dit is normaliter een voorgerecht maar ik vind het bijna een maaltijdsoep! Een salade erna en je hebt genoeg!

5. Tortilla de patatas

–  Spaanse aardappelomelet – 

De meest Spaanse van alle tapas: De aardappelomelet. Met of zonder ui. (dat is een kwestie van smaak). Ook weer zo’n eenvoudige maar geweldige tapa. Niks meer en mindere dan aardappelen, eieren, een snufje zout, een ui en olijfolie.

Eet ‘m met alioli, warm, lauw of koud. Gemakkelijk mee te nemen voor een picknick in het park of op het strand. NB: uit de supermarkt vind ik tortilla dan wel weer een stuk minder. Zelf maken?

Kijk hier voor het recept met onze geheimtips oor de enige echte Spaanse tortilla!

6. Gazpacho

–  Koude soep van rauwe groenten –

Gazpacho is het ideale zomergerecht. Vegetarisch, vegan, rauw. Dorstlessend, voedzaam, propvol groente – hartstikke gezond! Het wordt gemaakt van tomaten, komkommer, een groene paprika, knoflook en ui, samen met mooie olijfolie en wijn- of sherryazijn. Heel soms wordt er ook brood toegevoegd, maar dan noem je het Salmorejo. Mijn Spaanse vriendinnen maken in de zomer liters gazpacho en bij de barretjes krijg je het in een glas geserveerd. Eten en drinken tegelijk.

Verrukkelijk! Tot deze zomer had ik het nog nooit zelf gemaakt maar nu ik er eenmaal mee begonnen ben maak ik het een paar keer per week, man en kinderen zijn er ook gek op en krijgen dus ongemerkt hun portie vezels en vitaminen binnen. Maar je kunt Gazpacho ook prima bij de supermarkt kopen, neem dan niet de allergoedkoopste variant. Kijk maar op het pak – er wordt verder niks toegevoegd aan e-nummers en conserveringsmiddelen. Dus best verantwoord ook hoor!

Kijk hier voor mijn Gazpacho recept, de lichte en gezonde soep van rauwe groenten!

7. Zanahorias aliñadas

– Gemarineerde wortels – 

Een andere tapa waar ik helemaal aan verslingerd ben en die je hier in Cádiz overal kunt bestellen of als tapa bij je drankje krijgt zijn de ‘gemarineerde’ wortelen. Gekookte wortel, in plakjes gesneden ingemaakt met oregano, komijn, zoete of pikante paprikapoeder, ui, appelazijn of cider. Je eet ze koud. Hou ze uit mijn buurt want ik kan er niet van afblijven.

NB: Kom ze in Cádiz zelf proeven met onze Fly&drive Cádiz en Costa de la Luz

8. Croquetas vegetarianas

–  Vegetarische kroketjes – 

Bijna op elke menukaart vindt je wel een vegetarische variant van de Croquetas. Bijvoorbeeld met spinazie: croquetas de espinacas. Of met de zeer smakelijke blauw-geaderde kaas uit Asturie: Cabrales: croquetas de queso cabrales. Of, in het seizoen, met paddestoelen: croquetas de setas: . Of met Roquefort.

9. Patatas aliñadas

– Aardappelsalade – 

Wat je hier in Cádiz vaak zomaar krijgt voorgezet waneer je een biertje bestelt zijn de patatas aliñadas, of, in het ‘Cai’: papas aliñás’ Een ander wonder van eenvoud waar de ‘gourmand’ wellicht op het eerste gezicht zijn neus voor ophaalt maar wat ons, noordelijke aardappeleters, misschien wel op ideeën brengt. Voedzaam en goedkoop én zonder dierenleed! Een salade van nieuwe aardappelen, zoete ui, peterselie, wijnazijn uit Jerez, zout en olijfolie.

Kijk hier voor het recept voor Spaanse aardappelsalade, Papas aliñás – Patatas aliñadas, 

Nog meer heerlijke vegetarische Spaanse tapas opties!

Hoe langer ik in Spanje woon hoe meer vegetarische borrelhapjes ik ontdek! Zoals:

  1. Berejena con miel: gefrituurde aubergine met honing
  2. Vegetarische Pintxos: bijvoorbeeld met geiten- of andere kaas, geroosterde paprika of asperges
  3. Pisto: de Spaanse variant van ratatouille
  4. Patatas bravas: gebakken aardappeltjes met een pittige saus
  5. Setas (paddestoelen)
  6. Montaditos: in heel veel barretjes waar ook tapas op de kaart staan kun je montaditos bestellen, dat zijn minipistoletjes met zeer uiteenlopend beleg, vraag naar de vegetarische opties.

 ¡Buen provecho!

 

 

 

2 reacties

  • Geertruy zegt:

    Hallo Anne, Ik begin al te watertanden bij de recepten van de tapas ! Wil ze graag afdrukken maar dan komen de plaatjes erbij en die zuipen printerinkt natuurlijk. Is er een mogelijkheid om ze zonder afbeelding af te drukken??
    Albert Heijn had heerlijke gazpacho, maar sinds een paar weken is die er niet meer, dus ben ik maar weer begonnen het zelf te maken. De gazpacho van Jumbo -merk Alvalle vind ik ook best lekker, maar die van Ferrer vind ik niet te pruimen !!!Gelukkig is de hittegolf bijna voorbij want kokkerellen met een inpandige keuken is niet zo handig. Jullie een goede vakantie gewenst en veel nieuwe inspiratie! soms gaat een mens al een beetje op vakantie bij een gezellige reissite zoals die van jullie !!!
    groetjes Geertruy

  • beheerder zegt:

    Buenas tardes Geertruy, Dank voor je reactie en mijn excuus voor de late respons, door een technisch probleem zag ik niet dat er nieuwe berichten waren. In principe zou je de tekst op de pagina’s zelf kunnen selecteren, kopiëren en plakken in een mail of Word-document, maar dat doen we natuurlijk graag voor je. Welke recepten zou je graag willen ontvangen? Met zonnige groet, Anne van Ardanza

geef een reactie

* verplichte velden