Recept Patatas aliñadas – vegetarische tapa

Wat je hier in Cádiz vaak zomaar krijgt voorgezet waneer je een biertje of finootje bestelt zijn de patatas aliñadas, of, in het ‘cai’: papas aliñás’ Een wonder van eenvoud waar de gourmand wellicht op het eerste gezicht zijn neus voor ophaalt maar wat ons, noordelijke aardappel-eters, misschien wel op ideeën brengt. Voedzaam en goedkoop én zonder dierenleed! Een salade van nieuwe aardappelen, bieslook of zoete ui, peterselie, wijnazijn uit Jerez, zout en olijfolie.

Papas aliñás: klassieke groente tapa uit Cadiz!

Dit is een eenvoudig, puur gerecht en het belangrijkste is dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn.

Ingrediënten voor 2 – 4 personen (afhankelijk of je het als tapa of bijgerecht eet)

  • 700 gram nieuwe aardappelen, middelgroot
  • 120 gram bieslook of witte, zoete ui
  • 1,5 liter water
  • 1,5 el verse peterselie, gehakt
  • 150 ml olijfolie
  • 2 el witte wijn azijn of, nog beter: Vinagre de Jerez
  • Grof zeezout, tl voor het koken van de aardappelen en later om op smaak te brengen.

Optioneel: 1 gekookt ei, blikje tonijn en een paar zwarte olijven zonder pit.

Bereiding Patatas aliñadas, tapas van aardappel

Boen de aardappels schoon, breng ze aan de kook. Voeg zout toe wanneer het water kookt. Kook circa 20-25 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardappelen). Hak de bieslook en peterselie fijn (of snipper de ui). Neem na 20 – 25 minuten de pan van het vuur en laat 30 minuten rusten. Giet ze daarna af en laat ze ongeveer een half uurtje afkoelen totdat je de aardappelen kunt oppakken zonder je handen te branden. Schil ze dan en snijd ze in plakjes. Doe ze in een stenen of glazen kom (geen metaal). Voeg de peterselie en de bieslook toe. Breng daarna op smaak met zout, de sherry- of wijnazijn en de olijfolie, meng dit goed door de aardappelen.

Wanneer ze afgekoeld zijn (zonder de koelkast) is deze lekkernij klaar om op te eten. Het lekkerste is om deze aardappelsalade dezelfde dag nog te eten. Naar smaak kun je met de tonijn, ei en olijven garneren. Wanneer je de salade later wilt eten en in de koelkast moet bewaren laat het dan eerst een uurtje op kamertemperatuur komen, echt, de smaak is dan veel beter! Bewaar niet in een metalen kom en gebruik geen aluminiumfolie om af te dekken, de aardappels kunnen daar niet tegen…

Buen provecho!

Met Ardanza op pad in Cádiz ?

Boek ons Fly&Drive arrangement: 8 dagen Cádiz en Costa de la Luz

Meer recepten? Vraag hier de leuke gratis Ardanza receptenkaarten aan!

Illustratie: http://www.beguiri.com/

 

1 reactie

  • John van de ven zegt:

    Heerlijk. Gegeten in Sanlucar de Barrameda Andalucia Spanje. Simpel recept en lekker.

geef een reactie

* verplichte velden