Alentejo: 6 redenen om meteen koffers te pakken!

Als dochter van de Friese prairie ben ik verknocht aan de uitgestrekte vlakten, de eindeloze horizon en de hoge luchten van de Alentejo. in Portugal. Hier vindt je rust en ruimte, meren, flonkerende sterrenhemelen en kleine kerkjes op een terp.

Ardanza brengt je er tijdens deze unieke 15 of 18 daagse rondreis Alentejo!
We geven je uiteraard veel excursie tips bij de reisbescheiden en verderop in dit blog een link naar een gratis wandelgids!

Zes redenen om op ontdekking te gaan in de Alentejo!

1. De Alentejo: Puur, ongerept en uitgestrekt 

De Alentejo, wat betekent ‘Land achter de Taag’, is de grootste regio van Portugal en is bezaaid met cultuur- en natuurschatten. In het oosten, aan de grens met Spanje vind je stoere burchten en vestingstadjes als Monsaraz, Marvao en Silves en aan de woeste westkust, de Costa Vicentina, loopt een wonderschoon lange afstands-wandelpad, de Rota Vicentina. De Alentejo heeft uitgestrekte, licht glooiende landschappen met een eindeloze horizon en wijde hemel. In het voorjaar is het hier één grote bonte bloemenpracht! Hier is het stil, het leven is er traag. Dit is bij uitstek een gebied om op je gemak te verkennen. De kust, de Costa Vicentina is leeg, puur en prachtig, met intieme baaitjes en kleine vissersdorpjes.

(Lees in Meridian Magazine een interview met mij over mijn liefde voor de Alentejo!)

2. Parels van stadjes

Her en der verspreid in het landschap liggen prachtige middeleeuwse stadjes, zoals de hoofdstad: Évora, ook wel ‘De Witte Dame’ genoemd, met een wonderbaarlijk intacte oude binnenstad en fraaie monumenten, zoals de Kathedraal en een Diana tempel, Beja met haar kasteel en huizen met azulejos betegeld. In het uiterste zuiden Mértola, fraai gelegen aan de Guadiana rivier. Mértola is een stadje met een sterke islamitische invloed en hier zijn monumenten en musea die uniek zijn in Portugal en in Europa.

Aan de grens met Spanje liggen de vestingstadjes zoals Elvas, Marvão en Monsaraz. In ‘marmerstad’ Estremoz is recent een groot Azulejos museum geopend dat 800 jaar historische tegels tentoon stelt. Geweldig om rond te dwalen en te ontdekken. In de omgeving is Vila Viçosa een bezoek waard.

3. Diepfluwelen sterrenhemel: Starlight Tourism Destination

In het Oosten van de Alentejo is geen lucht of lichtvervuiling en daardoor kunt u hier een ongekend heldere sterrenhemel aanschouwen. Het gebied Alqueva is gecertificeerd als Starlight Tourism Destination. Het is de eerste bestemming in de wereld met deze status. Deze rating, die is toegekend door de Starlight Foundation, beoordeelt de kwaliteit van de nachtelijke hemel Alqueva en de toeristische activiteiten met betrekking tot de hemel en is daarom erkend door UNESCO en de World Tourism Organization van de Verenigde Naties (UNWTO). Omdat Alqueva een van de donkerste plaatsen rond de planeet is, wat een noodzakelijke voorwaarde is voor , organiseert ‘Dark Sky Reserve Alqueva’ astronomische waarnemingen van het Universum. 

Nabij het tweede verblijf in de Ardanza rondreis Alentejo zijn twee observatoria waar goede astronomische waarnemingen georganiseerd worden en uitleg gegeven over de planeten en sterren met behulp van telescopen. Een onvergetelijke ervaring! Lees er meer over : Dark Sky Alqueva (foto: Dark Sky Alqueva).

4. De mooiste baaitjes: Costa Vicentina

De Alentejo heeft een prachtige, grillige kustlijn met een paar kleine vissersdorpjes en mooie baaitjes. Hier is verder niks. Geen hoogbouw. Geen pretparken. Geen fastfoodketens. Heerlijk! Hier hoor je alleen het gekrijs van meeuwen en de golfslag van de Atlantische oceaan. In dit gebied loopt het wonderschone lange afstandspad, de Rota Vicentina. Vanuit onze stijlvolle rurale ‘quintas’ kun je de mooiste delen van dit pad lopen, een paar uur of een hele dag! Aan het einde van de dag is het dan welverdiend genieten van de lokale gastronomie en de befaamde wijnen van deze streek.

5. Alentejo: Wandelparadijs

Rota Vicentina aan de westkust
De Alentejo is een paradijs voor wandelaars. Allereerst vanwege de Rota Vicentina. Het lange afstandswandelpad Rota Vicentina bestaat uit twee gedeelten: in het binnenland vindt u de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fisherman’s Trail (alleen wandelaars). De kustroute doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. Lees meer: www.rotavicentina.com

Transalentejo-Alqueva in het oosten 
Het oosten van de Alentejo, het stroomgebied van het meer van Alqueva en de rivier de Guadiana is een paradijs voor wandelaars! In deze gratis gids vind je elf wandelroutes door gebieden die speciale bescherming genieten qua natuurbehoud. De wandelingen zijn verschillende van lengte en zwaarte en brengen je door de mooiste en meest interessante gedeeltes. De routes en belangrijkste bezienswaardigheden zijn uitvoering beschreven. Met interactief en printbare kaarten. Download de gratis wandelgids hier

6. Ontspannen op unieke locaties met zwembad!

In de Alentejo heeft Ardanza een fijn aanbod van persoonlijke geselecteerde en bezochte rurale quintas met zwembad in een prachtige natuurlijke omgeving, tiptop verzorgde appartementen en kleine designhotels in de steden Evora en Beja. OU wordt er zeer gastvrij ontvangen en kunt genieten van de pure, lokale gastronomie en uitstekende wijnen. 

Lees meer: 15 daagse Natuur&Cultuur rondreis Alentejo

 

geef een reactie

* verplichte velden