Fly drive Alentejo Natuur en Cultuur

Reissom 15 dagen vanaf € 1.695 p/p*

Incl. retourvluchten met Transavia, KLM of Brussels Airlines, 14 overnachtingen, huurauto cat. BB: Seat Ibiza of gelijkwaardig, met zorgeloos all-inclusive pakket verzekeringen en 2e bestuurder gratis. Uitgebreide route- en excursie-informatie en kaartmateriaal.

*Op basis van 2 personen per kamer/appartement en afhankelijk van reisdata en accommodatiekeuze

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

15 daagse Fly drive Alentejo Natuur en Cultuur

Évora – Marvao – Elvas – Monsaraz – Castelo de Vide – Beja – Mértola – Valle do Guadiana – Costa Vicentina – wandelparadijs!

Tijdens deze unieke 15 daagse fly drive Alentejo Natuur & Cultuur maakt u kennis met de grootste regio van Portugal: het uitgestrekte land achter de Taag. De hoogtepunten van de Alentejo zoals de middeleeuwse steden Évora, Beja en Mértola, Unesco werelderfgoed en vestingstadjes Elvas, Marvão en Monsaraz.

Uitgestrekte glooiende landschappen en de grillige kust Costa Vicentina met haar lange afstand wandelpad de Rota Vicentina. Geniet van de indrukwekkende sterrenhemel hier in de Dark Sky Reserve, de pure, lokale keuken en de uitstekende wijnen.

Kleinschalig hotel of appartement met zwembad

Ardanza heeft charmante hotels en comfortabele appartementen met zwembad voor u geselecteerd.  Tijdens deze 15 daagse Fly Drive Alentejo verblijft u op 4 locaties. U vliegt naar Lissabon en kunt uw reis uiteraard met een verblijf in deze stad verlengen.

Kijk op de volgende pagina voor een overzicht van de hoogtepunten & bezienswaardigheden van de Alentejo die u tijdens deze reis bezoekt.

Dag 1, 2, 3 en 4: Het Noorden van de Alentejo

Uw rondreis Alentejo begint met vier dagen in het Noord Oosten van deze uitgestrekte regio. Het noorden van de Alentjeo is een middeleeuws juweeltje met her en der verspreid liggende ommuurde vestingstadjes als Elvas en Estremoz en afgelegen kastelen op heuveltoppen, zoals Marvão en Castelo de Vide. Ze kijken uit over uitgestrekte beboste hellingen en bergtoppen. Dit gebied wordt slechts door een handjevol toeristen bezocht en hier vindt u nog het authentieke Portugese leven.

Castelo de Vide & Marvao

Het pittoreske plaatsje Castelo de Vide, uw eerste stop tijdens deze Fly Drive, ligt trapsgewijs tegen de helling van één van de noordelijk uitlopers van de Serra de São Mamede. Vroeger was het een belangrijke vesting in het Spaanse grensgebied, nu een slaperig, charmant stadje, Castelo de Vide heeft een kasteel uit de 14de eeuw. Verder is er een mooie Joodse wijk met de oudste synagoge van Portugal en vele gotische deurportalen. Het witte vestingstadje Marvão wordt het adelaarsnest genoemd. Het is spectaculair gelegen op 856 meter hoogte op een granietwand, op een van de toppen van de Serra de São de Mamede. Marvão is volledig ommuurd en ligt vlakbij de Spaanse grens. 

Natuurpark São Mamede

De Serra de São Mamede ontstond tussen 400 en 300 miljoen jaar geleden. Het gebergte wordt in het noorden en westen begrensd door jongere granietformaties. Vooral de noordkant van het park is voor de wandelaar interessant. Hier worden loofbossen afgewisseld met cultuurland. Vanaf de bergtoppen in het park, zoals de Pico São Mamede – met 1025 m de hoogste berg ten zuiden van de Taag – en de burcht van Marvão heeft u een prachtig uitzicht. Wie geluk heeft ziet een Havik-arend, een oehoe of een slangenarend op jacht naar een wipneus-adder. Het is ook het jachtterrein van de grijze wouw en u kunt hier de monniksgier, aasgier en vale gier tegenkomen.

Accommodatie keuze in het Noorden van de Alentejo 

  • Landelijk gelegen Quinta met zwembad en Nederlandse eigenaars 
  • Kleinschalig charmant hotel in een monumentaal herenhuis in het stadje Castelo de Vide.

Dag 5, 6, 7 en 8: Het Oosten van de Alentejo

Évora

Een bezoek aan Évora, de hoofdstad van Alto Alentjeo, is uiteraard een must tijdens deze rondreis Alentejo. ‘De Witte dame”, wordt zij ook wel genoemd, is een prachtige stad met monumentale architectuur en een mooi intact gebleven middeleeuws centrum. U vindt er fraaie pleinen en een 6 km lange stadsmuur uit de 14e eeuw.  In de oude stad vindt u bochtige straatjes met witte huizen en arcade galerijen. De Acropolis is het oudste gedeelte van de stad. Een van de mooie pleinen is het Praça do Giraldo, het plein is door arcaden omgeven. Op het Kathedraal plein vindt u de Vroeg-gotische kathedraal 12de–13de eeuw met vele kunstwerken. Neem de trap omhoog naar het dak voor een geweldig uitzicht over de stad! Een ander beroemd monument is de Diana Tempel uit de 2de eeuw n.C., met kapitelen en zuilen.

Lees verder over Évora en haar bezienswaardigheden op de volgende pagina…

Monsaraz

Het middeleeuwse Monsaraz is een van de oudste Portugese nederzettingen van Zuid-Portugal, bewoond sinds de prehistorie. Haar natuurlijke positie op de hoogste heuvel in het gebied en de nabijheid van de diepe Vale do Guadiana, maakte het een plaats van strategisch belang. Monsaraz is een van de best bewaarde historische plaatsen in de Alentejo. 

Megalitische monumenten

Vlakbij Monsaraz bevinden zich de Dolmen Antas do Olival da Pega, ze zijn in feite een grote verzameling begraafplaatsen. Alleen al uit de Grote Dolmen zijn 134 schisten platen uitgegraven evenals 200 keramische vazen die bewijzen dat dit hunebed eens een gemeenschappelijke necropool was. Ten zuidwesten van Évora ligt de grote stenencirkel Cromeleque dos Almendres. Meer dan 12.000 jaar oude grotschilderingen vindt u in de grotten van Escoural, 12 kilometer ten zuiden van Montemor-o-Novo. 

Accommodatie keuze in het Oosten van de Alentejo 

Dag 9 en 10: Het Zuiden van de Alentejo

Uw derde stop tijdens deze reis door Alentejo is het uitgestrekte en ongerepte midden van de regio. Hier vindt u afwisselde landschappen en enkele juweeltjes van steden en dorpen. Van glooiende heuvels met kurkeiken, uitgestrekt steppe landschappen tot aan het hoog gelegen natuurpark Valle do Guadiana in het zuiden. U verblijft in het stadje Beja, aan de voet van het kasteel, in het oude centrum van het mooie stadje.

Beja

Beja is een vriendelijke stad met een oud, ommuurd centrum, imponerend kasteel en vele monumentale panden met fraaie azulejos. U vindt zeldzame collecties eeuwenoude kunstvoorwerpen in het plaatselijke museum, terwijl vlakbij ook fascinerende archeologische opgravingen liggen. Bezoek ook de prachtige Misercordia kerk (ooit een slachthuis) en de Nossa Senhora da Conceicao kerk, vroeger een van de rijkste kloosters van Portugal. Het middeleeuwse Castelo is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad.

Mértola

Een onbekend pareltje tijdens deze Fly Drive Alentejo is het prachtige, historische stadje Mértola, helemaal in het zuidoosten van de regio. Mértola is een stadje met haar kasteel hoog boven de Guadiana rivier. Het heeft een sterke islamitische invloed, waar een aantal monumenten en musea staan die uniek zijn in Portugal en in Europa. In de smalle straatjes vindt u veel sporen van deze 5 eeuwen lange Moorse overheersing. Beneden, in de rivier zijn ondiepe gedeelten en een paar eilandjes waar u naar toe kunt waden, perfect om verkoeling te zoeken in de zomer! 

Lees op de volgende pagina over het unieke landschap van het Natuurpark Vale do Guadiana

Accommodatie in het Zuiden van de Alentejo 

Dag 11, 12, 13 en 14: Het Westen: De Costa Vicentina

De laatste stop van deze 15 daagse Fly drive Alentejo natuur cultuur ligt aan de zuid-westkust. Een gebied waar u langs de rotsachtige kust kleine baaitjes met mooie stranden vindt, in het achterland glooiende velden en een beboste hellingen. Het is een puur en aantrekkelijk landschap. Hier geen massatoerisme, geen hoogbouw, pretparken of ander vertier. Een aantal vissersdorpjes en in het binnenland een paar grotere dorpen. Dit is het gebied waar in 2012 de “Rota Vicentina” geopend werd. Een wandelpad van een kleine 400 km, deels door het binnenland (de Historical Way) en deels langs de kust (Fishermen’s Trail).

Rota Vicentina, verborgen baaitjes & vissersdorpjes

In 2012 is de wandelroute Rota Vicentina geopend. Het pad bestaat uit twee gedeelten: in het binnenland vindt u de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fishermen’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en Cabo de São Vicente.

De kustroute doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots. Die kust bestaat uit duinen, begroeid met fel bloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De Historical Way is ontstaan als pelgrimsroute. Hij loopt van Cabo de São Vicente tot Santiago do Cacém, is 241 kilometer lang en verdeeld in 13 secties.

Lees op de volgende pagina meer over de prachtige vissersdorpjes zoals Porto Covo en Vilanova de Milfontes langs de Costa Vicentina.

Accommodatie keuze in het Westen van de Alentejo 

Deze 15 daagse Fly drive Alentejo verlengen

Uiteraard is deze 15 daagse fly drive Alentejo, Portugal te verlengen met een verblijf in Lissabon of bijvoorbeeld een vakantie aan de Algarve. Geef via het aanvraagformulier hieronder uw wensen aan en wij nemen graag contact met u op.

Lees ook het interview met Anne Middelkamp over de Alentejo in het Blad Meridian Travel

Vraag hieronder een vrijblijvend voorstel aan!

U ontvangt van Ardanza binnen 2 – 4 werkdagen een vrijblijvende offerte gebaseerd op uw wensen en de beschikbaarheid ter plekke.

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: