Algarve, weg van de massa

De Algarve is de zonnigste, kleinste en meest toeristische regio van Portugal, helemaal in het zuiden gelegen en met druk bezochte stranden en populaire badplaatsen zoals Albufeira, Lagos en Olhos de Água waar het vooral in de zomermaanden een drukte van jewelste is. Maar het is ook een hele prettige regio, met de allermooiste stranden van Portugal en in het groene en heuvelachtige achterland bossen en mooie stadjes als het kuuroord Caldas de Monchique, Silves en Loulé. Ga vooral in het voor- en najaar, met onderstaande tips van oost naar west Algarve is een heerlijke en zeer afwisselende week ver van de massa gegarandeerd!

Top 11 Algarve bezienswaardigheden

1. In het oosten, de parel van het zuiden, Tavira

Tavira, gelegen op ca. 50 km ten oosten van Faro, is een pareltje met prachtige authentieke pandjes, azulejos en smalle straatjes. De Spaanse grens ligt op zo’n 30 km naar het oosten. Tavira ligt niet pal aan de kust maar wordt gescheiden door een natuurgebied en een aantal zoutpannen van de zee. Het strand ligt dan ook op ca. 2 km van het stadje. Door Tavira loopt een riviertje waarop pleziervaart plaats vindt en waaraan diverse terrasjes liggen. Het tegenwoordige centrum met zijn terrasjes en de rivier is op loopafstand. Het is heerlijk slenteren door het centrum van de stad, langs de rivier en de kleine pleintjes, zoals het schaduwrijke Largo d’Anna.

Prachtig tegelwerk zie je aan de Rua Almirante Cândido dos Reis, vissersbootje die de dagvangst binnenhalen bij de laat-middeleeuwse Ponte Romana. Het kasteel van Tavira is in de 13 eeuw herbouwd, nadat de stad heroverd was op de Moren. Vlakbij het kasteel bevind zich het 16e eeuwse Palácio da Galeria, (nu een kunstgalerij), aan de barokke ramen en de 16 daken is Tavira’s rijke verleden af te lezen, eens de grootste havenstad van de Algarve, tot aan de aardbeving in 1755, waardoor de rivier dichtslibde – al blijft visserij en zoutwinning een belangrijke bron van inkomsten. 

 

2. De stranden van Tavira; Ilha de Tavira

Ilha de Tavira: Deze stranden zijn onderdeel van het Parque Natural da Ria Formosa, een grote lagune voor de kust van Faro met moerassen, zoutpannen en ongerepte eilandjes, een van de bekendste (en in het hoogseizoen drukbezocht) is Ilha de Tavira, met haar prachtige, uitgestrekte gele zandstranden en duinpannen. Parque Natural da Ria Formosa is 60 km lang en met een oppervlakte van 18.000 hectare een van de natuurlijke highlights van de Algarve. Hier is ook bijvoorbeeld het Praia do Barrill een bezoek waard. In de barakken waar vroeger de tonijn vissers en hun gezinnen een seizoen lang bivakkeerden vind je een beeldentuin van enorme ankers.

3. Parque Natural da Ria Formosa, één van de belangrijkste wetlands van Europa

In het Oosten van de Algarve ligt Parque Natural da Ria Formosa, Het omvat 60 strekkende kilometers van de oostelijke Algarve kust, tussen de plaatsen Ancão en Manta Rota en is één van de belangrijkste ‘wetlands’ van Europa. Het ‘Parque Natural da Ria Formosa’ is een uniek natuurgebied dat bestaat uit parallel aan de kuststrook gelegen eilanden, eilandjes en schiereilanden. De zee is bereikbaar via 6 zeearmen en de lagune.

Het ondiepe brakke water en het unieke ecosysteem van de Atlantische Oceaan in de lagune worden beschermd door de eilanden. Hierdoor is een verbazingwekkende verscheidenheid aan flora en fauna ontstaan. Je vind hier een scala aan schelpdieren, zoals oesters en venusschelpen, de grootste kolonie zeepaardjes van Europa en een grote verscheidenheid aan vis.

 

4. Silves, met haar Moorse invloeden en stoer kasteel

Silves is een prachtig Middeleeuws stadje in het zuiden van Portugal, in de Algarve. Deze stad was tijdens de Arabische bezetting de hoofdstad van de Algarve en heette  toen Xelb. Silves wordt gedomineerd door een imposant Moors kasteel, dat vanaf een heuvel over de stad uittorent. Naast het kasteel staat de middeleeuwse kathedraal van Silves, Sé Catedral de Silves, dat wordt gezien als het belangrijkste gotische bouwwerk van de Algarve.

Silves heeft fraaie herenhuizen en is al sinds de Middeleeuwen beroemd om haar sinaasappelboomgaarden, die rond de stad liggen. In de omgeving kun je geweldig fietsen en wandelen of maak een boottochtje over de rivier de Arade!

 

5. Lagos met haar vismarkt en Praia Doña Ana

Lagos is een gezellig, historisch havenstad met een ruime keuze aan restaurants, cafés en winkels. Iedere zaterdagmorgen is hier een boerenmarkt. Op de uitgebreide vismarkt in het centrum kun je iedere dag (behalve maandag) terecht voor verse vis.

In de omgeving van Lagos vind je de meest fraaie en beroemde stranden van de Algarve: Praia Doña Ana en Praia Carvalho, Aan de overkant van de rivier ligt het het prachtige kleine dorpje Ferragudo met haar mooie plein Praça Rainha Dona Leonor. Tip! Vanuit hier kun je op walvis en dolfijn excursie met Wildwatch Portugal (foto hieronder van Wildwatch PT)

 

6. Seven Hanging Valleys, spectaculair kustpad bij Praia de Marinha

Seven Hanging Valleys Trail is een wandelpad langs de kust van de Algarve. Maar dan niet zomaar eentje. Want: Onvergetelijke uitzichten over de Atlantische oceaan. Fraaie baaitjes. Waanzinnige rotsformaties, spannende grotten en goudgele strandjes. Een absolute aanrader wanneer je niet bang bent voor hier en daar wat klauteren. Dit goed gemarkeerde wandelpad tussen het Praia de Marinha en Praia de Vale Centeaes is geliefd vanwege haar adembenemende uitzichten en de mooie rotsformaties die over het water hangen. Het pad is prima te doen voor iedereen met een redelijke conditie al is het hier en daar wat klauteren. Lees er alles over!

7. Historisch Sagres en Prins Hendrik de Zeevaarder

Sagres ligt op enkele kilometers van het uiterste zuidwesten van Europa. Het stadje ziet er wat stoffig uit, maar door zijn ligging heeft het een ongekend rijke historie. Hier startte Infante D. Henrique, die wij kennen als Prins Hendrik de Zeevaarder, in de 15e eeuw de inmiddels beroemde Navigatieschool van Sagres. In 1415 verzamelde Prins Hendrik de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen. Met als doel theorieën van nieuwe bestemmingen te testen en zo expedities voor te bereiden. De cartografie werd verbeterd, waardoor de Portugezen in die tijd de absolute suprematie op zee hadden.

8. Serra Monchique, kuuroord in de bergen

De Serra de Monchique is een groen en bergachtig natuurgebied met vele kurkeiken, gelegen tussen de Foia en de Picota. De rit naar het dorpje Caldas de Monchique is smal en bochtig, maar goed begaanbaar. Vanuit hier kun je wandelingen maken naar de top van de Picota (1,5 uur) maar ook het groene dal in, langs akkers en door boomgaarden, beneden lig de heilige bron: Fonta Santa. Caldas de Monchique is een fraai dorpje met mooie Jugendstil gebouwen. Het staat vooral bekend om zijn zwavelrijke bronnen en is daarmee al eeuwenlang een geliefd  kuuroord.

Wandeltip! Arco van Ardanza was in november 2022 in Monchique en heeft daar een aantal prachtige wandelingen gemaat, lees er hier alles over!

9. Natuur Parque Natural do S.W. Alentejano, vogelparadijs

De schitterende kuststrook tussen Sines in de Alentejo en Burgau in de Algarve werd in 1995 uitgeroepen tot natuurpark. De overheid wilde hiermee voorkomen dat de Portugese zuidwestkust ten prooi zou vallen aan projectontwikkelaars. “Algarve-achtige” toestanden moesten worden voorkomen. Het park, met een oppervlak van ruim 60.000 ha land en bijna 30.000 ha zee, is van belang als trekgebied en overwinteringsplaats voor veel vogelsoorten.

10. Cabo de São Vicente, het uiterste zuidwestelijk punt van Europa

Cabo de São Vicente, één van de meest spectaculaire bezienswaardigheden in de Algarve en Portugal vanwege de kliffen, het ruige landschap, de vuurtoren en de prachtige zonsondergangen. Een mooi en oorspronkelijk gebied, in het uiterste zuidwestelijk punt van Europa. Hier vind je talloze baaitjes, een uitgestrekte netwerk aan wandelpaden en een aantal kleine, slaperige dorpjes.

 

11. In het wilde westen: de Rota Vicentina, lange afstandswandelpad

In 2012 is de wandelroute Rota Vicentina geopend. Het pad bestaat uit twee gedeelten: in het binnenland vind je de Historical Way (ook voor mountainbikers) en parallel eraan langs de kust de Fishermen’s Trail (alleen wandelaars). Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, een langgerekte beschermde strook tussen Porto Covo en San Cabo de Vicente. De kustroute doet prachtige stranden aan en volgt het pad dat vissers gebruiken op weg naar hun favoriete hengelspots.

Die kust bestaat uit duinen, begroeid met felbloeiende vetplanten en baaien met zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. De Historical Way is ontstaan als pelgrimsroute. Hij loopt van Cabo San Vicente tot Santiago do Cacém, is 241 kilometer lang en verdeeld in 13 secties. Het terrein is er glooiend en begroeid met kurkeik en eucalyptus. Hier en daar komt de route door een dorpje met wat akkerland rondom. De Fishermen’s Trail is 115 kilometer lang, verdeeld in 4 secties met als extra 5 rondtochten langs het traject. Bij Forte da Ilha, even ten zuiden van Porto Cova, komen de Historical Way en de Fisherman’s Trail samen. 

Ardanza brengt je naar de Algarve, weg van de massa, lees er alles over!
 

 

geef een reactie

* verplichte velden