Wandelen in het achterland van de Algarve

De Algarve is de kleinste, de meest zuidelijke en zonnigste regio van Portugal. Vanwege dat zonnige klimaat, haar uitgestrekte witte zandstanden en indrukwekkend mooie baaitjes is het een fijne en populaire vakantiebestemming. Maar zeker niet alleen voor een luie strandvakantie (Lees verderop Anne’s tips!)

Op je gemak het mooiste van Zuid Portugal ontdekken

Want de Algarve heeft ook heel andere kant, een rustige kant. Glooiende heuvels, bossen, verlaten kusten, kleine boerderijtjes en talrijke moestuintjes. Vestingstadjes en lieflijke dorpjes waar je op de markt de oogst uit die tuintjes inkoopt. En die ander kant ontdek je het beste al wandelend. En dan het liefst in het vroege voorjaar of het najaar, zoals Arco van Ardanza deed, afgelopen november!

De Via Algarviana; het lange afstand wandelpad van de Algarve

Vanaf de oever van de Guadiana rivier bij Alcoutim, aan de grens met Spanje, begint het 300 kilometer lange wandelpad de Via Algarviana, de GR13 door het binnenland van de Algarve helemaal naar het meest westelijke puntje van Portugal en daarmee Europa: Cabo de São Vicente. Het pad leidt langs bergen, door het ruige ‘barrocal’ landschap, door heuvels en het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano en de Costa Vicentina.

Ik heb zelf nog nooit een van de beroemde lange wandelroutes in Europa gelopen, noch bovenstaande, noch de historische Camino de Santiago, of de prachtige Rota Vicentina. Ik benijd hen die daar tijd voor vrijmaken, die uitdaging aangaan en hele dagen gaan lopen met een rugzak. Misschien, ooit…

Onderstaande ‘Small Trails’ – wandelingen van 2 – 4 uur zijn mij daarentegen op het lijf geschreven! 

De ‘small trails’ – kortere wandelroutes aan de Via Algarviana

Omdat de hele omgeving van de Via Algarviana uitnodigt om te wandelen is men sinds een aantal jaren druk doende om circulaire paden te markeren die je in een paar uur tijd kennis laten maken met het fraaie natuur- en cultuurlandschap van de Algarve. De wandelingen dragen poëtische namen als “Langs de moestuinen”, ‘Tussen het dal en het kasteel” en “Wandelen naar de watermolens”.

Een gastvrij onthaal in de Algarve

Ardanza Reizen kreeg een uitnodiging van het Portugees verkeersbureau in Den Haag om een paar van deze ‘Small Trails’ te leren kennen en dat deden we natuurlijk heel graag. Omdat ik de vorige keer in de Algarve was, mocht Arco nu! Hij heeft een paar heerlijke en goed gevulde dagen gehad, Olijfolie en Medronho-likeur proeverijen, kastanjes roosteren, een spoedcursus pottenbakken, heerlijk eten en natuurlijk veel gewandeld!

Een van zijn favorieten was de ‘Trilho de Moinhos’ – de molenroute: Een mooie, circulaire wandeling vanuit het kuuroord Monchique door dichtbegroeide, koele bossen, langs oude watermolens, monumentale woudreuzen, een vervallen klooster en een murmelende beek. (Arco hieronder, met pet)

De route

Naam: Trilho dos Moinhos (wandeling langs de molens)
Waar: Monchique, Algarve, Portugal
Soort wandeling: circulair
Lengte: 10,5 km
Duur: 3 – 3,5 uur (zonder stops)
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Schaduw: Ongeveer een kwart van de wandeling
Hoogste punt: 634 meter (Portela das Eiras)
Laagste punt: 436 meter (De markt van Monchique)
Startpunt: Plein Largo dos Chorões, Monchique
Soort pad: Gemarkeerd. Deels verhard, deels bospad
Beste tijd om te lopen: Het hele jaar door

Omschrijving molenwandeling  bij Monchique

Deze wandeling begint in het centrum van het kuuroord Monchique, op het plein Largo dos Chorões. Volg vanaf hier de bordjes naar ‘Galeria de Santo António’. Beklim de trappen van de Travessa do Revez en ga langs het stadhuis verder richting het gehuchtje Peso, door de wijk Mata-Porcas. Hoog op de heuvel kun je de ruines van het ‘Convento da Nossa Senhora do Desterro’ ontwaren.

Je wandelt door dichte begroeiing en ontdekt de eerste, oude windmolen, niet meer in gebruik is. Als je richting noordoosten kijkt, kun je een andere windmolen zien. Wandel verder naar beneden tot aan de ‘Barranco dos Pisões’ en steek de Ribeira de Seixe over. Hier kun je de Moinho do Poucochinho bezoeken. Naast de molen staat een indrukwekkende, honderdjarige plataan. Dit is een mooie moment voor een bammetje.

Kruidige boslucht en vergezichten

Weer in de richting van Monchique gaat het pad door bergen en wouden, zalig, de kruidige boslucht en de vergezichten, een prachtig stukje! Blijf naar beneden lopen over de asfaltweg tot je bij een grote kastanjeboomgaard komt. Volg bij Portela das Eiras de bordjes naar het Convento de Nossa Senhora do Desterro.

Bovenaan heb je een geweldig uitzicht op Monchique. Loop naar beneden naar het startpunt, waar je in de buurt van Pomar Velho een paar fonteinen en een watermolen die niet meer in gebruik is tegenkomt. De route eindigt in het centrum van het stadje.

Moinho do Poucochinho

Deze watermolen in de Barranco dos Pisões rivier is genoemd naar haar voormalige eigenaar. De molen had als functie de door de weefsters vervaardigde weefsels te ontvetten en de wol te verstevigen door het onder een grote houten stamper plat te slaan. De wol kleurde de beek troebel, vandaar dat ze ook wel ‘Ribeira da Tinta Negra’ (de beek van zwarte inkt) wordt genoemd. Later is deze molen tot graanmolen omgebouwd en opgeknapt. Deze lommerrijke plek aan het water is de perfecte plek voor een picknick. Je vind er stenen tafels en banken en drinkwater. (geen barretje, jammer Arco! :-))

 Convento de Nossa Senhora do Desterro

Volgens de overlevering is de bouw van dit franciscanenklooster te danken aan de belofte van twee zeevaarders die in gevaar raakten midden op de oceaan. Zij zwoeren dat, als zij deze storm zouden overleven, ze een kerk zouden bouwen op de eerste plek die ze op het vasteland zouden ontwaren…

Zeker is dat het klooster in 1631 is gesticht door Pedro da Silva, “O Mole” (‘De Weke’), die later onderkoning van Portugees India werd. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouwe-van-Desterro, patroonheilige van het klooster, kun je bewonderen in de bedevaartskapel Ermida de São Sebastião in Monchique.

Op de website van de Via Algarviana vind je alle benodigde informatie over de diverse kortere wandelroutes. 

Ardanza brengt je naar de Algarve!

8 daagse Fly&drive Algarve
Fly & Drive Lissabon en Algarve

Lees ook Anne’s blog met een top 11 bezienswaardigheden Algarve, ver van de massa, en over een andere, spectaculaire wandeling langs de kust, de Seven Hanging Valleys

De eerlijke en heerlijke gerechten uit de keuken van de Algarve is na een stevige wandeling precies wat je nodig hebt !

 

Met dank aan:
Mw. Susana Cardoso, directeur Portugees Verkeersbureau
Ana Vargues Algarve Tourism Bureau 
En de gids: Luis Coelho 

 

 

geef een reactie

* verplichte velden