De eerste keer naar Portugal

Portugal is 2,5 keer zo groot als Nederland. Om een beetje een indruk te krijgen van dit heerlijke en gastvrije land zou je er toch minimaal 4 weken op ontdekkingstocht moeten. Heb je iets minder tijd dan geef ik je hieronder tips voor een geweldige eerste kennismaking met Portugal.

Tips voor het mooiste van Portugal

Eerste stop: Lissabon

De eerste keer dat ik in Portugal op reis ging is nu een jaar of 12 geleden. Het was een bezoek aan Lissabon en omgeving. Ik heb 5 dagen stuiterend van plezier in Lissabon rondgelopen. Een Europese stad maar totaal anders dan alle steden waar ik al geweest was. Open, licht, kleurrijk, vriendelijk, prachtig, monumentaal maar ook heerlijk chaotisch en ‘onopgepoetst’. Hier en daar wat vergane glorie, ik hou er van. Ik heb eindeloos rondgezworven en geklauterd, ben om de haverklap verdwaald maar dat gaf niks.

Als je wat hoger was dan had je zicht op de Taag en dan kon je de weg wel weer terugvinden. Ik vind de met azulejos betegelde panden prachtig, de smalle straatjes in Alfama, de barretjes in Barrio Alto, maar ook langs de rivier richting Belém, met de wereldberoemde Pastéis de Belém. De trammetjes, de Mercado da Ribeira, de musea. En mensen zijn super aardig én spreken Engels.

2. Alentejo – Eindeloze sterrenhemel en ruige kust

Ik ga minimaal 1 keer per jaar naar Portugal en ben, als dochter van de Friese prairie, ook gek op de weidse hemel en de eindeloos glooiende landschappen van de Alentejo, het land ‘achter de Taag’, ten zuiden van Lissabon. De Alentejo is groot als Nederland en er wonen maar 500.000 mensen. Dat is heel weinig dus het is hier ’s nachts écht donker en dan kun je een waanzinnige sterrenhemelen bewonderen.

In het oosten, waar het ’t állerdonkerst is, bij het Alqueva meer, ligt het door Unesco uitgeroepen ‘dark Sky reserve’. Maar ook heeft de Alentejo een ruige kustlijn met verlaten baaitjes en piepkleine vissersdorpjes, de Costa Vicentina. Hier kun je de ‘Rota Vicentina’ lopen, een prachtig langeafstandswandelpad van 350 kilometer, langs de zee heen en door de bossen terug!

3. Het zuiden van het zuiden: De Algarve

De Algarve is de zonnigste, kleinste en meest toeristische regio van Portugal, helemaal in het zuiden gelegen en met druk bezochte stranden en populaire badplaatsen zoals Albufeira, Lagos en Olhos de Água waar het vooral in de zomermaanden een drukte van jewelste is.

11 tips voor een heerlijke en zeer afwisselende week van oost naar west Algarve

Maar het is ook een hele prettige regio, met de allermooiste stranden van Portugal en in het groene en heuvelachtige achterland bossen en mooie stadjes als het kuuroord Caldas de Monchique, Silves en Loulé. Ga vooral in het voor- en najaar, met onze top 11 tips Algarve is een heerlijke en zeer afwisselende week van oost naar west Algarve ver van de massa gegarandeerd!

4. Centro de Portugal: Coimbra & Serra da Estrela

De regio ‘Centro de Portugal’ steekt andere regio’s op veel fronten de loef af: Hier vind je de hoogste bergen van het land in de Serra da Estrela, de allerhoogste golven van Europa bij Nazaré, een van de oudste universiteiten van Europa in Coimbra, het langste en mooiste fietspad van Portugal bij Viseu en de allerberoemdste kloosters Alcobaça, Tomar en Batalha.

In de Beiras en Serra do Açor vindt je leistenen dorpjes zoals het wonderschone Piódão, Montsanto, Trancoso, Sortelha. En dat zijn nog maar een paar van de hoogtepunten! Hieronder geef ik je 10 tips voor hoogtepunten en leuke activiteiten in Midden Portugal, mét wandelroutes!

10 tips voor bezienswaardigheden Centro Portugal 

5. Porto e Norte, Douro & Minho

Verder naar het noorden vind je de natuurgebieden in Trás-os-Montes: in het uiterste noord-oosten het Parque Natural de Montesinho, een enorm uitgestrekt, ongerept en ruig gebied, gelegen tussen Bragança en de Spaanse grens waar Iberische wolven, otters en wilde zwijnen leven en je steenarenden ziet. Prachtig is het Parque Natural do Douro Internacional.  Gelegen in het dal van de Douro-rivier met haar enorme kloven, op de oostgrens tussen Portugal en Spanje.

Parque Nacional da Peneda-Gerês en 300 meter hoge watervallen

Op de flanken van de rivier de Douro groeien Port-druiven en olijven. De Douro is de oudste wijngebied ter wereld. In het Parque Natural do Alvão met toppen tot 1.330 meter is een bezienswaardigheid de 300 meter hoge watervallen in de rivier de Olo: Fisgas de Ermelo. Het oudste natuurpark van Portugal is het Parque Nacional da Peneda-Gerês in het Noorden, met in de historische stad Braga.

De Pousada in het Peneda-Gerês park is een voormalig jacht-chalet, vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op de rivier beneden en de heuvels rondom.

Eten en drinken in Portugal

De Portugese keuken is eenvoudig en puur maar kent wel veel verrassende specerijen, zoals kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes. Denk aan kip piri-piri. Dit is het resultaat van de vele ontdekkingsreizen en van invloeden uit de vroegere koloniën van Portugal. – je vindt er uiteraard veel visgerechten en zeevruchten, de beroemde sardientjes, maar ook de bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw).

Elke dag van het jaar een ander recept met bacalhau

Er wordt wel gezegd dat er voor elke dag van het jaar een recept met bacalhau is in Portugal. Het is wat minder gemakkelijk om buiten de grote steden in Portugal gevarieerd vegetarisch te eten – een vegetarische keuken kent Portugal eigenlijk niet. In veel dorpjes zetten de restaurantjes gewoon een tafeltje op de stoep voor als je buiten wilt eten en ook de sardientjes worden op de stoep gegrild. Je hoeft maar op de geur af te gaan om te weten waar verse vis te eten is!

Portugal wijnland

Portugal is van oudsher een wijnland. Van noord naar zuid vindt je glooiende wijngaarden. De befaamde Vinho Verde, niet groene, maar jonge wijn, komt uit de Minho streek, helemaal in het noorden. De Alentejo is een streek die erg in opkomst is qua wijnen. Het Douro wijngebied, waar de portwijnen vandaan komen is een van de oudste wijngebieden ter wereld – hier worden al 2000 jaar wijnen geproduceerd. De wijngaarden langs deze ‘gouden rivier’ vormen een prachtig landschap, het is Unesco wereld erfgoed.

Boek nu het mooiste van Portugal in een zorgeloze rondreis!

Een zorgeloze en onvergetelijke eerste kennismaking met Portugal regelen we voor je in deze 15 daagse rondreis door Portugal, lees er alles over.

Vraag een vrijblijvend voorstel aan!

 

geef een reactie

* verplichte velden