Prachtig Porto – een kennismaking

Porto, de stad, die naam gaf aan het land Portugal, is een kleurrijke maar ook een rauwe stad, doordrenkt van geschiedenis, met weergaloze historische monumenten, avant-garde kunst, hippe winkels en top restaurants.  Ik hou van het onopgepoetste van deze stad: Pracht en praal en adembenemende uitzichten naast melancholieke steegjes en vervallen gevels waar de was buiten hangt…

*De Latijnse naam voor Porto was Portus Cale. In de Middeleeuwen droeg de regio ten noorden van de Douro de naam Condado Portucalense (Land van Portucale), wat uiteindelijk zou uitgroeien tot het land Portugal.

Ga mee op pad door Porto!

Hieronder geven we je tips voor de beroemde bezienswaardigheden in Porto, inside tips, restaurants en fijne winkeltjes voor een authentiek souvenirs!

Wat te zien in Porto: de niet-te-missen bezienswaardigheden

Twee of drie dagen is genoeg om de beroemde toeristische hoogtepunten in het stadscentrum te verkennen. Een goed startpunt om de geschiedenis van de stad beknopt te leren kennen, is een van de (gratis) rondleidingen in de Clérigos-toren, een barok gebouw ontworpen door de architect Nicolau Nasoni. Sinds de opening in 1779 is het door de jaren heen een van de grote bezienswaardigheden van Porto geworden. 

Daarna wandel je verder: Naast de toren ligt de ‘Jardim da Cordoaria’ met het hoofdgebouw van de Universiteit van Porto. Een paar meters verderop staan twee kerken die op het eerste gezicht in elkaar overlopen en een spectaculair tafereel vormen: De ‘Igreja dos Carmelitas Descalços’ en de ‘Igreja do Carmo’. Deze laatste is herkenbaar aan de zijgevel met het enorme mozaïek van blauwe en witte ‘azulejos’, kenmerkend voor het Portugese keramiek.

Vast en zeker een van je ‘instagram-momentjes’, deze locatie! 😉

Ardanza brengt je naar Porto!

Ardanza brengt je naar Porto tijdens de nieuwe rondreis Portugal Noord en Galicië en de 15 daagse individuele 15 daagse Cultuur&Natuurrondreis Portugal 

 

Lello – of de Portugese Zweinstein?

De volgende stop is de boekhandel ‘Lello’. geroemd als een van de mooiste boekwinkels ter wereld. Binnen kijken kost tegenwoordig 5 euro (online) of 6 euro ter plaatse. Dat komt mede doordat deze winkel een hype werd toen de Harry Potter-boeken beroemd werden. Het verhaal ging dat deze boekhandel de inspiratie was geweest voor de trappen, kamers en boekenplanken van de iconische toverschool Zweinstein. Waarheid of fictie, daar kom je nooit achter maar wat wel zeker is, is dat JK Rowling begin jaren negentig twee jaar in Porto woonde, dus het zou best kunnen.

Als je oversteekt naar de Avenida dos Aliados, het hart van Oporto, kom je in de wijk Bolhâo, beroemd om zijn overdekte markt en om de francesinhas – de (machtige!) Porto-variant van de clubsandwich, met worst, kaas en biefstuk – In deze wijk wachten de ‘Capela das Almas’  met zijn imposante gevel en de kerk van San Idelfonso op je bezoek.

De winkelstraat bij uitstek onder de plaatselijke bevolking is de Rua de Santa Caterina, waar je ook het honderdjarige Café Majestic vindt, het meest fameuze Grand Café van de stad.

 

De 20.000 duizend tegels van São Bento in Porto

Daarna zak je af richting de Douro, langs het station van São Bento – een van de meest karakteristieke stations van Portugal – waar 20.000 tegels in de grote hal de geschiedenis van Portugal uitbeelden. Prachtig!

Ongeveer 300 meter verderop troont de Sé Kathedraal van Porto, op het hoogste punt van de stad. De bouw van de kathedraal begon in de twaalfde eeuw, maar werd in de loop der eeuwen herhaaldelijk verbouwd en gerenoveerd. Dit verklaart waarom de kathedraal een mengeling van bouwstijlen is. De tempel is overwegend barok, de voorgevel en het schip romaans en de kloostergang gotisch.

Hier vlakbij bevindt zich de Rua das Flores, een gezellige en autovrije straat, met mooie gevels, uitstekende restaurants en veel terrasjes. Souvenirtjes voor thuis koop je in een van de tientallen souvenirwinkels, mocht je houden van snuisterijen. (onderaan dit blog vind je onze favoriete winkeltips!)

 

Port paradijs Vila Nova de Gaia en ‘WOW Porto’

Verder naar het zuiden liggen de wijk Ribeira en de Douro. Wanneer je de rivier oversteekt via de Don Luis I brug, beland je een andere stad die deel lijkt uit te maken van Porto zelf: Vila Nova de Gaia. Beroemd om haar wijnen en Porthuizen, en een middag doorbrengen in de bodegas en bars is geen straf! Hier werd enkele jaren geleden ‘WOW Porto’ geopend, een culturele wijk met winkels, restaurants, musea en cafés, tegenwoordig het centrum van de vrijetijdsbesteding van Porto.

Net buiten het centrum is het iconische Casa da Música – de concerthal ontworpen doorarchitect Rem Koolhaas een bezoek waard. Naar het westen heeft de wijk Foz do Douro zijn eigen relaxte ritme, met een promenade, strandbarretjes, vuurtorens met uitzicht op zee, botanische tuinen een Michelin-sterren restaurant in de haven. (Pedro Lemos). Vanuit Ribeira ga je met tram nr. 1 naar Jardim do Passeio Alegre.

 

Portugese gastronomie op zijn best

Je gaat ook naar Porto om te lekker te eten natuurlijk. En een keuken die haar ingrediënten haalt uit de Atlantische Oceaan, produceert feestmalen waar octopus, kabeljauw, sardientjes en zeevruchten de hoofdrol in spelen. En er is natuurlijk ook vlees, en een ruime keuze uit vegetarisch tegenwoordig.

Een paar restauranttips

  • Restaurant Apego (R. de Santa Catarina 1198)Een bescheiden maar uniek restaurant dat Frans-Portugese gerechten serveert die een eerbetoon zijn aan de familie roots van de vrouwelijke chef-kok aan het roer (haar vader was Frans en werkte ook als kok). De enigszins beknopte à la carte wordt aangevuld met een proefmenu dat is gebaseerd op Apego’s kenmerkende gerechten. Aanrader – Reserveer op tijd!
  • Petisqueira Voltaria (R. Afonso Martins Alho, 10): Een paar stappen van Rua das Flores, voor dit kleine restaurant met maar vier tafels op het terras en zes tafels binnen, staan zowel de lokale bevolking als bezoekers in de rij voor een van haar topgerechten: de Bacalhau à Brás,
  • A Tasquinha (R. do Carmo, 23): Deze ongedwongen Portugese taverne dicht bij de Carmo kerk is een echt gastronomisch paradijsje waar stevige schotels, attente bediening en tongstrelende gerechtjes dagelijkse kost zijn. Octopus in diverse gedaanten en kalfsvlees in portwijn zijn een paar van de hoogtepunten.
  • Casa Guedes (Praça dos Poveiros 130): Inmiddels met drie locaties verspreid over de stad Porto. Beroemd om zijn ‘sande de pernil’, een broodje geroosterd varkenspoot en ‘prego’, kalfsfilet, geserveerd met kaas, ui, portsaus en aardappelen.
  • Zenith – Brunch & Cocktails Bar (Praça de Carlos Alberto, 86): “The place to be’ voor een brunch, de hele dag door! Voor ieder wat wils: pannenkoekjes, een bagel met gerookte zalm, smoothies en fruitsalades. (ook vestigingen in Madrid, Barcelona en Lissabon).
  • Taberna do Largo (Largo São Domingos, 69): De ideale stop voor een lunchpauze na een marathondag sightseeing of voor een diner na terugkomst van een wijnproeverij in Vila Nova de Gaia in de avond. Bij Taberna do Largo zijn de worst, kaas en wijn hun grote troef. Vraag naar alheira, een worst die typisch is voor de Portugese gastronomie.

 

De mooiste zonsondergang in Porto

Bij goed weer is een perfecte plek om een fraaie zonsondergang te bewonderen vanaf het terras van een van wijnhuizen in Vila Nova de Gaia, met een goed glas wijn in de hand. Iets verderop, vanaf de Jardim do Morro, is het uitzicht spectaculair; en als derde locatie, iets meer verborgen maar populair, het uitzicht vanaf Passeio das Fontainhas.

 

Als afsluiting: een stukje Porto mee naar huis nemen….

Een van de leuke zaken van reizen is toch ook om iets tastbaars mee terug naar huis te nemen, als herinnering of cadeautje, in de vorm van keramiek, kleding, delicatessen, parfums, zeepjes…
Een paar favoriete winkels: Fernandes, Mattos & Ca, Lda,  Bramica,   Armazen Dos Linhos, Claus Porto,  Fábrica de Pastéis de Nata in Porto A Pérola do Bolhão (foto)

Ardanza brengt je naar Porto!

Ardanza brengt je naar Porto tijdens de nieuwe rondreis Portugal Noord en Galicië en de 15 daagse individuele 15 daagse Cultuur&Natuurrondreis Portugal 

 

 

 

geef een reactie

* verplichte velden