Mudéjar juweel in Córdoba!

Minimaal twee keer per jaar gaan we naar Córdoba, heerlijke stad aan de Guadalquivir. Hier logeren we dan in ons favoriete hotelletje, gevestigd in een oud koloniaal huis met een prachtige patio met een plonsbad, waar de eigenaar zijn eigen IPA brouwt. En vandaar uit gaan we op verkenning en elke keer ontdekken we wel weer iets nieuws, zoals onlangs dit juweeltje van Mudéjar architectuur.

La Capilla Mudéjar de la Iglesia de San Bartolomé in Córdoba

Aan het einde van de 13e eeuw, toen de joodse bevolking werd verdreven uit de Juderia van Córdoba en bekeerd tot het Christendom werd aan de rand van de wijk Alcázar Viejo de christelijke parochie San Bartholomé gesticht. Om kerkdiensten te kunnen houden moest er ook een kerk komen en werd aan het einde van de 14e eeuw de kleine San Bartholomé kerk gebouwd. Deze werd echter nooit afgemaakt. In plaats daarvan werd een grafkapel gebouwd. Samen met de Capilla Real in de Mezquita Cathedral en de synagoge, is deze kapel een indrukwekkend voorbeeld van de lokale Mudéjar architectuur.

 

Wat is Mudéjar architectuur?

De term Mudéjar is afgeleid van het Arabische woord mudaÿÿan, dat de betekenis heeft van “getemd” maar ook betekent: “Zij die bleven’ en werd gebruikt voor de Moorse bevolking die in Spanje bleef nadat de christenen het Iberisch schiereiland hadden heroverd. De Mudéjar-architectuur, met haar eerste verschijningsvormen in de 12e eeuw, is uniek in de wereld. Het is het resultaat van het naast elkaar bestaan van de drie culturen in het middeleeuwse Spanje: de christelijke, de moslim en de joodse cultuur.

Mudéjar kapel Capilla de San Bartolomé

De Capilla de San Bartolomé is een mix van christelijke architectuur en Arabische decoratie. Binnen heeft de kapel originele 15e-eeuwse vloeren, geglazuurde tegels, en prominente geometrische betegelde plinten. Pleisterwerk op de muren toont het rijke Mudéjar decoratie, christelijke wapenschilden en decoratieve Arabische inscripties die de lof aan Allah bezingen. Opvallende elementen zijn verder het betegelde voetstuk en het gotische gewelfde plafond. De combinatie van de kleurrijke kapel, de intieme patio en resten van de onvoltooide kerk van San Bartolome, maken dit een van de meest verbazingwekkende kleine monumenten van de stad.

 

Beschermd Mudéjar monument in Córdoba

De Capilla de San Bartolomé werd in 1931 verklaard tot beschermd monument en ligt naast het voormalige ziekenhuis del Cardenal Salaza. Deze laatste werd opgericht in het begin van de 18e eeuw en is vandaag de dag de thuisbasis van de filosofische faculteit van de universiteit van Cordoba. Het ziekenhuis is een van de meest interessante voorbeelden van burgerlijke architectuur van de 18e eeuw in de stad,

 

 

Praktisch: Locatie: Calle Averroes. Je mag er alleen met een gids naar binnen, in ons geval een aardige student van de Geschiedenis faculteit. Kosten: € 2,- per persoon, Aanrader! 

Ga mee naar Córdoba!

Ardanza brengt je naar de Moorse Koningssteden
En ook naar Córdoba tijdens 15 daagse Cultuur&Natuur rondreis Andalusië

Tekst en beelden: Anne Middelkamp

 

geef een reactie

* verplichte velden