Sierra Norte, de achtertuin van Sevilla

De Sierra Norte is de favoriete bestemming van de Sevillianen voor een weekendje weg. In dit natuurpark vind je traditionele witte dorpjes, kastanjewouden en wijdse ‘Dehesas’. Het park wordt doorsneden door talloze rivieren, kloven en beekjes. Paradijs voor wandelaars!  Het beschermde park is onderdeel van de omvangrijke UNESCO biosfeer reservaat de Sierra Morena op de grens van Andalusië, de Extremadura en Castillië la Mancha.

De wilde achtertuin van Sevilla

Kenmerkend voor de Sierra Norte is de glooiende kurk- en steeneik ‘dehesa’, het half open bos- en weide landschap. Hier grazen schapen en scharrelen de zwarte iberische varkens rond, op zoek naar hun favoriete voedsel: eikeltjes; ‘bellotas’. Dat dieet resulteert in de specialiteit van deze streek, de ‘Jamón Serrano de Bellota’. In de hoger gelegen berggebieden vind je uitgestrekte kastanjewouden die in het najaar een spectaculair kleurenspel opleveren.

In de bossen leven wilde zwijnen en talrijke kleine zoogdieren waaronder de mangoest. In de meer afgelegen gebieden is een stabiele populatie wolven. Birdwatchers kunnen in het park hun hart ophalen aan de observatie van grote vogels zoals de zwarte ooievaar, aasgier, vale gier, monniksgier, Iberische keizerarend, steenarend en Bonelli-arend.

Tip: lees in dit blog over de andere beroemde dehesas van Spanje!

Witte dorpjes en rijkdommen tussen glooiende dehesas & kastanjewouden

In en rondom de tien traditionele witte dorpjes van de Sierra Norte zijn talloze kerkjes, kapelletjes en kloosters te bewonderen met Romaanse, Gotische en Moorse architectuur. De oude, verlaten ijzermijn van Cerro del Hierro is uitgeroepen tot een Natuurmonument en een bezoek waard. De Feniciërs waren de eersten die hier op kleine schaal ijzererts wonnen. Later waren dat de Romeinen en de Moren.

In Almadén de la Plata werd door de Romeinen zilver gedolven. Hier bevind zich een Iberische Necropolis uit de Bronstijd: La Travesia Necropolis, bekend om haar grote archeologische waarde. La Cartuja de la Immaculada is een gerestaureerd 15e-eeuws Kartuizer klooster op ongeveer 4 km ten noorden van Cazalla de la Sierra. Het is prachtige gelegen midden in de natuur. Je kunt hier overnachten in de voormalige kloostercellen. Er is een galerij voor hedendaagse kunst en studio’s voor resident-artiesten.

Fietsen en wandelen in de Sierra Norte de Sevilla

In het natuurgebied zijn talloze gemarkeerde wandelroutes uitgezet, waaronder een aantal behoorlijk uitdagende routes over rotsen en door kloven. (voor sommige moet toestemming gevraagd). Ook kun je hier een Via Verde fietsen: de ‘Via Verde de Sierra Norte’, een pad over een voormalige spoorlijn over een afstand van 18 kilometer. Over dit oude treinspoor is nu een geasfalteerde pad waar je een mooie wandel – of fietstocht kunt maken.

In de oude, verlaten ijzermijnen van Cerro del Hierro met haar grillige landschap en merkwaardige rotsformaties zijn wandelroutes waaronder een wandelpad van bijna 2 kilometer wat ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en met een buggy. Nabij San Nicolás del Puerto is een prachtig schaduwrijk gebied rond de bron (‘nacimiento’) van de rivier de Huéznar. In de buurt ervan vind je de Cascadas del Huéznar, een reeks watervallen omgeven door weelderige riviervegetatie.

In de buurt van het El Pedroso is een bezoek aan de Santuario de Nuestra Señora de la Montaña de moeite waard. Deze ‘Ermita’ – kluizenaarshut ligt op een sprookjesachtige plek in het bos plek met prachtig uitzicht over de vallei van de rivier de Huéznar. Je kunt in de Sierra Norte mountainbiken en paardrijden. Watersport kun je beoefenen op de meren El Pintado en El Retortillo.

Wit dorp in het hart van de Sierra Norte: Cazalla de la Sierra

Cazalla de la Sierra, met haar witte gevels, statige gebouwen en de imponerende klokkentoren van de kerk van Nuestra Señora de Consolación, is een dromerig stadje in het hart van het natuurpark. Wanneer je door de wirwar van smalle straatjes dwaalt vang je hier en daar de zalig zoete geur van anijs op, een van de specialiteiten waar Cazalla de la Sierra wereldberoemd mee is geworden. Ik vertel je er verderop meer over.

Een zomer lang de hoofdstad van het koninkrijk!

Een gebeurtenis die loop van de geschiedenis hier heeft veranderd en de grandeur van dit stadje verklaart was het besluit van vorst Filips V van Bourbon en Isabella van Farnese om hier hun zomer door te brengen. Zij arriveerden hier in 1730 met een hofhouding van 1600 personen… Voor de gelegenheid werden de wegen en huizen uitbundig versierd en was Cazalla de la Sierra, een stadje van amper 5.000 inwoners, een zomer lang de hoofdstad van het koninkrijk. Dát waren nog eens tijden!

Wandeling langs het moois van Cazalla de la Sierra

Bezoek allereerst het stadhuis, gesitueerd in het 17e eeuwse klooster van San Agustín, wat vanaf 1930 een tijdlang een drankfabriek is geweest. Er is een fraaie kloostergang en hier bevind zich ook de lokale VVV. Er vlakbij is het pleintje ‘Plaza del Concejo’, waar ooit de ‘Camino Real’, de primitieve zilverroute van Sevilla naar Madrid passeerde. Tijd om even te mijmeren bij voor een drankje op het terras of tapaatje in restaurant Agustina.

 

Watertandend lekkere schapenkaas en top tapas!

Iets verderop vind je dan het klooster van San Francisco, nu de versmarkt van Cazalla, dé plek voor het inkopen van eersteklas streekproducten. Neem in ieder geval een stuk van de watertandend lekkere schapenkaas mee naar huis! In Calle Virgen del Monte, waar vroeger de Joodse wijk was, bevindt zich een ander icoon van de stad: de distilleerderij van Miura. Hier, in de oude pakhuizen van het klooster van San Francisco wordt sinds 1867 de beroemde kersenlikeur geproduceerd. Oorspronkelijk waren er in Cazalla de la Sierra niet minder dan 67 verschillende drankfabrieken!* De andere befaamde distilleerderij die de tand des tijds heeft doorstaan is ‘Destilería del Clavel’ met haar anijslikeuren. 

*Doe mij een cazalla!

‘Een cazalla graag!’ Dit was de bestelling aan de toog die je dikwijls hoorde. Tot niet zo lang geleden begon half Spanje zijn werkdag met één of meer glazen anisette. En bijna altijd was dat ‘aguardiente’ en, met een ruime meerderheid, anisette uit Cazalla. Zo is ‘een cazalla’ synoniem geworden aan een borreltje…

Eettips in Cazalla

  • Restaurante Agustina, Plaza del Concejo. Klein maar fijn! Tapas en mooie gerechtjes zoals gemarineerde sardines, ossenstaart cannelloni en artisjokken. Michelin Bib Gourmand
  • Net buiten het dorp: aanrader! Cortijo Vistalegre,  Carretera Real de la Jara. Prachtige tuin, terrassen en klein park Gerechten met seizoensgroenten, vlees en kazen uit de streek, typische stoofschotels zoals de witte gazpacho uit Cazalla, en ook Italiaanse pasta, aangezien de eigenaresse uit dit land komt. 

Ga je mee naar de Sierra Norte?

Ardanza brengt je naar de Sierra Norte tijdens haar 15 daagse Natuurrondreis Andalusië!

Bron en Beelden: www.turismosevilla.org

 

geef een reactie

* verplichte velden