Ruta de la Plata

Reissom 15 dagen vanaf
€ 1.775 p/p*

Reissom incl. retourvluchten, luchthavenbelastingen, 14 overnachtingen, huurauto cat. BB: Peugeot 207 of gelijkwaardig, inclusief ongelimiteerd aantal kilometers, luchthavenafleveringskosten, WA/BA verzekering, lokale belastingen en tweede bestuurder gratis. Uitgebreide route- en excursieinformatie, boekingskosten.

* Tarieven zijn gebaseerd op 2 personen in tweepersoonskamer. Onder voorbehoud van beschikbaarheid, reisdagen en accommodatie keuze

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Ruta de la Plata – 15 daagse Fly & drive van Noord naar Zuid Spanje

Eeuwenoude handelsroute langs Oviedo – León – Zamora – Salamanca  – Cáceres – Mérida – Zafra – Sevilla – Carmona

De Ruta de la Plata, ook wel Via de la Plata of de Zilverroute genoemd, is de Romeinse handelsroute die van Gijón in Asturias naar Sevilla in Andalusië loopt. De naam Plata komt eigenlijk niet van het zilver, maar van het Arabische balat, dat staat voor een geplaveide weg. Aan deze verbinding ontstond er levendige handel waardoor steden en dorpen tot bloei kwamen. Ten tijde van de conquistadores vond de Spaanse rijkdom zijn weg langs deze route en pelgrims zochten via deze route hun weg naar Santiago de Compostela.

Unieke individuele rondreis met kleinschalige hotels en appartementen of een historische Parador!

Ardanza heeft voor u een 15 daagse fly drive route uitgestippeld langs het ongekende culturele erfgoed langs deze route. Naar werelderfgoed steden Salamanca, Cáceres en Mérida, León met haar Kathedraal en ook de kleine middeleeuwse dorpjes met adellijke huizen. Onderweg ontdekt u prachtige natuurgebieden. U bepaalt zelf uw tempo en er is genoeg tijd om alle hoogtepunten te ontdekken maar ook om ontspannen te genieten op een pleintje in de zon. U overnacht op persoonlijk geselecteerde, kleinschalige locaties in het hart van de mooiste steden en dorpjes.

Uitgebreide reisbescheiden

Twee weken voor vertrek ontvangt u zeer uitgebreide reisbescheiden met o.a. kaartmateriaal, stadsplattegronden, informatieboekjes en uw persoonlijke draaiboek, een uniek reisdocument met alle details, informatie, tips, links & routes van uw reis. Dat is ontspannen op pad gaan!

8 of 15 daagse rondreis Zilverroute

De 15 daagse rondreis begint in Asturias. Mocht u maar 8 dagen op pad willen gaan dan kunt u kiezen voor het noordelijke gedeelte van de route: Van Gijón naar Salamanca of het Zuidelijke stuk: Hervás naar Sevilla. Ook is het mogelijk om onderweg het aantal dagen per verblijf te verlengen of de reis op maat aan te passen.

Deze route kan bijvoorbeeld ook uitgebreid worden met een verblijf in Madrid of de werelderfgoed steden Segovia of Toledo in het Midden van Spanje of de Moorse steden in Andalusië. Ook kunt u de route omdraaien, dus van Zuid naar Noord reizen. Ardanza kijkt altijd naar de meest passende en gunstigste tarieven voor de vluchten voor uw reis. Op de volgende pagina vindt u aanvullende informatie over de diverse locaties aan de Ruta de la Plata.

De ruta de la Plata van dag tot dag

Dag 1, 2 en 3: Het noorden: Asturië

Gijón is het beginpunt van de Ruta de la Plata. Het is een vriendelijke havenstad met een aantal karakteristieke wijken en de mooie oude vissershaven Cimadevilla met honderden bootjes aan de ene kant, en prachtige zandstranden aan de andere kant. Hier kunt u ontspannen slenteren door de oude straatjes en langs pleintjes, en op terrasjes bij sidreria’s die tijd voorbij laten gaan.

De volgende stop is Oviedo, de hoofdstad van de regio, een prettige, schone stad. Prima te voet te verkennen. Met prachtig gerestaureerde oude gebouwen en historische wijken. Met een gotische kathedraal en in en rondom de stad vele voorbeelden van schitterende Pre-Romaanse architectuur uit de 9e eeuw: kerkjes van Santa Maria del Naranco, San Miguel de Lillo, Santa Cristina de Lena. Samen tot werelderfgoed door Unesco verklaard.

Accommodatie

In Asturias kunt u kiezen uit een fraai Casona hotel net buiten de stad Gijón of een centraal gelegen, charmant stadshotel in Oviedo.

Dag 4 en 5: León & Astorga

León is de hoofdstad van het oude koninkrijk met dezelfde naam. Het is een echt Spaanse stad die wonderwel haar Romaanse en Gotische erfgoed wist te bewaren ondanks het feit dat het de is uitgegroeid tot een grote en bedrijvige stad. León is bekend om zijn gotische kathedraal en andere monumentale gebouwen, waaronder de Romaanse Real Colegiata de San Isidoro, het neogotische Botines Huis een van de vroegere werken de architect Antoni Gaudí en het platereske San Marcos uit de 16e eeuw.

Astorga, de hoofdstad van het graafschap Maragatería, heeft een rijke middeleeuwse erfenis, het gevolg van de ligging op het kruispunt van de Camino Santiago de Compostela en de Ruta de la Plata. In deze ommuurde stad vindt u fraaie kerken, kloosters en ziekenhuizen. Een ander hoogtepunt is het werk van de modernistische architect Antoni Gaudí: het bisschoppelijk paleis.

Het piepkleine stadje Castrillo Polvazares vormt onderdeel van de Ruta de la Plata en is gelegen in een groen, glooiend landschap net buiten Astorga. Het is een dromerige plaatsje met brede straten met keien geplaveid, oranje-rode bakstenen huizen met groene deuren en raamkozijnen. Het dorpje behoort tot historisch en cultureel erfgoed van Spanje.

Accommodatie

In het noorden van Castillie en León kunt u kiezen uit een stadshotel vlakbij de Kathedraal in León of een klein hotel met 7 kamers in een klein dorpje vlakbij Astorga.

Dag 6 en 7: Salamanca en Zamora

Salamanca, stad met 160.000 inwoners aan de Tormes is een van de aantrekkelijkste Renaissance steden buiten Italië. Maar ook de barok van voor de periode van overdaad, de gotiek en de regionale Romaanse Salmantinostijl zijn vertegenwoordigd. De Plaza Mayor geldt als één van de mooiste en meest sfeervolle van Spanje. Een van de andere bezienswaardigheden is het Casa de las Conchas.
 Bezoek ook zeker de kathedralen La Catedral Vieja en La Catedral Nueva. De oude Romeinse brug over de Tormes rivier geeft een fraai uitzicht over de stad.

Iets naar het noorden ligt de kleinere stad Zamora. De geschiedenis heeft een afdruk in de stad achtergelaten in de vorm van kleine Romaanse kerken, oude stadswallen, daterend uit de 11 en 12e eeuw, burchten en kastelen. Vanaf het kasteel, gebouwd in de middeleeuwen, heeft u prachtig zicht op de stad.

In het noorden van de Zamora ligt aan de Ruta de la Plata het stadje Benavente, met haar 16e eeuwse kasteel, waar nu een Parador in gevestigd is en twee Romaanse kerken. Dit is ook de regio met het ongerepte natuurpark Arribes de Duero. De rivier de Duero stroomt hier door het grensgebied met Portugal, diepe kloven en mooie dalen zijn door de tijd uitgesleten en vormen een spectaculair landschap.

Accommodatie

In deze regio kunt u kiezen uit een stadshotel in het centrum aan de Plaza Major van Salamanca en een ruraal hotel in het kleine dorpje Villardiega de la Ribera, een half uur te westen van Zamora.

Dag 8, 9 en 10: Noord Extremadura en Trujillo

Het Noord Westen van de Extremadura is een heel afwisselend gebied met drie prachtige valleien: Valle de Jerte, in het voorjaar één grote bloesempracht van de duizenden kersenbomen,  de Valle de Ambroz en La Vera. Vanuit hier kunt u excursies maken naar Salamanca, de Sierra de Francia en de pittoreske dorpjes La Alberca en Candelario, op de lijst van de mooiste dorpjes van Spanje. In de omgeving vindt u vele sporen uit de Romeinse tijd. In de Valle de Jerte kunt u wandelen door de indrukwekkende Garganta del Infierno. In Yuste kunt u het klooster bezoeken waar Keizer Karel V zijn laatste jaren doorbracht.

Landschappelijk gezien is dit een mooie omgeving, vandaar dat u hier 3 dagen verblijft. U kunt het het fraaie natuurpark Sierra de la Francia bezoeken, of de Sierra de Gredos, naast de steden Trujillo en Cáceres, Werelderfgoed stad.

Accommodatie

U kunt kiezen uit een eenvoudig ruraal B&B hotel in het kleine dorpje Fuentes de Bejar of zeer verzorgde Posada met prachtige tuin en verrukkelijk ontbijt. Of kies voor de zeer rustig gelegen rurale cortijo in het hart van het Monfragüe Nationaal Park.

Dag 11 en 12: Mérida en Zafra

Mérida is Rome in het klein. U hoeft niet zo ver te lopen om het spoor van de Romeinse keizers tegen te komen. De tempel van Diane in het centrum, de triomfboog van Trajanus en iets verderop, voorbij het beeld van Romus en Remulus, de imposante brug van 25 v. Chr. over de Guadiana, met 792 meter de langste Romeinse boogbrug in de wereld die nog overeind staat.

Maar de belangrijkste ruïnes zijn toch die van het theater en amfitheater. Mérida lag op het kruispunt van de beschavingen. Een aftakking van de Via Augusta uit noordoost-Spanje kruiste hier de Zilverroute. Het is door die opgravingen van begin vorig eeuw één van de hoogtepunten van de route, ook al omdat het, net als bijna alle Spaanse steden, historie en cultuur met gastronomie en vermaak verenigt.

Zafra, ook wel bekend als Klein Sevilla, ligt midden in het hart van Zuid Extremadura, op een vlakte aan de voet van de steile rotsachtige bergen van de Sierra de Castellar. Een van de meest indrukwekkende monumenten van de stad is het 15e-eeuwse Alcázar (Moors Fort). Van de buitenkant heeft deze een militaire uitstraling, maar het interieur lijkt op een paleis. Let op de Renaissance klooster in de centrale binnenplaats. De middeleeuwse wijk met strekt zich uit rond het fort, Het fraaie Plaza Grande, omringd met bogen, ligt in het sfeervolle hart van de stad. Haar zusje, Plaza Chica, is erop aangesloten door de populaire ” Arquillo del Pan ”

Accommodatie

In Mérida kunt u verblijven in kleinschalige appartementen op slechts een paar meter van het stadhuis of in de historische Parador, gelegen aan een rustig pleintje met sinaasappelbomen in het hart van Mérida. Of u kunt kiezen voor een verblijf in Zafra in een charmant guesthouse in het oude centrum van Zafra. Of een bijzonder en gastvrij klooster met infinitypool aan de noordgrens van de Sierra Morena, met in de omgeving fraaie wandelmogelijkheden en talloze culturele excursies.

Dag 13 en 14: Het Zuiden: Sevilla of Sierra Norte

Sevilla is het meest zuidelijke punt van de Ruta de la Plata. Het is de sprankelende en romantische hoofdstad van Andalusië. Alles aan de stad in monumentaal en uitbundig. De Kathedraal met haar Giralda, is een van de grootste ter wereld. Daarnaast het prachtige Reales Alcázares, van oorsprong een Moors paleizen complex, met fraaie tuinen, bogen en kleurrijke Azulejos. Het park Maria Luisa en het Plaza España mag u niet missen. In de oude wijk Barrio Santa Cruz is het heerlijk slenteren en genieten van een tinto en tapas. Uiteraard mag een bezoek aan het Museo del Baile Flamenco niet ontbreken, hier worden elke avond flamenco voorstellingen gegeven van hoog niveau. Vanuit Sevilla kunt u Carmona bezoeken, dat fraai op een heuvel boven het Andalusische laagland ligt en mooi uitzicht over het omliggende Andalusische heuvelland biedt. Vanuit het verblijf in de natuur van de Sierra Norte kunt u ook na ongeveer een uur reistijd Sevilla en Carmona bezoeken.

Accommodatie

In Sevilla kunt u kiezen tussen een verblijf in een comfortabel stadsappartement of een kleinschalig hotel in de Barrio Santa Cruz. Of een verblijf op een fraai gelegen haciënda net buiten Cazalla de la Sierra in de Sierra Norte.

Ruta de la Plata verlengen of uitbreiden

Deze routes kunnen naar wens uitgebreid worden met bijvoorbeeld een verblijf in Madrid of de werelderfgoed steden Segovia of Toledo in het Midden van Spanje of de Moorse steden in Andalusië. Ook kunt u de route omdraaien, dus van Zuid naar Noord reizen. Op de volgende pagina vindt u aanvullende informatie over de diverse locaties aan de Ruta de la Plata.

Meer informatie over de Ruta de la Plata kunt u lezen op de volgende pagina

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: