Tips voor Cádiz, de mooiste havenstad van Spanje!

Sinds 11 jaar bedoel ik Cádiz wanneer ik aankondig dat ik een dagje ‘naar de stad’ ga…
Cádiz is de oudste havenstad in Europa en ligt op een klein schiereiland helemaal in het uiterste zuiden van Spanje. Dat betekent: veel cultuur, flamenco, schoonheid en geschiedenis op een heel klein oppervlak. Je kunt er niet verdwalen en komt altijd weer bij de zee uit. Zalig! 

De leukste excursies in Cádiz

Het leven is er heerlijk relaxt, in deze historische havenstad met witte zandstranden, gepassioneerde flamenco en de heerlijkste tapas. Cádiz, in het uiterste puntje van Spanje, heeft het allemaal!. Cádiz is mooie, relaxte stad die, al is ze populair, nog niet onder de voet wordt gelopen door toeristen. Dat komt waarschijnlijk omdat je er niet rechtstreeks naar toe kunt vliegen. Gelukkig maar. Hieronder geef ik je mijn persoonlijke tips voor een fijn weekend in deze stad maar vertel het niet aan iedereen verder ok? 

Tip! Stadswandeling langs alle hoogtepunten van Cádiz

In mijn ebook ‘Wandelen in Cádiz’, met prachtige, familie- en hondvriendelijke wandelingen in de bergen en langs de kust van de verassende gevarieerde provincie Cádiz, vind je ook een superleuke stadswandeling door Cádiz, langs alle hoogtepunten die ik hier beschrijf, maar nog veel meer, mét korting op mijn favoriete hotels en appartementen!

Meer geheimen van de provincie Cádiz

Lees hier over het verborgen witte dorpje in de bergen van Cádiz met een van de allermooiste begraafplaatsen van Spanje, de ‘Pueblo Bonito’ Vejer de la Frontera en over de spectaculaire Gierenmigratie in de Straat van Gibraltar

De Mercado Central – met de állerlekkerste tapa: Tortillita de camarones

De enorme Mercado Central is een van de oudste van Europa. Tot 14:00 uur kun je hier dagelijks, behalve zondag, terecht voor al je verse inkopen. En blijf daarna om rond lunchtijd te genieten van de overheerlijke tapas vergezeld van een koud biertje of een manzanilla. Er zijn heel veel kraampjes, elke met z’n eigen specialiteit en de naam dan de eigenaar erboven. Een van mijn favoriete tapas (en hier spotgoedkoop!) is de ‘tortillita de camarones – een gefrituurd pannenkoekje van kikkererwten meel met garnaaltjes. En, ook leuk! Je kunt bij een paar van de restaurants aan de markt of de Freiduria aan de bloemenmarkt om de hoek de vis die je net hebt gekocht laten bereiden !

Torre de Tavira met Camara Obscura

Als je voor het eerst in Cádiz komt moet je vooral omhoog kijken. Om de haverklap zie je dan bovenop een van de panden een vierkant torentje. Soms van 2 verdiepingen, soms 3 of 4. Vanaf hier kon je in de gaten houden of de handelsvloot, zeerovers of je geliefde in aantocht waren. Van de meer dan 160 torens van weleer zijn er nog 133 over, dat is best bijzonder. De hoogste van deze torens is de Torre Tavira met haar Camara Obscura. Via een ingenieus spiegelsysteem heb je ‘life’ zicht op de hele stad. Vanaf hierboven kun je ook een heel bijzondere toren zien, die nergens vanaf de grond te ontwaren is. Deze heet dan ook “La Bella Enscondida” (de verborgen schoonheid). Een bezoek aan Torre Tavira is echt de moeite waard. De engels-sprekende gids wijst je de meest emblematische panden van de stad aan en je hebt een geweldig uitzicht vanaf het dak! NB: Er is geen lift, dus het is even een klimmetje…

 

De mooiste pleinen van Cádiz

De smalle straten in het oude centrum van Cádiz worden geflankeerd door monumentale, hoge panden met mooie gevels en erkers die getuigen van het rijke verleden van deze stad. Precies op het moment dat je denkt: ‘Nu heb ik zin in een bankje onder een boom of een fijn terras’, is daar een plein. Cádiz heeft namelijk prachtige pleinen.

Zoals het mooie, lommerrijke Plaza Mina met de enorme oude bomen en het allerlekkerste, zelfgemaakt ijs van de stad (Pazza Mina) en het ‘Museo de Cádiz’ over de geschiedenis van de stad terug naar de eerste bewoners. (gratis entree).

Ook een fraai, rustig pleintje is Plaza de Candelaria, met bomen en bankjes en het oude, enige romantische Grand Café van Andalusië; Cafe Royality. Beetje stoffig en rijkelijk gedecoreerd met bladgoud en met schilderwerken van Felipe Abarzuza. Ik heb wel indrukwekkendere Grand Cafés in de wereld gezien maar nog niet eerder eentje in Andalusië.

Om de hoek vind je ook een van de twee geweldige restaurants van de Nederlandse Michelin-sterren chefkok Leon Griffioen: Contraseña. Zijn andere befaamde restaurant is Código de Barra. Creatief en verrassend, een absolute aanrader!

Aan het grote Plaza de Antonio vind je het prachtige monumentale Casino, een voormalige besloten sociëteit waar alleen heren toegang hadden. Nu is er een een gedeelte een restaurant en een leuke koffiebar. Er is een fraaie bibliotheek op de 1e verdieping, officieel mag je daar niet in maar dat heb je niet van mij…

 

Visserswijk La Viña

Leuke terrasjes vind je ook in de mooiste straat van de visserswijk La Viña, in de Virgen de la Palma (hierboven op de foto), met z’n kerkje en haar beschermheilige, La Virgen de la Palma. Zij wordt aanbeden omdat zij tijdens de tsunami van 1755 het water op wonderbaarlijke wijze precies voor de kerk een halt toe riep. In de wijk la Viña vindt je de meest kleurrijke bar van de stad: Taberna Casa Manteca. (Calle Corralón de los Carros). Wist je dat deze wijk zijn naam ontleent aan het feit omdat vroeger op deze plaats de wijngaarden van Cádiz gelegen waren, buiten het oude centrum?

La Caleta, op het strand met James Bond, Halle Berry en Loes Luca

De zon, die hier 300 dagen per jaar schijnt, zoek je op La Caleta, het leuke stadsstrand met haar fraaie houten Balneario (volledige naam; Balneario de Nuestra Señora de la Palma y del Real, een voormalig Spa en nu “Centro de Arqueología Subacuática” ) en twee imponerende forten: Castillo de San Sebastián en Castillo de Santa Catalina.

Dit is het strand waar Halle Berry uit de zee oprees in James Bond’s ‘Die Another Day’.  Bij laag water kun je tussen de vissersbootje doorlopen die er aangemeerd liggen, krabbetjes zoeken… Ook fijn is het om tegen zonsondergang langs de waterkant te flaneren door het Parque Genovés, de botanische tuin, en over de fraai betegelde Alameda, de boulevard met haar eeuwenoude bomen. Let op de twee gigantische ficussen ter hoogte van Alameda Apodaca – er staan er nog twee vlak bij La Caleta.

Filmtip: ‘Mi Vida’  – Loes Luca in Cádiz !

Loes Luca speelt in de film ‘Mi Vida‘ van regisseur Norbert ter Hall, kapster Lou die na haar zestigste en een leven vol zorgen voor anderen haar dromen in  Spanje wil waarmaken. Een heerlijke film over een herkenbaar thema bij ‘dames van onze leeftijd’ ;-). Nu online te kijken bij onder andere Netflix, Pathé Thuis of andere streaming diensten. 

Ardanza mocht voor de film Mi Vida een stadswandeling uitstippelen langs de filmlocaties in de stad. Je kreeg dit ebook gratis met de bon de Nederlandse Bioscoop! 

Cadeautje voor jou!

Als lezer van mijn blog krijg je dit leuke ebook met een stadswandeling in Cádiz, veel foto’s en tips van mij cadeau, als inspiratie voor je volgende reis naar Cádiz! Stuur een mail naar info@ardanza.nl met als onderwerp ‘Mi Vida ebook’ – je bent dan ook automatisch aangemeld voor onze nieuwsbrief met reisinspiratie!

Ga je mee naar Cádiz?

We regelen een zorgeloze reis voor je, leggen je in de watten en beloven je een onvergetelijke kennismaking met Cádiz! Bij boeking van deze reis ontvang je onze Wandelgids ‘Wandelen in Cádiz gratis! Klik hier voor meer info!

Een kapel met Goya & Haydn

In de Calle Rosario hebben we een heel bijzondere kapel bezocht waar we jaren geleden op attent zijn gemaakt door nieuwsgierige Ardanza reizigers en waarvan we nog nooit gehoord hadden: De Oratorio de la Santa Cueva. Deze tempel bestaat uit een hele sobere, ondergrondse kerk en daarboven een uitbundige, kleurrijke kapel met prachtige kunstwerken, waaronder houtsculpturen van Gandulfo en Vaccaro en drie schilderwerken van Francisco de Goya.

Joseph Haydn componeerde zijn werk “De zeven woorden van onze Verlosser aan het Kruis” voor deze kapel en zijn muziek begeleidt je tijdens je bezoek aan dit verbazingwekkende monument wat wordt beschouwd als een van de topstukken van de Spaanse religieuze neoklassieke architectuur.

Je kunt er dagelijks een bezoek brengen van 10:30 tot 14:00 en 16:30 tot 20:00 uur. Op zondag van 10:00 tot 13:00 uur is de entree gratis. Het is me gelukt om een heel klein filmpje te maken van de kapel, net voordat er een groepje mensen binnenkwam. Je hoort nog heel zachtjes een paar noten van de symfonie van Haydn…

Fietsen in Cádiz

Een fijne manier om een stad te leren kennen is op de fiets en ook Cádiz leent zich uitstekend om per fiets te ontdekken! In Cádiz kun je terecht bij Las Bicis Naranjas, aan de Calle Antonio López, 5, Je kunt hier fietsen huren en men geeft graag tips voor leuke routes, en je kunt ook met een gids op pad. Kijk voor meer informatie: https://lasbicisnaranjas.com

Ga mee naar Cádiz

 

Tekst: Anne Middelkamp

 

2 reacties

geef een reactie

* verplichte velden