Recept tortillitas de camarones

Tortillitas de camarones, verrassend en onweerstaanbare tapa op oudejaarsavond! 

Als er één tapa is die je in Cádiz beslist moet proberen dan zijn het Tortillitas (spreek uit; Tortiejietas) de camarones, oftewel garnalen-pannenkoekjes. Dit is namelijk de meest ‘Gaditaanse’ van alle tapas! Likkebaardend lekker, ik ben er helemaal verknocht aan! Ontzettend lekkere tortillitas eet je op de Mercado Central in Cádiz, maar ook de meest vooraanstaande chefs halen er hun neus niet voor op voor deze culinaire borrelhap. Elke tapasbar en restaurant heeft zijn eigen (geheime) manier van bereiden maar jij kunt het ook! Kwestie van uitproberen.

Tortillitas de camarones, de nieuwe oliebol wat mij betreft

Het is tot op de dag van vandaag onduidelijk wie de uitvinder van deze lekkernij is maar wat zeker is dat dit recept uit San Fernando, Cádiz komt en dat het een onweerstaanbare tapa is. Zalig in elk jaargetijde bij een koud biertje of een Manzanilla sherry en wat mij betreft op oudejaarsavond (met een glas cava!) in plaats van een oliebol, want ook frituur en instant Spanje op je bijzettafeltje! Het enige ingrediënt wat iets minder gemakkelijk te vinden is zijn misschien de piepkleine verse garnaaltjes. Mocht dat helemaal niet lukken dan kun je ook ‘gewone’ garnalen in stukjes of kabeljauw in kleine stukjes gebruiken. Ook lekker!

 

Ingrediënten 12 garnalen-pannenkoekjes, instant Spanje op tafel

  • 1 kopje kleine, verse garnalen (ongeveer 100 gram)
  • 3/4 glas tarwebloem (ongeveer 100 gram)
  • 1/4 kopje kikkererwtenmeel (ongeveer 50 gram)
  • 1,5 kopje water
  • 1/2 tl zout
  • teentje knoflook (optioneel)
  • 1 lente-ui of witte ui
  • Verse peterselie
  • Olijfolie om de tortilla’s te bakken

Bereiding Tortillitas de camarones, dé allerlekkerste tapa uit Cádiz!

Doe de bloem en de kikkererwten meel in een middelgrote kom, hak de lente-ui heel fijn en doe deze ook in de kom. Hak ook de peterselie fijn en voeg een of twee eetlepels toe aan de bloem. Voeg tenslotte zout, geperste knoflook, de garnalen en water toe. Meng goed met een vork of garde, het moet een redelijk vloeibaar mengsel blijven.
Neem een grote, platte koekenpan, hapjespan, of (nóg beter) een paella pan. Giet daar ongeveer 1 – 1,5 cm diep olijfolie in en verwarm deze. Als de olie goed heet is (maar niet gaat roken!), voeg dan een pollepel van het garnalenmengsel toe. Laat het aan de ene kant frituren, draai om en bak de andere kant bruin. Prik wat in de tortilla en als die knapperig is haal ze uit de pan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier of in een schone doek. Ga zo door totdat het beslag op is. Eet ze voordat ze koud zijn!

Geheimtip voor perfecte tortillita: Wiegen als een baby

Gonzalo Córdoba, patriarch van het befaamde restaurant El Faro de Cádiz zegt: ‘Om perfecte, dunne en knapperig tortillitas de camarones te krijgen, moet je ze, wanneer je het beslag in de pan doet, wiegen als een baby!’ (El Faro de Cádiz is een restauranttip van Loes Luca, Mi Vida

¡Buen provecho!

 

 

6 reacties

geef een reactie

* verplichte velden