Wandeling tussen Grazalema en Zahara

De smalle, bochtige weg van Grazalema, naar het pittoreske Zahara de la Sierra aan het azuurblauwe meer helemaal beneden is een van mijn favoriete routes met de auto. Hiermee maken we altijd indruk bij vers bezoek uit Nederland. Gegarandeerd prachtige uitzichten en ontelbare gieren boven je hoofd. Gisteren hebben we hier een spectaculaire, maar redelijk eenvoudige wandeling ontdekt!

Kenmerken van de wandeling

Naam: Cerro Coros
Waar: Parque Natural Sierra de Grazalema, tussen Grazalema en Zahara de la Sierra
Soort wandeling: circulair, ongemarkeerd maar duidelijk te volgen wandelpad.
Lengte: 3,4 km
Duur: 1,5 – 2 uur
Niveau: licht – gemiddeld
Schaduw: geen
Minimale hoogte: 1.191 meter
Maximale hoogte: 1.326 meter
Toestemming vereist: Nee

Beschrijving van de wandelroute Cerro Coros

Deze wandeling staat nergens aangegeven en we zijn er dus al meerdere keren aan voorbij gereden. Het is een prachtig geitenpad, heel duidelijk te volgen en met waanzinnige uitzichten. Wel hier en daar smal en met redelijke diepe afgronden maar heel goed te doen voor wandelaars met een normale conditie en zonder overdreven hoogtevrees. Kippige dames zoals ik hebben baat bij wandelstokken en voor heel kleine kinderen wat minder geschikt vanwege de hoogte. Het pad stijgt en daalt een klein beetje, hier en daar is het wat stenig en ligt er wat los gruis, maar alleszins goed te doen.

Start van het wandelpad: Puerta de las Palomas

Je start de wandeling vanaf het parkeerterrein bij de Mirador Puerta de las Palomas, aan de rechterkant van de doorgaande weg is hier ruim plek om te parkeren. Links van de weg kun je omhoog lopen naar de Mirador met informatieborden, dat is sowieso leuk om eerst te doen. Daarna ga je vanaf de parkeerplaats door het groene hek aan de linkerkant, (de westkant). Er staat verder niks aangegeven over een wandeling, alleen een wit bord met ‘Coto privado de caza’ – privé jachtgebied. Je gaat door dit hek en bent meteen op het pad, dat rondom de bergtop loopt.

Flora en fauna: de Pinsapo en 580 gieren bij de Garganta Verde

In het begin van het pad zie je een paar exemplaren van de ‘oer’-spar, de Pinsapo, de Spaanse zilverspar en al gauw heb je magnifieke uitzichten op het meer van Zahara de la Sierra, aan de overkant van het water het dorp Algondonales aan de voet van de Sierra de Lijar. Beneden in het dal, aan deze kant van het water ligt de Cerro de Cambronera met de kloof ‘Garganta Verde’, thuis van een van de grootste gieren-kolonies van Europa. In dit natuurpark leven er ongeveer 290 paren. De Garganta Verde is ook de naam van een heel erg mooie, maar veel zwaardere wandeling waarvoor eerst toestemming moet worden gevraagd bij het bezoekerscentrum in El Bosque. Deze wandeling is daarnaast niet het hele jaar toegankelijk en het laatste, meest spectaculaire stuk, door bergspleten gevuld met water, kun je alleen onder begeleiding doen.

 

Bergen en de borsten van Ramona

Aan de overkant van het meer, een beetje naar rechts, zie je een berg met twee toppen, in de volksmond heet deze ‘las tetas de Ramona’ – de borsten van Ramona, maar officieel heten de toppen Tajo las Grajas (links) en Tajo Lagarín (rechts). Deze bergen markeren de grens tussen de provincies Málaga en Cádiz. Een bergrug verder naar rechts, Cerro Malaver, met het dorpje Montecorto aan de voet ervan en daar weer achter kun je heel in de verte de “Mesa de Ronda la Vieja zien met de Romaanse ruïnes van Acinipo (Tip!)

Na ongeveer 30 – 40 minuten lopen, je bent nog aan de linkerkant van de berg, is er een splitsing. Het linkerpad gaat wat naar beneden, maar jij moet het rechterpad nemen, wat iets stijgt.

Na ruim een uur lopen loopt het pad dwars door wat stekelig struikgewas. Hou hier rechts aan, dus niet omhoog naar de rotsachtige bergtop die je voor je ziet, wat onze kinderen al klauterend deden. Dit is niet het pad en een beetje eng. Het wandelpad gaat door het struikgewas met een bocht naar rechts iets omhoog en dan over een redelijk vlak terrein naar links afbuigend naar beneden. Langs een klein wit gebouwtje en na de laatste 50 meter over een geasfalteerd pad ben je weer terug op het parkeerterrein.

 

Wandelen in de bergen, let op met veel wind!

Wat een ontdekking, deze wandeling! NB: Let wel op, met heel harde wind is dit ook niet aan te raden omdat het allemaal heel open is. Wij deden deze wandeling op 21 augustus 2019, zo hoog in de bergen was het heerlijk, met een zachte, koele bries en we kwamen geen mens tegen.

Praktisch
Het startpunt van deze circulaire wandeling is vanaf de parkeerplaats bij Puerta de Palomas, via de A372 vanaf El Bosque naar Grazalema. Nog voor Grazalema bij de Mirador Puerto Boyar de CA9104 naar Zahara de la Sierra. Ga vanaf de parkeerplaats door het groene hek aan de linkerkant. Er is onderweg alleen in Grazalema en Zahara de la Sierra iets te koop dus neem water mee.

Eettip!
Ons favoriete restaurant in Zahara de la Sierra is ‘Al Lago’, aan de buitenrand van het dorpje, met zicht op het meer en ruime parkeergelegenheid, Zeer uitgebreide en ‘on-Spaanse verrassende kaart, ook mooie vegetarische opties. Ik at er een zalige, koele gazpacho van meloen en geroosterde groenten met geitenkaas. Maar ook de Marokkaans gekruide kip was heel lekker. In het centrum van het prachtige dorpje is het ook heel leuk eten, maar wat meer traditioneel.

Nog meer wandelen in Cádiz?

Bestel hier ons interactieve wandelboek met prachtige wandelingen, kaartmateriaal, bezienswaardigheden  en veel tips!

Ontdek alle indrukwekkende natuurparken van Andalusië

Ardanza brengt je naar dit, en nog 4 andere prachtige natuurgebieden met veel wandelmogelijkheden tijdens haar 15 daagse Natuur & Cultuur rondreis!

Vraag een vrijblijvend voorstel aan

 

3 reacties

  • Pierre zegt:

    Zoals altijd weer volledig en uit eerste hand. Die wandeling zou ik ooit wel eens willen doen. Inderdaad water meenemen denk ik… bedankt !!

  • Laurens zegt:

    Hele leuke wandeling! Wat niet in de route omschreven staat is een T-splitsing na zo’n 45 minuten. Hier moet je denk ik het rechter pad kiezen. Het linker pad leidt in ieder geval naar beneden en van de top af en brengt je via wat zoek- en klimwerk uiteindelijk wel weer terug naar waar je wezen moet. Hierdoor hebben wij er wel wat langer over gedaan. Verder top.

  • beheerder zegt:

    Hola Laurens! Dank voor je reactie, je hebt helemaal gelijk wat die splitsing betreft! Ik zal het ook hier aanpassen (Deze wandeling staat ook (en met splitsing!) in mijn ‘Wandelen in Cádiz gids die vanaf deze week te koop is, zie http://www.walkingcadiz.com)

geef een reactie

* verplichte velden