Wandelroute del Acantilado langs de kliffen van de Costa de la Luz

Wanneer je op vakantie bent aan de Costa de la Luz in Cádiz en van een stukje lopen houdt dan is dit een absolute aanrader! Een gemakkelijke wandeling boven de hoge kliffen tussen Barbate en Caños de Meca met spectaculair uitzicht over de oceaan met Afrika aan de overkant. Heerlijke combinatie van een weids uitzicht, geurig dennenbos en zeelucht! Aan het einde wachten een paar prachtige baaitjes, perfect voor een picknick. Langs de wandeling heb je hier en daar duizelingwekkende kijkjes naar beneden, langs de kliffen van wel 100 meter hoog. 

De wandelroute del Acantilado in Zuid Spanje in het kort

 • Naam: Sendero del Acantilado (Acantilado is Spaans voor klif)
 • Waar: Parque Natural La Breña y Marismas del Barbate (tussen Barbate en Caños de Meca)
 • Soort wandeling: lineair
 • Lengte: 7,5 km
 • Duur: 2,5 uur – 3 uur (heen en terug, zonder stops)
 • Niveau: licht
 • Schaduw: ongeveer een kwart van de wandeling
 • Hoogteverschil: circa 80 meter
 • Beste periode om te lopen: Het hele jaar door. In de zomermaanden midden op de dag erg heet dus ga dan vroeg op pad!

De wandeling del Acantilado aan de Costa de la Luz

Het is een wat langere wandeling heen en terug maar prima te doen, met heel weinig hoogteverschil, alleen aan het einde daal je helemaal af naar het strand van Caños de Meca. De eerste helft, tot de Torre del Tajo, is verhard dus hier kun je ook gemakkelijk met een buggy terecht. NB: dit gedeelte heeft geen schaduw. In het weekend en op feestdagen is dit een populaire wandeling.  Halverwege kom je bij het hoogste punt; de Torre del Tajo, vanuit hier werd in de XV en XVI eeuw gewaarschuwd voor piratenschepen en deze toren was 1805 getuige van de slag om Trafalgar, de beruchte&bloederige zeeslag onder leiding van Lord Nelson, de grootste zeeheld uit de Britse geschiedenis. Hij kwam hier bij deze slag om het leven en zijn lichaam werd in een vat rum teruggebracht naar Engeland. (lees onderaan meer over deze zeeslag)

Dit is een mooi moment om even te mijmeren op het bankje bij de Torre, met geweldig uitzicht over zee en de kliffen. Er staan hekjes dus het is veilig, maar hou je hond of kind wel in de gaten. 

De wandeling gaat verder naar het oosten, er zijn hier meerdere paden naast elkaar maar wanneer je steeds de zee aan je linkerhand houdt kun je niet verdwalen. Na een uurtje of 1,5 lopen kom je aan de andere kant uit en dit is een van mijn andere favoriete uitzichten: Cabo de Trafalgar met de vuurtoren. Aan de rand van de duinen zie je prachtige, grillig gevormde jeneverbessen, vergroeid met de windrichting. Je daalt af tot het dorpje Caños de Meca. Er zijn hier diverse restaurantjes maar in het voor- en naseizoen allemaal erg rustig. 

 

Begin van het wandelpad del Acantilado langs de kust van Cádiz

De leukste manier om deze wandeling te lopen is van Barbate naar Caños de Meca (en terug). Vanuit Vejer de la Frontera rijd je door het centrum van Barbate heen. Houdt rechts aan bij zee. En ga langs het strand Hierbabuena (leuk strand!) omhoog het bos in. Je kunt ook al vanaf dit strand beginnen aan de wandeling maar dat is dan nog een extra klimmetje. Wanneer je, na ongeveer een kilometer, bijna boven bent parkeer je de auto op de eerste parkeerplek die je tegenkomt, aan je linkerhand. Hier is plek voor zeker 20 auto’s en begint het gemarkeerde pad.

 

Reistip! De allergrootste duiventil van Europa

Iets verder van de kust af ligt, verscholen in dit broccolibos, een goed bewaard geheim: De Palomar de la Breña. Dit is de grootste duiventil van Europa! Het ligt goed verstopt zodat het niet ontdekt zou worden vanaf zee door piraten. Ooit woonden in dit doolhof uit de 18e eeuw duizenden duiven in de meer dan 7.700 nesten. Ze werden gehouden voor hun vlees en het kruit wat van de duivenpoep gemaakt werd. De duiventil is gratis te bezoeken. Bij de reisinformatie die je ontvangt bij je reis naar Cádiz & Costa de la Luz ontvang je alle info!

Meer over de beroemde zeeslag bij Trafalgar en Lord Nelson

De beroemde en bloederige Slag bij Trafalgar had plaats op 21 oktober 1805. De Britse vloot versloeg hier bij Cabo de Trafalgar de gecombineerde Frans-Spaanse vloot, waardoor Groot-Brittannië de heerschappij over de zee naar zich toetrok. Tijdens de zeeslag sneuvelde admiraal Horatio Nelson, de grootste zeeheld uit de Britse geschiedenis. Bij de Frans-Spaanse vloot vielen bijna 3400 doden en 1160 gewonden. Zestien schepen werden vernietigd, negen schepen zijn ontsnapt naar Cádiz, vier gingen naar Gibraltar en vier schepen ontsnapten. De Engelse vloot had slechts 469 doden te betreuren. De boodschap dat Nelson is gesneuveld gaf de Engelsen een held die zij op dat moment hard nodig hadden. Deze overwinning van de Britten had gevolgen tot ver in de twintigste eeuw.  lees meer op Wikipedia

Ook op vakantie naar de Costa de la Luz?

Ardanza heeft al 7 jaar standplaats aan de Costa de la Luz en we kunnen je dus al haar geheimen onthullen! Stuur een berichtje naar info@ardanza.nl voor een vrijblijvend reisadvies en bekijk de volgende reizen die je naar deze ongerepte stranden brengen:

 1. 15 daagse rondreis Cultuur&Natuur Andalusië

 2. 8 daagse Fly&Drive Sevilla & Costa de la Luz

 3. 8 daagse Fly & drive Cádiz & Costa de la Luz

 

 

Nog meer wandelen in Cádiz?

Bestel hier ons interactieve wandelboek met prachtige wandelingen, kaartmateriaal, bezienswaardigheden en veel tips!

 

 

geef een reactie

* verplichte velden