Recept Caldo Verde – Portugese koolsoep

Caldo Verde is de meest Portugese van alle soepen. Simpel en voedzaam en overal te krijgen, het hele jaar door. Ter plekke ook gespot in zakjes ‘oplossoep’ en op het menu van een Amerikaanse fastfood-restaurant (waar we alleen maar naar binnen gaan als we écht heel nodig moeten plassen).

Caldo Verde heeft als belangrijkste ingrediënten aardappels en boerenkool. in Portugal wordt de ‘couve galega’ gebruikt. Die kun je in Nederland niet krijgen maar boerenkool lijkt er het meeste op.  Je maakt de soep extra pittig met een stukje goede chorizo (of de vegetarische variant natuurlijk!). Helemaal verrukkelijk met mijn geheimtip hieronder…

Caldo Verde, Portugal in een soepkom, met geheimtip!

Ik heb iets ontdekt wat de soep helemaal verrukkelijk maakt. Uit Extremadura in Spanje nam ik een prachtig blikje ‘Pimentón de la Vera’ mee, geroosterde paprikapoeder. Sindsdien experimenteer ik daar mee in allerlei gerechten. En ook hier: bingo! Roer een theelepeltje van deze paprikapoeder door een scheut olijfolie en garneer de soep daarmee. Dat ziet er prachtig uit en maakt het helemaal af. Goed stuk boerenbrood erbij. Proeven met je ogen dicht en je bent terug in Portugal. Saboroso!

Ardanza brengt je naar Portugal!

Ontdek onze klassieke rondreis langs alle hoogtepunten en de imponerende natuurparken van Portugal, lees er hieronder alles over!

15 of 18 dagen maatwerk rondreis Portugal

 

Soep voor elk seizoen, voor elke gelegenheid en tegen elke kwaal

Als ik de rest van mijn leven maar één gerecht zou mogen eten dan kies ik zonder een seconde te twijfelen voor soep. En wat bof ik dat ik op het Iberisch schiereiland woon want Spanje en Portugal hebben de meest verrukkelijke soeprecepten. Voor elk seizoen, voor elke gelegenheid en tegen elke kwaal.

Troostrijke soepen in de winter zoals de klassieke Caldo Verde uit Portugal en verfrissende soepen in de zomer zoals Gazpacho en Ajo Blanco in Andalusië. In Catalunya aten we soep met tijm en een ei bij verkoudheid en in Portugal is soep het eerste wat een baby in Portugal zodra het van de borst af is. Hier gaat er geen maaltijd voorbij zonder soep en wordt er zelfs in de snackbar soep geserveerd.

Nieuw in ons aanbod! 15 daagse Rondreis Porto er Norte

Tijdens deze verzorgde fly drive door het noorden van Portugal ontdekt u de betoverende en gastvrije stad Porto met haar wirwar aan straatjes, mooie monumenten, heerlijke gastronomie en fijne portwijnen. Daarna brengen we u naar het verrassend veelzijdige achterland met het romantische Amarante, de historische steden Braga, Ponte de Lima en Guimarães, de Douro, geflankeerd door wijngaarden, het ongerepte Montesinho Natuurpark en Peneda-Gerês Nationaal Park. Pareltje!

Lees meer: Rondreis Porto e Norte

Ingrediënten Caldo Verde soep (4 p)

  • 3 el. extra vierge olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote ui
  • 1,5 liter water (of groentebouillon)
  • 100 gr. chorizo in plakjes of gerookt spek in blokjes – of vegetarische variant
  • 700 gr. kruimige aardappelen
  • 500 gr. boerenkool
  • zout&peper
  • voor de dressing: olijfolie en gerookte paprikapoeder

Bereiding van deze klassieke Portugese soep 

Fruit de gesnipperde ui en knoflook en de helft van de chorizo of spekblokjes  in twee el. olijfolie in een grote pan op matig vuur totdat de ui glazig is (ongeveer 8 minuten). Af en toe roeren. Doe water en aardappels in blokjes erbij en breng aan de kook. Voeg zout en peper toe en eventueel een bouillonblokje. Kook 15 minuten zachtjes. In de tussentijd, was de boerenkool en snij ze in dunne sliertjes. Pureer de soep met een staafmixer. Kook de kool 3 minuten mee en doe dan de rest van de chorizo erbij. Nog 5 minuutjes sudderen. Peper & zout naar smaak en in de kom nog een scheutje olijfolie of de dressing met geroosterde paprika poeder erover.

Een avontuurlijke maar heerlijke combinatie met een glas witte port!

Bom Appetit!

 

Meer Spanje & Portugal op tafel? Spaar al onze recepten

 

 

geef een reactie

* verplichte velden