Recept Caldo Verde – Portugese koolsoep

Caldo Verde is de meest Portugese van alle soepen. Simpel en voedzaam en overal te krijgen, het hele jaar door. Ter plekke ook gespot als ‘oplossoep’ en in Amerikaanse fastfood-restaurants (waar we alleen maar naar binnen gaan als we heel erg nodig moeten plassen). Met als belangrijkste ingrediënten aardappels en boerenkool. in Portugal wordt de couve galega gebruikt die kun je in Nederland niet krijgen maar boerenkool lijkt er het meest op.  Je maakt de soep extra pittig met een stukje goede chorizo. Helemaal verrukkelijk met mijn geheimtip hieronder…

Caldo Verde, Portugal in een soepkom, met geheimtip!

Ik heb laatst nog iets ontdekt wat de soep helemaal verrukkelijk maakt. Uit de Extremadura in Spanje nam ik een prachtig blikje ‘Pimentón de la Vera’ mee, geroosterde paprikapoeder. Sindsdien experimenteer ik daar mee in allerlei gerechten. En ook hier: bingo! Roer een theelepeltje van deze paprikapoeder door een scheut olijfolie en garneer de soep daarmee. Ziet er prachtig uit en maakt het helemaal af. Goed stuk boerenbrood erbij. Proeven met je ogen dicht en je bent terug in Portugal. Saboroso!

 

Ingrediënten Caldo Verde soep (4 p)

  • 3 el. extra vierge olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 grote ui 1,5 liter water (of bouillon)
  • 100 gr. chorizo in plakjes
  • 700 gr. kruimige aardappelen
  • 500 gr. boerenkool zout&peper
  • voor de dressing: olijfolie en gerookte paprikapoeder

Bereiding van deze Portugese soep 

Fruit de gesnipperde ui en knoflook en de helft van de chorizo in twee el. olijfolie in een grote pan op matig vuur totdat de ui glazig is (ongeveer 8 minuten). Af en toe roeren. Doe water en aardappels in blokjes erbij en breng aan de kook. Voeg zout en peper toe en eventueel een bouillonblokje. Kook 15 minuten zachtjes. In de tussentijd, was de boerenkool en snij ze in dunne sliertjes. Pureer de soep met een staafmixer. Kook de kool 3 minuten mee en doe dan de rest van de chorizo erbij. Nog 5 minuutjes sudderen. Peper & zout naar smaak en in de kom nog een scheutje olijfolie of de dressing met geroosterde paprika poeder erover.

Een avontuurlijke maar heerlijke combinatie met een glas witte port!
Voor de vegetarische variant laat je eenvoudig de chorizo weg en gebruikt groentebouillon of gewoon water.

Bom Appetit!

 

Meer Spanje & Portugal op tafel? Spaar al onze recepten

 

 

geef een reactie

* verplichte velden