Feria del Caballo in Jerez

De uitbundige, gezellige en gastvrije Feria del Caballo in Jerez de la Frontera met trotse caballeros in hun ‘traje de corto’, fraaie raspaarden, sherry & rebujito, een miljoen lichtjes en Spaanse schonen in flamenco jurken is een feestje wat je een keer meegemaakt moet hebben! In 2018 vindt hij plaats van 5 t/m 12 mei.

Deze Feria is meestal in begin mei, na de Feria de Abril van Sevilla en voor de Romería del Rocío. Hier, op dit grote Andalusische paardenfestival vind je, naast een grote kermis, meer dan 200 caseta’s die allemaal verschillend zijn qua aankleding, muziek en gastronomie. Ze zijn opgesteld langs een netwerk van paden op het enorme festivalterrein. Je kunt er uren ronddwalen en kijkt je ogen uit.

Tio Pepe, Osborne, Sandeman en Ikea

Elke caseta is van een vereniging, club, bedrijf of organisatie – van de beroemde sherrybodega’s tot aan voetbalverenigingen en zelfs Ikea heeft haar eigen caseta. Er zijn competities voor de mooist aangeklede caseta en de beste gastronomische hapjes. De Feria de Caballo is een heel toegankelijke Feria, als bezoeker mag je overal naar binnen (dit in tegenstelling tot de Feria de Abril in Sevilla, wat een veel meer elitaire bedoening is).

Tradities

De Feria del Caballo wordt al meer dan 500 jaar gehouden in Jerez de la Frontera en ontstond als paardenmarkt waar de paarden verhandeld werden om in de loop van de tijd uit te groeien tot een zeer gevarieerde verzameling festiviteiten. Naast paardenveilingen, ruiterwedstrijden en dressuur zijn er nu ook tapas-wedstrijden, sherry proeverijen, (de meest Spaanse van alle dranken!) flamenco muziek en dans en veel uitbundige ontmoetingen. Ik voel me echt in een andere wereld als ik op deze feria rondloop – wat een feest! De mannen paraderen rond een statig ruiterpakken (traje de corto), terwijl de tot in de puntjes opgemaakte vrouwen zich laten bewonderen in de kleurrijke Flamenco-jurken (traje de gitana).

Een miljoen lichtjes

Je moet eigenlijk minimaal twee keer naar deze Feria, een keertje overdag, wanneer je de beroemde raspaarden van Jerez kunt bewonderen en je in een koetsje kunt laten rondrijden, en een keertje ’s avonds, voor de alumbrado.

Alumbrado

De Alumbrado is het magische moment dat ‘s avonds de verlichting aangaat. Iedereen verzamelt zich in het midden van het feria terrein en dan…. gaan er meer dan een miljoen lampjes aan in de 50 poorten en meer dan 200 bogen boven het festival terrein. Een heerlijk ‘Ooohh’ en ‘Aaahh’ moment. (kijk hier voor het filmpje wat ik maakte in 2017)

 

Rebujito en pescaíto frito

Eten is een heel belangrijke bezigheid in heel Spanje en dus zeker op de Feria! Populaire delicatessen zijn bijvoorbeeld de pescaíto frito (gefrituurde vis), tortillitas de camarones (garnalenpannekoekjes), guisos (stoofschotels) en cola de toro (stierenstaart). Populaire drankjes, naast bier, zijn de fino en oloroso (geurige, donkere sherry). Een typische Feria drankje (vooral bij dames) is ‘Rebujito’ – een mixdrankje van fino (sherry) en 7-Up of Sprite. Je verzint het niet maar het is een heerlijk verfrissende combinatie waar je het best een tijdje op volhoudt. Rebujito bestel je in grote kannen met veel ijs. Zeker proberen!

Waar?

Het Feria terrein ligt ten noord-oosten van het centrum van Jerez, in het Parque González Hontoria en het is meestal wel even zoeken naar een parkeerplaats. Een verblijf in de stad moet je tijdig boeken en is duurder dan normaal. Maar je kunt natuurlijk ook prima aan de kust verblijven, op een half uurtje rijden!

Bij de Feria del Caballo horen uiteraard de beroemde raspaarden van Jerez. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de Feria te bezoeken dan kun je deze prachtige paarden bewonderen in de Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre en op de Yeguada de la Cartuja, de stoeterij net buiten de stad.)

Ook naar Jerez?

Ardanza brengt je naar Jerez tijdens dit 8 daagse Fly&Drive arrangement: Cadiz en Costa de la Luz

Het hele jaar feest!

Een klein overzicht van Feria’s in Andalusië in 2018

Vejer de la Frontera: 12 – 15 april
Sevilla: 14 – 21 april
Jerez de la Frontera: 5 – 12 mei 2018
Cordoba: 19 – 26 mei 2018
Granada: 27 mei – 2 juni
Malaga: 11 – 18 augustus
Conil de la Frontera: 6 – 9 september
Ronda: 28 augustus – 2 september

(Het totale overzicht van Ferias in Andalucia vind je hier)

© De 1e en 3e foto zijn van Turismocadiz,com