Feria del Caballo in Jerez 2024

Elk dorp, elke stad in Spanje, hoe klein ook, heeft haar eigen, jaarlijkse Feria. De kermis, jaarmarkt of de veemarkt. De Feria’s in Andalusië behoren tot de meest uitbundige en kleurrijke van het land. Maar de trotse, vrolijke en bonte Feria del Caballo in Jerez de la Frontera vind ik met stip de allerleukste Feria in het zuiden van Spanje! Met de fiere caballeros in hun ‘traje de corto’, fraaie raspaarden, sherry & rebujito, een miljoen lichtjes en Spaanse schonen in flamenco jurken is het een feestje wat je beslist een keer meegemaakt moet hebben!

Ik vertel je hieronder alles over de Feria del Caballo, wanneer deze in 2024 gevierd wordt en geef je het recept voor het allerberoemdste Feria drankje van Andalusië. Op de foto hieronder zie je ons op de feria !

Op de eerste foto van l.n.r.: Ellen van Ardanza, haar dochter Sascha, Sylvia Kuhlmann en Anne van Ardanza

Wanneer is de Feria del Caballo in Jerez?

De Feria del Caballo vindt altijd plaats na de Feria de Abril van Sevilla en voor de Romería del Rocío. Hier, op dit grote Andalusische paardenfestival vind je naast een enorme kermis, meer dan 200 caseta’s die allemaal verschillend zijn qua aankleding, muziek en gastronomie. Ze zijn opgesteld langs een netwerk van paden op het enorme festivalterrein. Je kunt er uren ronddwalen en kijkt je ogen uit.

In 2024 vindt de Feria van Jerez plaats van 4 t/m 11 mei!

Kermis en 200 casetas waar je Sevillanas danst en Rebujito drinkt

Naast de kermis vind je op het festival terrein, een groot park met palmbomen, meer dan 200 casetas, feesttenten. Elke caseta is van een vereniging, club, bedrijf of organisatie – van de beroemde sherrybodega’s tot aan voetbalverenigingen en zelfs Ikea heeft haar eigen caseta. Er zijn competities voor de mooist aangeklede caseta en de beste gastronomische hapjes. Elke Feria in Andalusië is natuurlijk een heerlijk feest en de kleurrijke en omvangrijke Feria de Caballo is een heel gastvrij evenement. Als bezoeker mag je in elke caseta naar binnen. Dit in tegenstelling tot de Feria de Abril in Sevilla waar je maar beperkt naar binnen mag.

 

Feria del Caballo – al meer dan 500 jaar gevierd

De Feria del Caballo wordt al meer dan 500 jaar gehouden in Jerez de la Frontera en ontstond als paardenmarkt waar de paarden verhandeld werden. In de loop van de tijd groeide het uit tot een zeer gevarieerde verzameling festiviteiten. Naast paardenveilingen, ruiterwedstrijden en dressuur zijn er nu ook tapas-wedstrijden, sherry proeverijen. (de meest Spaanse van alle dranken!) flamenco muziek, dans en uitbundige ontmoetingen. Ik waan me echt in een andere wereld als ik op deze Feria rondloop – wat een passie, plezier en levenskunst! De mannen paraderen rond in statige ruiterpakken (traje de corto), terwijl de tot in de puntjes opgemaakte vrouwen zich laten bewonderen in de kleurrijke Flamenco-jurken (‘Traje de gitana’) terwijl ze Sevillanas dansen.

Minimaal twee keer naar de Feria!

Je moet eigenlijk minimaal twee keer naar deze Feria, een keertje overdag, wanneer je de beroemde raspaarden van Jerez kunt bewonderen en je in een koetsje kunt laten rondrijden, en een keertje ’s avonds, voor de Alumbrado, het moment dat de lichtjes aangaan…

De ‘Alumbrado’…

De Alumbrado is het magische moment dat ‘s avonds de verlichting boven het gigantische Feria terrein aangaat. Wanneer het begint te schemeren verzamelt iedereen zich in het midden, waar de grote bogen bij elkaar komen. Vol verwachting wordt er omhoog gekeken, en dan…. Gaan er meer dan een miljoen lampjes aan in de 50 poorten en meer dan 200 bogen boven het festival terrein… Een geweldig ‘Ooooooohh’ en ‘Aaaaaaahh’ moment! Niet te missen! (kijk hier voor het filmpje wat ik maakte)

 

Eten en drinken – pescaítos fritos & rebujito

Eten en daar op je gemak de tijd voor nemen is een heel belangrijke bezigheid in Spanje en dus zeker op een Feria waar alles draait om de gezellige en feestelijke zaken van het leven ! Populaire gerechten zijn de Pescaíto Frito (gefrituurde vis zoals chipirones, boquerones, chocos) Cazón, Tortillitas de camarones (garnalenpannekoekjes – kijk hier voor het recept), guisos (stoofschotels) en Rabo de toro (stierenstaart). Op de kermis haal je natuurlijk bij het ochtendgloren een lekker vette portie ‘Churros’ – hét anti kater ontbijt!

‘Rebujito ‘(spreek uit: ‘reeboegieto’) – hét drankje van de Andalusische Feria!

In Spanje drinken de meeste mensen het liefst bier, zeker bij warm weer. Maar het meest gedronken, typisch Andalusische Feria drankje, is ‘Rebujito’: een mixdrankje van fino (sherry) en 7-Up of Sprite. Je verzint het niet maar het is een heerlijk verfrissende combinatie waar je het best een tijdje op volhoudt. Rebujito bestel je in grote kannen, een ‘Jarra’ met veel ijs. Zeker proberen!  Maak ‘m zelf thuis voor de echte Feria-ervaring!

Recept grote kan ijskoude Rebujito
Ingrediënten voor een kan Rebujito (ruime liter)
– Een halve fles Manzanilla of Fino Sherry 
– Halve fles  7Up of Sprite
– IJsklontjes (veel)
– 1 limoen

Bereiding Rebujito – hét Feria drankje van Andalusië!
Neem een kan van ruim 1 liter en doe er veel ijs in. Daarna de halve fles Sherry. In principe kan elke sherry maar het meestal  gebruikt men een droge Sherry zoals Manzanilla of Fino. Vul de kan verder met maximaal een halve liter 7Up of Sprite. Doe er wat limoen schijfjes en eventueel wat muntblaadjes erbij (zulke frivoliteiten zul je niet zien in een doorsnee caseta maar allá, het is wel een mooie en lekkere touch). Serveer de Rebujito in kleine glaasjes. NB: Maak niet te veel in één keer en laat het niet te lang staan omdat de smaak snel achteruit gaat door het smeltende ijs!

 

Waar vind ik de Feria del Caballo in Jerez?

Het Feria terrein van Jerez ligt ten noord-oosten van het centrum van Jerez, in het Parque González Hontoria en het is meestal wel even zoeken naar een parkeerplaats. Een verblijf in de stad moet je tijdig boeken en is duurder dan normaal. Maar je kunt natuurlijk ook prima aan de kust verblijven, op een half uurtje rijden!

Waar zijn deze prachtige raspaarden van Jerez de rest van het jaar?

Bij de Feria del Caballo horen uiteraard de beroemde raspaarden van Jerez. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om de Feria te bezoeken dan kun je deze prachtige paarden bewonderen in de Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre en op de Yeguada de la Cartuja, de stoeterij net buiten de stad.

Ook naar de Feria del Caballo in Jerez?

Ardanza brengt je naar Jerez tijdens dit 8 daagse Fly&Drive arrangement: Cadiz en Costa de la Luz

 

 

 

 

11 reacties

 • Niel zegt:

  Weer erg leuk om te lezen Anne, ik krijg nu al zin om naar de feria van 2023 te gaan. En die paarden bewonderen op de stoeterij lijkt me ook heel bijzonder.

  Top om zoveel achtergrondinfo te krijgen.

 • beheerder zegt:

  Ha die Niël, Dank voor je bericht, Ja, zet deze data vast in je agenda voor komende jaar! Heerlijk en kleurrijk feest!

 • Koos leidelmeijer zegt:

  Onvergetelijk. Ben met mijn vrouw Ingrid een aantal malen geweest,ook in Sevilla!! Onvergetelijk. Wel erg warm tot tropisch heet op het festivalterrein. Sombrero op.

 • beheerder zegt:

  Ja, heerlijk he, de Feria’s in Andalusië!! De feria’s in de kleine dorpjes zijn meestal net zo leuk!

 • Alexander zegt:

  Hallo,
  Ik ben pas in Jerez de la Frontera geweest en wil volgend jaar weer die richting op. En zou graag Feria del Callo willen meemaken en nog meer van het zuiden willen zien.
  Groetjes, Alexander

 • beheerder zegt:

  Wat een heerlijk voornemen, iets om naar uit te kijken! Laat ons weten wanneer we je reis naar Andalusie voor je kunnen verzorgen!

 • A.E. zegt:

  Goedemorgen,

  Met interesse heb ik uw ervaringen van de feesta gelezen.We gaan eind april naar Chiclana en willen begin van de feesta mee maken..Heeft u suggesties over verblijf en transport-bus vanaf Chiclana?

  Bij voorbaat dank

  met vriendlijke groet

  Andrzej

 • beheerder zegt:

  Hallo Andrzej, Helaas kan ik je niet helpen aan de schema’s van de lokale bussen vanuit Chiclana voor deze periode, die zijn nog niet bekend. Het beste informeer je tegen die tijd bij de Oficina de Turisme in Chiclana!

 • Deborah Kolk zegt:

  Wij mogen vann4 tm 7 verblijven in Jerez , speciaal voir de feria . Kan niet wachten , nog 1 vraagje is het vrij toegankelijk of moet je kaarten kopen ?
  Dankjewel

 • Tineke zegt:

  Hallo
  Wij willen zaterdag naar de feria gaan. Waar kunnen we het festival vinden en waar is het beste parkeren?

 • beheerder zegt:

  Hallo Tineke, alle informatie over de feria kun je vinden op het internet als je zoekt op ‘Feria del Caballo Jerez’. Parkeren is altijd wel even een zoekplaatje, maar wanneer je op tijd gaat, dus al in de middag dan vind je wel een plekje op een van de parkeerterreinen. Veel plezier!

geef een reactie

* verplichte velden