Zambomba, uitbundige ‘Kerstflamenco’ !

Flamenco is een van de meest karakteristieke culturele uitingen van Spanje, met als bakermat Andalusië. Het hele jaar door kun je overal in Spanje genieten van deze gepassioneerde kunst. Maar wat krijg je als je de creativiteit en passie van de flamenco laat samensmelten met de magie van Kerstmis?

Zambomba uit Jerez de la Frontera

Het resultaat is de uitbundige traditie van de “Zambombas Flamencas”, een unieke sociale en muzikale happening die haar oorsprong heeft in Jerez de la Frontera en die in de decembermaand in heel Andalusië gevierd wordt, een niet te missen ervaring!

Wat is een Zambomba?

De Zambomba is een percussie-instrument dat in verschillende vormen over de hele wereld voorkomt. Het basisontwerp is een wrijvingstrommel die bestaat uit een klankkast, riet en een membraan.

‘Kerstflamenco’ in Andalusië – een feestelijk samenzijn

Maar Zambomba is ook de naam voor het gepassioneerde en luidruchtige feest dat in Andalusië in de Kerstperiode wordt gevierd. Dorpelingen en families komen samen rond een vuur op een patio, plein of in de flamenco ‘peñas’ (verenigingen) om Flamenco- en kerstliederen te zingen, begeleid door instrumenten zoals zambombas, tamboerijnen, gitaren en allerlei andere voorwerpen waar je geluid mee kunt maken!

Luidruchtig feestje!

Er wordt tot diep in de nacht gezongen gedanst en meegeklapt en de innerlijke mens verkwikt met lokale wijnen en traditionele zoetigheden. Zambomba’s hebben hun oorsprong in Jerez de la Frontera maar zijn populair in heel Andalusië! Jaar in jaar uit vormen de zambombas van Jerez de la Frontera een van de grootste attracties in de provincie Cádiz. Maar in alle steden en dorpen van Andalusie worden vanaf eind november tot aan kerstavond honderden zambombas gehouden in de meest karakteristieke hoeken van de steden: bodega’s, tavernes, bars, flamenco tabancos, patio’s, pleinen en op de straathoek.

Kom Kerst en Oud&Nieuw vieren in Spanje
Hoe viert men ‘Nochevieja’ 2023 in España? Lees het hieronder!

Hoe viert men Oud & Nieuw in Spanje

De oorsprong van de Zambomba gaat terug tot de 18e eeuw, toen de lokale bevolking van Jerez samenkwam op de binnenplaatsen om kerst zoeternijen te maken terwijl er gezongen, geklapt en gedronken werd. Beetje bij beetje werd het repertoire verrijkt met traditionele kerstliederen die werden versmolten met flamenco.

Wanneer kun je een Zambomba in Andalusië meemaken?

In Andalusië beginnen deze vieringen meestal al eind november- in Jerez is het startschot al op 17 november – en worden traditioneel tot kerstavond gehouden (maar tegenwoordig vaak nog tot aan Driekoningen). De sfeer is magisch en uitnodigend: fonkelende lichtjes, kerstversieringen, de geur van warme wijn en traditionele zoetigheden, de vuurkorven buiten en de vrolijke flamencozang en –dans.

Reizen naar Andalusië in de winter

Regelmatig krijgen we bij Ardanza de vraag of Andalusië een fijne bestemming is in de wintermaanden. Wij wonen nu zelf al bijna 12 jaar in Zuid Spanje en kunnen deze vraag met een volmondig ‘Ja zeker!’ beantwoorden.

Veelgestelde vragen over Andalusië in de wintermaanden
Via de link hieronder  lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen en ontdek je waarom de winter juist een heerlijke tijd is om naar het zonnige zuiden af te zakken voor een reis of een werkvakantie, waar je rekening mee moet houden en welke reizen en regio’s dan de beste keuze zijn!

Reizen naar Andalusië in de winter

Agenda de Zambombas de Jerez 2023

 

geef een reactie

* verplichte velden