Oud&Nieuw in Spanje en Portugal

Hoe viert men Oudejaarsavond in Spanje en Portugal?

Hoe vier je oud&Nieuw in Spanje en Portugal. Is dat heel anders dan bij ons in Nederland?

In Spanje wordt er op oudejaarsavond – Noche Vieja – traditioneel eerst met de hele familie uitgebreid thuis gedineerd. Je komt dan echt niemand op straat of in de kroeg tegen. En om middernacht wordt er samen de ‘uvas de Suerte’, 12 witte druiven gegeten. Elke klokslag eentje! In Portugal gaat men graag met zijn allen uit eten, en eet men om 12 uur 12 rozijnen in plaats van druiven! Daarna wordt de ‘Espumante’ ontkurkt en met elkaar getoost.

Natuurlijk zijn er in de grote steden feesten en concerten tot in de vroege uurtjes! Na de nacht van feesten ga je in Spanje chocolade met churros eten.

Portugese oliebollen en ander lekkers

In Portugal worden op oudejaarsavond gefrituurde deegwaren gegeten, net zoals in Nederland, zoals ‘sonhos de abóbora’, gefrituurde ballen van meel met pompoen. Zoeter, dus meer zoals een oliebol, zijn ‘filhoses’  platte gefrituurde koeken die met suiker gegeten worden. Overigens worden deze traditionele lekkernijen niet alleen op oudejaarsavond, maar in de hele kerstperiode gegeten, vanaf 24 december. Mocht je een lekker, hartig gefrituurd alternatief willen voor de oliebol dan probeer deze verrukkelijke tapa uit Cádiz!

Hoe je te verzekeren van een gelukkig en reislustig 2024

Verderop in dit blog lees over de bijgeloven over hoe je rijkdom geluk, gezondheid én voorspoed verwerft in het nieuwe jaar en hoe je je kunt verzekeren van een reislustig 2024!

Lees hier waarom Andalusië een heerlijke winterbestemming is!

Vuurwerk op oudejaarsavond in Spanje en Portugal

Particulier vuurwerk is verboden in Portugal en ook in in Spanje doet men daar eigenlijk niet aan, en al helemaal niet als je het vergelijkt met de hoeveelheden die er in Nederland worden afgestoken. Hier in het zuiden wordt vuurwerk centraal afgestoken om middernacht, op een groot plein, of op het strand, verzorgd door de gemeente waar een grote massa mensen op afkomen. zoals de  vuurwerkshows in Albufeira, aan de Algarve.

Hieronder zie je een prachtig filmpje met een drone van de spectaculaire vuurwerkshow in Porto van een paar jaar terug. Je kunt een aantal van de beroemde landmarks goed herkennen! (Lees meer over Porto in mijn blog!). 

Uit Nederland meegesmokkelde knallers

Er zijn er hier in ons kleine dorp in Zuid Spanje wel (veel) jongetjes met (veel) onschuldige, maar zeer irritante knal-erwtjes, waar ons hondje Tommie heel erg nerveus van wordt. Maar daar blijft het dan wel bij, qua overlast de dagen voor oudjaar, zalig! 

Vuurwerk is ook niet heel erg gemakkelijk te krijgen hier in Spanje. Ik weet nog goed dat mijn dochter van 22, die van kinds af aan al gek is op alle soorten knallers, zich in Catalonië op 6 jarige leeftijd, al mateloos populair bij haar vriendjes maakte met de uit Nederland meegesmokkelde knallers. 

 

Twaalf druiven of rozijnen om middernacht

Het allergrootste vuurwerk en het allergrootste feesten in Spanje en Portugal zijn natuurlijk in de hoofdsteden. Op tv kun je meegenieten van de beelden uit Madrid en Lissabon. In Madrid zijn de ogen van het hele land gericht op de grote klok van het oude postkantoor op de Puerta del Sol die de laatste seconden van het jaar wegtikt en waar om klokslag twaalf bij elke slag een witte druif wordt gegeten. Twaalf druiven, ‘las Uvas de Suerte’. Een voor geluk in elke maand van het nieuwe jaar. Je hebt dan 37 seconden om die twaalf druiven door te slikken en dat is best weinig tijd.

In Lissabon en Porto worden op oudejaarsavond in het centrum grote feesten georganiseerd met gratis concerten en een spectaculaire vuurwerkshow om middernacht. Vanaf de kade in Vilanova da Gaia of aan de Ribeira kant in Porto heb je er prachtig zicht op. In Lissabon is een klimmetje naar het Castelo de Sao Joao in Alfama de moeite waard voor het beste uitzicht!

In Portugal eet men om middernacht 12 rozijnen in plaats van druiven, wat mij persoonlijk veel handiger lijkt!

Twee miljoen kilo geluksbrengers met oudejaar

In Spanje worden er op oudejaarsavond tussen de 1,5 en 2 miljoen kilo druiven gegeten. Deze traditie gaat ruim honderd jaar terug, toen er in het jaar 1909 in het dorpje Viñalopó in de provincie Alicante zo’n goede druivenoogst was dat men met oudjaar besloot de druiven uit te delen om zo geluk te brengen in het nieuwe jaar.

 


foto: Vuurwerk boven Vejer de la Frontera

Dit brengt (vast!) rijkdom geluk, gezondheid én voorspoed in de liefde

Er zijn verschillende bijgeloven om geluk te vragen in het nieuwe jaar, zoals het eten van druiven of linzen. Het dragen van rood ondergoed brengt je in Spanje liefde en passie maar in Portugal trek je blauw ondergoed aan voor voorspoed en geluk!
Sommige mensen proosten met goud in hun glas of dragen geld in hun zakken en schoenen om rijkdom aan te trekken. Ik zou zeggen: probeer het allemaal want je weet maar nooit natuurlijk!

Voor geluk in het nieuwe jaar

Eet 12 geluksdruiven of rozijnen: het meest traditionele gebruik zijn de 12 druiven in Spanje en de 12 rozijnen in Portugal die men eet bij elke klokslag wanneer de klok middernacht slaat. De 12 ‘uvas en pasas de suerte’ worden met cava, champagne of ‘espumante’ weggespoeld maar je kunt ook toasten met cider. Maar let op! het mag alleen een drankje zijn mét alcohol! Ben je om middernacht in Portugal in een restaurant dan krijg je daar rozijnen.

Rijk worden in 2024?

Eet linzen! Na het proosten op het nieuwe jaar moet je in Spanje een lepel linzen eten om rijkdom te verkrijgen in het nieuwe jaar. In zowel Spanje als Portugal proost men met goud in hun glas of geld in de zakken om rijkdom aan te trekken. Of stop een bankbiljet in je rechterschoen! (Niet in de linkerschoen doen hoor, want ergens op de juiste manier instappen doe je met rechts, “entrar com o pé direito”)

Veel meer reizen in 2024?

Draag een koffer! Er wordt beweerd dat als je een koffer in je hand houdt tijdens de jaarwisseling, je in het nieuwe jaar veel meer zult reizen. (En dan ook weer met Ardanza natuurlijk ;-))

Draag rood of blauw ondergoed

In Spanje geldt: Draag rood ondergoed op oudejaarsavond voor veel liefde, romantiek en geminnekoos in het nieuwe jaar! Grappig dat dit in Portugal juist blauw ondergoed is wat je geluk&gezondheid brengt!  In beide landen zegt men dat het geluk alleen maar komt als dat ondergoed ook nog nieuw is. En dus zie je in de laatste dagen van het jaar veel rood dan wel blauw ondergoed in de etalages van kledingwinkels in beide landen!

Het Ardanza team wenst u een gelukkig & reislustig 2024!

 

 

 

5 reacties

 • Sylvia zegt:

  Wat een heerlijke blog weer An. Voor jou, Arco en de kids natuurlijk ook een geweldig 2022 met een hoop gezelligheid en vooral in goede gezondheid.
  En wat dat rode ondergoed betreft, je had nog wat op voorraad toch 😉
  liefs van ons

 • Vuurwerk zegt:

  Wel bijzonder aangezien vuurwerk volop te krijgen is in Spanje en de truenos (knalvuurwerk) daar vele malen harder gaan dan alles wat er ooit in Nederland te verkrijgen was. Wat het grote verschil met hier is, is dat het in Spanje het hele jaar door kan ipv 1 avond per jaar. Dat zouden ze in Nederland moeten doen, zal de overlast een stuk minder zijn.

 • beheerder zegt:

  Ja fijn he dat ze hier met oud&nieuw niet echt doen aan particulier vuurwerk! Ik ben daar heel blij mee! Maar goed, knallen kunnen ze echt wel, met Sant Juan bijvoorbeeld, en ik herinner me ook nog heel goed de levensgevaarlijke ‘Correfocs’ in Catalonië!

 • Mary zegt:

  Waar kan ik naar toe, met mijn hond, zonder vuurwerk.?
  Zij is zo bang, dat zij in een hele week haar behoefte niet doet.

 • beheerder zegt:

  Hallo Mary, Wat verschrikkelijk zielig voor je hondje, Bij ons hier in ons hele kleine dorpje aan de kust in Cádiz is geen vuurwerk met oud & nieuw! mocht je deze kant op willen komen neem dan even contact op via telefoon of e-mail!

geef een reactie

* verplichte velden