Naar Andalusië in de winter!

Regelmatig krijgen we bij Ardanza de vraag of onze rondreizen in Andalusië ook in de wintermaanden te maken zijn. Ik woon nu zelf al 8 jaar in Zuid Spanje en kan je deze bestemming van harte aanbevelen! Hieronder lees je waarom de winter juist een heerlijke tijd is om naar het zonnige zuiden af te zakken en welke bestemmingen dan favoriet zijn!

1. Wat voor klimaat heeft Andalusië in de winter?

Onze ervaring van de afgelopen 20 jaar is dat de winter in Zuid Spanje over het algemeen droog en zonnig is.  Overdag kan het op heldere dagen prima tot 20 – 23 graden worden maar de dagen zijn natuurlijk een stuk korter en de avonden en nachten zijn koel, met gemiddelde minimumtemperaturen van 8 – 12 graden. In de bergen is het een stuk kouder, in de Sierra Nevada bij Granada ligt normaliter sneeuw van november tot april en daar kun je dan ook skiën! Ook bij Ronda, in de Sierra de las Nieves (de bergen van de sneeuw) kun je heel af en toe sneeuw verwachten. Málaga (en omgeving), aan de Middellandse zee, heeft het meest milde klimaat en daar is het ook af en toe gewoon heerlijk strandweer!

2. Hoe is het op het strand in Zuid Spanje in de winter?

Hoe het aan zee is, is afhankelijk van naar welk gedeelte van Andalusië je gaat, aan de Middellandse zee, bijvoorbeeld omgeving Málaga is het klimaat milder dan aan de Atlantische oceaan, aan de Costa de la Luz. Al wordt van Cádiz dan weer gezegd dat eventuele wolken snel overwaaien. Het is zeker niet altijd weer om op het strand te gaan liggen in je bikini maar de stranden zijn verrukkelijk voor een fijne wandeling, zoals van El Palmar naar Conil, of langs de hoge kliffen tussen Barbate en Canos de Meca en in een van de vele beschutte baaitje kun je heerlijk zonnen. In de meeste dorpjes aan zee is er ook in de wintermaanden altijd wel gelegenheid om te lunchen of wat te drinken. Mocht je een fan zijn van (kite) surfen dan is de Costa de la Luz juist in de winter een topbestemming. NB: Zie hieronder ons ebook met wandelingen in Cádiz, waaronder een aantal langs de kust! 

3. Is het niet heel stil in Andalusië in de wintermaanden?

In de wintermaanden, buiten de feestdagen om, zijn er natuurlijk veel minder toeristen in aan de kust en in de kleine dorpjes en daar kan het dan ook best (heerlijk!) rustig zijn maar de beroemde steden in Andalusië zoals Sevilla, Córdoba, Granada, Málaga, Jerez en Cádiz zijn het hele jaar door een fijne & levendige bestemming. De cultuur in het zuiden van Spanje is bij uitstek het leven op straat en daarom zijn de centra altijd gezellig. Deze periode is perfect om lekker op je fiets Sevilla en Córdoba te verkennen! (Ardanza reizigers krijgen hier 15% korting op fietstours), of de prachtige Via Verde bij Ronda te fietsen. Op het platteland en in de bergen zul je soms heel weinig mensen tegenkomen en ben je soms zelfs de enige gast in de kleine hotels van Ardanza – maar dat kan ook juist heel prettig zijn voor hen die natuurschoon en rust zoeken.

4. Zijn de culturele hoogtepunten van Andalusië open in de winter?

De hoogtepunten & bezienswaardigheden van Andalusië zoals het Alhambra in Granada, de Mezquita in Córdoba, De Kathedraal en het Alcázar in Sevilla en ook alle musea, de sherry-bodega’s, Flamenco shows, de Koninklijke paardrijd school in Jerez de la Frontera zijn het gehele jaar door geopend, al zijn de tijden soms iets aangepast. Dolfijn- en walvisexcursies zijn er niet in de wintermaanden maar activiteiten zoals de Caminito del Rey, Birdwatchen, excursies naar Doñana vogelreservaat gaan (bij normale weersomstandigheden) gewoon door.
Bij de reisbescheiden geven we je alle benodigde informatie!

5. Kun je buitenactiviteiten ondernemen in de winter in Zuid Spanje?

De winter is bij uitstek een heerlijk tijd om buiten actief te zijn! Heerlijk uitwaaien aan de ongerepte stranden van de Costa de la Luz, of een wandelen in de bergen en het glooiende achterland. In het hooggebergte de Sierra Nevada bij Granada wordt geskied en daar is het dus koud maar de zuidelijker gelegen Alcornocales is in de winter een heel geliefd gebied voor wandelaars en fietsers. Andalusië heeft verschillende fraaie Vías Verdes, voormalige spoorlijnen die nu fietspad zijn en ook dat is een fijne activiteit juist in de winter! NB: In juli 2020 hebben we een ebook uitgegeven met 14 wandelingen in Cádiz die het hele jaar door te maken zijn en geven we veel tips voor bijzondere excursies, zie de link hieronder.

6. Is een reis naar Andalusië in de winter goedkoop?

Rondom feestdagen in Andalusië (begin december, kerst, Driekoningen) en de schoolvakanties in Nederland (kerst – en voorjaarsvakantie) kunnen de tarieven van vluchten en accommodaties oplopen tot ’normale’ hoogseizoen tarieven en is de beschikbaarheid op de kleinschalige accommodaties soms gering maar buiten deze periodes liggen tarieven over het algemeen een stuk lager dan in het voorjaar en de zomer. Vooral voor de reizigers die de steden willen bezoeken is Andalusië het hele jaar door een heerlijke bestemming (behalve dan hoogzomer, dan is het echt heel warm!)

Onze favoriete reizen naar Andalusië in de winter

In de wintermaanden zijn onderstaande arrangementen van Ardanza in Andalusië altijd een goede keuze, vraag een vrijblijvend voorstel aan, stuur een mail naar info@ardanza.nl of bel ons voor meer informatie: +31 (0)35 691 2275

  1. De Moorse Koningssteden Sevilla, Córdoba en Granada
  2. Málaga en omgeving
  3. Stedentrip Sevilla
  4. Cadiz en Costa de la Luz
  5. Stedentrip Málaga

 

Lees hier alles over het ebook Wandelen in Cádiz

 

 

 

 

geef een reactie

* verplichte velden