Ons dorp: Vejer de la Frontera

‘La niña mimada del sur’ – het lievelingetje van het zuiden

Heel lang geleden, toen ik nog in Utrecht woonde en we nog maar net met Ardanza Reizen waren begonnen hoorde ik op de pottenbak-cursus iemand praten over Beegèr de la Frontera, in het uiterste zuiden van Andalusië. Of ik daar wel eens was geweest want dat was zo’n verschrikkelijk mooi plekje… Nee, eerlijk gezegd, het zei me niks. Nu, 15 jaar later woon ik er al weer een aantal jaren, in het hartje van het oude dorp, en is Vejer mijn tweede thuis geworden. Ik vertel je al haar geheimen in dit blog. Eerst maar even een algemene kennismaking.

Het lievelingetje van het zuiden

Vejer de la Frontera is een plaatje. Dit witte vestingstadje op 10 minuten van de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz ligt spectaculair op een hoge, groene heuvel van 220 meter. Met haar rug naar zee en uitkijkend over de bergen van de Alcornocales en de oceaan, met aan de overkant Afrika.  
“La niña mimada del sur” – het lievelingetje van het zuiden –  wordt Vejer ook wel genoemd. Met haar stralend witte huizen en daar bovenuit in zandkleur de kerktoren, het kasteel, de Arabische stadsmuren.

Het mooiste zicht op Vejer heb je wanneer je komt aanrijden uit de omgeving van Medina Sidonia, het noorden, of Tarifa, het Oosten, dan zie je haar in haar volle pracht liggen.

Vejer is een prachtig intact gebleven monumentaal stadje waar tradities hoog gehouden worden. Met smalle, steile straatjes en steegjes, paleishuizen, een stoer kasteel en mooie pleintjes. De palmen, sinaasappelboompjes en de kleurrijke patio’s vormen een mooi contrast met het wit. Over de stadsmuur kun je kijken tot aan Medina Sidonia en bij de oude windmolens zie je gieren en parapenters zweven boven de moerassen en heuvels van La Janda. Aan de voet van Vejer vind je in Santa Lucia de oudste en meest kleurrijke kroeg van de streek met stieren-koppen aan de muur; Venta el Toro, watervallen en een Romeins aquaduct.
Vejer heeft haar eigen strand, op 10 kilometer, El Palmar de Vejer.

Vejer behoort tot de ‘Pueblos más Bonitos de España’, samen met nog een stuk of 40 andere. Het staat zelfs op de nominatie als een van de mooiste dorpjes ter wereld. Je snapt dat goed als je er eenmaal een paar uur, of beter nog, een paar dagen hebt rondgedwaald. Liefde op het eerste gezicht, gegarandeerd. 

Feria’s, fiestas en de Semana Santa

In de zomermaanden en tijdens de talrijke feesten is het een gezellige tot zeer uitbundige drukte in dit stadje met als hoogtepunt de Feria in augustus maar daarbuiten is het leven er gemoedelijk en heerlijk traag. In dit bergdorp waar het leven op straat plaatsvindt zitten op de pleintjes eindeloos keuvelende bewoners en jong en oud begroet elkaar. De belangrijkste weken van het jaar zijn de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, met de processies door de smalle straatjes en de ‘Velada” in augustus een feest wat twee weken duurt (zie de foto hieronder van Nuestra Señora de la Oliva, de beschermheilige van Vejer vanuit ons huis aan de Plazuela). Vejer heeft sinds een paar jaar een klein, maar uitstekend Jazzfestival en op de ‘Noche de la Velas” wordt het oude dorp door duizenden kaarsjes verlicht, een sprookjesachtig geheel! Zie via deze link een korte impressie vanaf ons dakterras van de Semana Santa.

Mekka voor foodies

Vejer is tot in de wijde omgeving befaamd om haar grote hoeveelheid uitstekende restaurants die het hele jaar door open zijn en waar je van de uitstekende lokale producten kunt genieten. Er is ook een heel divers aanbod van boetiekjes en winkeltjes en leuke en bijzondere adresjes om te overnachten. Er zijn een paar grotere supermarkten die de hele dag open zijn maar veel leuker (en lekkerder!) is het om je inkopen te doen bij een van de ontelbare kleine slagers, visboeren, bakkerijtjes, groentezaakjes en mini-supermarktjes. Deze sluiten tijdens de siësta. Op de kleine overdekte markt aan de Plaza San Fransisco kun je tot 14:00 terecht voor vis, kip en groente en fruit.  (Zorg dat je hier in het seizoen, april – juni –  een moot verse tonijn van de Almadraba te pakken krijgt!)

Onneembare vesting, Moors erfgoed

In Vejer Frontera zijn al sporen van bewoning gevonden vanaf 800 v Chr, maar dit gebied is al veel langer bewoond, er zijn in de omgeving grot-tekeningen gevonden uit de neolithische tijd (6500–3000 voor Chr.)

Vejer, Besaro genoemd in de Romeinse tijd, Bashir door de Moren, is door haar hoge ligging al meer dan tweeduizend jaar een strategische plek. De dikke vestingmuren hielden belagers door eeuwen heen tegen. In de middeleeuwen kon je Vejer vanaf de zee nog per boot over de Rio Barbate bereiken. Barca de Vejer, aan de voet, was de haven en overslag plaats. Vanaf de zee liep je langs de rivier in een paar uur naar Vejer. Nu is de rivier grotendeels opgedroogd. Vanaf het jaar 711 was Vejer ruim vijf en een halve eeuw in de handen van de Moren. Overblijfselen van deze rijke cultuur zie je nog steeds, zoals in de hoefijzervormige poort van het kasteel, de stadsmuren en het stratenplan.

Uitzicht tot aan Afrika

De oude stad is omgeven door restanten van de Arabische muur en heeft 4 stadspoorten: de Arco de La Segur, Arco de Sancho IV, Arco de la Villa en Arco de la Puerta Cerrada. Er zijn nog drie uitkijktorens: Die van de Mayorazgo – waar je op kunt klimmen voor een mooi uitzicht over het dorp (TIP!) en de Plaza de España – die van San Juan en de Corredera. Vejer is volgens de overlevering nog nooit in handen gevallen van vijandelijke indringers.

Binnen de Arabische stadsmuren staat de Iglesia del Divino Salvador, de kerk met een fraai houten altaar, het kasteel uit de 10e eeuw met nog de originele Moorse hoefijzervormige toegangspoort, het Convento de las Monjas Concepcionistas, het Palacio de Marquis de Tamarón (Casa de Cultura) en de Casa del Mayorazgo. De Casa del Mayorazgo is een barok herenhuis uit de achttiende eeuw, met een toren die diende om het dorp te waarschuwen tegen piraten en andere vijanden. Op de Plaza España werden in de 16e en 17e eeuw de stierengevechten gehouden. In 1957 is er de mooie kikkerfontein met handgeschilderde, Sevilliaanse tegels gebouwd en sinds die tijd wordt het in de volksmond Plaza de los Pescaitos genoemd.

 

om ook naar Vejer!

Ardanza heeft in Vejer zelf fijne appartementen en huizen met zwembad en een aantal leuke kleine hotels en B&B’s. Maar je kunt ook kiezen om in een huis aan zee te verblijven, op 10 minuten rijden. Een verblijf in Vejer wordt aangeboden in een aantal van de Ardanza rondreizen in Andalusië:

 

TIP: Op mijn instagram zie je nog veel meer mooie plaatjes van Vejer en omgeving. En, wanneer je langskomt neem ik je mee op een persoonlijke rondleiding!

Vejer de la Frontera

 

 

 

geef een reactie

* verplichte velden