Vejer de la Frontera, het lievelingetje van Zuid Spanje

Ons dorp, het witte vestingstadje Vejer ligt spectaculair op een groene heuvel van 220 meter op 10 minuten van de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz.
Het is een plaatje. Ik neem je mee op ontdekkingstocht!

Lang geleden, toen ik nog in Utrecht woonde en we nog maar net waren begonnen rondreizen door Andalusië te organiseren vroeg iemand me of ik ‘Béégèr de la Frontera’, in het zuiden van Andalusië kende. Want dáár was het zó verschrikkelijk prachtig! Nee, eerlijk gezegd, het zei me niks. Nu, 20 jaar later woon ik al 9 jaar in het hartje van het oude dorp, en is Vejer mijn thuis geworden. Ik ga hier nooit meer vandaan…

Ga je mee naar Vejer de la Frontera? 

Ardanza Reizen heeft in Vejer en omgeving fijne appartementen, grote en kleinere huizen met zwembad en een aantal leuke kleine hotels en B&B’s. Maar je kunt ook kiezen om in een huis aan zee te verblijven, op 10 minuten rijden. Boek bijvoorbeeld dit arrangement van twee weken langs alle hoogtepunten van Andalusië, inclusief Vejer! Of kom een weekje vaan Cádiz en de Costa de la Luz!  Tiptop geregeld, ook fijn met een groepje of voor een familiefeest!

Uitstapje naar de mooiste havenstad van Europa: Cádiz

Wanneer je in Vejer logeert is een dagje naar ‘de grote stad’ Cádiz natuurlijk een must! Lees hier tips voor een perfecte dag in Cádiz met haar prachtige historische centrum en ontdek hoe je een gratis ebook met een stadswandeling door Cádiz ontvangt!

Een wandeling door Vejer, ‘la niña mimada del sur’

Vejer de la Frontera is een plaatje. Dit witte vestingstadje op 10 minuten van de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz ligt spectaculair op een groene heuvel van 220 meter hoog. Met haar rug naar zee en uitkijkend over de bergen van de Alcornocales en de glooiende velden van la Janda, waar in het voorjaar miljoenen zonnebloemen bloeien.

“La niña mimada del sur” – het lievelingetje van het zuiden –  wordt Vejer ook wel genoemd. Met haar smetteloos witte huizen en daar bovenuit in zandkleur de kerktoren, het kasteel en de Arabische stadsmuren. Hier lijkt het of de tijd heeft stil gestaan en je zó in een sprookje stapt! 

 

Vejer en de schatten in de omgeving

Vejer is een prachtig intact monumentaal stadje. Met smalle, steile straatjes en steegjes, paleishuizen, een stoer kasteel en mooie pleintjes. De palmen, sinaasappelboompjes en de kleurrijke patio’s vormen een mooi contrast met het wit. Over de Arabische stadsmuren kun je kijken tot aan het oudste stadje van Europa: Medina Sidonia en bij de oude windmolens zie je gieren en parapenters zweven boven de moerassen en heuvels van La Janda.

Aan de voet van Vejer vind je in het gehuchtje Santa Lucía de oudste en meest kleurrijke kroeg van Cádiz met stierenkoppen aan de muur; Venta el Toro. Maar er zijn hier ook watervallen en een Romeins aquaduct. Vejer heeft haar eigen hagelwitte zandstranden, op 10 kilometer, El Palmar de Vejer, surfers paradijs!

 

 Het Romeinse Besaro, Moorse Bashir, een onneembare vesting

In Vejer Frontera zijn al sporen van bewoning gevonden vanaf 800 v Chr, maar dit gebied is al veel langer bewoond, er zijn in de omgeving grot-tekeningen gevonden uit de neolithische tijd (6500–3000 voor Chr.) Vejer, Besaro genoemd in de Romeinse tijd, Bashir door de Moren, is door haar hoge ligging al meer dan tweeduizend jaar een strategische plek. De dikke vestingmuren hielden belagers door eeuwen heen tegen.

In de middeleeuwen kon je Vejer vanaf de zee nog per boot over de Rio Barbate bereiken. Barca de Vejer, aan de voet, was de haven en overslag plaats. Vanaf het strand liep je langs de rivier in een paar uur naar Vejer. Nu is de rivier grotendeels opgedroogd. Vanaf het jaar 711 was Vejer ruim vijf en een halve eeuw in de handen van de Moren. Overblijfselen van deze rijke cultuur zie je nog steeds, zoals in de hoefijzervormige poort van het kasteel, het hoogst gelegen punt van Vejer, de stadsmuren en het stratenplan.

 

Monumentaal Vejer, met zicht op Afrika

De oude stad is omgeven door restanten van de Arabische muur en heeft 4 stadspoorten: de Arco de La Segur, Arco de Sancho IV, Arco de la Villa en Arco de la Puerta Cerrada. Er zijn nog drie uitkijktorens: Die van de Mayorazgo – waar je op kunt klimmen voor een mooi uitzicht over het dorp en bij helder weer tot aan Afrika! (Tip!), die van San Juan en de Corredera. Vejer is volgens de overlevering nog nooit in handen gevallen van vijandelijke indringers.

Plaza de los Pescaitos, het mooiste plein van Vejer

Binnen de Arabische stadsmuren staat de Iglesia del Divino Salvador, de kerk met een fraai houten altaar, het kasteel uit de 10e eeuw met nog de originele Moorse hoefijzervormige toegangspoort, het Convento de las Monjas Concepcionistas, het Palacio de Marquis de Tamarón (Casa de Cultura) en de Casa del Mayorazgo. De Casa del Mayorazgo is een barok herenhuis uit de achttiende eeuw, met een toren die diende om het dorp te waarschuwen tegen piraten en andere vijanden. 

Op de Plaza España werden in de 16e en 17e eeuw de stierengevechten gehouden. In 1957 is er de mooie kikkerfontein met handgeschilderde, Sevilliaanse tegels gebouwd en sinds die tijd wordt het in de volksmond Plaza de los Pescaitos genoemd.

Feria’s en  fiestas aan de Costa de la Luz

In de zomermaanden en tijdens de talrijke feesten is het een gezellige tot zeer uitbundige drukte in dit stadje maar daarbuiten is het leven er gemoedelijk en heerlijk traag. Het leven vindt op straat plaats, de pleintjes worden bevolkt door eindeloos keuvelende bewoners en jong en oud begroet elkaar hier op straat.

De nacht van 10.000 kaarsjes,  Semana Santa, La Velada en een Jazzfestival

De belangrijkste weken van het jaar zijn de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, met de processies door de smalle straatjes en de ‘Velada’ in augustus een feest wat twee weken duurt. Zie de foto hieronder van Nuestra Señora de la Oliva, de beschermheilige van Vejer vanuit ons huis aan de Plazuela.

Vejer heeft sinds een paar jaar een klein, maar uitstekend Jazzfestival,; JazzVejer, en op de ‘Noche de la Velas” wordt het oude dorp door duizenden kaarsjes verlicht, een sprookjesachtig geheel! Zie via deze link een impressie van de Semana Santa in Vejer vanaf ons balkon!

 

 

Een wandeling door Vejer!

Je kunt helemaal buitenom het oude centrum heenlopen over de Paseo de las Cobijadas, met steeds om elke bocht een ander uitzicht. Het grootste gedeelte van het oude centrum is autovrij en je kunt hier uren ronddwalen. Beeldige steegjes zijn de Callejon Oscuro, Arco de las Monjas, de Judería. Vanaf Calle Tripería en Arrieros heb je een prachtig zicht op het oude dorp. (Dit is de eerste foto van dit blog). Aan de rand van Vejer vind je een aantal windmolens die zó uit Cervantes ‘Don Quijote’ lijken te komen.

Tommie, mijn harig vriendje en ik hebben ons de afgelopen jaren ernstig verdiept in de geheime steegjes van ons mooie dorp en samen een prachtige wandelroute bedacht waarin je de beste indruk, de leukste tips en de mooiste uitkijkjes krijgt! Het is wandeling 14 in ons ebook.

Wandelen in Cádiz

Anne in de videoclip ‘Happy from Vejer’ 

Een aantal jaren geleden hebben we met een heleboel mensen uit het dorp samen een clip opgenomen op “Happy’ van Pharell Williams, dát was leuk! Ondergetekende is te zien op 2:26 minuut in een groen pak en een hoedje op! 

 

Vejer is een mekka voor foodies

Waar te eten?

Vejer is tot in de wijde omgeving befaamd om haar grote hoeveelheid uitstekende restaurants die het hele jaar door open zijn en waar je van de uitstekende lokale producten kunt genieten. In mijn wandelgids Wandelen in Cádiz vind je een geweldige wandelroute door Vejer die je langs alle hoogtepunten brengt maar waar je ook veel tips krijgt voor de beste en leukste restaurants in en rondom Vejer! 

Vegetarische tapas die je op elk menu terug kunt vinden

Hier in Cádiz wordt graag en veel vlees en vis gegeten. Deze streek is vermaard om haar Atún Rojo de Almadraba en de ‘Pescaítos Fritos’ – een puntzak gefrituurde vis die je op elke straathoek bij een ‘Freídura’ kunt kopen.  En iedereen kent de beroemde ‘Jamon Iberico de bellota’, de beroemde ham van het zwarte varkentje wat alleen maar eikels eet.
(Maar ook de rest van het varken wordt niet versmaad. De eerste keer dat ik bij onze dorpslager hele varkenspoten en varkensoren in de vitrine zag liggen moest ik even slikken).

Maar wanneer je zo als ik, graag minder vlees wilt eten, dat kan in Spanje heel goed! Kijk hier voor mijn favoriete Spaans vegetarische tapas die je bijna op elk menu kunt vinden.

 

 

11 reacties

 • Ondertussen in Vejer - TWO TO GO zegt:

  […] was ik in februari 2018 een maand vrij en had ik een artikel gelezen over Vejer de la Frontera aan de Costa de la Luz. Die streek kenden we nog niet. Dus een appartement geboekt en tevens 2 […]

 • Isolde zegt:

  Hai!

  Met veeeel plezier je tekst gelezen! Ik ben op weg naar ‘jouw’ prachtige dorp met een groepsrondreis van Tui.
  Ben benieuwd!!!

  Vriendelijke groet!
  Isolde

 • beheerder zegt:

  En, hoe was je bezoek aan ons prachtige Vejer? ben heel benieuwd wat je er van vond! NB: mocht je kleinschalige maatwerkreizen door Spanje of Portugal zoeken dan helpen wij van Ardanza je graag verder! Zonnige groet uit Cádiz!

 • Christiana Lorenz zegt:

  Hallo, wat een uitnodigende beschrijving en plaatjes. Ik was gaan schilderen in Caños de Meca, ben een vogelliefhebster, afficionada v moois en oud, dus de regio v Vejer de la Frontera,p Alcaĺà de los Gazules trekt me aan om er langer te verblijven. Ik zie kleine appartementen/ studios te huur voor langere perioden,zeer voordelige prijzen gedurende 8 maanden, behalve de zomermaanden. Dat zou prima zijn. Ik woon nu in Brugge. Hoe ga ik te werk alsj om dit te realiseren? Suggesties? Veel verder geluk. Ik ben er terug in februari 2023. Gtjes C. Lorenz

 • beheerder zegt:

  Hallo Christiana, Wat leuk dat je hier in de buurt was afgelopen periode! Ja, het is hier een ontzettend fijne locatie om langer te zijn! Vandaag, 6 november is het nog steeds zonnig en heerlijk warm. Om je vraag te beantwoorden: Natuurlijk helpen we je graag om een plekje te vinden voor langere tijd. Het beste kun je dan een mail sturen naar info@ardanza.nl. Alvast dank! Fijne zondag – Anne

 • Rens van Dinter zegt:

  Hoi
  Zijn nu in verjer hotel Jardin del Califa.
  Echt mooi hotel. Zijn hier 21/2 dag wat moeten we echt doen en zien verjer. Vanmorgen waren we aan de kust Zahora ook erg mooi.
  Wat een mooi stadje
  Gr Rens van Dinter

 • beheerder zegt:

  Hoi Rens! Ja wat mooi is ons Vejer he?! In mijn wandelgids ‘Wandelen in Cádiz‘ (ebook) vind je een schitterende rondwandeling door Vejer, met heel veel info en tips wat te doen en waar te eten!

 • Cok de Mooij zegt:

  Over 11/2 week gaan wij naar Cadiz stad. Kan ik met openbaar vervoer naar jou mooie dorp komen?

 • beheerder zegt:

  Hola Cok, wat heerlijk dat je naar Cádiz gaat! En ja, je kunt zeker met het OV naar Vejer, met de bus is het ongeveer 1,5 uur. Je kunt in de ochtend om 09:00 en 11:00 heen en om 16:05 of 19:20 terug, met de maatschappij TG Comez, google maar even. PS: In mij wandelgids (Ebook) ‘Wandelen in Cádiz’ Wandelen in Cádiz staat een superleuke stadswandeling in Cádiz met meer tips voor excursies en restaurants en korting op mijn favoriete plekjes om te logeren! Veel plezier!

 • Tine zegt:

  Hoi

  Een vraagje, wij zouden graag met de camper verblijven in Vejer. Heb jij aanraders?

  Bedankt!
  Groetjes
  Tine

 • beheerder zegt:

  Hola Tine! Boven in het dorp zijn niet echt camperplaatsen. Je ziet ze wel eens staan op de grote parkeerplaats bij de Oficina de Turismo bij de ingang van het dorp maar er zijn daar verder geen voorzieningen. Beter rijd je naar de kust, Op El Palmar is een grote camperplaats aan zee en bij Zahora zijn ook een paar campings.

geef een reactie

* verplichte velden