Vejer de la Frontera

Ons dorp: Liefde op het eerste gezicht

Heel lang geleden, toen ik nog in Utrecht woonde en we nog maar net met Ardanza Reizen waren begonnen hoorde ik iemand praten over Beegèr de la Frontera, in het uiterste zuiden van Andalusië. Of ik dat kende want daar was het zó mooi! Nee, eerlijk gezegd, het zei me niks. Nu, 20 jaar later woon ik al 6 jaar in het hartje van het oude dorp, en is Vejer mijn thuis geworden. Ik ga hier nooit meer vandaan…

Vejer de la Frontera, ‘La niña mimada del sur’

Vejer de la Frontera is een plaatje. Dit witte vestingstadje op 10 minuten van de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz ligt spectaculair op een hoge, groene heuvel van 220 meter. Met haar rug naar zee en uitkijkend over de bergen van de Alcornocales en de glooiende velden van la Janda, waar in het voorjaar miljoenen zonnebloemen bloeien. “La niña mimada del sur” – het lievelingetje van het zuiden –  wordt Vejer ook wel genoemd. Met haar smetteloos witte huizen en daar bovenuit in zandkleur de kerktoren, het kasteel en de Arabische stadsmuren.

Vejer is een prachtig intact monumentaal stadje waar tradities hoog gehouden worden. Met smalle, steile straatjes en steegjes, paleishuizen, een stoer kasteel en mooie pleintjes. De palmen, sinaasappelboompjes en de kleurrijke patio’s vormen een mooi contrast met het wit. Over de stadsmuur kun je kijken tot aan Medina Sidonia iets verder het binnenland in en bij de oude windmolens zie je gieren en parapenters zweven boven de moerassen en heuvels van La Janda. Aan de voet van Vejer vind je in Santa Lucia de oudste en meest kleurrijke kroeg van de streek met stieren-koppen aan de muur; Venta el Toro. Maar er zijn hier ook watervallen en een Romeins aquaduct. Vejer heeft haar eigen strand, op 10 kilometer, El Palmar de Vejer.

‘Pueblo más Bonitos de España’

Vejer behoort tot de ‘Pueblos más Bonitos de España’, samen met nog een stuk of 50 andere. Je snapt dat goed als je er eenmaal een paar uur, of beter nog, een paar dagen hebt rondgedwaald. Liefde op het eerste gezicht, gegarandeerd. 

 

Feria’s en  fiestas aan de Costa de la Luz

In de zomermaanden en tijdens de talrijke feesten is het een gezellige tot zeer uitbundige drukte in dit stadje maar daarbuiten is het leven er gemoedelijk en heerlijk traag. Het leven vindt op straat plaats, de pleintjes worden bevolkt door eindeloos keuvelende bewoners en jong en oud begroet elkaar hier op straat.

Anne in de Videoclip ‘Happy from Vejer’

Een paar jaar geleden hebben we met een heleboel mensen samen een clip opgenomen op “Happy’ van Pharell Williams, ondergetekende is te zien op 2:26 minuut in een groen pak en een hoedje op! 

10.000 kaarsjes,  Semana Santa, De Velada en JazzVejer

De belangrijkste weken van het jaar zijn de Semana Santa, de heilige week voor Pasen, met de processies door de smalle straatjes en de ‘Velada’ in augustus een feest wat twee weken duurt. Zie de foto hieronder van Nuestra Señora de la Oliva, de beschermheilige van Vejer vanuit ons huis aan de Plazuela. Vejer heeft sinds een paar jaar een klein, maar uitstekend Jazzfestival,; JazzVejer, en op de ‘Noche de la Velas” wordt het oude dorp door duizenden kaarsjes verlicht, een sprookjesachtig geheel! Zie via deze link een korte impressie vanaf ons dakterras van de Semana Santa.

Vejer, Foodmekka in Cádiz!

Vejer is tot in de wijde omgeving befaamd om haar grote hoeveelheid uitstekende restaurants die het hele jaar door open zijn en waar je van de uitstekende lokale producten kunt genieten, de beste Spaanse en gaditaanse keuken vind je bij Casa Varo,  In Taberna de Juderia eet ik zelf heel graag, men serveert zalige vegetarische gerechten en je hebt er een fantastisch uitzicht over het dorp. Aan de Corredera moet je beslist minimaal even binnenkijken bij Las Delicias. Op de Plaza España zijn daarnaast ook een aantal prima restaurants, Trafalgar, Garimba Sur, El Jardin del Califa.Buiten Vejer is Restaurante Patria met stip mijn lievelingsrestaurant. Gerund door de sympathieke Denen Thomas en Åse Donsø.  Prachtig gelegen met fijn terras en geweldig uitzicht op de kust. 

Tonijn van de Almadraba

Vejer heeft twee grotere supermarkten die de hele dag open zijn, een Dia en een Supersol maar veel leuker (en lekkerder!) is het om je inkopen te doen bij een van de ontelbare kleine slagertjes, visboeren, bakkerijtjes, groentezaakjes en mini-supermarktjes. Deze sluiten tijdens de siësta. Op de kleine overdekte foodmarkt aan de Plaza San Fransisco kun je tot 14:00 terecht voor vis, kip en groente en fruit.  Zorg dat je hier in het seizoen, april – juni –  een moot verse tonijn van de Almadraba te pakken krijgt!

Besaro, Bashir, Vejer, een onneembare vestiging

In Vejer Frontera zijn al sporen van bewoning gevonden vanaf 800 v Chr, maar dit gebied is al veel langer bewoond, er zijn in de omgeving grot-tekeningen gevonden uit de neolithische tijd (6500–3000 voor Chr.)

Vejer, Besaro genoemd in de Romeinse tijd, Bashir door de Moren, is door haar hoge ligging al meer dan tweeduizend jaar een strategische plek. De dikke vestingmuren hielden belagers door eeuwen heen tegen. In de middeleeuwen kon je Vejer vanaf de zee nog per boot over de Rio Barbate bereiken. Barca de Vejer, aan de voet, was de haven en overslag plaats. Vanaf de zee liep je langs de rivier in een paar uur naar Vejer. Nu is de rivier grotendeels opgedroogd. Vanaf het jaar 711 was Vejer ruim vijf en een halve eeuw in de handen van de Moren. Overblijfselen van deze rijke cultuur zie je nog steeds, zoals in de hoefijzervormige poort van het kasteel, het hoogst gelegen punt van Vejer, de stadsmuren en het stratenplan.

Uitzicht tot aan Afrika!

De oude stad is omgeven door restanten van de Arabische muur en heeft 4 stadspoorten: de Arco de La Segur, Arco de Sancho IV, Arco de la Villa en Arco de la Puerta Cerrada. Er zijn nog drie uitkijktorens: Die van de Mayorazgo – waar je op kunt klimmen voor een mooi uitzicht over het dorp en bij helder weer tot aan Afrika! (Tip!), die van San Juan en de Corredera. Vejer is volgens de overlevering nog nooit in handen gevallen van vijandelijke indringers.

Het mooiste plein van Vejer

Binnen de Arabische stadsmuren staat de Iglesia del Divino Salvador, de kerk met een fraai houten altaar, het kasteel uit de 10e eeuw met nog de originele Moorse hoefijzervormige toegangspoort, het Convento de las Monjas Concepcionistas, het Palacio de Marquis de Tamarón (Casa de Cultura) en de Casa del Mayorazgo. De Casa del Mayorazgo is een barok herenhuis uit de achttiende eeuw, met een toren die diende om het dorp te waarschuwen tegen piraten en andere vijanden. Op de Plaza España werden in de 16e en 17e eeuw de stierengevechten gehouden. In 1957 is er de mooie kikkerfontein met handgeschilderde, Sevilliaanse tegels gebouwd en sinds die tijd wordt het in de volksmond Plaza de los Pescaitos genoemd.

 

Ook naar Vejer de la Frontera? Wij brengen je er!

Ardanza heeft in Vejer fijne appartementen, grote en kleinere huizen met zwembad en een aantal leuke kleine hotels en B&B’s. Maar je kunt ook kiezen om in een huis aan zee te verblijven, op 10 minuten rijden. Een verblijf in en rond Vejer wordt aangeboden in een aantal van de Ardanza rondreizen in Andalusië:

 

NB: De foto van het steegje met de belomen en het zicht op de vele huizen & daken zijn van Marjolein Boom.

 

 

2 reacties

geef een reactie

* verplichte velden