Huevos a la Flamenca recept

Eieren “a la flamenca” – Sevilliaanse Tapa klassieker!

Eieren “a la flamenca”, de meest veelzijdige en tongstrelende klassieker van Andalusië, zou eigenlijk de daghap moeten zijn in elke bar in Spanje. Een onweerstaanbaar gerecht, deze combinatie van groente, tomatensaus, een klein stukje chorizo (of vegetarische vervanger) en in het midden een goudgele kern van nét gestold ei om je brood in te soppen, zalig! Hieronder vind je het recept van deze eenvoudige en humeur verbeterende schotel.

Huevos a la flamenca is verwant aan ‘huevos rancheros’ en de Israëlische shakshuka. Je kunt het eten als lunchgerecht of licht diner, maar voldoet ook uitstekend als ontbijt na een stevige bos- of strandwandeling of andere eetlust-opwekkende activiteit ! Je kunt de groenten prima een dag van te voren bereiden en de eieren er op de dag zelf in breken.

Oogappel van het Sevilliaanse tapas menu – het recept

Deze sterren-tapa van de Sevilliaanse ’tabernas’ kun je eenvoudig thuis maken. Er zijn talloze varianten op dit gerecht dus je kunt hem aanpassen aan de voorraad in je koelkast. De klassieke, eenvoudige versie is met paprika, een uitje, aardappels en doperwtjes, maar heel fijn is ook met sperziebonen, asperges, tuinbonen, artisjokken of courgettes! Heb je een sneue aubergine in de koelkast? Hak ‘m fijn en voeg het toe aan de roerbak!. Had je nog wat broccoli over van gister en weet je niet wat je ermee moet doen? Dito.

NB: Op de foto boven zie je het pleintje in Sevilla waaraan je logeert in onze 15 daagse Rondreis Andalusië!

De basis van deze tapa, verse tomatensaus of uit een potje

Dit tapa recept kan worden gemaakt met gepureerde tomaat uit een potje of blik (kan goed), of tomaatstukjes uit blik (vind ik zelf lekkerder).  Maar je kunt natuurlijk zelf een basis saus van verse, rijpe tomaten maken. *Hiervoor pel je een kilo tomaten, haalt de pitjes eruit en snijd ze in stukjes. Fruit een uitje en wat knoflook en smoor dan de tomaten zeker een uurtje of anderhalf, in het begin goed roeren. Voeg wat zout, peper en een beetje suiker toe. Pureer de saus en gebruik er 500 ml. van voor dit gerecht.

Verwarmende groente&eieren tapa: ieder zijn eigen pannetje of samen in één?

Je voegt de eieren op het laatst toe, deze worden zacht gekookt in de oven. Je moet hierbij goed opletten dat je het pannetje of schaaltje uit de oven haalt zodra het eiwit wit wordt, maar de dooier nog zacht is. Dit gaat het gemakkelijkste waneer je individuele pannetjes maakt. Maar wat ook gedaan wordt is het gerecht in een diepe koekenpan maken en de eieren te laten stollen met de deksel op de pan.

Ingrediënten klassieke Huevos a la flamenca uit Sevilla (4 p)

  • 4 scharreleieren
  • 200 gr. Doperwten, vers of diepvries, gekookt
  • 2 rode paprika’s, in reepjes gesneden
  • 200 gr. Aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 gr. Chorizo – in plakjes (of een plantaardige variant ervan)
  • 500 gr. Tomatenblokjes uit pot of blik of zelfgemaakte tomatensaus* (zie boven)
  • zoete & pikante paprikapoeder
  • Extra vierge olijfolie
  • Zout

Ter garnering optioneel: groene asperges

Benodigdheden: 4 ovenschaaltjes of diepe koekenpan met bijpassende deksel.

Bereiding  ‘Huevos a la Flamenca’ tapa: met of zonder vlees

Kook de diepvries – of verse erwtjes en aardappel in blokjes ‘al dente’. Verwarm wat olie in een pan met dikke bodem en bak de plakjes chorizo – of vegetarische vervanger, aan. Haal ze uit de pan en bak de gesnipperde ui en knoflook tot ze glazig zijn, bak de paprikareepjes ook 5 minuren mee. Voeg de zoete & pikante paprikapoeder en zout naar smaak toe. Doe de tomatenblokjes of de tomatensaus erbij en laat 10 minuten koken.

Nu gaan de aardappelen en de doperwten erbij. Samen nog 5 minuutjes sudderen, af en toe roeren. Verdeel de saus over 4 ovenschaaltjes en maak een kuiltje waarin je de eieren breekt. Leg de chorizo ernaast en zet de schaaltjes circa 5 minuten in voorverwarmde oven (180°C) tot het ei gestold is. Of, mocht je kiezen of alles in één pan te doen, neem dan een diepe koekenpan en laat de eieren stollen met de deksel op de pan.

Heel mooi ziet het er ui als je het gerecht garneert met (beetgare) groene asperges. Eet er lekker vers landbrood of stokbrood bij.

Nóg Spaanser wordt het met een glas Oloroso, de nootachtige sherry.

¡Buen provecho!

Tip! Alle vegetarische Spaanse tapa’s op een rijtje!

Kijk hier voor een overzicht van vegetarische tapas die je bijna op elke menukaart in Spanje aantreft.

 

 

geef een reactie

* verplichte velden