Historische Tabernas van Madrid

Er is iets met Madrid. Het is een magische doos van Pandora. Elke keer als ik er terugkom ontdek ik wat anders. En ik ben nog lang niet uitgekeken! Die enorme stad is mij te groot om in te wonen maar het is heerlijk om je af en toe onder te dompelen in haar energie! Ik vind het een verrassend vriendelijke stad.

Madrid om haar (levens) kunst 

Natuurlijk ga je naar Madrid om te genieten van de kunstcollecties en bijzondere tentoonstellingen in het Prado, het Thyssen-Bornemisza of het Reina Sofia, om meteen maar de grote namen te noemen en bijvoorbeeld het prachtige Sorolla museum, mijn nieuwste liefde! Maar daarnaast, wat Madrid heerlijk maakt zijn die contrasten, het ene moment loop je nog door een streng museum, een half uur later ben je in een volkswijk waar je op de stoep bij de bakker wat lekkers eet of in een oude Taberna ‘una caña’ – een pilsje drinkt terwijl er iemand op een gitaar zit te tokkelen.

Maar natuurlijk ook voor het lekkere eten!

Er is geen stad in Spanje met zoveel mooie oude Taberna’s. Ik ben er gek op: met hun kleurrijke azulejos, grote spiegels, de bruine houten bar met hammen erboven. De chaos, de servetjes op de grond. De luidruchtige Spanjaarden die met hun hele lijf communiceren en elkaar vriendelijke verwensingen toeroepen.

Hieronder geef ik je tips voor 7 historische taberna’s elk met hun eigen, verrukkelijke tapa-specialiteit.  Op het kaartje onderaan zie je waar ze liggen!

Oude kroegen & Top tapas van Madrid

1. Taberna Real

Deze statige taverne is gevestigd in een monumentaal pand aan het Plaza de Isabel II, vlak bij het Teatro Real. Deze locatie was al bekend in de 16 eeuw toen hier gerechten werden bereid in opdracht van het koninklijk paleis. Nu ga je hier naar toe voor een glaasje van hun huisspecialiteit: de zoete vermout van de tap en de onovertroffen jamón Ibérico de bellota. De Madrilenen eten er traditioneel huisgemaakte chips, olijven en geroosterde Marcona amandelen* bij. Plaza Isabel II. www.tabernareal.com

*Over Marcona-amandelen Er komen alleen in Spanje al honderden variëteiten van de amandel voor, en de Marcona amandel is een van de meest geliefde ervan. Deze amandel wordt ook wel de “Queen Almond” genoemd. Ze is zoet en boterig van smaak, heeft een ronde vorm en mooie witte kleur. De Marcona amandel groeit exclusief in Spanje, vooral langs de Mediterraanse kust. Wordt vooral ook gebruikt voor het maken van nougat, de geliefde ‘turrón’. Als tapa worden ze gefrituurd in olie, een beetje zout erop, heerlijk!

Weetje: De Taberna Real & het Palacio Real van Madrid

De Taberna Real ligt in de buurt van het enorme ‘Palacio Real’ en de opmerkelijk jeugdig ogende Kathedraal (dat klopt ook want de bouw van de eerste en enige Kathedraal in Madrid werd ‘pas’ in 1883 gestart en is in 1999 afgerond). De bouwstijl sluit aan bij het naastgelegen paleis. Het Palacio Real, het koninklijk paleis, is het grootste Koninklijke Paleis ter wereld met maar liefst 3.418 kamers (!). De tuin, Campo del Moro, is een fraai voorbeeld van Engelse landschapsarchitectuur. Vanuit hier heb je ook een mooi uitzicht over het jachtgebied van de Koning, het lager gelegen Casa del Campo. 

2. Mesón del Champiñon

Als je in deze bar naar binnenloopt dan zie je meteen de bladen al hoog opgestapeld op de bar staan. Champignons, champignons en nog meer champignons! Gevuld met chorizo, peterselie, wat zout, voor je ogen gegrild, en dan wat citroensap erover, verrukkelijk! Een andere specialiteit hier is mijn ‘all-time’ favoriete ‘Pimientos de Padrón’ – gefrituurde groene pepertjes waar heel af en toe een gemeen scherpe tussen kan zitten. Er wordt sangria bij geserveerd, ook lekker, maar ik drink er een ‘finootje’, een glaasje sherry, bij. Dit is een locatie die bekend is bij toeristen maar ook de locals weten het te vinden en de bediening is op z’n Spaans vriendelijk (dus niks geen overdreven beleefd gedoe). ’s Avonds komt iemand Spaanse hits spelen op z’n keyboard en de sfeer is heel gemoedelijk.

Gewoon lekker over je heen laten komen en vooral zalig veel champignons naar binnen wippen… Er is een truukje hoe je dat kan doen met alleen een houten prikkertje, kijk maar of je dat lukt zonder te knoeien! – Cava de San Miguel 17.  https://mesondelchampinon.com/en

3. La Casa del Abuelo

In deze hele buurt is het ’s avonds een en al gezelligheid qua tapasbarretjes en zie je veel fraaie gevels, zoals aan de overkant van deze locatie maar we gingen toch hier zitten, buiten, aan een soort toonbank bij het raam en ik at hier de huisspecialiteit: ‘Gambas en Ajillo’ Opgediend in kleine, loeihete schaaltjes, zó van het vuur. Knapperige, kleine gambas met een smak knoflook, ñamñam! We dronken er een witte wijn bij, een uitstekende Verdejo, maar er worden ook mooie rode wijnen geschonken, zoals de Toro, van de eigen bodega van het huis. La Casa del Abuelo heeft ook vegetarische tapas zoals Espárragos trigueros a la Plancha (gegrilde asperges in een krokant jasje), Pimientos de Padrón, Salmorejo Cordobés (maar vraag dan wel of ze de blokjes ham weglaten – ‘sin jamón’) en Tomate aliñado al Ajillo (Tomatensalade met knoflook).

Hoewel je hier zeker andere toeristen zult tegenkomen vond ik het een prettige plek en de bediening heel joviaal. De bezwete kok somde desgevraagd een lijst op van het allerbeste uit zijn keuken! Calle Toledo 11.http://lacasadelabuelo.es

Meer tips voor Vegetarische tapas die je overal in Spanje op het menu vindt:  lees ze hier 

4. Bodega de la Ardosa

Bodega de la Ardosa is 127 jaar oud, en zo ziet het er ook uit: De muren zijn bedekt met oude flessen en antieke snuisterijen, de bar wordt bekroond door gegraveerde bierkranen en tussen de smeedijzeren zuilen staan de wijnvaten die tot tafels zijn omgebouwd. In het seizoen mag je hier de artisjokken niet missen, ze worden gekonfijt in fruitige Spaanse olijfolie tot ze bijna smeerbaar zijn, en daarna krokant gebakken op een gloeiend hete bakplaat.

De gepaneerde ortiguillas – verse zeeanemonen, de in sherry gestoofde runderwangen en de smeuïge ‘Tortilla Española’ zijn al even onweerstaanbaar. Als de grote eetzaal vol is, kijk dan eens verder rechts van de bar: Er is een achterkamer waar soms nog ruimte is.Calle Colón 13. https://grupoardosa.es/la-ardosa/

Tortilla Española’ zelf maken? Kijk hier voor het allerlekkerste recept voor Spaanse aardappelomelet!

5. Casa Amadeo Los Caracoles

“Wie wil er nog slakken! De lekkerste slakken van Madrid!” roept Amadeo Lázaro, de 89-jarige eigenaar van Casa Amadeo. Hij verkoopt zijn beroemde knoflookslakken aan het volk sinds 1942, wat hem de oudste ‘tabernero’ in Madrid maakt. Deze bar op Plaza de Cascorro loopt vol op zondag, wanneer de nabijgelegen Rastro, vlooienmarkt in volle gang is. Zelfs de delicaatse eter zou Amadeo’s beroemde caracoles moeten proberen – dit is het rituele gerecht waarmee je een bezoek aan de Rastro afsluit.

Andere hoogtepunten zijn de ‘Old School’ tapas zoals ‘gambas en gabardina’ – (gefrituurde garnalen, letterlijk: ‘garnalen in regenjas’ ) – gestoofde varkenspootjes en rivierkreeft. – Plaza de Cascorro 18. www.caracolesdeamadeo.com

6. Casa González

Wanneer je in de Barrio de las Letras deze voormalige kaaswinkel binnenstapt raad ik je aan om even de tijd te nemen, een paar fijne kaasje en een fles wijn uit te zoeken om er ter plekke aan een marmeren tafeltje bij het raam van te genieten. Casa González, opgericht in 1931, is een mix van gourmetwinkel en tapasrestaurant waar je urenlang zou kunnen zitten knabbelen en nippen.

Terwijl de chiquere vinoteca’s in de buurt vol zitten met mensen die graag kijken en gezien willen worden, trekt Casa González een nuchter publiek dat hier voor het lekkere eten en een gezellig verpozen van de tijd komt. Dit is ook dé plek om wat heerlijke gastronomische souvenirs te kopen om mee naar huis te nemen. Laten bezorgen kan ook. – Calle León 12. www.casagonzalez.es

7. Taberna de Antonio

Sánchez Antonio Sánchez, de oudste taberna in Madrid (est. 1787), is in wezen een levend museum. De muren zijn bedekt met kleurrijke Azulejos en oude wijnflessen met verkleurde etiketten die op de schuine oude planken wankelen. Een 19de-eeuwse houten bar staat vol met olijven, plakjes ham en in stukken gehakte chorizo. Aan de muren hangen portretten van stierenvechters, geschilderd door een lang vergeten kunstenaar, vergeelde krantenknipsels, en met de hand gekalligrafeerde borden met de tekst “Tripas, cazón, calamares, rosquillas, tortillas, pan frito”. (Pens, Hondshaai, Inktvis, Donuts, Omeletten, Gebakken Brood”). Calle Mesón de Paredes 13. www.tabernaantoniosanchez.com

Op de foto hieronder sta ik zelf, nog met bruine haren – mijn pre-corona coupe! 😉

 

Kaart van Madrid met de diverse locaties:

Ook naar Madrid? Ardanza brengt je er tijdens de Rondreis Midden Spanje en de Stedentrip Madrid & Segovia

Tekst: Anne Middelkamp

 

geef een reactie

* verplichte velden