De ‘Campanas’ op oudejaarsavond op TV vanuit ons dorp!

Het aftellen van de klok live op TV vanuit ons dorp, Vejer de la Frontera!

In ons dorp, Vejer, hangt vandaag, 30 december 2021, een opgewonden sfeer. Iedereen is in gespannen afwachting van morgen, oudejaarsavond. Want dan is er hier, op het prachtige Plaza de España, een live verslag op tv (Telecinco) van die ‘Campanas’ – het aftellen van de klok en het eten van de twaalf druiven! Wat een eer voor ons dorp! Ik zal verslag doen – kijk op onze Facebookpagina of Instagram!

Hoe viert men Oudejaarsavond – ‘Nochevieja’ in Spanje?

In Spanje wordt er met oudjaar – Noche Vieja – eerst met de hele familie uitgebreid gedineerd. En om middernacht worden er druiven gegeten… En veel later ga je eventueel nog de straat op elkaar ‘Feliz Año!’ wensen en elkaar ontmoeten in je stamkroeg.

Knallen of niet knallen

Particulier (sier) vuurwerk, daar doen ze niet echt aan in Spanje, zeker niet in vergelijking met Nederland. In Spanje wordt vuurwerk voornamelijk centraal afgestoken om middernacht, op het grote plein. Er er hier in ons dorp wel (veel) jongetjes met (veel) onschuldige, maar irritante knal-erwtjes, waar hondje Tommie, heel nerveus van wordt.
Maar daar blijft het dan wel bij, qua overlast de dagen voor oudjaar.

Vuurwerk is ook niet gemakkelijk te krijgen hier. Ik weet nog goed dat mijn dochter, die van kinds af aan al gek is op rotjes, zich in Catalonië op 6 jarige leeftijd, al immens populair bij haar vriendjes maakte met de uit Nederland meegesmokkelde knallers.

 

Twaalf druiven om middernacht – Las Uvas de Suerte

Het allergrootste vuurwerk en het allergrootste feest is natuurlijk in de hoofdstad van Spanje, Madrid. Waar de ogen van het hele land gericht zijn op de grote klok van het oude postkantoor op de Puerta del Sol die de laatste seconden van het jaar wegtikt. En waar dan om klokslag twaalf bij elke slag een witte druif wordt gegeten. Twaalf druiven. Een voor geluk in elke maand van het nieuwe jaar. (Je hebt dan 37 seconden om die twaalf druiven door te slikken en dat is best weinig).

Twee miljoen kilo geluksbrengers met oudejaar

In Spanje worden er om middernacht tussen de 1,5 en 2 miljoen kilo druiven gegeten. Deze traditie gaat ruim honderd jaar terug, toen er in het jaar 1909 in het dorpje Viñalopó in de provincie Alicante zo’n goede druivenoogst was dat men met oudjaar besloot de druiven uit te delen om zo geluk te brengen in het nieuwe jaar.

Las Campanas, het aftellen van de klok – dit jaar live vanuit ons dorp, Vejer!

Vanaf 1962 begon de Spaanse TV het aftellen van de klok in Madrid uit te zenden en worden de 12 geluksdruiven met de 12 klokslagen gegeten. Met een glaasje cava erbij om ze weg te spoelen! Het zijn speciale druiven, klein en pitloos, dat maakt het iets gemakkelijker. En mochten de verse druiven uitverkocht zijn, je kunt ze ook per 12 ingeblikt kopen! Schattige, kleine blikjes. 

In ons dorp, Vejer, hangt vandaag, 30 december 2021, een opgewonden sfeer. Iedereen is in gespannen afwachting van morgen, oudejaarsavond. Want dan is er hier, op het prachtige Plaza de España, een live verslag op tv (Telecinco) van die ‘Campanas’ – het aftellen van de klok en het eten van de twaalf druiven! Wat een eer voor ons dorp! Ik zal verslag doen!

Geluk, gezondheid én voorspoed in de liefde

Wil je naast veel geluk&gezondheid ook nog graag veel liefde, romantiek en geminnekoos in het nieuwe jaar? Draag dan rood ondergoed op oudejaarsavond. Snel dus nog even naar de HEMA ! 😉

Feliz Año Nuevo vanuit Vejer de la Frontera!

 

1 reactie

  • Sylvia zegt:

    Wat een heerlijke blog weer An. Voor jou, Arco en de kids natuurlijk ook een geweldig 2022 met een hoop gezelligheid en vooral in goede gezondheid.
    En wat dat rode ondergoed betreft, je had nog wat op voorraad toch 😉
    liefs van ons

geef een reactie

* verplichte velden