Oud&Nieuw in Spanje!

Hoe viert men ‘Nochevieja’ 2023 in España?

Hoe vier je oud&Nieuw in Spanje. Is dat heel anders dan bij ons in Nederland? Ja!

In Spanje wordt er op oudejaarsavond – Noche Vieja – traditioneel eerst met de hele familie uitgebreid gedineerd. Je komt dan echt niemand op straat of in de kroeg tegen. En om middernacht wordt er samen de ‘uvas de Suerte’, 12 witte druiven gegeten. Elke klokslag eentje!

En veel later ga je eventueel nog  naar buiten om elkaar ‘Feliz Año!’ te wensen op straat of in je stamkroeg. Na de nacht van feesten, is het voor het naar huis gaan een van de oudejaarstradities in Spanje om chocolade met churros te eten.

Hoe je te verzekeren van een reislustig 2024!

Verderop in dit blog lees over de bijgeloven over hoe je rijkdom geluk, gezondheid én voorspoed verwerft in 2023 en hoe je je kunt verzekeren van een reislustig 2024!

Lees hier waarom Andalusië een heerlijke winterbestemming is!

Oudejaarsavond in Spanje: Knallen of niet knallen?

Particulier (sier) vuurwerk, daar doen ze niet echt aan in Spanje, en al helemaal niet als je het vergelijkt met de hoeveelheden die er in Nederland worden afgestoken. In Spanje wordt vuurwerk voornamelijk centraal afgestoken om middernacht, op het grote plein. Er zijn er hier in ons dorp wel (teveel) jongetjes met (teveel) onschuldige, maar zeer irritante knal-erwtjes, waar ons hondje Tommie, heel erg nerveus van wordt. Maar daar blijft het dan wel bij, qua overlast de dagen voor oudjaar.

Vuurwerk is ook niet heel erg gemakkelijk te krijgen hier. Ik weet nog goed dat mijn dochter, die van kinds af aan al gek is op rotjes, zich in Catalonië op 6 jarige leeftijd, al immens populair bij haar vriendjes maakte met de uit Nederland meegesmokkelde knallers. 

 

Twaalf druiven om middernacht – Las Uvas de Suerte

Het allergrootste vuurwerk en het allergrootste feest is natuurlijk in de hoofdstad van Spanje, Madrid. Waar de ogen van het hele land gericht zijn op de grote klok van het oude postkantoor op de Puerta del Sol die de laatste seconden van het jaar wegtikt. En waar dan om klokslag twaalf bij elke slag een witte druif wordt gegeten. Twaalf druiven. Een voor geluk in elke maand van het nieuwe jaar. Je hebt dan 37 seconden om die twaalf druiven door te slikken en dat is best weinig.

Twee miljoen kilo geluksbrengers met oudejaar

In Spanje worden er om middernacht tussen de 1,5 en 2 miljoen kilo druiven gegeten. Deze traditie gaat ruim honderd jaar terug, toen er in het jaar 1909 in het dorpje Viñalopó in de provincie Alicante zo’n goede druivenoogst was dat men met oudjaar besloot de druiven uit te delen om zo geluk te brengen in het nieuwe jaar.

Las Campanas, het aftellen van de klok

Vanaf 1962 begon de Spaanse TV het aftellen van de klok in Madrid uit te zenden en worden de 12 geluksdruiven met de 12 klokslagen gegeten. Met een glaasje cava erbij om ze weg te spoelen! Het zijn speciale druiven, klein en pitloos, dat maakt het iets gemakkelijker. En mochten de verse druiven uitverkocht zijn, je kunt ze ook per 12 ingeblikt kopen! Schattige, kleine blikjes. 

 


foto: Vuurwerk boven Vejer de la Frontera

Dit brengt (vast!) rijkdom geluk, gezondheid én voorspoed in de liefde! 

Er zijn verschillende bijgeloven om geluk te vragen in het nieuwe jaar, zoals het eten van druiven of linzen. Het dragen van rood ondergoed zou liefde en passie aantrekken.
Sommige mensen proosten met goud in hun glas of dragen geld in hun zakken en schoenen om rijkdom aan te trekken. Ik zou zeggen: probeer het allemaal want je weet maar nooit natuurlijk!

Voor geluk in het nieuwe jaar

Eet 12 geluksdruiven: het meest traditionele gebruik in Spanje zijn zonder twijfel de 12 druiven die men eet bij elke klokslag wanneer de klok middernacht slaat. De 12 ‘uvas de suerte’ worden met cava of champagne weggespoeld maar je kunt ook toasten met cider.

Rijk worden in 2024?

Eet linzen! Na het proosten op het nieuwe jaar moet je een lepel linzen eten om rijkdom te verkrijgen in het nieuwe jaar. Sommige mensen proosten met goud in hun glas of dragen geld in hun zakken en schoenen om rijkdom aan te trekken.

Veel meer reizen in 2024?

Draag een koffer! Er wordt beweerd dat als je een koffer in je hand houdt tijdens de jaarwisseling, je in het nieuwe jaar veel meer zult reizen. (En dan ook weer met Ardanza natuurlijk ;-))

Geluk in de liefde in het nieuwe jaar?

Draag rood ondergoed: Wil je naast veel geluk&gezondheid ook nog graag veel liefde, romantiek en geminnekoos in het nieuwe jaar? Draag dan rood ondergoed op oudejaarsavond. Dat mag ook elk ander rood kledingstuk zijn natuurlij

 

 

 

1 reactie

  • Sylvia zegt:

    Wat een heerlijke blog weer An. Voor jou, Arco en de kids natuurlijk ook een geweldig 2022 met een hoop gezelligheid en vooral in goede gezondheid.
    En wat dat rode ondergoed betreft, je had nog wat op voorraad toch 😉
    liefs van ons

geef een reactie

* verplichte velden