Over de omgeving

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat, laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Over de Priorat

Meer over de wijnen

D.O.Q. Priorat

Het bergachtige landschap van de Priorat heeft tot gevolg dat de druiven in smalle rijen op steile terrassen aangeplant zijn. Een mooi gezicht, maar een verschrikkelijk intensieve klus om ze te oogsten. Alles handmatig, wat geen machine kan zo hoog komen. Het land is veeleisend maar ook ideaal om de lokale druivenrassen als Garnacha en Cariñena te verbouwen, maar ook recentere zoals Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. De beste Priorat wijnen zijn geconcentreerd en vol karakter. De lage opbrengst van de wijnterrassen en de handmatige oogst maken de Priorat wijnen tot de duurste van Spanje. Ze behoren volgens velen ook tot de beste wijnen van Spanje. Naast die van de Rioja zijn dit de enige ander D.O.Q. wijnen van Spanje.

D.O. Montsant

Dit gebied ligt als een soort hoefijzer rond Priorat en kreeg in 2001 een eigen regionale D.O.-kwalificatie. De wijnen hebben duidelijk een eigen identiteit zijn over het algemeen wat lichter en minder prijzig. De productie is verdeeld tussen coöperaties en familiebodega’s, die vaak worden geadviseerd door lokaal opgeleide jonge oenologen.

Wijntraditie

De volle rode wijnen van bijvoorbeeld Alvaro Palacios (bekende wijn is L’Ermita) en Carles Pastrana (Los de L’Obac) hebben de afgelopen 10 jaar internationale faam verworven maar de Priorat heeft een wijntraditie die al teruggaat tot de middeleeuwen, toen de Kartuizer monniken van ‘La Cartoixa D’Escaladei hier wijngaarden aanlegden. In de 19e eeuw zijn de wijngaarden verwoest door de phylloxera vastatrix (druifluis) en zijn veel mensen vertrokken uit dit geisoleerde gebied. Pas de laatste 20 jaar is dit gebied tot ontwikkeling gekomen en, dankzij pioniers als Rene Barbier, Alvaro Palacios en Carles Pastrana heeft het de huidige faam verworven. Tot de beste wijnmakers behoren Costers del Siurana (Clos de l´Obac), Álvaro Palacios (L´Ermita), Clos Mogador, Mas d´En Gil, Encastell, Mas Doix, Masía Duch, Sangenis i Vaque, Scala Dei, Clos des Llops, Ferrer i Bobet.

De dorpjes

De hoofdstad van de Priorat is Falset, een bedrijvig stadje (3.000 inwoners) met een mooi dorpsplein en de modernistische wijn ‘co-operativa’. Scala Dei, het kleine gehucht waar ook de overblijfselen van het Karthuizer klooster te bezoeken zijn, heeft een aantal goede wijnwinkels en een paar bodega’s. Grattallops is het dorp waar de geweldige Costers del Siurana bodega gevestigd is, een bezoek is een absolute must voor de wijnliefhebbers.

Unesco Werelderfgoed

Het landschap van de Priorat staat sinds 2010 op de nominatie als Werelderfgoed van Unesco. Het landschap, wat in duizenden jaren gevormd is door een samenspel van natuur en de mens, is uitzonderlijk authentiek gebleven.

De mijnen van Belmunt de Priorat

In Belmunt, 5 kilometer ten westen van Falset vindt u de loodmijnen van Belmunt, een merkwaardig en zeer uitgebreid horizontaal gangenstelsel waar in vroegere tijden lood gewonnen werd. In het dorpje zijn nog de oude huisjes van de mijnwerkers en in de mijnen worden rondleidingen gegeven. Deze mijnen staan ook op  de nominatie als werelderfgoed. In de omgeving zijn diverse wandelroutes en een bezoek aan de mijnen is prima te combineren met een wijnproeverij in een van de plaatselijke bodega’s.

Natuurgebieden

De wijngaarden van de Priorat worden aan drie kanten omsloten door bergketens: In het westen door het imponerende Montsant bergmassief, in het oosten door het uitgestrekte Sierra de Llaberia en in het zuiden, iets verder weg, het natuurpark Els Ports. De flora en fauna van dit beschutte berggebied zo dichtbij de kust van de Middellandse  zee  is bijzonder, u vindt er soorten die uniek zijn voor Spanje. In de hele omgeving zijn diverse wandelroutes uitgestippeld, van routes door licht glooiend gebied tot routes voor de meer geoefende wandelaars.

Gastronomie

De gastronomie van de Priorat is de ideale metgezel van de robuuste wijnen. Kruidige worsten; salsicha, butifarra en longanissa, stoofpotten en geroosterde groenten met de Catalaanse romesco saus zijn enkele van de eerlijke en pure lokale gerechten Uiteraard worden ze vergezeld van de uitstekende olijfolie van hier: de D.O.P Siurana, gemaakt van de kleine groene arbequina olijf van dit gebied.

Vraag via onderstaande button een vrijblijvend voorstel aan voor deze 8 daagse Fly Drive Wijnreis

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: