Over de rondreis

Cultuur & Natuur Andalusië

Fly & Drive 15 dagen langs de culturele hoogtepunten en de imponerende natuurparken van Andalusië. Overnachtingen in klein hotel of fijn appartement.

Vraag een offerte aan

Heeft u een vraag of wilt u graag advies op maat?
Laat het ons weten!

Bel mij terug Stuur een mail

Over de Cultuur en Natuur rondreis

Hieronder vindt u informatie over de 5 locaties die u in de 15 daagse Cultuur & natuur rondreis aandoet.

1. Sevilla

De eerste stop in deze 15 daagse rondreis Andalusië is uiteraard de sprankelende hoofdstad:  Sevilla. Sevilla is alom bekend om haar historische, culturele en monumentale rijkdom. Midden in het centrum vindt u het symbool van deze stad, de Moorse minaret de Giralda, Van bovenaf heeft u prachtig uitzicht over de Kathedraal en de stad. In de Kathedraal (een van de grootste van Europa) vindt u het graf van Columbus en de patio de los Naranjos, in het voorjaar zich badend in de geur van sinaasappelbloesem. Een must tijdens deze Fly Drive Andalusië is een bezoek aan het Alcazar, met haar kleurrijke Azulejos en moorse bogen en fraaie tuinen, een ‘mini-Alhambra’. Reserveer tevoren on-line kaartjes zodat u niet in de rij hoeft te staan. Om de hoek ligt de middeleeuwse wijk Santa Cruz, hier vindt u vele restaurants, tapas-bars en terrasjes. Aan de andere kant van de Quadalquivir, die de stad doorsnijdt, ligt de zigeunerwijk Triana. Sevilla heeft een aantal interessante musea, waaronder dat van de Schone kunsten en het archeologisch museum. In het Museo del Baile Flamenco krijgt u een kleurrijk en compleet beeld van de diverse Flamenco dansen, er zijn dagelijkse voorstellingen van hoog niveau!

2. Córdoba

De tweede stop tijdens uw Fly Drive Andalusië is de Koningsstad Córdoba. In de 10e eeuw was Córdoba de hoofdstad van de west-islamitische wereld. Qua macht en rijkdom kon de stad zich meten met het verre Bagdad. De moskee (Mezquita) stamt uit 785 en is, samen met het Alhambra het belangwekkende moorse erfgoed van Spanje. Bijna duizend zuilen ondersteunen het dak van deze voormalige Arabische gebedsplaats. Onder de regering van Karel V is in 1523 in het midden van de moskee een Kathedraal gebouwd. Een zeer merkwaardige combinatie maar zeker kunstig gedaan. Ten noorden en noordwesten van de Mezquita ligt de Judería, de oude jodenwijk, typisch Andalusisch met witte huizen, smalle straatjes en kleine pleintjes. Een beroemd en pittoresk pleintje is het Plaza del Potro. Cervantes verbleef hier in een herberg die nog altijd bestaat. Later schreef hij erover in Don Quijote. Een ander mooi plein is het Plaza de Corredera, waar ooit stierengevechten plaatsvonden. Heerlijke, autovrije plek om bij te komen van alle indrukken van uw rondreis Andalusië op een van de talrijke terrassen!

3. Granada

Na Córdoba vervolgt u uw rondreis Andalusië via een mooie route door de Sierra Subbetica of langs Jaen, naar Granada. Granada werd in de 8e eeuw door de Moren bezet en beleefde zijn bloeiperiode onder de heerschappij van de Nasriden van 1238 tot 1492. Dit is de tijd van de bouw van het Alhambra en het Generalife. In 1492 kwam Granada in handen van de Katholieke koningen; Isabel en Ferdinand en werden de Moren verdreven. In de stad werden in de eeuwen erna renaissance paleizen en kerken gebouwd. In de Kathedraal vindt u de graven van Isabel en Ferdinand. De moorse wijk, het Albaicin is gebouwd op een helling tegenover het Alhambra, vanaf de ‘Mirador de San Nicolás’ heeft u een spectaculair zicht op dit paleizen complex. Dit is een prachtige plekje om tijdens uw Fly Drive Andalusië op een terrasje te wachten in de schemering tot de lichten op het Alhambra aangaan. Onvergetelijk! Nog hoger ligt de zigeunerwijk El Sacromonte, waar men in grotten in de helling woonde. Nu kunt u hier dagelijks verschillende flamenco shows bezoeken. De wijk rondom de Kathedraal is wat drukker en toeristischer, de hoger gelegen wijken zijn grotendeels autovrij. Met de beroemde rode hop-on, hop-off Alhambra-busjes verkent u de hele stad. Vanaf het Alhambra terug naar het Plaza Nuevo in de stad in is een leuke, gemakkelijke wandeling naar beneden.

4. Ronda en omgeving

De volgende stop is, op circa 2 a 2,5 uur rijden van Granada, het prachtige witte stadje Ronda. Ronda is uiteraard een must tijdens deze Fly Drive Andalusië. Het stadje ligt spectaculair aan het Tajo-ravijn in een bergachtig gebied op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof, bekend als El Tajo, uitgesneden waar overheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano, de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo. De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna. Vooral in die periode kreeg het historische centrum vorm en werden de baños Árabes (“Arabische badhuizen”) gebouwd. In 1616 werd de Puente Viejo over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. Met de bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda. De Plaza de Toros, de oudst nog bestaande stierenvechtersarena van Spanje.  De wijk aan de overkant van de Puente Nuevo heeft mooie, lommerrijke pleintjes met ene fraai uitzicht over de kloof en de Serrania.

Sierra de Grazalema

Het altijd groene “Sierra de Grazalema” bij Ronda is een prachtig wandelgebied met een grote verscheidenheid aan landschappen. Uitgestrekte valleien, het azuurblauwe meer van Zahara,  de tot laat in het voorjaar besneeuwde bergtoppen, de glooiende heuvels bedekt met olijfbomen, eikenbomen en de zeldzame zilversparren. Omdat het gebied qua geografie zo afwisselend is, is de flora en fauna dat ook. Er zijn hier vele wandelroutes uitgestippeld. Prachtige bergdorpjes zoals Ubrique, Grazalema, Zahara de la Sierra, Benahoma, El Bosque maken deel uit van dit prachtige natuurgebied. Hier zijn vele mogelijkheden voor het maken van fietstochten (ook per E-bike), wandeltochten, birdwatchen. De Ardanza gids neemt u mee op een Jeep excursie naar watervallen, door het Taj0-ravijn en langs exclusieve bodega’s. Uiteraard met uitgebreide lunch!

Sierra de las Nieves

Het natuurreservaat Sierra de las Nieves is gelegen in de heuvels achter de kust, ten zuiden van Ronda. Het hart van het park wordt gevormd door de Mont Torrecilla (1909 m). Het park heeft een totale oppervlakte van ruim 18.000 hectare. Het park is bergachtig maar kent desondanks een rijke flora en fauna. Het park is sinds 1970 een nationaal jachtreservaat en sinds 1995 een biosfeerreservaat van UNESCO. Er zijn een aanzienlijk aantal grote grotten in het park. De bekendste grot is de Hoyos del Pilar. Het reservaat is beroemd door haar vele gaten in de oppervlakte. In het gebied valt veel regen daardoor is een levendige vegetatie. Er komen grote zoogdieren voor in het park voor zoals de berggeit en het hert.

Serranía de Ronda

De Serranía de Ronda is een bergachtig gebied ten noord-oosten van Ronda. Haar geschiedenis gaat terug naar de pre-historie. Sporen ervan zijn nog te vinden in prehistorische grot-tekeningen, dolmen en grafkamers. In de verwoeste Romeinse stad Acinipo, oorspronkelijk gesticht door de Feniciërs, kunt u nog een amfitheater en archeologische opgravingen bezoeken.

5. Costa de la Luz

Cádiz

De stad Cádiz, oudste havenstad in Europa ligt op een klein schiereiland en u kunt er dus nooit verdwalen! Het is een heerlijke relaxte stad met Romeinse opgravingen, een trotse Kathedraal met een gouden koepel, mooie pleinen, smalle straatjes en wereldberoemd carnaval. De Mercado Central is de beste vismarkt van Europa. Het stadsstrand van Cádiz, La Caleta, is een plaatje en beroemd geworden in een van de James Bond films! Beklim de Torre Tavira voor een geweldig uitzicht over de stad en flaneer tegen de avondschemering over de romantische Alameda met haar reusachtige bomen! Lees over Cádiz in Anne’s Blog

Conil de la Frontera

Conil is een gezellig wit stadje (circa 20.000 inwoners) aan de Costa de la Luz, een kustgebied dat voornamelijk nog Spanjaarden trekt. Hier is nog relatief weinig buitenlands toerisme vergeleken met de overige Costa’s. Conil is een van oorspong een typisch Andalusisch vissersdorp en heeft een mooi klein historisch centrum. De ligging aan de brede stranden is een van de grootste attracties van dit stadje. U kunt hier genieten van het schone zeewater en kilometers lange wandelingen maken over de mooie witte zandstranden omgeven door rotsen tot wel 30 meter hoogte. Geniet van de zonsondergang onder het genot van een fino of tinto op het terras van de befaamde visrestaurants bij het Fontanilla strand en ontdek de verborgen Cala’s (baaitjes) bij de haven.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera is een prachtig, wit vestingstadje gelegen op een heuvel van 220 meter hoog en op 10 minuten afstand van de maagdelijke stranden van de Costa de la Luz. Het witte stadje behoort tot de “Pueblos más bonitos de España” – de mooiste dorpjes van Spanje, en heeft smalle, steile straatjes en steegjes en kleine pleintjes en vele monumenten. Vejer is een mekka voor foodies met haar vele sfeervolle restaurantje en tapasbarretjes en een aanrader tijdens deze Fly Drive. El Palmar, het strand van Vejer, ligt op 10 minuten rijden. het heeft uitgestrekte goudkleurig stranden en is geliefd bij surfers. Los Caños, naast een met pijnbomen omringde baai, ligt vlak naast Kaap Trafalgar, waar de beroemde veldslag onder Lord Nelson heeft plaatsgevonden. Lees ook Anne’s Blog over deze thuisbasis van Anne & Arco

Nationaal park Doñana

Het Doñana Natuurpark is een natuurgebied van ruim honderdduizend hectare dat van fundamenteel belang is voor de hele Europese vogelstand. Het park is gelegen aan de Atlantische kust aan de monding van de Guadalquivir. Er liggen zoutmeren en lagunes. Grote aantal trekvogels overwinteren hier : flamingo’s, ganzen, kraanvogels en ooievaars. In het droge gedeelte staan kurkeiken en komen wilde zwijnen en herten voor. Een grote kolonie van de Spaanse koningsadelaar is vertegenwoordigt. Het is de enige plaats in Europa waar de lynx voorkomt. Vanuit Sanlucar de Barrameda kunt u per boot en jeep-excursie het park verkennen tijdens deze rondreis Andalusië.

Los Alcornocales

Het natuurpark Los Alcornocales, op circa 40-45 minuten rijden van Conil of Vejer is het grootste natuurpark van de provincie Cádiz. Het park is gevormd door een aantal bergkammen tot circa 1.000 meter die begroeid zijn met mediterraan struikgewas en enkele formidabele massa’s kurkeiken (Alcornoces), de belangrijkste wouden van deze boomsoort in Spanje. Het uitgestrekte gebied is schaars bevolkt en u kunt er prachtige wandelingen maken, zoals deze wandeling in de bergen. Vanuit Ronda naar de Costa de la Luz kunt u ervoor kiezen om de weg door het groene park te nemen een prachtige, maar lange en bochtige route!

Uitgebreide reisbescheiden

Twee weken voor vertrek ontvangt u zeer uitgebreide reisbescheiden met o.a. kaartmateriaal, stadsplattegronden, informatieboekjes en uw persoonlijke draaiboek, een uniek reisdocument met alle details, informatie, tips, links & routes van uw reis. Dat is ontspannen op pad gaan!

Een offerte aanvragen voor deze Rondreis Andalusie 15 dagen, Cultuur & Natuur kan via onderstaande button:

 
Vraag een offerte aan
 
 
 

Tip een vriend

 

Bel mij terug

Ik wil graag Informatie over:

Ik wil graag gedurende de volgende tijden gebeld worden: